Minuni de peste 500 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Minuni de peste 500 de ani jpeg

Inventator, desenator, pictor, sculptor, arhitect, savant, matematician, inginer, anatomist, geolog, astronom, botanist, cartograf, scriitor, preocupat de muzică, istorie și literatură. Ai zice că nimeni nu poate fi toate astea și ai crede că e vorba de cartea de vizită a unui escroc, dacă n-ar fi vorba de Leonardo da Vinci. Omul care chiar știa tot ce poate ști un om. Anul acesta se comemorează 500 de ani de la moartea (2 mai 1519) celui considerat a fi fost cel mai mare geniu al omenirii.

În urmă cu aproape un sfert de secol, la cîțiva ani după ce ieșisem din mizeria comunismului, eram pentru prima dată la Londra, copleșit de măreția orașului. Pe lîngă toate palatele, străzile, parcurile și muzeele celebre care mă lăsaseră fără cuvinte, am vizitat atunci și o expoziție temporară despre care știam că e o ocazie foarte specială, în care putea fi văzut ceva la care rareori aveau acces muritorii de rînd. Regina scosese spre vizitare, la galeria sa de lîngă Palatul Buckingham, o sută de desene ale lui Leonardo da Vinci, aparținînd familiei regale britanice. Istoria spune că ele ar fi fost achiziționate de regele Charles al II-lea în secolul al XVII-lea și păstrate de casa regală pînă în zilele noastre. Norocul a fost că familia regală voia să strîngă fonduri pentru repararea Palatului Windsor care fusese afectat de un  incendiu, iar printre alte acțiuni, regina deschisese această expoziție, la care se plătea o intrare destul de piperată (mai ales pentru buzunarul nostru de atunci), banii urmînd a fi folosiți în scopul amintit.

Am intrat în acea galerie exclusivistă în care vizitatorii se perindau prin fața desenelor într-o liniște desăvîrșită. Nu știu cît din tăcerea lor se datora civilizației și cît uluirii pe care sînt sigur că o trăiau în acele momente. Pentru că desenele erau de-a dreptul uimitoare. Mulți avem probabil deja în minte acele schițe celebre care descompun mișcarea piciorului unui cal, cu toată dinamica musculară de rigoare. Erau și asemenea schițe despre a căror existență aveam o oarecare idee, dar erau și multe altele care nici prin vis nu-mi trecuseră. Leonardo a desenat vîrtejuri de apă, cu toți microcurenții, cu undele și spiralele care se formează. Erau la limita dintre artă și studiu științific, dar asta însemnînd că erau și una, și alta. A făcut studii de mîini care i-au folosit apoi în picturi. De asemenea, o mulțime de mecanisme pentru tot felul de invenții erau și ele desenate acolo în cele mai mici amănunte, evident fără a fi nici pe departe simple desene tehnice. Și mai spectaculos, Leonardo a desenat cutremure. Da, cutremure. De fapt, felul în care niște stînci se rupeau în timpul unui puternic cutremur de pămînt. Cum și cînd le-o fi făcut, e greu de înțeles. În orice caz, privind toate acele desene simțeai că intri într-o altă lume și că ți se deschid ferestre către o minte colosală. Nu-mi amintesc să mai fi trăit vreodată așa o senzație în fața vreunor desene sau picturi dintr-un muzeu (poate doar la Van Gogh, acolo fiind însă, evident, un cu totul alt registru de percepții). Leonardo era un univers. Din acele desene rezultau o curiozitate, un curaj și o pricepere de a cerceta orice, la un nivel de care, probabil, nici un alt om n-a mai fost în stare.

La ieșirea din expoziție ne aștepta un mare album avînd condiții grafice demne de casa regală britanică, în care erau reproduse toate acele desene pe care le văzuserăm în original. Fiind vorba despre desene și studii, nu de picturi, reproducerea putuse fi făcută cu mare fidelitate. Costa – țin și acum minte – 60 de lire sterline. De fapt, nu era scump, dar pe moment, fiind vorba de mijlocul anilor ’90, ni s-a părut cam mult. Regret însă și astăzi că n-am făcut acel efort pentru că era un album dintre acelea de lăsat moștenire.

Zilele acestea am descoperit pe Internet că, la comemorarea a jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo, casa regală britanică a scos din nou spre vizitare desenele lui Leonardo, în același loc, la Queen’s Gallery. De data asta însă e vorba nu de o sută, ci de două sute de desene. Comoara deținută acolo e deci mai mare. Făcînd o scurtă verificare, am aflat că în colecția regală sînt, de fapt, „cel puțin“ 600 de asemenea desene, aceasta fiind cea mai important colecție de desene ale lui Leonardo din lume. Iar regina Angliei le scoate spre vizitare foarte rar și cu țîrîita. Desigur, e dreptul ei și poate că din rațiuni bine justificate. Mă gîndesc că tocmai pentru că trăim în era transparenței, poate că mai sînt și unele minuni care trebuie devoalate cu parcimonie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pavel durov paris jpg
Magnatul rus Pavel Durov, fondatorul Telegram, vrea să susțină cererea lui Simion de anulare a alegerilor pentru „a ajuta democrația românească”
George Simion cere audierea lui Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, de către Curtea Constituțională (CCR), după ce acesta a acuzat statul francez că i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor de duminică.
Melcul cu armura jpg
Creatura bizară din adâncurile oceanului care nu mănâncă niciodată. Supraviețuiește și la 400 de grade Celsius și este pe cale de dispariție
În adâncurile întunecate ale Oceanului Indian, acolo unde presiunea este uriașă, lumina soarelui nu pătrunde, iar apa fierbe din cauza activității vulcanice submarine, trăiește una dintre cele mai bizare și fascinante creaturi descoperite de știință: melcul cu picior solzos.
Înfiinţată în 1928, Frăţia are acum milioane de adepţi în toată lumea musulmană
Frăția Musulmană, o amenințare la adresa coeziunii naționale prin islamismul promovat la nivel local în Franța
Un raport comandat de guvernul francez atrage atenția asupra influenței tot mai mari a Frăției Musulmane în Franța, avertizând asupra unei „amenințări la adresa coeziunii naționale”, în contextul răspândirii unui islamism „de jos”, cu rădăcini în comunitățile locale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan, interviu la CNN: „Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru Simion”
Președintele ales Nicușor Dan a acordat, marți seara, un interviu jurnalistului Max Foster, de la CNN, în care a precizat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își asigure propria securitate și că România va sprijini acest lucru.
bloc vechi bucuresti foto adevarul jpg
Incident în Sectorul 2 din Capitală: o mamă și copilul ei de 7 ani au căzut de la etaj
Un incident grav s-a petrecut într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei, unde o femeie și fiul său de 7 ani ar fi căzut de la etajul imobilului în care locuiau. Polițiștii Secției 9 din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost alertați prin apel la 112.
centru copii cu dizabilitati sibiu foto fb Ziua Online
Acuzații grave într-un centru de plasament din Sibiu: copii bătuți, înfometați și legați de paturi. Se fac verificări
Potrivit unor imagini publicate online, copiii ar fi fost bătuți, lăsați să mănânce de pe jos, ținuți subnutriți și chiar legați de paturi, în timp ce camerele de supraveghere ar fi fost oprite intenționat.
Guvern Chisinau
Ce apel face Chișinăul după ce George Simion l-a acuzat de ingerință în procesul electoral
Chișinăul face un apel către toți actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din Republica Moldova, în contextul acuzațiilor formulate de liderul AUR, George Simion, privind o presupusă ingerință în alegerile prezidențiale.
vaccin anti covid marea britanie jpeg
Statele Unite schimbă politica privind vaccinurile anti-COVID-19
SUA au anunţat că vor restrânge condiţiile de acces la vaccinurile anti-COVID-19 şi că vor cere companiilor farmaceutice să realizeze studii clinice privind beneficiile vaccinurilor pentru persoanele sănătoase sub 65 de ani.
„București. O stratigrafie în hărți și planuri”, expoziție temporară Muzeul Hărților
„București. O stratigrafie în hărți și planuri”, expoziție temporară Muzeul Hărților
Muzeul Hărților și Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziţiei documentare „București. O stratigrafie în hărți și planuri”.