Mistica profundă a campaniei electorale

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Cei mai frumoși ghiocei ai acestei primăveri – cele mai inocente ființe, cele mai fragile zîmbete și cele mai hieratice apariții – sînt unii dintre primarii noștri. Zici că, de la o zi la alta, toți au urmat calea Sfîntului Apostol Pavel, descoperind prin revelație că trebuie să-l slujească fără crîcnire, cu tot devotamentul, pe adevăratul Mesia, adică pe Cetățeanul român, Contribuabilul de la orașe și sate. În restul anului se numește altfel: prostime, gloată, plebe. Și, cu permisiunea dumneavoastră, ultima pe listă, încă o denumire, cea mai populară, dar care nu poate fi reprodusă aici. În preajma campaniei electorale, unii dintre primarii noștri ar da clasă bietului Papă Francisc la spălarea picioarelor sărmanilor. Ar face orice, inclusiv o partidă de table cu Satana, doar să mai prindă un mandat la conducerea localităților din această patrie, binecuvîntată cu un popor atît de înțelept, blajin și imun în fața memoriei.

Sînt zile – doar în anii electorali! – cînd unii primari, aceste ființe umane devorate de dragostea pentru semenii lor, cad în transa adîncă a iubirii aproapelui. Atunci să vezi cum nu se mai cunoaște granița între cine e posedat de Mamona și cine se prăbușește în abisul iubirii de semeni, gata să se dea cu capul de pereți, să facă orice pentru condiția ameliorabilă a ființei umane. E o vreme în care ochii unora dintre primari se umezesc la vederea oricărui copilaș fără adăpost sau oricărei pisici care traversează, electrizată de frică, o stradă circulată. Lacrimile țîșnesc din ochi ca apele din fîntînile arteziene ale marilor orașe în care se fac vizitele de documentare. Pentru că primarii nu au zile libere niciodată, ei sînt doar în călătorii de informare, să învețe de la alții și să vină acasă, să ne facă viețile mult mai bune. Jale ar fi în țara asta fără acești eroi care-și ard fiecare clipă în folosul nostru. Praf și pulbere s-ar alege dacă acești călăuzitori ai comunităților nu ne-ar conduce spre zorii civilizației, cu prețul cumplit al sacrificării sinelui.

În campanie electorală, unii dintre primarii noștri, ca niște călugări ai iubirii nebune de oameni, aproape că se tăvălesc pe jos de durere pentru condiția umană a cetățenilor care o duc greu. Fiecare localitate primește, în vremea asta, portretul viitor al Tărîmului Făgăduinței ce va prinde viață doar dacă voturile merg acolo unde trebuie. E timpul marilor exerciții de imaginație, cînd discursurile electorale ne trimit spre viitorul localităților în care trăim, spre spitale cum n-au văzut elvețienii și francezii, școli cum nu visează finlandezii, suedezii și nemții, parcuri cum n-o să aibă Anglia niciodată și linii de metrou, autostrăzi suspendate sau tuneluri care leagă Bîrladul și Vasluiul de centrul pămîntului, cum n-ar fi îndrăznit să viseze nici măcar Ceaușescu și Kim Ir-Sen.

Metafora supremă rămîne, însă, telegondola. Pentru că aici, în complexitatea fuziunii dintre concretețea ei și lumile imaginare la care te poate duce cu gîndul, șade tot farmecul colosal al acestei țicneli. În locuri unde străzile desfundate amintesc, la cîteva sute de metri de centrul orașului, de loviturile necruțătoare ale ciumei din Evul Mediu, peste școli ale căror toalete arată ca bolgiile Infernului și peste spitale în care deznădejdea urlă ca haita de lupi în inima codrilor necălcați de om, plutesc telegondolele minților avangardiste ale unora dintre primarii noștri. Nu există mizerie care să-i descurajeze, sărăcie care să-i trezească din visare sau rămînere în urmă care să le taie elanurile. Cu cît mai mare e jalea în care se scufundă așezările peste care stăpînesc, aidoma unor conducători atotputernici, din negura timpului, cu atît mai suprarealiste sînt proiectele unora dintre primarii noștri. N‑au comunitățile canalizare?! Rezolvăm! Facem în oraș un cinematograf 3D, să uite lumea de probleme! Colcăie păduchii prin școli, iar spitalele arată ca niște coșmaruri? Nu-i nimic! Rezolvăm! Facem un centru spa, să mergă lumea la masaj și relaxare, să vadă realitatea în alte culori. Pe urmă, organizăm zilele orașelor, dăm bere și cîntări, îl rugăm pe Fuego să ne-o zică p-aia cu cucu’ și cu Bucovina, facem niște statui de-ți crapă smalțul de pe dinți și punem cruci pe dealuri sau în centrele tuturor așezărilor, ca să priceapă netrebnicul de cetățean că, la urma urmei, doar Dumnezeu îl mai poate salva de dragostea dezlănțuită a edililor.

Aroganți, disprețuitori, cinici, siguri că stăpînesc suflete resemnate – oameni obișnuiți să sufere și să zică: „Ferească Dumnezeu de mai rău!“ –, unii dintre cei care consideră că au primit în arendă orașele pe care le conduc se metamorfozează, în preajma alegerilor, în întruchipări ale blîndeții și iubirii pentru concitadini. Și-ar da și cămașa de pe ei doar să mai convingă un votant să pună ștampila unde trebuie. Iar unii dintre ei poate chiar își spun în gînd: „Nu-i nimic, merge! Merită să mă umilesc în fața lor cîteva săptămîni. Pe urmă vin anii în care le-arăt cine-i stăpîn aici și le ies pe nas fumurile astea cu primarul care, cică, vezi Doamne, e-n slujba comunității… Vrei slujbă?! Du-te, bă, nene, la biserică!“

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vacanta mare munte insula jpg
Unde merg românii în vacanța de Paște. Topul celor mai căutate destinații
Românii și-au rezervat vacanța de Paște încă de anul trecut, cererea fiind cu aproximativ 15% mai mare atât pentru sejururi din țară, cât și din străinătate.
Battle of Mohi 1241 png
Ziua în care Europa s-a prăbușit în fața războinicilor stepei. Cum a influențat evoluția României cel mai mare dezastru din istoria Ungariei
Pe 11 aprilie 1241, Europa devenise vulnerabilă în fața uneia dintre cele mai cumplite amenințări din istoria continentului. Hordele din stepele Asiei au distrus regatul Ungariei, poarta către Occident, modelând destinul a mai multe popoare din zona central europeanǎ și de est.
blugi freepik jpg
La ce temperatură trebuie să spălăm blugii? Majoritatea se distrug încă de la prima spălare
Spălatul blugilor este o artă subtilă. Dacă îi arunci în mașina de spălat fără să te gândești la cum să-i îngrijești, riscurile sunt mari: blugii tăi preferați ar putea să devină doar o amintire.
BeFunky collage (71) jpg
Dan Negru, adevărul despre relația cu Andreea Marin. S-a iubit sau nu cu „Zâna Surprizelor?”: „Ne-a plăcut...”
Dan Negru, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de televiziune a lămurit zvonurile, potrivit cărora ar fi avut o relație cu Andreea Marin. „Regele Revelioanelor” a explicat în ce a constat, de fapt, iubirea dintre el și „Zâna Surprizelor”.
Pescuit cu magnet  Sursa Grup facebook magnet fishing jpg
Pescuitul cu magneți, moda vânătorilor de comori din România. Obiecte bizare scoase de pe fundul apelor
Pescuitul cu magneți devine un hobby tot mai popular în România, oferind o alternativă simplă și accesibilă la detectoarele de metale, care necesită autorizații și iar folosirea lor de către „vânătorii de comori” este adesea privită cu suspiciune.
Lacul Gura Apelor din Retezat   Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) jpg
Cenușăreasa Ardealului își recapătă strălucirea prin turism. Unde sunt construite cele mai spectaculoase șosele
Mai multe șosele turistice construite și modernizate în Hunedoara ar putea transforma județul din „Cenușăreasa Ardealului” într-unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Noile rute duc în inima Daciei și a Retezatului și la Castelul Corvinilor.
Franklin Delano Roosevelt FOTO Getty Images
12 aprilie: Se stinge din viață Franklin Roosevelt, singurul președinte al SUA cu patru mandate
În ziua de 12 aprilie, se stinge din viață cunoscutul președinte american Franklin Roosevelt, iar Ștefan cel Mare poartă prima bătălie, la Doljești.
Ziua ta norocoasa din luna februarie in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1939119451 jpg
Zodia protejată de Dumnezeu în Săptămâna Mare. O minune se întâmplă în viața ei chiar înainte de Paște
În Săptămâna Mare, o perioadă încărcată de spiritualitate și speranță pentru mulți, se spune adesea că anumite zodii pot fi „protejate de Dumnezeu” și că pot primi semne, binecuvântări sau chiar miracole neașteptate.
longyearbyen pixabay jpg
Unde se află cel mai nordic oraș al lumii. Locul unde nu poți muri sau naște, iar noaptea durează luni de zile
Este un loc unic, despre care nu foarte mulți oameni știu. Cu toate acestea, acest oraș aproape complet necunoscut este unul dintre cele mai neobișnuite din întreaga lume, iar poate că primul lucru prin care se distinge este poziția sa geografică. Mai precis, el este cel mai nordic oraș al lumii!