Midterm epifanic

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Midterm epifanic jpeg

În urmă cu patru zile, colegul meu de la Folclor, Diafan Pîngărică, tuna și fulgera, pe coridoarele Facultății, împotriva noii generații de studenți. „Ce s-a întîmplat, maestre? Te-au trădat discipolii?“, l-am întrebat jocular, sperînd să-i atenuez starea de irascibilitate. Deloc înveselit, Diafan mi-a răspuns: „Jur că nu voi mai cădea în plasa seducției așa zisului student model. Cunoști și tu tipologia, n-am nici o îndoială. Vorbim de căprioara (mai des, aș observa, decît căpriorul!) care nu lipsește de la nici un curs, stă mereu în prima bancă și îți soarbe frazele cu o privire inteligentă, de cîine polițist în acțiune. Te fascinează și, la examen, te abandonează brutal, turnîndu-ți niște inepții de-a dreptul amețitoare. Am pățit-o de mai multe ori, însă, ca în semestrul ăsta, parcă niciodată! Predau, cum știi, Folclor la anul întîi, la cei abia intrați. Îi iau cu binișorul. De pildă, ca să nu-i intimidez în sesiune, le includ o verificare pe parcurs a cunoștințelor. Apelez la vp-ul (verificare parțială, n.m.) din vremea noastră sau la ceea ce americanii numesc midterm (examen la jumătatea semestrului, n.m.). Așa am procedat și deunăzi. Trebuie să precizez că eram deja topit după o căprioară din categoria descrisă, pe care o cheamă Pravoslavina Țăcănel, conform catalogului. Remarcabilă în primă instanță! Prezentă la toate orele. Viteză de reacție la scris (o bănuiam chiar că stenografia, într-atît era de rapidă la luat notițe). Clătinări din cap, de înțelegere a informațiilor furnizate de mine, zîmbet savant. Etc. etc. Dezvoltasem sentimentul că m-aș fi aflat în fața viitorului șef de promoție de la Românistică.“

„OK“, l-am întrerupt pe profesor, îngrijorat de digresiunile descriptive în care cădea, „presupun că, în ciuda semnalelor, fata a făcut-o de oaie la test. Nu te grăbi totuși să tragi concluzii! Este abia în primul semestru din anul unu. Poate s-a blocat. Nu-și dă încă seama cum merg lucrurile la Universitate.“ „Ehei“, a sărit Diafan, „ce bine ar fi fost să fie doar atît! Nuuu, nicidecum! Stai să vezi! Fixez ziua midterm-ului, vin zglobiu în amfiteatru (mă așteptau, se înțelege, înfrigurați în bănci, cu spațiu de securitate între ei!), glumesc pentru a mai dezgheța atmosfera, îi asigur că nu va muri nimeni de la o biată lucrare și le comunic subiectul – simplu, menit mai mult să-i verifice cum concep și tratează o ipoteză de lucru decît să-i arate că ar fi tobă de carte: Mitologia animalului de tracțiune la români. Comentați simbolistica bestiarului laborios din folclorul nostru, folosind textele care vă sînt familiare. Nu te mira, dragul meu (cred că am emis, involuntar, o grimasă de nedumerire, auzind subiectul ce mi se părea complex pentru nivelul semestrului introductiv, n.m.)! Aveau totul prezentat ad litteram în prelegerile mele. Era o chestiune de reproducere a unor idei și exemple din folclorul autohton. De altfel, țin să menționez că tinerii examinați s-au apucat furibund de treabă de îndată ce am terminat de dictat tema. Eram încîntat. Se vedea că nu vorbisem la pereți, deși, recunosc, cu excepția domnișoarei Țăcănel, ceilalți mai lipsiseră de la ore (nu iau prezența la curs, mă indispune gîndul că aș aduce pe cineva cu forța la expunerile mele – prin urmare, uneori, am predat sălii aproape goale, numai cu Pravoslavina în primul rînd, luminată de expresia mesmerizată și particularizată de luarea notițelor în manieră robotizată). Seara, optimist, mă apuc să le citesc operele. Dumnezeule mare! Am avut senzația că am intrat într-un film horror, într-o teroare fără sfîrșit și, mai ales, fără ieșire! Toți – dar absolut toți! – vehiculau aceleași informații, însă nu informațiile corecte, ci altele, abracadabrante, demente, potrivite pentru o farsă oribilă.“

Diafan s-a oprit și a respirat adînc, apoi a revenit: „Spuneau că eu aș fi scris o carte – din care citau copios –, carte, crede-mă pe cuvînt, inexistentă, intitulată, vai, Buhaiul ancestral, unde aș fi recomandat ca animalele de tracțiune din folclorul românesc să fie sacrificate în abatoare moderne și cu mijloace avizate de Uniunea Europeană! Cică aș mai fi susținut acolo că măgarul ar deține puteri magice în literatura populară, iar boul ar fi un păgîn. Calul, în schimb, ar reprezenta, după rezultatele cercetării mele, simbolul sexualității atavice, coada lui ajungînd să fie percepută de fetele mari ca un talisman necesar în preajma nunții! M-am dus azi la curs și am început să zbier. I-am amenințat că i pic pe toți dacă încearcă să-și bată joc de mine. Tremurînd, un băietan s-a ridicat și a spus, în încuviințarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decît să scrie ce învățaseră din notițele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral… În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Țăcănel, am reușit să îngaim o singură întrebare: Și cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare și a nechezat solemn: Mi-ha-ha-ha!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.