Miracolul de la Fărcăşeşti

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Undeva, în inima Olteniei, între dealuri încărcate de livezi şi de păşuni bogate, se găseşte o aşezare scoborîtă din poveştile bătrînilor. Legenda spune că, demult, foarte obosit, Timpul s-a oprit pe meleagurile astea şi a adormit. Oamenii nu l-au băgat în seamă prea tare. Au zis că e un bătrîn drumeţ şi au pus pe el o păturică, să nu răcească. Mulţumit de somnul bun şi înduioşat de feţele blînde ale oamenilor, Timpul s-a hotărît să nu împovăreze locurile acelea cu greutatea anilor. Şi, plimbîndu-şi mîna peste cerul comunei, a făcut în aşa fel încît vremea să fie mai îngăduitoare cu acele locuri decît cu altele. Mulţumit de ispravă, şi-a urnit picioarele atît de obosite, şi a plecat în treaba lui. De atunci, semnele vremii arată că orice clipă trece mai greu pe acolo, şi nu cade ca picătura în ochiul de apă, stîrnind cercuri care se pierd spre maluri, ci cam ca mierea care nu se grăbeşte niciodată, şi curge doar în legea ei.

Poate că ăsta o fi motivul absenţei apei potabile şi a canalizării în comuna Fărcăşeşti. O să ziceţi că, din cauza scurgerii mai lente a vremii, nu s-a ajuns încă la reţeaua publică de apă, pentru că, pe sub casele oamenilor, încă e plin de conducte care pompează, din negura timpului, miere. Sau vin, bere, cidru, ţuică, fresh de portocale ori, Doamne fereşte, absint. Nici vorbă. Pe sub casele localnicilor nu viermuieşte nici o reţea de ţevi. Timpul a fost el, cîndva, drăguţ cu oamenii acestor locuri, dar n-a luat în calcul faptul că, la un moment dat, or să apară nişte invenţii printre care se numără apa potabilă şi canalizarea. Aşa se face că mulţi dintre locuitorii acestor meleaguri de legendă, în mileniul al treilea, îşi exersează bicepşii din greu, la fîntînă, scoţînd găleţi după găleţi din inima pămîntului. Apoi se culcă rupţi de oboseală şi dorm duşi, visînd minuni, bizarerii, utopii, cum ar fi să tragi apa la o toaletă care se găseşte în casă, nu ascunsă romantic în ceaţa dimineţii, prin fundul curţii.

Şi, pentru că sîntem în România, locul unde poveştile izvorăsc de te miri unde, la tot pasul, istorioara merge mai departe, pînă în zilele noastre. Zilele astea lipsite de chipul blajin al vremurilor de odinioară. Cum-necum, totuşi, binecuvîntarea Bătrînului din legendă se vede, pe bune, şi azi. Comuna Fărcăşeşti e o aşezare bogată, cu buget local crescut în ultimii ani ca flăcăul din basm. Comuna s-a ales cu cîteva exploatări miniere, care au uşuit de la locurilor lor nişte sute de familii, dar au îngreunat cu ceva bănet vistieria Primăriei. Fostul primar n-a rezistat la vederea acestui peisaj bogat ca peştera lui Ali Baba. Prin urmare, acum, e bine-mersi, arestat. Însă cel care i-a urmat s-a dovedit a fi un vrednic urmaş postmodern al haiducilor din poveşti, al vitejilor justiţiari care luau de la bogaţi şi dădeau la săraci.

În cazul de faţă, bogatul de la care se ia e chiar bugetul local, despre care tocmai vă spusei adineaori că e un pic supraponderal. Comuna Fărcăşeşti depăşeşte cu mult nivelul de solidaritate al Comunei din Paris, al Falansterului de la Scăieni şi al modelului din ţările scandinave. În comuna gorjeană, cînd te naşti, primeşti de la Dom’ Primar pempărşi, şerveţele umede, set de biberoane, pudră de talc, adică toate cele necesare pentru a te simţi mai curat, mai uscat.
Motivaţia acestui gest superb e următoarea – „pentru prevenirea abandonului imediat după naştere şi formarea abilităţilor parentale“. Doamne, cum ar plînge toţi primarii din comunele limitrofe municipiilor Oslo şi Stockholm, la auzul acestor formulări măiastre. Ehe, şi asta încă nu-i nimic. De exemplu, e foarte mişto să fii pensionar la Fărcăşeşti. „Cei care au venituri sub 600 lei vor primi pachete cu alimente şi vor beneficia de excursii împreună cu preoţii din comună la mănăstirile din judeţ: Tismana, Lainici.“ Iar tinerii, ah, tinerii din această comună binecuvîntată… Pentru ei, domnul primar a pregătit un proiect de hotărîre – cei care îşi întemeiază pentru prima dată o familie vor primi gratuit din partea Consiliului Local aparatură electrocasnică: fier de călcat, cuptor cu microunde, aspirator şi set pat cu pilotă. „Comuna Fărcăşeşti este îmbătrînită, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru a atrage tinerii“, a spus edilul localităţii.

Iar soloul fuzat al acestei piese heavy metal ajunge la apogeu, atunci cînd, cu permisiunea dumneavoastră, citez de pe site-ul publicaţiei Pandurul – „gazetă pe sufletul norodului“: „Ajutoare se dau şi pentru tinerii care împlinesc 18 ani constînd într-un laptop, atît de necesar unui tînăr. Pentru şcolari a fost gîndit un pachet care să împingă elevii spre dorinţa de a învăţa. Se vor acorda burse şcolare celor mai buni elevi la învăţătură, la sfîrşitul fiecărui semestru, din clasele V-VIII. Mai exact, primii trei elevi din fiecare clasă primesc lunar din partea Primăriei burse în valoare de 150, 100 şi 50 de lei. De asemenea, de Dragobete, pe 24 februarie 2012, 200 de elevi vor fi duşi la teatru, unde actorii Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Tg. Jiu vor pregăti special pentru copii piesa Baltagul. Pe lîngă aceste măsuri, primarul a anunţat că şi-a îndreptat privirea şi spre tinerii care au absolvit studiile universitare de lungă şi scurtă durată cu diplomă de licenţă şi care nu au un loc de muncă. Lor li se va oferi un stimulent de 1000 de lei, o singură dată. Pachetul social include şi ajutoarele de înmormîntare în valoare de 1000 de lei pentru fiecare caz în parte, dar şi deconturi pînă la 1500 de lei pentru persoanele cu handicap şi cele care au suferit intervenţii chirurgicale şi care au mare nevoie de recuperări medicale“.

Dom’ Primar, ca să fie treaba oablă, daţi şi un digestiv, o sticlă de Unicum, să zicem, pentru fiecare locuitor de la Fărcăşeşti, care rîgîie mulţumit după o masă copioasă.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.