Medita┼úii ÔÇô simple ┼či cu mac

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Medita┼úii ÔÇô simple ┼či cu mac jpeg

S-a vorbit mult (mai ales ├«n anii ÔÇÖ60!) de o posibil─â dependen╚Ť─â de opiu a ├«mp─âratului Marcus Aurelius. Medicul lui, Galenus, noteaz─â c─â ├«i prescrisese un preparat ├«n care se g─âsea ├«ntr-adev─âr ╚Öi opiu, pe care ├«mp─âratul ├«l lua zilnic ╚Öi, dac─â ├«l ame╚Ťea prea tare, cerea s─â i se fac─â f─âr─â opiu ÔÇô moment ├«n care ├«ns─â nu mai putea s─â doarm─â noaptea. Un asemenea episod de ÔÇ×sevrajÔÇť ar fi avut loc ├«ntr una din campaniile de la Dun─âre (├«mp─âratul a ╚Öi murit ├«n Viena de azi). Istoricul Dio Cassius, contemporan cu evenimentele, zice c─â acest preparat era singurul lucru pe care ├«mp─âratul ├«l putea consuma ├«n timpul zilei, ├«n campanie, fiind singurul care ├«l f─âcea s─â suporte numeroasele metehne de s─ân─âtate cu care s-a luptat toat─â via╚Ťa. Unii istorici moderni au pus atunci m├«na pe medita╚Ťiile lui Marcus Aurelius, G├«nduri c─âtre sine ├«nsu╚Öi, ╚Öi le-au citit ca pe confesiunile unui opioman, un De Quincey ascuns dup─â deget. Pas─âmite, c├«nd ╚Ötii despre ce e vorba, nu te la╚Öi p─âc─âlit de filozofia sub╚Ťire a stoicului ├«mp─ârat ╚Öi cite╚Öti printre r├«nduri. Dac─â Marcus compar─â (V, 23) existen╚Ťa cu un r├«u, spun├«nd c─â totul e ├«n flux ├«ntre un trecut infinit ╚Öi un viitor infinit, apoi asta trebuie s─â fie o ├«ncercare de a exprima percep╚Ťia alterat─â a timpului cauzat─â de opiu. ├Äntr-o scrisoare a profesorului s─âu, Fronto, ├«n care acesta vorbe╚Öte despre o po╚Ťiune soporific─â din ierburile lipsei de griji ╚Öi volupt─â╚Ťii, la care Jupiter adaug─â ╚Öi o singur─â pic─âtur─â de moarte, ace╚Öti istorici v─âd aluzii la supradoze. Numai c─â atunci c├«nd un tip ca Marcus ├«╚Öi face ÔÇô bine ÔÇô treaba de ├«mp─ârat dou─âzeci de ani, p├«n─â la urm─â nici nu mai conteaz─â dac─â era sau nu dependent de ceva, de╚Öi ├«n general o etic─â solid─â a muncii ╚Öi un caracter antiexcesiv nu fac deloc cas─â bun─â cu dependen╚Ťa (excluz├«nd fumatul, evident). Am ╚Öi un pont pentru cei care fac studii pe opiu, anume c─â ╚Öi Ovidiu are c├«teva referin╚Ťe la macii adormitori (Tristele, IV, 1, 47-48, Metamorfoze, XI, 605-607 etc.), cu condi╚Ťia s─â nu fiu tras la r─âspundere dac─â se dovede╚Öte c─â nu erau dec├«t locuri comune lansate deja de Vergiliu.

Arheologia arat─â, pe de alt─â parte, c─â din neolitic ├«ncoace macul (Papaver somniferum) a avut o popularitate constant─â. S├«ntem de altfel o specie a c─ârei evolu╚Ťie a fost, sute de mii de ani, determinat─â de ├«ntrebarea istoric─â ÔÇ×Oare ce se ├«nt├«mpl─â dac─â pun chestia asta ├«n gur─â?ÔÇť Era inevitabil deci ca anumite propriet─â╚Ťi ale latexului din mac s─â devin─â cunoscute, ╚Öi odat─â cunoscute, s─â nu mai poat─â fi uitate niciodat─â. Data la care s-a ├«nt├«mplat asta a devenit mai timpurie dec├«t se credea, odat─â cu descoperirea recent─â de semin╚Ťe de mac, sub metri de sediment, pe situl cu numele ╚Ö─âgalnic La Marmotta, ajuns azi pe fundul lacului italian Bracciano. Situl, vechi de 7700 de ani, apar╚Ťine ├«nceputurilor neoliticului european ╚Öi e prima dovad─â a cultiv─ârii macului de c─âtre om. Descoperitorii italieni spun c─â semin╚Ťele au fost descoperite ├«n aceea╚Öi camer─â cu o statuet─â de tip zei╚Ť─â-mam─â ╚Öi c─â asta ar sugera un interes principal ├«n propriet─â╚Ťile psihoactive ale macului, nu ├«n cele alimentare sau farmaceutice. Mediterana are primatul folosirii macului, dar ╚Öi ├«n Europa Central─â, ╚Öi nu numai, macul e bine atestat. ├Än Elve╚Ťia de acum 4-5000 de ani, printre a╚Öez─ârile lacustre (ideale pentru p─âstrarea resturilor organice) s├«nt zeci de situri pe care s-a g─âsit mac, cu concentra╚Ťii de p├«n─â la 3000 de semin╚Ťe pe litru. ╚śi ├«nc─â un exemplu mai t├«rziu din Italia: ├«ntr-o villa rustica (un fel de ferm─â) roman─â de l├«ng─â Pompei s-a g─âsit, ├«n pivni╚Ť─â, un mare vas de provizii cu semin╚Ťe de plante medicinale, ├«ntre care macul nostru, ├«mpreun─â cu oase de reptile ╚Öi amfibieni ÔÇô probabil ferma era un hub local pentru po╚Ťiuni magice.

Foto: wikimedia commons

Printre cele mai timpurii reprezent─âri ale capsulei de mac ├«n art─â este un capitel miniatural de calcar, c├«t degetul, din palatul de la Knossos (mijlocul mileniului II ├«.Hr.), ├«n care se insera o coloan─â sub╚Ťiric─â menit─â s─â reprezinte tulpina. Pe un alt sit cretan s-a g─âsit o zei╚Ť─â de teracot─â, de aproape un metru, ce pare ├«n trans─â, cu trei tulpini mobile de mac cu capsule, tot de teracot─â, ├«nfipte ├«n cap (ce i drept, divinit─â╚Ťile cretane au mai mereu ceva pe cap, de la p─âs─âri la leoparzi, adesea ├«n triplu exemplar). ├Än apropiere era un vas bizar care, bine├«n╚Ťeles, a fost interpretat drept folosind la inhalarea vaporilor de opiu. ├Än arta micenian─â contemporan─â apar alte reprezent─âri, mai ales ├«n bijuterii, ╚Öi de obicei forma dolofan─â, cu un fel de basc crenelat pe cap, e clar o reprezentare a capsulei de mac cu stigmat, mai degrab─â dec├«t, s─â zicem, a rodiei. ├Än Anatolia, bijutierii au pus ├«n capetele ornamentale ale acelor, tot de forma capsulei de mac, ceva care s─â zorn─âie, aidoma semin╚Ťelor adev─ârate adic─â. ├Än fine, unii cercet─âtori zic c─â o ├«ntreag─â categorie de mici ulcioare din epoca bronzului t├«rziu reprezint─â, ├«ntoarse cu fundul ├«n sus, capsule de mac, ╚Öi, ce-i drept, ├«n unele chiar s-au g─âsit urme de opiu, ba chiar, culmea, unele au fost pictate cu dungi albe similare inciziilor ce se fac pe capsul─â din care iese latexul. E clar c─â, mult ├«nainte de Marcus, multe insomnii ╚Öi dureri au fost tratate cu mac. Printre efectele secundare, men╚Ťionate sau nu pe ulcior, se poate s─â fi fost ocazional starea de grea╚Ť─â existen╚Ťial─â ╚Öi atitudinea filozofic─â sever─â.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.