Masca pe stradă și bocancii lustruiți

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am văzut comentarii despre impunerea purtării măștii pe stradă în anumite regiuni din țară, inclusiv în București. Un politician dîmbovițean susținea că ar fi ceva greșit, că de ce, adică, să poarte el mască seara, cînd e singur pe stradă. Măsura adoptată de Guvern în zonele în care pandemia a atins cote periculoase i se părea absurdă. Sigur, critici se pot face oricînd, dar știm că orice asemenea regulă are întotdeauna și părți care par stupide sau inutile. Cine a făcut armata poate înțelege mai bine ce spun. Acolo ți se cerea ca în fiecare dimineață să-ți faci patul perfect, iar cearceaful trebuia să fie atît de întins încît „să sară moneda” aruncată  pe el. Cerința asta putea părea la fel de inutilă ca și purtarea măștii de unul singur seara pe stradă, întrucît un eventual război nu e un concurs de făcut paturile, nu se cîștigă cu perna, tot așa cum o boală contagioasă nu se poate combate purtînd masca atunci cînd ești singur. Și totuși, chiar dacă nu cred că a făcut cineva vreodată o asemenea statistică, aș fi gata să pariez că, în decursul istoriei, armatele în care soldații din cazărmi își făceau patul foarte bine au ieșit mai mereu învingătoare în fața celor ai căror combatanți abia dacă știau ce-i acela un cearceaf.

Aici, problema nu e atît cearceaful, cît disciplina, organizarea și conștientizarea unor reguli. Fiindcă ziua care începe cu ordinea în așternuturile de peste noapte are toate șansele să continue așa, cu rigoare, disciplină, igienă și respectarea unor reguli. E același spirit al ordinii în care armele pe care pui mîna, pentru instrucție sau pentru război, sînt și ele aranjate ordonat în rastel, iar rîndurile armatei se desfășoară mai precis, iar la o adică sînt și mai eficiente în luptă. În același timp e și o chestiune de civilizație și de exemplu pentru alții.

Soldații din garda regală de la Buckingham, cei cu tunici roșii și căciuli de urs, fac între ei concursuri de lustruire.a bocancilor pe care-i poartă. Uneori freacă la ei cu orele, pînă-i fac „oglindă”. Ai putea obiecta că dacă au bocanci strălucitori nu înseamnă că își apără mai bine suverana. Poate că nu, dar oricum o reprezintă mai bine. Bocancii aceia sînt cu adevărat impresionanți, iar soldații din regimentul de gardă sînt oricum oameni care, dincolo de gardă și paradă, merg în misiuni pe front, în așa-numitele teatre de operațiuni. Acolo se tîrăsc prin nisipuri și noroaie, se murdăresc și chiar își mînjesc fețele intenționat ca să nu lucească și să-i vadă inamicul. Sînt o unitate de elită. Cu cît își lustruiesc mai bine bocancii pentru paradă în zonele de pace, cu atît mai bine știu să lupte și să se murdărească în teatrele de război.

S-ar putea obiecta că noi sîntem civili și nu trăim astăzi un război. Totuși, trăim în vremea unei molime care face victime la fel ca un război. Condițiile astea fac inevitabilă respectarea unor minime reguli de igienă și disciplină care uneori pot fi asemănătoare celor cazone. Atunci cînd toată lumea e obligată să poarte mască în spațiile deschise, chiar și cînd pe stradă nu mai e nimeni și treaba asta pare exagerată, statistic vorbind, în spațiile aglomerate și cu adevărat periculoase, regula va fi cu atît mai mult respectată. Dacă te duci la piață fără mască, există mai multe șanse să uiți să ți-o pui cînd ajungi acolo decît atunci cînd ești obligat să o porți chiar de cînd ai ieșit afară din casă. Evident, e o regulă care se impune doar de la un anumit nivel de infectare în sus, așa cum s-a și procedat.

S-a vorbit și despre eventuale restricții de circulație pe timp de noapte. Unii nu înțeleg măsura asta. Admit că, într-o logică individuală, chiar e greu de înțeles. Dar, într-o logică militară, așa cum a fost în timpul stării de urgență din primăvară, lucrurile stau altfel. Controlul și restrîngerea circulației persoanelor, măcar pe timpul nopții, induce o stare generală de ordine și disciplină. Și s-a văzut că măsurile din primăvară chiar au avut efect. Desigur, toate astea sînt lucruri neplăcute și de nedorit. Nu e de apelat la ele decît în situații cu adevărat excepționale. Nu mai sîntem obișnuiți cu așa ceva și nici nu e bine să ne obișnuim. Dar, din păcate, apar și asemenea momente în care solidaritatea și ordinea socială sînt mai importante decît „istețimea” individuală. Nu putem ignora faptul că în fiecare zi, din cauza acestei boli, mor zeci de oameni. Exact ca în timp de război.

Iar mie, cel puțin, mi se pare că oamenii înțeleg și se conformează tot mai bine acestor reguli.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.