Milostenie cu măsură

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

Afară e prăpăd. Vîntul zgîlțîie ușa și ferestrele, șuieră turbat pe după colțurile casei și pereții sînt bușiți de parcă absolut toți eroii din absolut toate mitologiile s-au apucat să se păruiască între ei. Aud parcă trupuri zdrobite de ziduri, scuturi, săbii și lănci se izbesc de-a valma; afară e un Marvel dezlănțuit, regizorul ăsta n-a scutit nici o cheltuială și, peste toate astea, plouă de prăpădește.

Nu-mi găsesc pisica, gîndul îmi lasă brusc un gol imens în piept, Doamne Dumnezeule, am uitat-o afară, îmi zic și mă reped să deschid ușa. Afară era, ghemuită lîngă tocul ușii, vîntul slăbise oarecum, dar din cer turna în continuare o ploaie rea, violentă. Iau animalul, îl strîng la piept și ceva mă oprește să închid imediat ușa. Mai multe perechi de ochi omenești se uită la mine. Sînt cîțiva bărbați și femei de vîrsta nedefinită a homleșilor. Stau roată în fața ușii, nu cer și nu vor nimic. Stau pur și simplu așa, cu un aer un pic abstras pe care îl vezi la oamenii străzii. Se uită la mine lipsiți de curiozitate, se uită doar pentru că au văzut mișcare, ca atunci cînd ridici capul din telefon cînd urcă cineva în metrou, în perifericul imediat privirii tale. Țin minte că am rămas să-i privesc la rîndul meu; nu se petrecea nici un schimb acolo – ei n-aveau nimic de cerut în hainele alea rufoase, în căciulile rusești cu urechi asimetrice, ciufulite și scălîmbe, în bocancii scîlciați cu boturile rotunde. Eu nu mi-am întrebat nici mintea, cu atît mai mult sufletul atunci, îmi găsisem animalul, „salut“, le-am zis și am închis apoi ușa.

Visul ăsta mă bîntuie de cînd l-am visat. De ce n-am făcut nimic? Cum am putut să-i las pe oamenii ăia în ploaie, de ce conta mai mult viața animalului meu decît viețile lor făcute praf, vraiște, tarate de alcoolism, de violență, de nepăsarea lor și a tuturor? Pentru că oricum n-aveai ce face, și oricum era un vis. Pentru că în viața reală nu ți s-a întîmplat așa ceva și, oricum, nu știi cum ai fi reacționat. Pentru că nu ești un Iisus adevărat, nici o maică Tereza și pentru că nu te-ai încumetat niciodată să faci un voluntariat în orfelinate, pe străzi cu oengeurile și nici la căminul de nebuni.

Singurele gesturi pe care ai fost în stare să le faci au fost să dai ori de cîte ori ai putut bani la toți cerșetorii întîlniți în cale. Marea ta vitejie a fost să te superi pe o tanti care încerca să te convingă să nu-i dai bani rufosului din colțul străzii, că-i bea. Las’ să-i bea, madam, altminteri ce-ar putea să facă? Te-au uimit un tată și-un copil așezați la cerșit în fața magazinului care, la întrebarea ta, au vrut să le iei de mîncare. Le-ai luat, parcă, pîine, salam și, sigur, brînză. Iar reacția copilului, atît de naturală: „Iar brînzăăăă?“, te-a uimit puțin, te-a amuzat puțin și te-a întristat îndeajuns. Te-au amuzat povestirile unor creștine care fac pomenile cuvenite pe la biserică și cimitir și se supără că cerșetorii de acolo au burțile pline și fac mofturi la colivă. Dar cîtă colivă poate mînca un om, măi, doamno? Te-a enervat la culme să auzi spunîndu-se că „după ce că e sărac mai face și figuri“. Dacă ești sărac ar trebui să înghiți tot ce ți se dă, să stai acolo la locul tău, să pupi necondiționat mîna care te hrănește și, în general, să împlinești așteptările milostivului. Las’ că habar n-ai cine te-a născut și de ce (probabil nici maică-ta nu știe), las’ că n-ai știut niciodată să scrii și să citești, iar interacțiunile tale frecvente cu ai tăi au fost niște bătăi crunte pentru un colț de bancă sau pentru un palton opărit, dar de față cu samaritenii trebuie să te porți cum cred ei de cuviință. Cine să mai știe că ăla ești tu, că atît poți reacționa, pentru că, vezi, în lumea astălaltă noi știm să învelim minciunile și neplăcerea în reacții false. Așa ne protejăm noi, așa se protejează o societate civilizată și educată, știi?

N-am făcut nimic excepțional pînă acum și probabil că nici n-o să fac. Am fost însă tare bună să pun întrebări. Și să empatizez de acasă, de la căldură.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.