Miracolul de la Fărcăşeşti

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Undeva, în inima Olteniei, între dealuri încărcate de livezi şi de păşuni bogate, se găseşte o aşezare scoborîtă din poveştile bătrînilor. Legenda spune că, demult, foarte obosit, Timpul s-a oprit pe meleagurile astea şi a adormit. Oamenii nu l-au băgat în seamă prea tare. Au zis că e un bătrîn drumeţ şi au pus pe el o păturică, să nu răcească. Mulţumit de somnul bun şi înduioşat de feţele blînde ale oamenilor, Timpul s-a hotărît să nu împovăreze locurile acelea cu greutatea anilor. Şi, plimbîndu-şi mîna peste cerul comunei, a făcut în aşa fel încît vremea să fie mai îngăduitoare cu acele locuri decît cu altele. Mulţumit de ispravă, şi-a urnit picioarele atît de obosite, şi a plecat în treaba lui. De atunci, semnele vremii arată că orice clipă trece mai greu pe acolo, şi nu cade ca picătura în ochiul de apă, stîrnind cercuri care se pierd spre maluri, ci cam ca mierea care nu se grăbeşte niciodată, şi curge doar în legea ei.

Poate că ăsta o fi motivul absenţei apei potabile şi a canalizării în comuna Fărcăşeşti. O să ziceţi că, din cauza scurgerii mai lente a vremii, nu s-a ajuns încă la reţeaua publică de apă, pentru că, pe sub casele oamenilor, încă e plin de conducte care pompează, din negura timpului, miere. Sau vin, bere, cidru, ţuică, fresh de portocale ori, Doamne fereşte, absint. Nici vorbă. Pe sub casele localnicilor nu viermuieşte nici o reţea de ţevi. Timpul a fost el, cîndva, drăguţ cu oamenii acestor locuri, dar n-a luat în calcul faptul că, la un moment dat, or să apară nişte invenţii printre care se numără apa potabilă şi canalizarea. Aşa se face că mulţi dintre locuitorii acestor meleaguri de legendă, în mileniul al treilea, îşi exersează bicepşii din greu, la fîntînă, scoţînd găleţi după găleţi din inima pămîntului. Apoi se culcă rupţi de oboseală şi dorm duşi, visînd minuni, bizarerii, utopii, cum ar fi să tragi apa la o toaletă care se găseşte în casă, nu ascunsă romantic în ceaţa dimineţii, prin fundul curţii.

Şi, pentru că sîntem în România, locul unde poveştile izvorăsc de te miri unde, la tot pasul, istorioara merge mai departe, pînă în zilele noastre. Zilele astea lipsite de chipul blajin al vremurilor de odinioară. Cum-necum, totuşi, binecuvîntarea Bătrînului din legendă se vede, pe bune, şi azi. Comuna Fărcăşeşti e o aşezare bogată, cu buget local crescut în ultimii ani ca flăcăul din basm. Comuna s-a ales cu cîteva exploatări miniere, care au uşuit de la locurilor lor nişte sute de familii, dar au îngreunat cu ceva bănet vistieria Primăriei. Fostul primar n-a rezistat la vederea acestui peisaj bogat ca peştera lui Ali Baba. Prin urmare, acum, e bine-mersi, arestat. Însă cel care i-a urmat s-a dovedit a fi un vrednic urmaş postmodern al haiducilor din poveşti, al vitejilor justiţiari care luau de la bogaţi şi dădeau la săraci.

În cazul de faţă, bogatul de la care se ia e chiar bugetul local, despre care tocmai vă spusei adineaori că e un pic supraponderal. Comuna Fărcăşeşti depăşeşte cu mult nivelul de solidaritate al Comunei din Paris, al Falansterului de la Scăieni şi al modelului din ţările scandinave. În comuna gorjeană, cînd te naşti, primeşti de la Dom’ Primar pempărşi, şerveţele umede, set de biberoane, pudră de talc, adică toate cele necesare pentru a te simţi mai curat, mai uscat.
Motivaţia acestui gest superb e următoarea – „pentru prevenirea abandonului imediat după naştere şi formarea abilităţilor parentale“. Doamne, cum ar plînge toţi primarii din comunele limitrofe municipiilor Oslo şi Stockholm, la auzul acestor formulări măiastre. Ehe, şi asta încă nu-i nimic. De exemplu, e foarte mişto să fii pensionar la Fărcăşeşti. „Cei care au venituri sub 600 lei vor primi pachete cu alimente şi vor beneficia de excursii împreună cu preoţii din comună la mănăstirile din judeţ: Tismana, Lainici.“ Iar tinerii, ah, tinerii din această comună binecuvîntată… Pentru ei, domnul primar a pregătit un proiect de hotărîre – cei care îşi întemeiază pentru prima dată o familie vor primi gratuit din partea Consiliului Local aparatură electrocasnică: fier de călcat, cuptor cu microunde, aspirator şi set pat cu pilotă. „Comuna Fărcăşeşti este îmbătrînită, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru a atrage tinerii“, a spus edilul localităţii.

Iar soloul fuzat al acestei piese heavy metal ajunge la apogeu, atunci cînd, cu permisiunea dumneavoastră, citez de pe site-ul publicaţiei Pandurul – „gazetă pe sufletul norodului“: „Ajutoare se dau şi pentru tinerii care împlinesc 18 ani constînd într-un laptop, atît de necesar unui tînăr. Pentru şcolari a fost gîndit un pachet care să împingă elevii spre dorinţa de a învăţa. Se vor acorda burse şcolare celor mai buni elevi la învăţătură, la sfîrşitul fiecărui semestru, din clasele V-VIII. Mai exact, primii trei elevi din fiecare clasă primesc lunar din partea Primăriei burse în valoare de 150, 100 şi 50 de lei. De asemenea, de Dragobete, pe 24 februarie 2012, 200 de elevi vor fi duşi la teatru, unde actorii Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Tg. Jiu vor pregăti special pentru copii piesa Baltagul. Pe lîngă aceste măsuri, primarul a anunţat că şi-a îndreptat privirea şi spre tinerii care au absolvit studiile universitare de lungă şi scurtă durată cu diplomă de licenţă şi care nu au un loc de muncă. Lor li se va oferi un stimulent de 1000 de lei, o singură dată. Pachetul social include şi ajutoarele de înmormîntare în valoare de 1000 de lei pentru fiecare caz în parte, dar şi deconturi pînă la 1500 de lei pentru persoanele cu handicap şi cele care au suferit intervenţii chirurgicale şi care au mare nevoie de recuperări medicale“.

Dom’ Primar, ca să fie treaba oablă, daţi şi un digestiv, o sticlă de Unicum, să zicem, pentru fiecare locuitor de la Fărcăşeşti, care rîgîie mulţumit după o masă copioasă.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.