Măruntaiele hotelurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Măruntaiele hotelurilor jpeg

E sezonul vacanţelor. Cu hotelurile din România ne-am obişnuit sau poate deja ne-am dezobişnuit. Cei care au călătorit mult ştiu că nu doar în hotelurile din ţară poţi avea surprize. Jacob Tomsky e pseudonimul unui tip care a lucrat mult în industria hotelieră din Statele Unite şi cică încă mai lucrează. A scris o carte despre lumea hotelurilor, tradusă şi la noi în colecţia „Narator“ a editurii Publica. În română, titlul e sintetic, dar sugestiv:

În engleză era explicit:

„Capete în paturi“ e un termen specific, care se referă la binecunoscutul grad de ocupare al hotelurilor. De fapt, ăsta e singurul lucru care contează în industria hotelieră. Fiindcă e o industrie şi nu neapărat un sistem de găzduire ospitalieră. Probabil că nimeni nu mai are naivitatea să creadă că un hotel, fie el şi de mare de lux, are drept scop fundamental buna găzduire a clienţilor. Satisfacerea oaspetelui e doar un mijloc pentru a obţine profit şi un grad de ocupare cît mai mare. Dincolo de ideea asta, cu care ne putem împăca, intrînd în burta marilor hoteluri, în măruntaiele acestei colosale afaceri, cu un ghid ca Jacob Tomsky, ajungi să descoperi o lume crudă şi extrem de cinică. 

Măruntaie pot însemna şi infernul de la baza toboganului de rufe murdare înfundat, din marele hotel din New Orleans, descris cu mult talent de autor, dar pot însemna şi relaţiile dintre angajaţi şi manageri sau tertipurile de obţinere a bacşişurilor. Bacşişul e un element primordial în lumea hotelierilor. Şi, cică, un

care nu şi-a primit bacşişul cuvenit pentru că a cărat bagajele în cameră va face tot posibilul să intre în camera respectivă cînd clientul e plecat, pentru a-i „împrumuta“ periuţa de dinţi, într-un scop pe care vi-l puteţi imagina. Între portari,

-i şi recepţioneri, relaţiile de concurenţă se transformă mai devreme sau mai tîrziu într-o abilă cooperare, cu scopul de a cîştiga fiecare bacşişuri cît mai multe şi mai mari. Bacşişurile deschid calea către camere mai bune şi o atenţie mai mare din partea personalului. Unul din sfaturile lui Tomsky este: „Nu vă resemnaţi cu o cameră inferioară din cauza laşităţii. Daţi-i un bacşiş pe loc. Arătaţi-le recepţionerilor că sînteţi un om serios.“ Totdeauna – spune el – există camere mai bune, chiar dacă printre cele cîteva „minciuni comune din bagajul unui recepţioner“ figurează şi aceea conform căreia „toate camerele au cam aceleaşi dimensiuni“. O altă minciună tipică a unui recepţioner poate suna aşa: „Nu pot face nimic pentru dumneavoastră“ sau „îmi pare rău că

-ul v-a pus într-o situaţie delicată. Desigur că voi anunţa managementul.“ 

Indiferent de ceea ce se întîmplă între angajaţi, spune Tomsky, regula nescrisă, „veche şi sfîntă“ din industrie, rareori încălcată, este: „Sîntem

împotriva lor.

Asta nu exclude scenele jucate de recepţioneri care se pot mira în faţa clientului că o cameră nu e încă gata, sugerînd că e vorba de o nepermisă încetineală a cameristelor. 

Autorul face şi avertismente de genul: „...Data viitoare cînd beţi apă dintr-un pahar de la minibar şi vi se pare că are o aromă plăcută de lămîie, veţi şti că tocmai aţi luat o gură de spray de mobilă. Serios, s-ar putea să fie mai igienic decît să le spele cu apă şi să le usuce cu un prosop (curat, să sperăm) de la cei care au eliberat camera.“

De la Tomsky aflăm de asemenea şi că, uneori, valeţii care preiau maşinile din faţa hotelului nu se sfiesc să facă curse cu ele, pe palierele şi prin spiralele parcărilor supraetajate, atunci cînd proprietarii nu-i mai pot vedea. Chiar dacă aud motoare turate şi scrîşnet de frîne, aceştia nu au decît bănuiala, nu şi dovada că e vorba de maşina lor. Nici cînd apare vreo dovadă sub formă de zgîrietură, de obicei nu se poate demonstra că ea s-a produs după ce maşina a fost încredinţată valetului. 

Dincolo de toate, clienţii unui hotel pot fi mereu observaţi, ca să nu spunem spionaţi, iar personalul află destul de repede multe despre oaspeţi. Hotelierii par a şti totul despre natura umană. Cu toate astea, mereu apar tipuri de oameni şi de comportări care-i surprind chiar şi pe ei. E, cum spuneam, o lume cinică şi crudă, dar în acelaşi timp meschină, aşa cum reiese din cartea lui Tomsky. O lume de servitori, de fapt, care trăiesc, suferă şi se distrează pe seama celor care, de voie, de nevoie, apelează la serviciile lor. 

Acum, îmi pare rău dacă recunoaşteţi cîte ceva din toate astea, tocmai cînd aţi ajuns la hotel, în vacanţa mult aşteptată.  

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.