Mimarea responsabilităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Mimarea responsabilităţii jpeg

Săptămîna trecută, primărița Bucureștiului a făcut o ședință televizată în care a dat ordine și instrucțiuni celor responsabili cu protecția împotriva dezastrelor. Rezultatul a fost un adevărat haos în oraș (mai mare decît cel obișnuit), panică, părăsirea piețelor de către precupeți, trafic aglomerat la orele de vîrf, școli închise… Preventiv.

Dacă la baza acțiunii primăriței ar fi stat ideea că paza bună trece primejdia rea, ar fi fost normal. Mai ales după ce se întîmplase la Timișoara, unele măsuri preventive erau binevenite. Numai că la baza acțiunii pare să fi stat mai degrabă o chestiune de imagine. Veșnica noastră marotă. Trebuia ca bucureștenii să vadă cît de bine știe să conducă primărița și ce grijă are de ei. Nu spun că „toaletarea” copacilor sau ancorarea panourilor publicitare nu se face doar cu cîteva ore înainte de o furtună anunțată. Nu spun că închiderea școlilor s-a mai comis și astă-iarnă, cînd meteorologii au anunțat un viscol. Nu spun că furtuna din București n-a fost chiar furtună, tot așa cum viscolul de astă-iarnă n-a fost chiar viscol (codul galben anunțat de meteorologi a fost cît se poate de corect, Primăria a acționat însă ca la cod roșu). Nu spun că, deși n-a fost cine știe ce furtună (în unele cartiere nici măcar n-a plouat) și că deși primărița a ordonat în văzul tuturor tăierea copacilor periculoși, cîțiva tot au căzut și unul chiar a omorît un om. Admit că, dacă n ar fi fost nici măsurile pompieristice luate în ultimul moment, poate că ar fi fost mai multe victime și pagube. Dar spun că toate astea se puteau face fără tam-tam, cu discreție și seriozitate, fără a induce panică. Ce rost a avut ca la ședința respectivă să fie chemate și televiziunile? La fel ca și astă-iarnă, o încercare de îmbunătățire a imaginii primăriței s-a transformat în contrariul ei.

Se știe că oamenii care se ocupă la noi de prevenire, salvare și alte asemenea lucruri sînt deficitari la capitolul procedurilor. În America, lucrurile merg mult mai bine, chiar dacă acolo și dezastrele sînt proporțional mai mari (vezi recentele uragane). Primăria Bucureștiului a vrut probabil să demonstreze că și ea poate acționa preventiv și eficient, că poate aplica niște reguli. Numai că prevenirea și aplicarea unor reguli trebuie făcute și ele cu discernămînt. Prevenirea unui rău nu trebuie să aducă alt rău. Dar fiindcă veni vorba de America, trebuie amintit că nici ai lor nu au întotdeauna discernămînt, chiar dacă au proceduri. O demonstrează recentul incident de la Oklahoma. Pentru cine nu știe despre ce e vorba, doi polițiști au împușcat mortal un surdo-mut pentru că nu a reacționat imediat la instrucțiunile lor. L-au împușcat în propria-i casă, unde au ajuns căutînd un individ care fugise de la locul unui accident de circulație (care ar fi fost tatăl celui împușcat). Vecinii spun că au încercat să-i avertizeze pe polițiști că omul nu-i poate auzi. Aceștia au ignorat strigătele lor și, văzînd o bară în mîna omului care nu reacționa la ordinele lor, s-au simțit în pericol și au tras amîndoi, unul cu un taser (o armă care provoacă șocuri electrice), celălalt direct cu pistolul, omorîndu-l pe loc. Preventiv.

Știm din filme și nu numai că polițiștii americani au proceduri și reguli care uneori par penibile. Tot prin filme le am văzut și ridiculizate. Rele nu sînt însă procedurile și standardele în sine. Rea poate fi, cum spuneam, aplicarea lor fără discernămînt. Oamenii care acționează robotic sau clișei, fără să gîndească, pot provoca dezastre, chiar dacă sînt acoperiți din punct de vedere legal. Dezbaterea din America pe această temă a scos în evidență necesitatea unei mai bune selecții și pregătiri a polițiștilor (cu alte cuvinte, cei doi trebuie că au fost prea speriați sau prea idioți). Probabil că aceeași concluzie poate fi trasă și la București. E nevoie de o selecție mai bună și de o pregătire mai bună a celor care ne conduc și ne apără. Sînt necesare reguli bune, proceduri standardizate, măsuri preventive, dar trebuie și oameni cu discernămînt, bine pregătiți, care să le aplice. Se simte nevoia unui mai bun leadership, a unor oameni flexibili în gîndire (nu în caracter). Cei puși să administreze treburile cetății ar trebui s-o facă în mod adevărat, cu grijă și inteligență reală, nu doar mimată și televizată. Primăria Bucureștiului nu a omorît pe nimeni, dar a provocat, cum spuneam, multe neplăceri bucureștenilor. La fel ca în cazul polițiștilor din Oklahoma, nu a vrut să riște nimic. Și-a acoperit lipsa de competență prin mimarea unor proceduri. Mă tem că asta e o caracteristică a vremurilor.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner maria constantin jpg
Maria Constantin, aniversare cu fast la împlinirea celor 38 de ani. Sute de invitați, lăutari și atmosferă incendiară. Care a fost cel mai frumos cadou pe care l-a primit
Maria Constantin a împlinit 38 de ani pe 12 martie și s-a sărbătorit cu fast, într-o locație cu piscină și lăutari.
guo jpg
percheziții simpatizant Potra
Stratgia prin care finanțatorul lui Călin Georgescu și influencerii percheziționați azi au eludat legea pentru a-i face campanie electorală suveranistului
Principalul finanțator al campaniei lui Călin Georgescu, Bogdan Peșchir, este vizat de un dosar penal sub acuzația de corupere a alegătorilor. Alături de acesta sunt anchetați mai mulţi influenceri care au făcut campanie plătită pe Tiktok. SRI a explicat felul în care acționau aceștia.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Târziu nu neagă prezența morților pe listele pentru candidatura lui Simion: „Nu pot să răspund eu pentru 600.000 de semnături”
Președintele Consiliului Național de Conducere (CNC) al AUR, Claudiu Târziu, susține că acuzația că pe listele de semnături ar fi fost trecuți și morți este „caraghioasă”, însă nu poate „să răspundă pentru 600.000 de semnături”.
masina de spalat jpg
Mamă condamnată cu suspendare după ce fetița sa de doi ani a murit electrocutată la mașina de spălat rufe
O femeie, mamă a șapte copii, din județul Arad, a fost condamnată pentru ucidere din culpă, după ce fiica sa, în vârstă de doi ani, care a fost lăsată nesupravegheată, s-a electrocutat și a decedat.
01 Ursula von der Leyen FOTO Wind Europe jpg
Uniunea Europeană oferă Ucrainei un miliard de euro pentru reconstrucție și sprijin militar
Uniunea Europeană acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro, sub forma unui împrumut ce va fi rambursat din veniturile generate de activele rusești înghețate în UE.
Jud. Harghita: locație - com. Subcetate, sat Filpea, 1955. Fotografia face parte din proiectul MNCR - “Fotografia etnografică de familie - mărturie vizuală a culturii și civilizației tradiționale” (2023-2024)
Echinocțiul de primăvară și începutul unui nou an agrar
Echinocțiul de primăvară, care are loc pe 20 martie, marchează începutul oficial al primăverii astronomice în emisfera nordică. În această zi, durata zilei este egală cu cea a nopții. Este un moment simbolic de echilibru între lumină și întuneric, asociat cu renașterea naturii și cu noi începuturi.
Emmanuel macron platformax jpg
Franța distribuie ghiduri de supravieţuire în caz de război sau atac nuclear. Macron: „Europa trebuie să fie pregătită în fața amenințării ruse”
Franța va distribui un manual de supraviețuire, pentru a oferi cetăţenilor sfaturi esenţiale în caz de război sau în cazul unui atac nuclear.
Arme găsite la percheziții
Un adevărat arsenal a fost găsit la influencerii lui Călin Georgescu, în urma perchezițiilor
Zeci de arme au fost găsite în urma perchezitiilor efectuate joi, 20 martie 2025, în dosarul privind coruperea alegătorilor, în campania lui Călin Georgescu.