Merinde de drum

Publicat în Dilema Veche nr. 583 din 16-22 aprilie 2015
Din amintirile unui cobai jpeg

De sărbători îţi doreşti ca, dincolo de cadourile şi de bucuriile pe care le aştepţi, să ai parte şi de o cît de măruntă iluminare. Cînd adăposteşti flăcăruia lumînării în căuşul palmei, cînd îngîni pentru prima dată în an versurile unui colind sau cînd te uiţi, a doua zi după Înviere, de-a lungul apei neclintite a unui lac de pe care soarele ridică pîcla alene, aşa cum fac eu acum, ai vrea să vină din senin vreun gînd care să-ţi lumineze lucrul cu care ţi-ai bătut capul în repetate rînduri.

Cu Lacul Razim în faţa ochilor şi cu articolul pentru

în minte, mă trezesc că aş vrea să pot spune, în cuvinte foarte puţine şi limpezi, ce credem noi că e cel mai important să înveţe copiii noştri pînă ce vor deveni şi ei ca noi şi o să trebuiască să-şi pună aceeaşi întrebare. 

Pentru generaţia bunicilor noştri era cu siguranţă mai simplu. Dacă ar fi fost băiat, trebuia întîi de toate să înveţe să fie cuviincios: să spună „Bună ziua“ domnilor şi „Sărut mîna“ doamnelor şi preoţilor. Dacă era să fie fată, urma să înveţe să fie vrednică şi ascultătoare. 

Cu generaţia părinţilor noştri – vreau să spun, cei născuţi între războaie şi deveniţi părinţi sub regimul comunist – lucrurile se complică deja. Cei care vor fi trecut cu bine testul colectivizării minţilor şi-ar fi dorit pesemne să-şi crească urmaşii în aşa fel încît zvîrcolirile istoriei să-i atingă cît mai puţin. Să crească, adică, oameni cu capul pe umeri, cumpăniţi şi destoinici; pregătiţi pentru ce-o fi, nu şi gata de orice. Cei îndulciţi la nectarul noii puteri şi-au dorit, pesemne, fie copii educaţi să le poarte mai departe stindardul, cu abnegaţie şi cinism, fie, din contră, capabili să le răscumpere rănile unor iluzii deja înşelate. Îmi amintesc de mama unui coleg, nomenclaturistă, care-mi mărturisea, mai mult pe şoptite, că o îngrijorează ca fiul să nu-i calce pe urme şi-l îndemna cu perseverenţă să meargă către o profesiune cît mai departe de avatarurile politicii. Visul i s-a putut împlini, imprevizibil, prin căderea subită a regimului. 

Cel mai greu e cu noi, părinţii vremii de azi. Unde să mai găsim numitorul comun pentru ce-ar fi să devină copiii noştri? 

Unii îşi doresc cu ardoare să-şi formeze copiii, fie ei băieţi sau fete, pentru „competiţie“, pentru „performanţă“. Să înveţe să fie mereu primii, să aibă în permanenţă încredere în ei înşişi şi-n forţele lor, să-şi urmărească ţintele cu îndîrjire şi să iasă în faţă ori de cîte ori e posibil. Alţii, dimpotrivă, îi taxează pe copiii de felul ăsta drept „tupeişti“, viitorii „carierişti“ lipsiţi de scrupule. „Stai în banca ta“ sau „întinde-te cît ţi-e plapuma“ sună mesajul celor debusolaţi de epocile de explozivă mobilitate socială. 

Spuneam odinioară că una dintre cele mai frumoase definiţii ale educaţiei, dintre atît de multele formulate deja sau posibile, am găsit-o în interbelicul românesc: „formarea de caractere“. O definiţie frumoasă şi vetustă, atîta vreme cît însăşi noţiunea de „caracter“ pare a se fi golit de sens. A zice despre cineva că e „un om de caracter“ sună de parcă l-ai fi suit deja în maşina timpului. Cinstea şi corectitudinea par a fi sărit din vocabularul cotidian direct în interminabilele talk-show-uri despre procurori, judecători şi drepturi constituţionale. În frenetica etalare a imaginii unei lumi debordînd de „provocări“ şi „oportunităţi“, demnitatea a devenit ruda săracă a ambiţiei, un soi de încăpăţînare lipsită de obiect. Sau, mai rău, arţagul reactiv al lui „să nu te laşi niciodată călcat în picioare“. Respectul de sine s-a convertit în

personal, în girul pe care eşti dator să ţi-l acorzi în permanenţă pentru a fi luat în seamă de ceilalţi. Onorarea cuvîntului dat sau lealitatea se negociază conjunctural. Curajul înseamnă asumarea unor „factori de risc“. Altruismul, caritatea sau empatia sînt transferate în registrul abilităţilor de PR. Ce mai, lista termenilor cu care obişnuiam să dăm conţinut ideii de „caracter“ e făcută ferfeniţă. 

În plus, utilitarismului care domină, din raţiuni explicabile, într-o ţară aflată în război cu sărăcia şi cu dezordinea, paradigma educaţională actuală, i se contrapune o alternativă şi mai în ton cu spiritul vremii: hedonismul. „Pe mine mă interesează întîi de toate, la copilul meu, să-şi poată trăi viaţa fericit“ – vei auzi în nenumărate ocazii. Cuvinte rostite cu impetuozitate, de parcă evidenţa lor ar împrăştia pe dată orice urmă de nedumerire. Ca şi cum, ca să înveţi să trăieşti fericit, ar fi de ajuns să alegi din oferta de

cursul nimerit. 

Şi uite că, şi la ceas sărbătoresc, mă trezesc din nou năpădit de îndoieli. Aş fi vrut să scriu „Veniţi de luaţi lumină“, dar asta îi e dat numai preotului să o facă. Mica iluminare întîrzie iar să apară.

Îmi amintesc totuşi cum, după mai multe încercări eşuate, am reuşit să ne revedem, după 15 sau 20 de ani, foştii colegi de clasă din liceu.  Experienţa e binecunoscută: strigarea catalogului şi prezentarea fiecăruia, comprimînd, mai dens chiar decît într-un CV oficial, viaţa profesională şi familială, izbînzi puse sub reflector şi înfrîngeri lăsate în umbră. Plini de voie bună, de umor şi de autoironie, şi de nerăbdarea ca toate astea să se încheie, să ne putem aşeza împreună în jurul unei mese, să bîrfim de una, de alta, de ce-a fost, ce este şi ce va fi cu noi, simţind cum, pe deasupra noastră, se ţese, prin noi şi dincolo de voia noastră, o urzeală tremurătoare de destine. Şi îmi imaginez că la fel se va întîmpla peste 15 sau 20 de ani cu copiii noştri, cei despre care ne tot întrebăm ce să le punem mai bine în raniţă, să aibă merinde de drum. 

Îmi mai aduc aminte de o povestire, cred că a lui Ştefan Bănulescu, din vremea războiului, în care un personaj se hotărăşte să plece într-o călătorie grea şi primejdioasă, traversînd linia frontului. Un apropiat mai în vîrstă îi dă, înainte de plecare, o bucată de pîine – lucru rar şi nepreţuit în război – învelită cu grijă într-o batistă. Şi-i spune să nu o desfacă decît cînd va fi sigur că e ultima lui scăpare. Călătoria e plină de peripeţii şi nu de puţine ori tînărul e pe punctul de a mînca bucata de pîine. Ajunge însă în cele din urmă la destinaţie cu ea intactă şi, despăturind batista, găseşte înăuntru o bucată de cărămidă. 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rachete patriot
Pentagonul se teme de o lipsă de rachete pentru apărarea antiaeriană
Pentagonul și cercurile de apărare din SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă lipsă de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană, deoarece acestea sunt utilizate mai repede decât pot fi produse, scrie The Wall Street Journal.
WhatsApp Image 2024 10 29 at 13 01 54 jpeg
Strategiile candidaților la alegerile prezidențiale: „Niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală" ANALIZǍ
Într-un climat electoral marcat de competiția acerbă dintre candidați, sociologul Ionas Vladimir și analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, oferă perspective importante asupra strategiilor, temelor și mesajelor utilizate de principalii candidați la alegerile prezidențiale.
horoscop octombrie jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Scandal la Ministerul Muncii pe tema salariului minim european. Ce variante au propus sindicatele
Discuțiile purtate de sindicate cu ficiali ai Ministerului Muncii pe tema legii salarizării unitare s-au dovedit a fi un eșec, date fiind nemulțumirile exprimate de cele două părți.
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Rețete neobișnuite de murături pentru iarnă: răsfăț culinar la mesele tale
Pe măsură ce luna octombrie își încheie parcursul, multe gospodării din România se pregătesc să închidă sezonul murăturilor. Totuși, nu este prea târziu pentru a pregăti delicioase murături care să însoțească mesele de iarnă!
drum expres pitesti mioveni foto denis grigorescu
Când vor începe lucrările la un drum crucial pentru industria auto din România
În 2023 ar fi trebuit să înceapă construcția drumului expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi, însă lucrările vor începe tocmai în 2026, după ani de întârzieri.
hotel central macao jpg
Poveste fabuloasă! Când era doar un copil a fost dat afară dintr-un hotel, iar mai apoi a devenit proprietarul lui
Simon Sio s-a născut și a crescut într-un cartier modest din inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche situată vizavi de Hotelul Central, cea mai impunătoare unitate de cazare a orașului la acea vreme.
energie geotermala fotoimpresamia.com
Statele UE, îndemnate să dezvolte centrale geotermale. România are cel puțin 24 de situri care îndeplinesc condițiile
Energia geotermală nu este încă foarte bine dezvoltată în Europa, cu o coordonare redusă între statele membre ale UE și cu puține progrese în ultimii ani, arată Comitetul Economic și Social European.
geanta telina moschino jpg
Culmea modei! Geanta în formă de țelină costă 4.500 $!
Casa de modă italiană Moschino a lansat pe piață o geantă de aproape 4.500 de dolari, în formă de țelină, relatează tabloidul britanic Daily Mail. Accesoriul are un aspect extrem de realist, ceea ce a făcut ca geanta, numită Sedano, să ajungă virală pe rețelele sociale.