Maşini străine

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Marea de altădată jpeg

„Spune-mi ce maşină ai, ca să-ţi spun cine eşti.“ E o formulă posibilă în România anului 2013. În urmă cu două-trei decenii, nu era. Clişeele locale şi internaţionale legate de mărcile de automobile şi de proprietarii lor sînt deja răspîndite. Chiar companiile producătoare fac studii de piaţă în acest sens. Deşi, evident, că nu pot fi luate drept general valabile, de multe ori asemenea clişee au un dram de adevăr, ajută la un fel de identificare superficială fără oboseala unei judecăţi mai profunde şi nu fără umor: maşină de fotbalist, aspirator de femei, gipan de baştan.

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, imaginea automobilelor din România s-a împestriţat considerabil. Prin anii ’80, cine avea Dacia 1300 sport, din aia cu două uşi, trecea drept şmecher. Astăzi mai există cîte un asemenea model printre blocuri. De regulă, are cauciucurile dezumflate şi pare de-a dreptul oribil. A rămas din el cam ce a rămas şi din „şmecheria“ proprietarului. Mai erau maşinile cu număr scurt (trei cifre în loc de patru), cunoscute ca fiind „de ştabi“, mai ales dacă erau negre. Astăzi, numerele cu trei cifre sînt înlocuite de literele mai distanţate de pe plăcuţa de înmatriculare (o afacere dubioasă, se pare, a celor de la înmatriculări).

Foarte puţini aveau pe vremea comunismului maşini străine. De obicei, erau foarte vechi iar proprietarii, de cele mai multe ori nişte pasionaţi, erau percepuţi drept snobi. Erau şi cîţiva fericiţi care deţineau maşini străine noi, de lux. Ludovic Spiess avea un Porsche şi povestea că la un moment dat i s-a recomandat să n-o ţină în ţară, fiindcă vederea ei ar fi riscat să-i enerveze chiar pe Ceauşeşti. Ilie Năstase avea o Lancia sport pe care îi era scris numele iar Ion Ţiriac se plimba într-un Ford Mustang. Acestea erau însă cazuri foarte rare. De maşini străine vorbeau jocurile copiilor.

Majoritatea erau, cum se ştie, Dacii. Cînd a apărut Oltcit, unii l-au considerat un automobil mai modern. Aveau să descopere ulterior că, de fapt, nu era prea bine adaptat condiţiilor vitrege de circulaţie din România. Exista pe atunci şi vesela „specie“ a trabantiştilor, din care unele exemplare au supravieţuit chiar pînă astăzi. Erau înrudiţi cumva cu mai sobri posesori de Wartburg.

În anii de după Revoluţie, pe val a ajuns marca Daewoo. Erau vremuri cînd parlamentarii circulau cu Cielo şi se mîndreau cu aerul condiţionat, pe atunci un adevărat lux. Espero intra deja în categoria supermaşinilor şi stîrnea invidii incredibile. Mai era şi Tico. În ciuda formei de ascuţitoare, după unii, sau de ciocan, după alţii, s-a dovedit în timp a fi cea mai cinstită şi mai fiabilă din serie. Proprietarii de Tico au luat, într-un fel, locul trabantiştilor. Numai că unii erau atît de mîndri de modul în care se puteau strecura în trafic, graţie dimensiunilor reduse ale maşinii, încît te trezeai brusc cu ei pe unde nici nu gîndeai (de curînd, un asemenea şofer, cu număr de Galaţi şi nişte ochelari cît geamurile laterale, m-a admonestat că nu l-am văzut în dreapta mea, deşi eu eram pe prima bandă, lîngă bordură). În fine, gloria modelului Cielo a apus, şi astăzi e greu de crezut că a existat. La rîndu-i, Espero a devenit o maşină pe cît de rară pe atît de ciudată, iar Nubira, care la un moment dat îi luase locul, nu mai are nici un fel de personalitate în trafic.

Ideea de full option, cu care pînă nu de mult se mîndreau mulţi proprietari, a fost înlocuită cu posibilitatea de personalizare a automobilului comandat. A cam trecut şi moda maşinilor tunate, cînd unii îşi puneau sigla BMW pe Dacia. Iar dacă urmaşele Daciei 1300, Nova şi Solenza, au fost un fel de experimente de tranziţie (deşi Solenza nu era o maşină chiar rea), Loganul pare a-şi fi găsit locul perfect în noua societate: liniştită, de familie, pentru oameni practici care n-au alte pretenţii de la o maşină decît acelea de a-i transporta normal dintr-un loc în altul. Varianta echivalentă de import ar fi Skoda. La extrema cealaltă, Mercedes încă se străduieşte să scape de imaginea de automobil condus de valutişti cu lanţuri de aur la gît. Mai e şi Volskwagen despre care, uneori (la modelele mai mari) pare prizat de indivizi care de fapt şi-ar dori BMW. Iar BMW – se ştie – e maşina din care unii vor să-şi arate muşchii (citeşte caii putere) atunci cînd frustrările le depăşesc dimensiunile minţii. Tot la capitolul premium, dintr-o maşină bună şi discretă, Audi a deveni un fel de pom de Crăciun, dar asta nu mai are legătură cu românii, ci cu gusturile designerilor germani.

Şi a venit în România chiar şi vremea maşinilor japoneze, mult timp dispreţuite de cumpărătorii români în favoarea celor nemţeşti. Toyota, Nissan, Honda, ba pînă şi Mazda ori Subaru sînt astăzi pe toate drumurile, chiar şi prin sate. Nu s-a ajuns încă la categorisirile de amănunt care se fac prin Marea Britanie, gen Honda Civic – bucuria pensionarilor, Ford Mondeo – pentru clasa de mijloc, Volkswagen Golf GTI – pentru nebunii care nu vor să iasă în evidenţă, BMW X3 – pentru cei care se cred ceapă şi aşa mai departe. Au apărut, în schimb, inscripţii puse la lunetă pe care scrie: „Dacă mă claxonezi, îţi spun ce-a zis Clarkson despre maşina ta“. Spre deosebire de imobile, automobilele au avantajul că pot fi aduse de oriunde. Adică sînt produse cu tehnologia, designul şi experienţa unor companii care n-au avut de recuperat handicapuri istorice. Prin cartierele noastre, deşi blocurile sînt cam aceleaşi, parcările s-au schimbat radical. S-a împlinit, în sfîrşit, iluzia cuiva care spunea că imediat după Revoluţie se aştepta să vadă dintr-odată pe străzi numai maşini străine. În mai bine de 20 de ani, pe nesimţite, am uitat complet, ba chiar nici nu ne mai putem imagina cum arăta o parcare plină cu zeci de exemplare ale aceluiaşi unic model – Dacia 1300.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Monaco FOTO Shutterstock
Ceaiul pe care îl beau locuitorii din Monaco, țara unde oamenii trăiesc cel mai mult. Acolo media de viață este de peste 87 de ani
Monaco este cunoscut pentru luxul său, peisajele impresionante și, desigur, pentru faptul că este una dintre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume. Cu o medie de viață de peste 87 de ani, locuitorii acestui mic principat de pe Riviera Franceză au dobândit faima unei vieți sănătoase și de
Talpan jpg
Armata trage în Mircea Lucescu și critică jocul naționalei
Nu toată lumea îl aplaudă pe Mircea Lucescu, selecționerul intrat în gura steliștilor.
Alina Ceușan (1) jpg
Alina Ceușan, apariție neglijentă în aeroport. Vedeta, de nerecunoscut: „N-a mai fost la manichiură de minim trei săptămâni”
Alina Ceușan, influencerița cunoscută pentru stilul său impecabil și pentru aparițiile sale deosebite, a fost surprinsă astăzi într-o ipostază mai puțin favorabilă.
Oficiu postal - Posta română FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Anunțul important făcut de Poșta Română: „Vom închide oficiile poștale”
Românii trebuie să înceapă să se pregătească pentru o schimbare majoră, în privința modului în care va opera Poșta Română. Valentin Ștefan, directorul general al companiei, a anunțat că toate oficiile poștale vor începe, treptat, să fie închise.
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Ce profesii ţi se potrivesc în funcţie de modul în care încrucișezi brațele
Felul în care îţi încrucişezi braţele spune multe despre trăsăturile tale de personalitate, despre temperamental şi profesiile care şi-ar veni mănuşă.
Gelu Duminică / FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Care este cel mai bun slogan electoral din campania pentru prezidențiale. Analiza sociologului Gelu Duminică
În contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din România, sociologul Gelu Duminică a oferit o analiză detaliată a sloganurilor electorale folosite de candidații pentru cea mai înaltă funcție în stat.
Cristian Diaconescu - FOTO Eduard Enea
Cristian Diaconescu, candidat la președinția României vine la Adevărul Live
Cristian Diaconescu candidat la preşedinția României, explică astăzi de la ora 12, la Adevarul Live, cum vrea sǎ obținǎ votul românilor şi ce planuri are dacǎ va câştiga alegerile.
John Ellis Daily mail webp
Un medic veterinar s-a sinucis, copleșit emoțional din cauza eutanasierilor de animale. Ce spun apropiații
Un medic veterinar britanic și-a pus capăt zilelor după ce l-au copleșit emoțional toate solicitările stăpânilor să le eutanasieze animalele, scrie ziarul Metro.
marius borg hoiby rexfeatures 3772453h jpg jpeg
Fiul prințesei moștenitoare a Norvegiei a fost arestat pentru viol
Polițiștii norvegieni l-au arestat pe Marius Borg Høiby, fiul prințesei moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, cercetat într-un caz de viol. Acesta a fost acuzat în luna august după ce ar fi bătut victima, cu care avea o relație, în apartamentul ei.