Miss Psychology

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Miss Psychology jpeg

Colegul meu de la Psihologie, Ameliu Termopil, a primit recent premiul internațional „Filozofie și viață“. Motivul? Un insolit experiment psihologic pe care Ameliu l-a derulat în Universitate și pe care ulterior l-a prezentat, cu lux de amănunte, într-un prestigios jurnal academic european (ISI). Pe scurt, el s-a folosit de trei femei asemănătoare fizic, dar cu vîrste diferite (o tînără de aproximativ douăzeci de ani, o doamnă matură, aflată undeva între 45 și 50 de ani, și o senioară de 70-75 de ani). Le-a introdus într-o încăpere fără mobilier, prevăzută doar cu o oglindă încastrată într-unul dintre pereți. Le-a aliniat în fața oglinzii respective și le-a rugat să arboreze un aer cît mai natural. Dincolo de oglindă, în camera alăturată, se afla un juriu nevăzut de cele trei, capabil însă să le observe și să le analizeze pe ele. Se crease contextul perfect al unui police lineup din filmele americane, necesar acolo identificării infractorilor, folosit aici în scopuri pur științifice. Ameliu a apelat la trei comisii de jurizare, independente una de cealaltă, construite totuși echilibrat. Fiecare avea zece membri (cinci bărbați și cinci femei), cu proveniențe sociale, intelectuale și profiluri emoționale variate (aceleași totuși pentru toate trei juriile). A prevenit orice contact între ele. Le-a adus succesiv în încăperea de observație și le-a comunicat componenților informația că ei ar fi singurii evaluatori ai subiecților feminini. Ce urmărea profesorul Termopil? Ceva foarte simplu: dorea o evaluare din categoria celor executate de jurii în interiorul concursurilor de frumusețe. Aștepta carevasăzică, de la evaluatori, să stabilească, prin vot, cîștigătoarea titlului de miss dintre amintitele protagoniste, nota bene, fără a putea comunica, în vreun fel, cu ele, făra a le intervieva, fără a le asculta vorbind, dar – iar acest dar constituia cheia experimentului! – avînd acces la o fișă psihologică a concurentelor, „creionată“ de Ameliu în prealabil și înmî­nată solemn observatorilor din comisiile menționate.

Sînteți, probabil, curioși care a fost rezultatul. Înainte să ne referim la el, trebuie să mai adaugăm un detaliu. Psihologul nostru a săvîrșit o mică diversiune în „operațiunea fișelor psihologice“. A întocmit, de fapt, trei seturi, altul pentru fiecare dintre cele trei jurii. În primul set, femeile erau prezentate drept persoane extrem de competitive, cu o compulsie aproape patologică pentru victoria de orice tip. Toate aveau triumfuri în diverse zone sociale concurențiale. Comisia jurizatoare intrată mai întîi la analiză a decis, în unanimitate, pe baza vizualizării și a informațiilor psihologice furnizate de Termopil, că titlul de miss îl merita tînăra. Au judecat pesemne că, prin vîrstă, ea nu se dovedea superioară celorlalte numai la nivelul calităților fizice, ci și la numărul izbînzilor prezumtive pe care le va repurta într-un viitor extins. Ameliu s-a bucurat ca un copil. A completat rapid o diplomă cu numele Miss Performanță, de oferit ulterior fetei cîștigătoare. Juriului al doilea i s-a dat o altă fișă, unde protagonistele apăreau ca niște personaje cu realizări intelectuale excepționale și grade de educație mult peste medie. Evaluatorii le-au privit atent și au hotărît – tot unanim – că doamna matură merita titlul de miss. Au considerat, indubitabil, dincolo de trăsăturile fizice, că un intelect aflat la vîrsta deplinei maturități poate realiza lucruri deosebite. Termopil a tresăltat de fericire și a scris a doua diplomă – pentru doamna în cauză – intitulată Miss Intelectualitate. În fine, a treia echipă de analiză a primit o fișă psihologică neașteptată. Femeile dețineau acolo statutul de prădătoare sexuale. Tulburător, într-o unanimitate entuziastă, a fost declarată acum miss bătrîna. S-a presupus că, tot dincolo de aspectul fizic, a-ți păstra postura de prădător fizic după 70 de ani reprezenta un triumf în sine, ce nu trebuia trecut cu vederea. Țopăind de bucurie, acoperindu-și chiar gura să nu chiuie, profesorul a completat iute și ultima diplomă, cu numele Miss Sexualitate, pentru Buni.

Și? Nici un și! Ameliu Termopil a scos, pe baza originalului experiment, un studiu revoluționar despre „subiectivitatea ireconciliabil-distructivă a proceselor de evaluare“. A demonstrat științific utopia preluării obiective, de către conștiința noastră, a imaginilor din realitatea imediată (preluare coruptă prin informațiile intermediare ale aceleiași realități). L am felicitat și eu pe Termopil pentru premiu. „Maestre“, a replicat, „asta e nimic pe lîngă premiul de acasă! Ție pot să-ți spun adevărul. Cele trei femei erau fiică-mea, nevastă-mea și soacră-mea. Au crezut sincer că le chemasem la un concurs de frumusețe unde juriul le va evalua pentru ce transmiteau ele subliminal, prin simpla prezență fizică. De cînd le-am dat diplomele, toate mă tratează ca pe un erou. Despre soacră-mea ce să mai zic? Îmi gătește zilnic delicatesuri și mă strigă puișor.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Derek Huffman2 jpg
Un american, stabilit cu familia în Rusia pentru a scăpa de „America woke”, a ajuns pe frontul din Ucraina
Un bărbat din Texas care s-a mutat cu familia în Rusia pentru a scăpa de ceea ce a numit „ideologia woke” din Statele Unite ar fi fost trimis pe linia frontului în Ucraina, potrivit relatărilor familiei.
FCSB (Sportpictures) 2 jpg
Explicațiile înfrângerii lui FCSB. Cum este privit noul eșec din cupele europene
Gruparea din țara noastră nu a impresionat în cupele europene.
Sarmizegetusa Regia   Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (41) jpg
Sarmizegetusa Regia, cetatea adorată de turiști: „Este o bijuterie ascunsă în mijlocul pădurii. Ne-a purtat înapoi în timp”
Peste o sută de cetăți dacice au fost identificate pe teritoriul României, însă puține dintre ele au devenit cu timpul repere turistice. Cea mai faimoasă dintre ele rămâne Sarmizegetusa Regia, ansamblul istoric fiind și una dintre puținele cetăți în care au loc investiții în restaurare.
FCSB (Sportpictures) jpg
FCSB, șovăilenică în preliminariile Ligii Campionilor: învinsă în Macedonia
Campioana României s-a împiedicat cu KF Shkëndija.
santander jpeg
Destinația din Europa, ideală de vizitat în luna august. Este un loc superb și foarte ieftin
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm cu pași repezi către începutul lunii august. Iar dacă vă numărați printre românii care încă nu au reușit să plece în vacanță, atunci este important să vă gândiți rapid către ce destinație să vă îndreptați.
shutterstock 757886518 jpg
Păstrează-ţi memoria cu extracte naturale
Memoria şi concetrarea îţi joacă feste? Traversezi perioade aglomerate, încărcate de stres şi nu te poţi concentra la sarcinile zilnice? Măreşte-ţi atenţia cu ajutorul extractelor naturale!
Telomerii capacele protectoare de la capetele cromozomilor Foto Getty Images dms jpg
Elixirul tinereții dovedit științific: Omega 3 + Vitamina D3. Încetinește îmbătrânirea cu 3 ani și te apără de cancer și boli autoimune
Elixirul tinereții dovedit științific: Omega 3 și Vitamina D3 încetinesc îmbătrânirea cu 3 ani și reduc riscul de cancer și boli autoimune.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 187/1974)
Românii și mitul comunismului „bun”. Ce ne spune această nostalgie despre prezent ANALIZĂ
Nostalgia după comunism reflectată în datele unui sondaj recent trezește îngrijorare. Experții avertizează că, în contextul geopolitic actual, statul român este expus războiului hibrid, iar efectele pot merge până la erodarea încrederii în instituțiile publice.
Cum să alegi o mașină de spălat eficientă pentru spații mici jpg
Îți speli hainele greșit! Ce trebuie să faci pentru a ucide microbii: „La acea temperatură, omori tot”
Mulți oameni nu stau prea mult pe gânduri atunci când își pun hainele în mașina de spălat. Însă, în realitate, setările prestabilite ale acesteia pot să nu fie tocmai potrivite pentru hainele și nevoile voastre.