Marketing-ul şi obrazul subţire

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
Marketing ul şi obrazul subţire jpeg

O amică mi-a povestit cum într-o zi a plecat de la birou foarte tracasată de multele treburi de serviciu nerezolvate şi, mai ales, preocupată că soţul ei plănuise să-şi cumpere în leasing o maşină de 50.000 de euro, fără să fie prea clar de unde o să facă rost de atîta bănet.

Abia ce ieşise din clădire, supărată şi îngîndurată, cînd a perceput ca prin ceaţă că o fată s-a apropiat de ea, încercînd să-i vîndă ceva, nişte cosmeticale. Fata voia să i le arate şi s-o pună să testeze nişte creme despre care zicea că-s foarte speciale. Fără ca măcar să înţeleagă prea bine despre ce e vorba, amica mea s-a lăsat oarecum condusă de acea persoană pînă la salonul de cosmetică aflat nu prea departe, unde urma să i se arate mai exact oferta. Pe drum a întrebat-o pe fată cît costă, dar ea i-a răspuns că e vorba despre un întreg set de produse pe care le va primi într-o valiză diplomat, că sînt nişte creme de întreţinere care durează un an întreg... „Bine, bine, înţeleg că e ceva special, dar cît costă?“ a insistat ea. Fata i-a dat un alt răspuns despre valoarea extraordinară a achiziţiei pe care ar face-o dacă ar accepta să cumpere trusa, i-a vorbit despre algele marine din care sînt făcute cremele, despre lipsa din compoziţia lor a parabenilor, adică a acelor substanţe conservante care pot provoca probleme de sănătate, despre alcătuirea complet naturală a reţetei. N-a pomenit însă vreo sumă.

Amica mea a priceput că pentru moment nu va reuşi să scoată mai mult de la ea şi s-a resemnat s-o urmeze pînă la salon. Acolo a fost întîmpinată de o altă persoană care i-a spus că, înainte de orice, ar vrea să-i facă o probă, adică să-i aplice un tratament cu nişte creme din trusa magică, pe o jumătate din faţă, aşa încît să poată face diferenţa între jumătatea tratată şi cea netratată, să vadă pe loc cît de bine şi cît de întinerit va arăta tenul pe partea tratată.

S-a aşezat pe scaun supusă, gîndindu-se în continuare la scumpetea maşinii pentru care soţul ei tocmai semnase contractul, la lucrările şi „lucrăturile“ de la birou. A simţit ca prin vis frecţiile şi masajele la care îi era supus obrazul. În fine, cînd tratamentul a fost gata, cosmeticiana, entuziasmată, i-a pus o oglindă în faţă, ca la o surpriză. Atunci, amica mea s-a trezit din gînduri şi şi-a privit figura cu atenţie. „Vedeţi diferenţa?“ o întrebă cosmeticiana. Dar oricît se străduia, nu prea vedea nimic. „Nu“, a răspuns în cele din urmă, „nu se vede nici o diferenţă.“ „Cum“, a izbucnit cosmeticiana alarmată, „staţi puţin că nu cade bine lumina.“ I-a adus o lampă specială, să-i lumineze faţa. „Ia, uitaţi-vă acum“, i-a zis mîndră. Amica mea s-a uitat şi mai intens la imaginea propriilor obraji. „Nu, nici acum nu văd nici o diferenţă“, a zis, spre dezamăgirea vizibilă a celei care-i ţinea lampa. „Dar cît costă tot ce vreţi să-mi oferiţi?“ „Ei bine, doamnă“, a început iar cosmeticiana, „aici aveţi creme care se folosesc dimineaţa, creme care se folosesc seara, creme care se folosesc săptămînal, creme care se folosesc doar o dată la două săptămîni....“ Şi nu mai termina cu explicaţiile şi cu beneficiile minunatelor produse.  

„Bine, am înţeles, dar cîţi bani ar trebui să dau pe toată trusa asta?“ „Trebuie să semnaţi un contract cu noi“, a continuat vînzătoarea. „Dar cîîît, pe ce bani?“ Scăzînd tonul şi lăsînd capul în jos, vînzătoarea a pronunţat în sfîrşit cifra: cincizeci şi nu ştiu cît de milioane de lei vechi. Amica mea a rămas perplexă. „Peste o mie de euro pentru nişte amărîte de creme“, s-a gîndit. „De-aia se codeau atîta să-mi spună preţul. Nu le venea să mă sperie.“ Atunci, şi-a amintit din nou de maşina soţului, cea pentru care el tocmai îi arătase contractul de 50.000 de euro. „Ce-ar fi să mă duc şi eu acasă cu contractul ăsta de 50 de milioane?“, i-a trecut prin minte. Adică el cumpără maşină de 50.000 şi eu să nu cumpăr cosmetice de 1000?“ Şi, brusc, i-a spus cosmeticienei că vrea să cumpere trusa. Aceasta, care, mai ales după eşecul cu oglinda şi cu lampa, nu se mai aştepta la aşa ceva, era cît pe-aci să scape ustensilele din mîini. A chemat-o imediat pe şefa salonului să vină cu contractul. Erau toate foarte entuziasmate. Părea că e pentru prima oară cînd convingeau pe cineva să cumpere aşa o trusă. După ce toate formalităţile au fost încheiate, şi-au amintit că-i trataseră doar o jumătate de faţă şi i-au spus că nu poate pleca aşa, că trebuie să-i aplice tratamentul şi pe restul feţei, din partea casei. Aşadar, s-a aşezat din nou pe scaun, iar cosmeticiana şi-a reluat instrumentele. Emoţionată, s-a apucat să-i trateze, însă, exact acelaşi obraz.   

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.