Micile tragedii ale vieţii

Publicat în Dilema Veche nr. 583 din 16-22 aprilie 2015
Alte confuzii jpeg

Am văzut, nu demult, la ştirile de pe Antena 1, un reportaj despre moartea nefericită a unei fetiţe cu nevoi speciale într-un spital din România (din cauza complicaţiilor date de o viroză). Mama adoptivă a copilului îi explica, îndurerată, reporteriţei că la mijloc trebuie să fi fost o neglijenţă medicală, întrucît defuncta putea comunica, în felul ei, cu cei din jur şi, ca atare, avea capacitatea de a cere ajutor. Pentru ilustrare, mama decide să o imite, în faţa camerei de luat vederi, pe biata sa fiică atunci cînd cerea de mîncare. Femeia îşi bagă un deget adînc în gură (pînă în esofag, am avut impresia) şi scoate un icnet prelung, sfîşietor. Cît timp a durat „ştirea“ (vreo cinci minute!), anteniştii au reluat această imagine pînă la saturaţie, reuşind să ne inducă fiori cumpliţi. Fără explicaţii, tabloul femeii contorsionate, care îşi zgîndărea universul bucal atît de elocvent, părea desprins dintr-un film de David Lynch. Mi-am amintit, cu ocazia respectivă, că, în urmă cu cîţiva ani, am ţinut un scurt „jurnal“ al ştirilor groteşti, pe care aş fi vrut să-l „valorific“ într-o scurtă analiză. Nu am făcut-o, aşa încît, abia azi, scotocind prin documente şi descoperindu-l, am hotărît să-l reiau. Redau mai jos un fragment din el, cu precizarea că, dacă „actualitatea“ ştirii s-a eterizat între timp, „spiritul“ ei rămîne valabil in

Într-un sat muntean, un copil a apărut, în vis, unui localnic şi i-a indicat – printr-o gestică ocultă – un spaţiu obscur, situat la temelia propriei case. Săteanul, apăsat de imaginile nebuloase nocturne, sapă, în zori, cu obstinaţie, în locul vizualizat subliminal. Acolo descoperă scheletul unui prunc. Se dovedeşte că el fusese născut de nora protagonistului, apoi ucis şi îngropat fără ştiinţa cuiva (soţul femeii se afla în puşcărie de mai mulţi ani, aşa încît apariţia unui copil, în lungul interval, ar fi însemnat o catastrofă domestică). Nu trec nici două zile de la macabrul eveniment şi ştirile proteviste revin cu un terifiant epilog. Săteanul visează un alt copil, în zilele următoare, arătîndu-i un al doilea loc obscur la temelia casei. Sapă din nou şi ce să vezi? Scheletul altui prunc răsare din mortarul învechit. Naraţiunea se repetă, cu detalii identice. Într-un colţ diferit din variata geografie românească, un bărbat se îngroapă singur (?!) de viu, nemaisuportînd singurătatea. Consătenii sînt acum convinşi că omul (mort fiind) va deveni zombie (în sfîrşit,

indigen), impunîndu-se străpungerea inimii lui, de urgenţă, cu o ţepuşă trecută prin foc (Antena 1). 

Tot la capitolul „paranormal“, am aflat de la poeta Leonida Lari (azi, dispărută dintre noi) că avea celebra panglicuţă de pe frunte de la „un moş bătrîn“ care a intrat cîndva, într-un „nor alb“, pe fereastra locuinţei sale şi i-a aşezat, cu sacralitate, „diadema“ pe cap (PRO TV). În contrapartidă de vîrstă, la o firmă de utilaj greu, un tinerel a introdus furtunul de aer comprimat în anusul unei colege aproape sexagenare. Aceasta s-a umflat ca un balon şi a ajuns la Urgenţe, cu organele interne făcute praf (PRO TV, Antena 1, Realitatea TV, TVR 1 etc.). Se pare că, în primele nouă luni ale lui 2005, în judeţul Sălaj, 11 fete (în clasele a VII-a şi a VIII-a) au devenit mame

În judeţul Gorj, au fost furate, de pe marginea drumurilor, plăcuţe reflectorizante în valoare de 100.000 de euro. Faptul a dus la o înmulţire fără precedent a accidentelor de maşină în zona respectivă

Jumătate dintre locuitorii municipiului Braşov au rămas fără apă potabilă, timp de 24 de ore, întrucît un excavator (condus, probabil, de Dorel) a trecut prin albia rîului Timişul Sec, distrugînd principala conductă de alimentare a oraşului

Un bătrîn din Iaşi a mîncat bătaie (succesiv, simultan?) de la nevastă, fiu şi noră, pentru că nu a vrut să semneze transferul unei case

Un octogenar din Gorban (Iaşi) a paralizat după un raliu cu motoreta, din cauza unui plonjon la un viraj

Neculai I. din Brăieşti (Iaşi) a băut excesiv şi s-a culcat, fără comentarii, în camera personală. „La puţin timp după ce a adormit însă, familia a fost speriată de strigătele bărbatului care /…/ delira şi se zbătea de parcă se lupta cu cineva nevăzut. /…/. Neculai a pus mîna pe un cuţit şi l-a înfipt în propriul piept. Cu greu familia lui a reuşit să-l dezarmeze şi să-l liniştească pentru a-l putea transporta la spital“

Epicul fabulos, intrigant şi dezarmant, este, indubitabil, o achiziţie a realităţii imediate şi nu o virtute a imaginaţiei artistice. Oricît de exersată ar fi o minte umană în conceperea naraţiunilor insolite, întotdeauna va exista o conjunctură existenţială – chiar măruntă din unghiul derulării marilor evenimente istorice – care va reuşi să o transforme într-o palidă imitaţie a naturii şi societăţii şi nu într-un concurent redutabil al lor. Prozatorul victorian Thomas Hardy are o carte de nuvele, intitulată sugestiv

unde narează, destul de impersonal, nişte situaţii epice prezumtiv excepţionale, în care coincidenţa tragică ajunge, paradoxal, să fie receptată ca ironie insurmontabilă. Volumul a trecut, în epocă, drept un experiment ficţional uşor macabru, potrivit mai curînd imaginarului maladiv decît vieţii propriu-zise. Deschiderea oricărui ziar/program de ştiri românesc contemporan ar invalida astăzi, instantaneu, o astfel de obsoletă judecată critică. În plus, în domeniul strict al morbidului, gestul în cauză ar face ca poveştile lui Hardy să pară doar o joacă de copii. 

Istoreme

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.