Minunatul week-end îngrozitor

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Ninsoarea de s├«mb─ât─â ┼či duminic─â a f─âcut ca sf├«r┼čitul de s─âpt─âm├«n─â, ce se anun┼úa destul de banal, s─â se transforme ├«ntr-unul minunat. Am privit cum ningea ├«ntr-un sat din apropierea Bucure┼čtiului. P─âdurea ce se z─ârea pe fereastr─â ar─âta ca-n basme. C─âprioare ┼či fazani veneau din c├«nd ├«n c├«nd la marginea ei, iar copacii parc─â ├«ncremeniser─â de team─â s─â nu li se scuture z─âpada de pe crengi. Era o lini┼čte absolut─â. St─âteam l├«ng─â o mas─â ├«mbel┼čugat─â, la c─âldura unui ┼čemineu care aproape c─â ne hipnotiza cu fl─âc─ârile lui c├«nd galbene, c├«nd albastre, c├«nd ro┼čii.

Uli┼úa din centrul satului te ducea cu g├«ndul la poeziile lui Co┼čbuc ┼či Alecsandri. Se ├«ntindea ┼čerpuit─â ┼či alb─â ├«ntre gardurile cur┼úilor, ┼či ele albe, troienite. Albe erau ┼či acoperi┼čurile domoale, iar din co┼čuri se ├«n─âl┼úau v─âl─âtuci de fum, aproape la fel de albi. Oamenii ie┼čiser─â harnici, de diminea┼ú─â, s─â-┼či cure┼úe, fiecare, z─âpada din fa┼úa por┼úii. Copiii, aduna┼úi ├«n cete,  se bucurau zgomotos de z─âpad─â (ÔÇ×S├«nt copii. Cu multe s─ânii / De pe coast─â vin ┼úip├«nd / ┼×i se-mping ┼či sar r├«z├«ndÔÇť). Mi-am adus aminte brusc de derdelu┼čurile copil─âriei, de balta ├«nghe┼úat─â ├«n care am c─âzut ├«ntr-o zi de 1 ianuarie, de obiceiul ÔÇ×sp─âl─âriiÔÇť fetelor dr─âgu┼úe din clas─â cu z─âpad─â pe fa┼ú─â, de b─ât─âliile cu bulg─âri dintre b─âie┼úi, de cazematele f─âcute din z─âpad─â, de Comandantul Cet─â┼úii de Z─âpad─â de Arkadi Gaidar, pe care am citit-o, asemeni multora din genera┼úia mea, ├«ntr-o iarn─â cu mult─â z─âpad─âÔÇŽ

La plecare, prietenul meu, care dintr-o ├«nt├«mplare ghinionist─â a ajuns cu ma┼čina ├«ntr-un ┼čan╚Ť pe c├«nd ├«ncerca s-o scoat─â din locul unde era parcat─â, a reu┼čit s-o scoat─â de acolo gra┼úie unui tractorist binevoitor care tocmai trecea prin zon─â cu utilajul s─âu de desz─âpezire. Apropo, plugurile acestea ┼či-au f─âcut treaba pe c├«t posibil ┼či dincolo de cadrul idilic al satului: c├«nd am ajuns pe DN1, am constatat c─â z─âpada fusese cur─â┼úat─â rapid ┼či se mergea ├«n condi┼úii absolut normale.

Tot ce-am povestit p├«n─â acum ar fi o prim─â variant─â. Iat-o ┼či pe cea de-a doua.

Condi┼úiile meteorologice extreme, combinate cu indolen┼úa ┼či dezorganizarea specific rom├óne┼čti, mi-au transformat un week-end care se anun┼úa lini┼čtit ├«ntr-unul plin de nepl─âceri. Se pare c─â n-am fost at├«t de afectat cum au fost mul┼úi al┼úii, care au trebuit s─â ├«ndure adev─ârate co┼čmaruri, a┼ča cum oricine a putut vedea pe la televiziuni: femei care au n─âscut ├«n condi┼úii improprii, risc├«ndu-┼či via┼úa lor, dar ┼či pe cea a nou-n─âscu┼úilor, copii bolnavi salva┼úi ├«n ultima clip─â de la un posibil sf├«r┼čit tragic doar ├«n urma unei interven┼úii cu elicopterul, dar ┼či reporteri de televiziune rebegi┼úi, obliga┼úi s─â transmit─â tot felul de ┼čtiri ├«ngrozitoare, ├«nfunda┼úi, s─âracii de ei, ├«n z─âpad─â p├«n─â la glezne.

S├«nt martor cum ├«ntr-un sat aflat chiar l├«ng─â capitala ┼ú─ârii, dup─â o ninsoare ceva mai persistent─â, totul s-a transformat ├«ntr-un adev─ârat infern alb. ├Änc─â de cu sear─â, c├«nd abia dac─â apucaser─â s─â cad─â primii fulgi de z─âpad─â, curentul electric a ├«nceput s─â aib─â oscila┼úii. Becurile filau ├«n l─âmpi, televizorul se umplea de dungi, iar motorul frigiderului se poticnea icnind din greu, amintind parc─â de foste vremuri grele. A doua zi, duminic─â, s─âtenii care s-au ├«ncumetat s─â-┼či foloseasc─â ma┼činile au avut surpriza c─â ro┼úile le alunecau ├«n st├«nga ┼či ├«n dreapta, f─âc├«nd orice deplasare foarte nesigur─â, ba chiar periculoas─â. Autorit─â┼úile locale nu s-au ├«nvrednicit nici de aceast─â dat─â s─â arunce cu substan┼úe antiderapante, de┼či, a┼ča cum bine ┼čtim, ├«n Rom├ónia, pentru desz─âpezire se cheltuiesc din banii contribuabililor sume enorme, mult mai mari chiar ┼či dec├«t ├«n Canada. ├Än acea diminea┼ú─â am ie┼čit s─â cump─âr p├«ine ┼či am constatat c─â satul ÔÇô de┼či apropiat de Capital─â, cum spuneam ÔÇô devenise peste noapte un loc uitat de lume. O senza┼úie de ie┼čire din timp ┼či spa┼úiu. Parc─â fusese izolat ├«ntr-o iarn─â atomic─â ab─âtut─â asupr─â-i ├«n urma unui mare conflict termonuclear. P├«inea noastr─â cea de toate zilele nu se g─âsea nic─âieri. N-am g─âsit la nici unul din magazinele existente ├«n zon─â. O senza┼úie de lumea a treia. C├«┼úiva localnici st─âteau prin fa┼úa por┼úilor sprijini┼úi ├«n lope┼úi, a┼čtept├«nd parc─â ajutor din partea cine ┼čtie cui. C├«nd s─â plec─âm de acolo, gr─âbindu-ne s─â ajungem c├«t mai repede ├«ntr-o zon─â mai civilizat─â, ├«n timp ce ├«ncerca s─â ias─â cu ma┼čina dintre troienele create de un utilaj de desz─âpezire care nu-┼či f─âcuse treaba p├«n─â la cap─ât, prietenul meu s-a trezit c─â alunec─â ├«n ┼čan┼úul de pe marginea drumului cu tot cu m├«ndre┼úea lui de BMW 4x4. ├Äntr-o ┼úar─â ca asta, de multe ori nici m─âcar cele mai bune ma┼čini nu pot r─âzbate. ├Än cele din urm─â, dup─â multe manevre, lope┼úi ┼či ├«ncerc─âri disperate de tractare, ma┼čina a fost scoas─â de un tractor care, din ├«nt├«mplare, a trecut pe acolo.

Toate informa┼úiile din ambele variante ale pove┼čtii s├«nt perfect adev─ârate. Fiecare o poate alege pe cea care-i place. Dar cine s-a uitat ├«n acele zile la televiziunile de ┼čtiri s-ar putea sim┼úi mai familiarizat cu cea de-a doua.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.