Mese în familie

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Bătălia de la Aegina jpeg

Duminica e ziua în care ne strîngem cu toții la părinți. Se „repară“ calculatoarele în care au umblat mama și tata, care au agățat tot soiul de viruși și apoi au închis șandramaua, repede, de frică să nu strice și mai rău mașinăriile astea cu viață independentă. Se discută subiectele zilei și ale săptămînii, se bîrfește mic, se face politică, se împărtășesc amintiri și se vorbește despre mîncare.

De fapt, toată întîlnirea gravitează în jurul mîncării – liantul gustos, zemos, sărat și dulce care ne strînge duminică de duminică în jurul unei mese. Fiecare contribuie cu cîte ceva la meniu; care cu cîte o tartă a cărei rețetă a descoperit-o de curînd pe Internet, care cu prăjituri proaspete de la cine știe ce cofetărie nou deschisă, care cu o sticlă de vin și ceva beri. Mama a muncit două zile să facă trei aperitive și șapte feluri de mîncare, așa că masa geme de prea multă și nu se va mînca nici măcar un sfert, iar la final va fi iar alergătura după casolete și diverse recipiente în care să ni se pună pachet acasă.

Mama și cu tata se vor plînge separat în fața copiilor de apucăturile fiecăruia. „Să știi că taică-tu a început să uite îngrozitor“ – zice mama conspirativ, după ce a închis ușurel ușa de la bucătărie. „Cum adică uită?“, zici tu tare, băgată toată în frigider să vezi ce mai e bun pe acolo. „Șșșș, mai încet, că te aude, nici nu știi ce urechi are“, mai zice maică-ta, uitîndu-se speriată spre ușă. „Da, măi, îi spun ceva și în două minute nu-și mai aduce aminte nimic, trebuie să-i repet totul. Să știi că mă îngrijorează…“ Pufnești. „Parcă nu știi că și eu sînt la fel. De fapt, nu te ascultă, măi, mamă. Știi cum e el, cu gîndul la alte chestii.“ „Ai și tu dreptate“, zice maică-ta, vexată necontenit că vorbește la pereți de patruzeci de ani și tot nu se învață minte. „Dar totuși uită“, zice cu un soi de îngrijorare mai nouă pe care preferi să n-o iei în seamă ca să nu-ți strici ziua.

În bucătărie intră taică-tu. Se strîmbă și face tot soiul de semne cu mîinile în spatele mamei care aranjează ceva în tava de friptură și care se întreabă dacă o fi de-ajuns pentru toată lumea (e de-ajuns!), iar pe tine te bușește rîsul. „De ce rîdeți?“, întreabă inchizitorial, cu furca lungă de friptură în mînă. Taică-tu începe să se plîngă. „Băi, nu mai pot să deschid gura din cauza ei. Și nici să mă uit pe stradă după diverse lucruri, că vine și mă ia de braț.“ „Se pierde“, zice maică-ta cu furca de mini-drac tot în mînă. „Cum se pierde, domnule?“, te miri. „Da, e uituc și aerian. Păi, nu s-a pierdut cînd am fost la Cheia, anul trecut? M-a lăsat la pensiune că se duce să ia apă și a apărut abia după o oră. Nu mai știam ce să fac. Se rătăcise. Și i-am zis să-și ia un punct de reper, că pensiunea asta avea doi lei mari, aurii la treptele de la intrare. „Șic“, mai zice mama și începe să rîdă. „Te-ai pierdut, domnule?“, te întorci spre pe taică-tu. „Eee, m-am plimbat un pic, toate pensiunile astea arată la fel, zice el vag și apucă o bere: „Auzi, nu bem și noi, ca bunii musulmani, ceva?“ „Bem!“, zici și deschizi berea. Mama începe deja cu semnele. Din gesticulație se citește așa: „Să nu-i dai prea mult de băut, că imediat i se învîrt ochii în cap și oricum nu-i face bine la tensiune.“

„Hai la masă, să nu beți pe burta goală“, zice mama și pune pe mijlocul mesei un castron imens. „Uite, ți-am făcut mega-salata“, îți zice. „Tot ții de prostia aia și nu mănînci carbohidrați?“, întreabă ea. Frate-tu pufnește de pe fotoliu: „Și tot grasă ești!“. Îi arzi un pumn în umăr și maică-ta vă boscorodește pe amîndoi ca atunci cînd erați copii.

Unul nu vrea deloc pîine, altul nu mănîncă deloc vinete decît în salată, celălalt scoate toate legumele din supă. Sîntem în jurul mesei ăsteia duminică de duminică și încercăm să prelungim cît mai mult sensul și viața familiei noastre. Ignorăm pînă cînd se poate norii amenințători care ne macină inima, tensiunea, ficatul, memoria. Părinții noștri încă ne pot minți pentru ca noi să stăm confortabil în acest cocon călduț cu friptură. Să nu ne îngrijorăm, să ne vedem de slujbele noastre. Atîta cît se poate, mie îmi convine așa.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Prețuri de infarct pe litoral. Cât a plătit un turist pentru o masă la autoservire în Mamaia: „Incredibil! 70 de lei kilogramul de cartofi” VIDEO
Cei care vor să-și petreacă concediul pe litoralul românesc vor fi nevoiți să bage mai adânc mâna în buzunar. Asta a trăit și un român care a decis să ia masa la un restaurant cu autoservire.
image
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
Prințesa de Wales, cunoscută pe plan mondial ca Kate Middleton, a fost rugată să își schimbe modul de scriere a numelui de către regele Charles și regina Camilla, dezvăluie prințul Harry în cartea sa, „Spare”.
image
Ce a răspuns ÎPS Teodosie când a fost întrebat despre donațiile din banii câștigați la pariuri, loto sau păcănele VIDEO
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, afirmă că cei care vor să doneze Bisericii sau celor nevoiaşi bani din sumele câştigate la pariuri sau la loto pot face acest lucru fără nici un fel de problemă.

HIstoria.ro

image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?
image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.