Masca pe stradă și bocancii lustruiți

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am văzut comentarii despre impunerea purtării măștii pe stradă în anumite regiuni din țară, inclusiv în București. Un politician dîmbovițean susținea că ar fi ceva greșit, că de ce, adică, să poarte el mască seara, cînd e singur pe stradă. Măsura adoptată de Guvern în zonele în care pandemia a atins cote periculoase i se părea absurdă. Sigur, critici se pot face oricînd, dar știm că orice asemenea regulă are întotdeauna și părți care par stupide sau inutile. Cine a făcut armata poate înțelege mai bine ce spun. Acolo ți se cerea ca în fiecare dimineață să-ți faci patul perfect, iar cearceaful trebuia să fie atît de întins încît „să sară moneda” aruncată  pe el. Cerința asta putea părea la fel de inutilă ca și purtarea măștii de unul singur seara pe stradă, întrucît un eventual război nu e un concurs de făcut paturile, nu se cîștigă cu perna, tot așa cum o boală contagioasă nu se poate combate purtînd masca atunci cînd ești singur. Și totuși, chiar dacă nu cred că a făcut cineva vreodată o asemenea statistică, aș fi gata să pariez că, în decursul istoriei, armatele în care soldații din cazărmi își făceau patul foarte bine au ieșit mai mereu învingătoare în fața celor ai căror combatanți abia dacă știau ce-i acela un cearceaf.

Aici, problema nu e atît cearceaful, cît disciplina, organizarea și conștientizarea unor reguli. Fiindcă ziua care începe cu ordinea în așternuturile de peste noapte are toate șansele să continue așa, cu rigoare, disciplină, igienă și respectarea unor reguli. E același spirit al ordinii în care armele pe care pui mîna, pentru instrucție sau pentru război, sînt și ele aranjate ordonat în rastel, iar rîndurile armatei se desfășoară mai precis, iar la o adică sînt și mai eficiente în luptă. În același timp e și o chestiune de civilizație și de exemplu pentru alții.

Soldații din garda regală de la Buckingham, cei cu tunici roșii și căciuli de urs, fac între ei concursuri de lustruire.a bocancilor pe care-i poartă. Uneori freacă la ei cu orele, pînă-i fac „oglindă”. Ai putea obiecta că dacă au bocanci strălucitori nu înseamnă că își apără mai bine suverana. Poate că nu, dar oricum o reprezintă mai bine. Bocancii aceia sînt cu adevărat impresionanți, iar soldații din regimentul de gardă sînt oricum oameni care, dincolo de gardă și paradă, merg în misiuni pe front, în așa-numitele teatre de operațiuni. Acolo se tîrăsc prin nisipuri și noroaie, se murdăresc și chiar își mînjesc fețele intenționat ca să nu lucească și să-i vadă inamicul. Sînt o unitate de elită. Cu cît își lustruiesc mai bine bocancii pentru paradă în zonele de pace, cu atît mai bine știu să lupte și să se murdărească în teatrele de război.

S-ar putea obiecta că noi sîntem civili și nu trăim astăzi un război. Totuși, trăim în vremea unei molime care face victime la fel ca un război. Condițiile astea fac inevitabilă respectarea unor minime reguli de igienă și disciplină care uneori pot fi asemănătoare celor cazone. Atunci cînd toată lumea e obligată să poarte mască în spațiile deschise, chiar și cînd pe stradă nu mai e nimeni și treaba asta pare exagerată, statistic vorbind, în spațiile aglomerate și cu adevărat periculoase, regula va fi cu atît mai mult respectată. Dacă te duci la piață fără mască, există mai multe șanse să uiți să ți-o pui cînd ajungi acolo decît atunci cînd ești obligat să o porți chiar de cînd ai ieșit afară din casă. Evident, e o regulă care se impune doar de la un anumit nivel de infectare în sus, așa cum s-a și procedat.

S-a vorbit și despre eventuale restricții de circulație pe timp de noapte. Unii nu înțeleg măsura asta. Admit că, într-o logică individuală, chiar e greu de înțeles. Dar, într-o logică militară, așa cum a fost în timpul stării de urgență din primăvară, lucrurile stau altfel. Controlul și restrîngerea circulației persoanelor, măcar pe timpul nopții, induce o stare generală de ordine și disciplină. Și s-a văzut că măsurile din primăvară chiar au avut efect. Desigur, toate astea sînt lucruri neplăcute și de nedorit. Nu e de apelat la ele decît în situații cu adevărat excepționale. Nu mai sîntem obișnuiți cu așa ceva și nici nu e bine să ne obișnuim. Dar, din păcate, apar și asemenea momente în care solidaritatea și ordinea socială sînt mai importante decît „istețimea” individuală. Nu putem ignora faptul că în fiecare zi, din cauza acestei boli, mor zeci de oameni. Exact ca în timp de război.

Iar mie, cel puțin, mi se pare că oamenii înțeleg și se conformează tot mai bine acestor reguli.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.
petrolier rusesc kerci FOTO @boris_beissner / X
Alertă în Strâmtoarea Kerci. Un vas rusesc încărcat cu mii de tone de petrol s-a rupt în două, după ce a fost lovit de furtună
Un vas rusesc, încărcat cu mii de tone de produse petroliere, s-a rupt în două în timpul unei furtuni violente, duminică, provocând o deversare în Strâmtoarea Kerci, au anunțat autoritățile ruse.
alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits