Meditaţii – simple şi cu mac

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Meditaţii – simple şi cu mac jpeg

S-a vorbit mult (mai ales în anii ’60!) de o posibilă dependență de opiu a împăratului Marcus Aurelius. Medicul lui, Galenus, notează că îi prescrisese un preparat în care se găsea într-adevăr și opiu, pe care împăratul îl lua zilnic și, dacă îl amețea prea tare, cerea să i se facă fără opiu – moment în care însă nu mai putea să doarmă noaptea. Un asemenea episod de „sevraj“ ar fi avut loc într una din campaniile de la Dunăre (împăratul a și murit în Viena de azi). Istoricul Dio Cassius, contemporan cu evenimentele, zice că acest preparat era singurul lucru pe care împăratul îl putea consuma în timpul zilei, în campanie, fiind singurul care îl făcea să suporte numeroasele metehne de sănătate cu care s-a luptat toată viața. Unii istorici moderni au pus atunci mîna pe meditațiile lui Marcus Aurelius, Gînduri către sine însuși, și le-au citit ca pe confesiunile unui opioman, un De Quincey ascuns după deget. Pasămite, cînd știi despre ce e vorba, nu te lași păcălit de filozofia subțire a stoicului împărat și citești printre rînduri. Dacă Marcus compară (V, 23) existența cu un rîu, spunînd că totul e în flux între un trecut infinit și un viitor infinit, apoi asta trebuie să fie o încercare de a exprima percepția alterată a timpului cauzată de opiu. Într-o scrisoare a profesorului său, Fronto, în care acesta vorbește despre o poțiune soporifică din ierburile lipsei de griji și voluptății, la care Jupiter adaugă și o singură picătură de moarte, acești istorici văd aluzii la supradoze. Numai că atunci cînd un tip ca Marcus își face – bine – treaba de împărat douăzeci de ani, pînă la urmă nici nu mai contează dacă era sau nu dependent de ceva, deși în general o etică solidă a muncii și un caracter antiexcesiv nu fac deloc casă bună cu dependența (excluzînd fumatul, evident). Am și un pont pentru cei care fac studii pe opiu, anume că și Ovidiu are cîteva referințe la macii adormitori (Tristele, IV, 1, 47-48, Metamorfoze, XI, 605-607 etc.), cu condiția să nu fiu tras la răspundere dacă se dovedește că nu erau decît locuri comune lansate deja de Vergiliu.

Arheologia arată, pe de altă parte, că din neolitic încoace macul (Papaver somniferum) a avut o popularitate constantă. Sîntem de altfel o specie a cărei evoluție a fost, sute de mii de ani, determinată de întrebarea istorică „Oare ce se întîmplă dacă pun chestia asta în gură?“ Era inevitabil deci ca anumite proprietăți ale latexului din mac să devină cunoscute, și odată cunoscute, să nu mai poată fi uitate niciodată. Data la care s-a întîmplat asta a devenit mai timpurie decît se credea, odată cu descoperirea recentă de semințe de mac, sub metri de sediment, pe situl cu numele șăgalnic La Marmotta, ajuns azi pe fundul lacului italian Bracciano. Situl, vechi de 7700 de ani, aparține începuturilor neoliticului european și e prima dovadă a cultivării macului de către om. Descoperitorii italieni spun că semințele au fost descoperite în aceeași cameră cu o statuetă de tip zeiță-mamă și că asta ar sugera un interes principal în proprietățile psihoactive ale macului, nu în cele alimentare sau farmaceutice. Mediterana are primatul folosirii macului, dar și în Europa Centrală, și nu numai, macul e bine atestat. În Elveția de acum 4-5000 de ani, printre așezările lacustre (ideale pentru păstrarea resturilor organice) sînt zeci de situri pe care s-a găsit mac, cu concentrații de pînă la 3000 de semințe pe litru. Și încă un exemplu mai tîrziu din Italia: într-o villa rustica (un fel de fermă) romană de lîngă Pompei s-a găsit, în pivniță, un mare vas de provizii cu semințe de plante medicinale, între care macul nostru, împreună cu oase de reptile și amfibieni – probabil ferma era un hub local pentru poțiuni magice.

Foto: wikimedia commons

Printre cele mai timpurii reprezentări ale capsulei de mac în artă este un capitel miniatural de calcar, cît degetul, din palatul de la Knossos (mijlocul mileniului II î.Hr.), în care se insera o coloană subțirică menită să reprezinte tulpina. Pe un alt sit cretan s-a găsit o zeiță de teracotă, de aproape un metru, ce pare în transă, cu trei tulpini mobile de mac cu capsule, tot de teracotă, înfipte în cap (ce i drept, divinitățile cretane au mai mereu ceva pe cap, de la păsări la leoparzi, adesea în triplu exemplar). În apropiere era un vas bizar care, bineînțeles, a fost interpretat drept folosind la inhalarea vaporilor de opiu. În arta miceniană contemporană apar alte reprezentări, mai ales în bijuterii, și de obicei forma dolofană, cu un fel de basc crenelat pe cap, e clar o reprezentare a capsulei de mac cu stigmat, mai degrabă decît, să zicem, a rodiei. În Anatolia, bijutierii au pus în capetele ornamentale ale acelor, tot de forma capsulei de mac, ceva care să zornăie, aidoma semințelor adevărate adică. În fine, unii cercetători zic că o întreagă categorie de mici ulcioare din epoca bronzului tîrziu reprezintă, întoarse cu fundul în sus, capsule de mac, și, ce-i drept, în unele chiar s-au găsit urme de opiu, ba chiar, culmea, unele au fost pictate cu dungi albe similare inciziilor ce se fac pe capsulă din care iese latexul. E clar că, mult înainte de Marcus, multe insomnii și dureri au fost tratate cu mac. Printre efectele secundare, menționate sau nu pe ulcior, se poate să fi fost ocazional starea de greață existențială și atitudinea filozofică severă.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.