Maşini străine

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Marea de altădată jpeg

„Spune-mi ce maşină ai, ca să-ţi spun cine eşti.“ E o formulă posibilă în România anului 2013. În urmă cu două-trei decenii, nu era. Clişeele locale şi internaţionale legate de mărcile de automobile şi de proprietarii lor sînt deja răspîndite. Chiar companiile producătoare fac studii de piaţă în acest sens. Deşi, evident, că nu pot fi luate drept general valabile, de multe ori asemenea clişee au un dram de adevăr, ajută la un fel de identificare superficială fără oboseala unei judecăţi mai profunde şi nu fără umor: maşină de fotbalist, aspirator de femei, gipan de baştan.

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, imaginea automobilelor din România s-a împestriţat considerabil. Prin anii ’80, cine avea Dacia 1300 sport, din aia cu două uşi, trecea drept şmecher. Astăzi mai există cîte un asemenea model printre blocuri. De regulă, are cauciucurile dezumflate şi pare de-a dreptul oribil. A rămas din el cam ce a rămas şi din „şmecheria“ proprietarului. Mai erau maşinile cu număr scurt (trei cifre în loc de patru), cunoscute ca fiind „de ştabi“, mai ales dacă erau negre. Astăzi, numerele cu trei cifre sînt înlocuite de literele mai distanţate de pe plăcuţa de înmatriculare (o afacere dubioasă, se pare, a celor de la înmatriculări).

Foarte puţini aveau pe vremea comunismului maşini străine. De obicei, erau foarte vechi iar proprietarii, de cele mai multe ori nişte pasionaţi, erau percepuţi drept snobi. Erau şi cîţiva fericiţi care deţineau maşini străine noi, de lux. Ludovic Spiess avea un Porsche şi povestea că la un moment dat i s-a recomandat să n-o ţină în ţară, fiindcă vederea ei ar fi riscat să-i enerveze chiar pe Ceauşeşti. Ilie Năstase avea o Lancia sport pe care îi era scris numele iar Ion Ţiriac se plimba într-un Ford Mustang. Acestea erau însă cazuri foarte rare. De maşini străine vorbeau jocurile copiilor.

Majoritatea erau, cum se ştie, Dacii. Cînd a apărut Oltcit, unii l-au considerat un automobil mai modern. Aveau să descopere ulterior că, de fapt, nu era prea bine adaptat condiţiilor vitrege de circulaţie din România. Exista pe atunci şi vesela „specie“ a trabantiştilor, din care unele exemplare au supravieţuit chiar pînă astăzi. Erau înrudiţi cumva cu mai sobri posesori de Wartburg.

În anii de după Revoluţie, pe val a ajuns marca Daewoo. Erau vremuri cînd parlamentarii circulau cu Cielo şi se mîndreau cu aerul condiţionat, pe atunci un adevărat lux. Espero intra deja în categoria supermaşinilor şi stîrnea invidii incredibile. Mai era şi Tico. În ciuda formei de ascuţitoare, după unii, sau de ciocan, după alţii, s-a dovedit în timp a fi cea mai cinstită şi mai fiabilă din serie. Proprietarii de Tico au luat, într-un fel, locul trabantiştilor. Numai că unii erau atît de mîndri de modul în care se puteau strecura în trafic, graţie dimensiunilor reduse ale maşinii, încît te trezeai brusc cu ei pe unde nici nu gîndeai (de curînd, un asemenea şofer, cu număr de Galaţi şi nişte ochelari cît geamurile laterale, m-a admonestat că nu l-am văzut în dreapta mea, deşi eu eram pe prima bandă, lîngă bordură). În fine, gloria modelului Cielo a apus, şi astăzi e greu de crezut că a existat. La rîndu-i, Espero a devenit o maşină pe cît de rară pe atît de ciudată, iar Nubira, care la un moment dat îi luase locul, nu mai are nici un fel de personalitate în trafic.

Ideea de full option, cu care pînă nu de mult se mîndreau mulţi proprietari, a fost înlocuită cu posibilitatea de personalizare a automobilului comandat. A cam trecut şi moda maşinilor tunate, cînd unii îşi puneau sigla BMW pe Dacia. Iar dacă urmaşele Daciei 1300, Nova şi Solenza, au fost un fel de experimente de tranziţie (deşi Solenza nu era o maşină chiar rea), Loganul pare a-şi fi găsit locul perfect în noua societate: liniştită, de familie, pentru oameni practici care n-au alte pretenţii de la o maşină decît acelea de a-i transporta normal dintr-un loc în altul. Varianta echivalentă de import ar fi Skoda. La extrema cealaltă, Mercedes încă se străduieşte să scape de imaginea de automobil condus de valutişti cu lanţuri de aur la gît. Mai e şi Volskwagen despre care, uneori (la modelele mai mari) pare prizat de indivizi care de fapt şi-ar dori BMW. Iar BMW – se ştie – e maşina din care unii vor să-şi arate muşchii (citeşte caii putere) atunci cînd frustrările le depăşesc dimensiunile minţii. Tot la capitolul premium, dintr-o maşină bună şi discretă, Audi a deveni un fel de pom de Crăciun, dar asta nu mai are legătură cu românii, ci cu gusturile designerilor germani.

Şi a venit în România chiar şi vremea maşinilor japoneze, mult timp dispreţuite de cumpărătorii români în favoarea celor nemţeşti. Toyota, Nissan, Honda, ba pînă şi Mazda ori Subaru sînt astăzi pe toate drumurile, chiar şi prin sate. Nu s-a ajuns încă la categorisirile de amănunt care se fac prin Marea Britanie, gen Honda Civic – bucuria pensionarilor, Ford Mondeo – pentru clasa de mijloc, Volkswagen Golf GTI – pentru nebunii care nu vor să iasă în evidenţă, BMW X3 – pentru cei care se cred ceapă şi aşa mai departe. Au apărut, în schimb, inscripţii puse la lunetă pe care scrie: „Dacă mă claxonezi, îţi spun ce-a zis Clarkson despre maşina ta“. Spre deosebire de imobile, automobilele au avantajul că pot fi aduse de oriunde. Adică sînt produse cu tehnologia, designul şi experienţa unor companii care n-au avut de recuperat handicapuri istorice. Prin cartierele noastre, deşi blocurile sînt cam aceleaşi, parcările s-au schimbat radical. S-a împlinit, în sfîrşit, iluzia cuiva care spunea că imediat după Revoluţie se aştepta să vadă dintr-odată pe străzi numai maşini străine. În mai bine de 20 de ani, pe nesimţite, am uitat complet, ba chiar nici nu ne mai putem imagina cum arăta o parcare plină cu zeci de exemplare ale aceluiaşi unic model – Dacia 1300.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?