Maţele de porc

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Marea de altădată jpeg

Mai ţineţi minte cum se pleca în străinătate înainte de Revoluţie? Cînd te înscriai la o excursie, trebuia să obţii nişte aprobări de la director şi secretarul de partid, se făceau verificări şi la securitate etc. Înainte de plecare, primeai paşaportul, pe care nu aveai dreptul să-l ţii acasă.

Erau nişte diferenţe între excursiile organizate prin agenţia de stat care era ONT sau BTT (dacă erai student) şi plecările în interes de serviciu, cu aşa-numitul paşaport de serviciu. La plecare, aveai dreptul să iei cu tine o sumă limitată în lei, pe care puteai s-o schimbi în moneda ţării de destinaţie (situaţia s-a inversat imediat după Revoluţie, cînd erai lăsat să ieşi din ţară cu atît mai lesne cu cît făceai dovada că ai mai mulţi bani şi că te poţi întreţine în străinătate). Înainte de Revoluţie, ideea era să nu depăşeşti limitele, să nu te poţi lăcomi la mărfurile occidentale şi nici măcar la cele din magazinele ţărilor comuniste surori. Ca atare, excursioniştii găseau tot felul de metode de a depăşi această „porţie“. Unii îşi ascundeau banii în diverse locuri în care credeau că nu vor fi căutaţi de vameşi – în pantofi, în pălărie, prin cotloanele genţilor şi geamantanelor, fiecare cu ingeniozitatea şi cu norocul său. Alţii cumpărau din România mărfuri despre care ştiau că se pot vinde bine în ţara de destinaţie. Le vindeau acolo, iar cu banii obţinuţi cumpărau cîte ceva. Unii vindeau apoi în ţară preţioasele mărfuri străine, făcînd profit. Sistemul funcţiona încă de prin anii ’60 şi a premers aşa-numita „bişniţă“, care a explodat, pur şi simplu, după Revoluţie.

Cineva mi-a povestit cum a pornit într-o excursie la Istanbul, în 1969. Aflase, nu mai ştie cum, de la nişte băieţi deştepţi şi mult umblaţi prin străinătăţuri, că, pe lîngă bine-cunoscutele creme Gerovital, în Turcia s-ar fi vîndut bine şi maţele de porc uscate. Cît erau ei de musulmani şi cu interdicţie la carnea de porc (poate tocmai de aceea), turcii le preţuiau, cică, în mod special. Pe căi întortocheate şi nu fără efort, povestitoarea a făcut rost, de la o măcelărie, de o cantitate impresionantă de maţe. Doar că nu erau uscate, ci cît se poate de umede şi trăsnind de miros. A avut ideea ca pînă la plecare să le înşire pe sfoară, afară, în curte, că poate-poate se vor mai fi uscat în puţinul timp rămas. N-a prea obţinut efectul scontat, dar a reuşit să se facă de baftă printre vecini din cauza mirosului care se simţea încă de la colţul străzii. În cele din urmă, ţinîndu-se de nas, a împachetat bine maţele într-o pungă şi le-a aşezat la fundul unei genţi mari. Deasupra a pus ceva de mîncare pentru drum şi un chec. Spera că, astfel, eventualele mirosuri venite dinspre maţele de porc să se confunde cu ale celorlalte alimente şi totul să treacă neobservat la vamă.

Cînd a ajuns însă la graniţă, la Giurgiu, iar autocarul s-a oprit la control, ghinionul a făcut ca, din mulţimea de bagaje, vameşii să aleagă tocmai geanta cu pricina. Au tras-o deoparte întrebînd a cui e. După ceva ezitări, proprietara şi-a recunoscut-o. „Ce aveţi în ea, tovarăşă?“ a întrebat vameşul. „Nu e nici o bombă – a zis ea –, dacă vreţi să vedeţi, deschideţi-o.“ Vameşul a tras fermoarul şi a dat peste chec. „E cîte ceva de mîncare“, a zis proprietara, sperînd că funcţionarul nu va căuta şi mai departe. „Păi, ştiţi că nu aveţi voie să scoateţi produse alimentare peste graniţă?“ – a întrebat acesta, în timp ce începea să pipăie punga de la fund şi, probabil, să simtă oarece izuri neplăcute. „N-am ştiut, a zis ea, dar dacă-i aşa, confiscaţi-le, şi gata, asta e.“ Tot mai suspicios însă, vameşul a scos ciudata pungă şi, ţinînd-o în braţe, a întrebat: „Aici ce e?“. Proprietara a preferat să continue a-l înfrunta cu tupeu: „Dacă vă închipuiţi că poate fi o bombă, nu aveţi decît să deschideţi şi să vă uitaţi“. Omul a deschis şi brusc s-a dat cîţiva paşi înapoi de mirosul şi scîrboşenia descoperite. „Ce, Dumnezeu, aveţi, doamnă, aici?“. Nemaiputînd evita răspunsul, turista a izbucnit: „Maţe, tovarăşe, maţe de porc“. „Dar ce, Doamne iartă-mă, faceţi cu aşa ceva?“ a întrebat vameşul, stupefiat. Femeia a început a înşira nişte explicaţii de moment, cum că soţul ei avea nişte rude în Bulgaria, ceea ce era adevărat, şi că acestea erau foarte încîntate dacă verii mai înstăriţi din România puteau să le aducă nişte maţe de porc, aşa încît să poată face cîrnaţi şi în alt moment al anului decît în singura perioadă în care ei îşi permiteau să taie porcul, adică de Crăciun. Continuînd să se crucească, vameşul a chemat inspecţia veterinară, explicîndu-i turistei că e obligat să reţină maţele. De pe o scară au început să coboare nişte indivizi în halate albe, care s-au aplecat asupra scîrboşeniei din pungă. După o examinare sumară, au informat-o ceremonios că nu i-o mai pot restitui la întoarcere, pentru că sînt obligaţi să o incinereze. Femeia, care nu mai voia decît să scape mai repede de penibilul situaţiei, a răsuflat uşurată, blestemînd ziua în care a acceptat să plece la drum cu aşa ceva. „Şi te gîndeşti, unde naiba am fi vîndut noi, în Turcia, drăcia aia? Îţi dai seama, ce-o fi fost pe atunci în mintea noastră?“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

operatie medici doctori chirurgie sala spital shutterstock 2864702 0 jpeg
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30. Și decidenții doar cârpesc”
Exodul medicilor din spitalele publice continuă, timp în care managerii caută soluții disperate și anunță desființarea unor linii de gardă. Un medic chirurg atrage atenția că ne aflăm într-o situație care poate deveni fără întoarcere. Nemulțumirile medicilor nu mai sunt legate de bani.
crizanteme istock jpg
Plantele pe care trebuie să le plantăm în curte. Vor înflori chiar și în timpul sezonului rece
Cu toții putem observa faptul că temperaturile din ultima perioadă au scăzut simțitor, iar pentru românii care locuiesc la curte poate fi dificil să mențină aceeași atsmoferă plină de culoare și de parfum în grădină, la fel ca în mijlocul verii.
prostituate romance bruxelles jpg
Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un vlogger celebru. „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante”
Aflat în Bruxelles, vloggerul Cosmin Avram a filmat în cartierul felinarelor roșii, unde mare parte dintre fetele care prestează cea mai veche meserie din lume sunt românce.
Orașul Câmpeni din Alba  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) jpg
Căi ferate înguste salvate de dragul turiștilor. Ce a mai rămas din vasta rețea de mocănițe a României
Mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată îngustă, folosită în scop turistic, s-a păstrat în România. În trecut, liniile ferate erau aglomerate de vagoanele de navetiști și de marfă, însă cele mai multe au ajuns la fier vechi.
rafas jpg
Olandezii l-au retras pe Nadal. Spania, eliminată în sferturile Cupei Davis
La Malaga, marți noapte, Olanda a eliminat Spania lui Nadal, aflat la ultimul bal în carieră, și va disputa semifinala cu învingătoarea partidei SUA-Germania.
sarmale istock jpg
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Accident pe Valea Oltului în zona Boița Sibiu în urma coliziunii a două TIRuri încărcate cu mașini Foto IPJ Sibiu
Germania bulversează întreaga industrie auto europeană: livrările, afectate de întârzieri și amenzi uriașe
Transportatorii de mașini din Europa se confruntă cu costuri de sute de mii de euro și potențiale amenzi după introducerea standardelor germane privind modul în care sunt asigurate vehiculele în remorci.
Centrul istoric din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
Un oraș din România și-a construit o stemă uriașă. Cum arată lucrarea de artă din centrul istoric
Centrul istoric al Hunedoarei a fost împodobit cu o stemă de peste 20 de metri, realizată din piatră și marmură. Lucrarea de artă de la poalele Castelului Corvinilor nu este încă finalizată, dar atrage deja privirile turiștilor.
Mihaela Plesa 08 foto Facebook jpg
Mihaela Pleșa, prima româncă în Camera Reprezentanților din Texas: „Am bătut la peste 80.000 de uși în campanie”
Aleasă pentru a doua oară în Camera Reprezentanților în statul Texas, Mihaela Pleșa a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre viitorul Americii, despre originile românești, ca și despre cum se face altfel politica peste Ocean.