Mimarea responsabilităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Mimarea responsabilităţii jpeg

Săptămîna trecută, primărița Bucureștiului a făcut o ședință televizată în care a dat ordine și instrucțiuni celor responsabili cu protecția împotriva dezastrelor. Rezultatul a fost un adevărat haos în oraș (mai mare decît cel obișnuit), panică, părăsirea piețelor de către precupeți, trafic aglomerat la orele de vîrf, școli închise… Preventiv.

Dacă la baza acțiunii primăriței ar fi stat ideea că paza bună trece primejdia rea, ar fi fost normal. Mai ales după ce se întîmplase la Timișoara, unele măsuri preventive erau binevenite. Numai că la baza acțiunii pare să fi stat mai degrabă o chestiune de imagine. Veșnica noastră marotă. Trebuia ca bucureștenii să vadă cît de bine știe să conducă primărița și ce grijă are de ei. Nu spun că „toaletarea” copacilor sau ancorarea panourilor publicitare nu se face doar cu cîteva ore înainte de o furtună anunțată. Nu spun că închiderea școlilor s-a mai comis și astă-iarnă, cînd meteorologii au anunțat un viscol. Nu spun că furtuna din București n-a fost chiar furtună, tot așa cum viscolul de astă-iarnă n-a fost chiar viscol (codul galben anunțat de meteorologi a fost cît se poate de corect, Primăria a acționat însă ca la cod roșu). Nu spun că, deși n-a fost cine știe ce furtună (în unele cartiere nici măcar n-a plouat) și că deși primărița a ordonat în văzul tuturor tăierea copacilor periculoși, cîțiva tot au căzut și unul chiar a omorît un om. Admit că, dacă n ar fi fost nici măsurile pompieristice luate în ultimul moment, poate că ar fi fost mai multe victime și pagube. Dar spun că toate astea se puteau face fără tam-tam, cu discreție și seriozitate, fără a induce panică. Ce rost a avut ca la ședința respectivă să fie chemate și televiziunile? La fel ca și astă-iarnă, o încercare de îmbunătățire a imaginii primăriței s-a transformat în contrariul ei.

Se știe că oamenii care se ocupă la noi de prevenire, salvare și alte asemenea lucruri sînt deficitari la capitolul procedurilor. În America, lucrurile merg mult mai bine, chiar dacă acolo și dezastrele sînt proporțional mai mari (vezi recentele uragane). Primăria Bucureștiului a vrut probabil să demonstreze că și ea poate acționa preventiv și eficient, că poate aplica niște reguli. Numai că prevenirea și aplicarea unor reguli trebuie făcute și ele cu discernămînt. Prevenirea unui rău nu trebuie să aducă alt rău. Dar fiindcă veni vorba de America, trebuie amintit că nici ai lor nu au întotdeauna discernămînt, chiar dacă au proceduri. O demonstrează recentul incident de la Oklahoma. Pentru cine nu știe despre ce e vorba, doi polițiști au împușcat mortal un surdo-mut pentru că nu a reacționat imediat la instrucțiunile lor. L-au împușcat în propria-i casă, unde au ajuns căutînd un individ care fugise de la locul unui accident de circulație (care ar fi fost tatăl celui împușcat). Vecinii spun că au încercat să-i avertizeze pe polițiști că omul nu-i poate auzi. Aceștia au ignorat strigătele lor și, văzînd o bară în mîna omului care nu reacționa la ordinele lor, s-au simțit în pericol și au tras amîndoi, unul cu un taser (o armă care provoacă șocuri electrice), celălalt direct cu pistolul, omorîndu-l pe loc. Preventiv.

Știm din filme și nu numai că polițiștii americani au proceduri și reguli care uneori par penibile. Tot prin filme le am văzut și ridiculizate. Rele nu sînt însă procedurile și standardele în sine. Rea poate fi, cum spuneam, aplicarea lor fără discernămînt. Oamenii care acționează robotic sau clișei, fără să gîndească, pot provoca dezastre, chiar dacă sînt acoperiți din punct de vedere legal. Dezbaterea din America pe această temă a scos în evidență necesitatea unei mai bune selecții și pregătiri a polițiștilor (cu alte cuvinte, cei doi trebuie că au fost prea speriați sau prea idioți). Probabil că aceeași concluzie poate fi trasă și la București. E nevoie de o selecție mai bună și de o pregătire mai bună a celor care ne conduc și ne apără. Sînt necesare reguli bune, proceduri standardizate, măsuri preventive, dar trebuie și oameni cu discernămînt, bine pregătiți, care să le aplice. Se simte nevoia unui mai bun leadership, a unor oameni flexibili în gîndire (nu în caracter). Cei puși să administreze treburile cetății ar trebui s-o facă în mod adevărat, cu grijă și inteligență reală, nu doar mimată și televizată. Primăria Bucureștiului nu a omorît pe nimeni, dar a provocat, cum spuneam, multe neplăceri bucureștenilor. La fel ca în cazul polițiștilor din Oklahoma, nu a vrut să riște nimic. Și-a acoperit lipsa de competență prin mimarea unor proceduri. Mă tem că asta e o caracteristică a vremurilor.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
Oficial din Ministerul Energiei: O temperatură potrivită în casă este în jurul a 19-20 de grade
Economisirea resurselor, indiferent că sunt energetice sau de altă natură, este o responsabilitate a noastră, a tuturor, faţă de natură şi cred că o temperatură potrivită (în casă, n.r.) este în jurul valorii de 19-20 de grade, dar "depinde de câţiva factori".
cutit jpeg
Oameni înjunghiați în plină stradă, în Galați. Atacul recidivistului, sub ochii unor copii
Un bărbat cunoscut cu antecedente penale a provocat panică într-o localitate din județul Galați. Pe fondul unui conflict spontan, a atacat cu un cuțit doi consăteni, provocându-le răni grave.
copii batuti caldarasti (1) jpeg
Doi frați, bătuți și sechestrați de un fost pușcăriaș. Copiii erau puși cu forța la muncă
Doi frați, de 13 și 16 ani, au fost obligați de un consătean să-i muncească o zi întreagă la câmp, iar când au vrut să plece acasă, au fost sechestrați și bătuți.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.