MI6

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Reacţii omeneşti jpeg

Serviciul secret britanic a fost înfiinţat cu peste 100 de ani în urmă, dar multă vreme, existenţa sa nici măcar n-a fost recunoscută oficial. Astăzi, cel puţin formal, lucrurile s-au schimbat şi, dacă dai o căutare pe Google, îţi apare imediat nu doar homepage-ul instituţiei, dar şi o hartă pe care e localizat sediul ei de la Londra. Şi au început, de asemenea, să apară cărţi despre istoria legendarei instituţii. Un volum impresionant, scris de jurnalistul BBC Gordon Corera, apărut în 2011 la Londra, anul acesta a fost tradus şi la noi sub titlul – MI6. Adevăruri şocante despre istoria serviciilor secrete britanice la editura Litera, în aceeaşi colecţie în care a apărut şi cartea despre Mossad.

Povestea scrisă de Gordon Corera începe odată cu sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pe vremea cînd imperiul britanic îşi pierdea puterea. Serviciul de spionaj al fostului mare imperiu trecea, la rîndu-i, printr-o fază de declin. Autorul cărţii observă că, în vreme ce legenda MI6 era întreţinută de romanele lui Ian Fleming şi de filmele cu James Bond făcute după scenariile sale, în realitate lucrurile stăteau aproape invers. Nu numai că serviciul era departe de performanţele unui James Bond, dar operaţiunile sale eşuau lamentabil, în serie în anii ’50, asta implicînd şi pierderi de vieţi omeneşti pe frontul Războiului Rece, în lupta cu KGB-ul şi blocul comunist. Eşecurile erau cauzate, în cea mai mare parte, de existenţa unui om al sovieticilor, infiltrat la nivel înalt, celebrul spion Kim Philby, care a ajuns, nici mai mult, nici mai puţin, decît în postura de a ţine legătura dintre CIA şi MI6. Aşa afla informaţii vitale despre operaţiunile ambelor agenţii care, de obicei, se informau reciproc prin intermediul lui. Deşi britanic, Philby credea în comunism, şi acesta a fost motivul principal al trădării sale. În cele din urmă, fugind de pedeapsa ce-l aştepta acasă şi protejat de KGB, a ajuns să trăiască la Moscova, lucru care, din motive pe care noi, est-europenii, le putem înţelege foarte bine, nu a fost pentru el tocmai o mare fericire.

Au mai existat, în acea perioadă, şi alţi spioni de succes care lucrau pentru sovietici, dar se pare că nici unul nu a produs asemenea pagube părţii occidentale precum Philby. De partea lor, britanicii, după cum reiese din cartea lui Corera, timp de aproximativ zece ani n-au avut nici măcar un singur om care să conteze infiltrat în structurile de conducere sovietice. Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, serviciile britanice şi americane se temeau ca Stalin să nu pornească un nou război contra Europei Occidentale. Nu puteau să afle însă nicicum intenţiile adevărate ale celor de la Kremlin.

MI6 şi-a luat revanşa cu adevărat abia spre sfîrşitul Războiului Rece, cînd a reuşit să-l racoleze pe Oleg Gordievski, un spion rus care a devenit agent dublu, furnizînd britanicilor, timp de aproape un deceniu, informaţii extrem de utile. Datorită informaţiilor furnizate de el se pare că prima întîlnire dintre Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov a fost un mare succes (pentru ambele părţi). În cele din urmă însă, Gordievski a fost deconspirat de o altă cîrtiţă celebră ajunsă în vîrful CIA – Aldrich Ames. Gordievski a fost totuşi scăpat de plutonul de execuţie care l-ar fi aşteptat (la fel ca pe unii dintre predecesorii săi, sovieticii nu se jucau), a fost scos din Uniunea Sovietică în portbagajul unei maşini diplomatice, printr-o operaţiune care apoi a devenit celebră.

Dincolo de povestirea diverselor operaţiuni ca atare, cartea lui Gordon Corera se apropie şi de lucrurile care privesc oamenii care lucrează în serviciile secrete, descrie atmosfera de suspiciune care bîntuie aceste servicii mai ales în anumite perioade, precum şi psihologia celor care devin spioni sau motivele care-i împing pe unii să trădeze.

În această privinţă a trădării, Philby a susţinut că el niciodată nu a fost spion dublu pentru că de la început a lucrat doar pentru comunişti, iar Gordievski a declarat că, în ceea ce-l priveşte, „chestiunea trădării se ridică inutil, deoarece vorbim despre un stat criminal. Elementul cel mai criminal al statului criminal a fost KGB-ul. Era o bandă de infractori. Trădarea infractorilor a fost benefică pentru suflet.“

Dar serviciul de spionaj britanic a acţionat şi pe alte fronturi, în afara celui legat de Războiul Rece. După cum dezvăluie Corera, agenţii se împărţeau în două mari categorii: moscoviţii şi călăreţii de cămile. Unii se ocupau de problema cu ruşii, alţii de chestiunile privind Orientul Mijlociu, Iranul sau Afganistanul. Dar toate lucrurile se leagă într-o istorie destul de unitară şi coerentă. Serviciile britanice nu sînt adversarele celor ruseşti, doar din vremea comunismului.

Istoria e mult mai veche, iar primele confruntări au apărut pe cînd britanicii urmăreau să-şi protejeze imperiul colonial împotriva influenţelor ţariste, pe vremea primului război Anglo-Afgan (1839). Acelaşi Afganistan invadat de sovietici în ani ’70 ai secolului trecut, devenit apoi paradis al teroriştilor jihadişti în anii ’90 şi ocupat de americani după 2001. O falie extrem de importantă în tectonica geopolitică mondială, prin care se poate întrevedea întreaga istorie a luptei dintre marile puteri cu suişuri şi coborîşuri, cu victorii, revanşe şi contrarevanşe, la scara unor decenii şi chiar secole. Istoria lui Corera se opreşte la sfîrşitul deceniului trecut, cu problemele legate de Irak, cu războiul împotriva terorismului şi cu observaţia că ruşii nu au renunţat la vechile obiceiuri, nici după destrămarea URSS.

Citind cartea şi văzînd bîlbîielile internaţionale în chestiunea invadării Ucrainei, te întrebi dacă nu cumva serviciile secrete occidentale trec iarăşi printr-un moment în care sînt descoperite şi dacă nu cumva sînt incapabile să afle adevăratele planuri ale Kremlinului, tot aşa cum nici în anii ’50 nu puteau desluşi intenţiile lui Stalin.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.