Marele Cîrmaci

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Comunismul se aplică din nou jpeg

Un prieten mi-a istorisit o întîmplare din vremea cînd era foarte tînăr, în ultimii ani ai guvernării Celui mai iubit fiu al ţării. Era în august, imediat după sărbătorirea Zilei Naţionale, în vremea în care evenimentul istoric de la 23 august 1944 căpătase titulatura oficială de „Revoluţie de eliberare socială şi naţională antifascistă şi antiimperialistă“. Fusese mare demonstraţie pe stadionul din Bucureşti ce purta numele acelei zile, un spectacol grandios deschis în sunetul a sute de trompete. Zeci de mii de pionieri, utecişti şi muncitori scriseseră cu propriile lor trupuri numele patriei, al partidului şi al marelui conducător. Ba, la tribuna a doua, oamenii purtaseră plăcuţe colorate, din care, la un moment dat, se formase chiar chipul conducătorului suprem, încadrat de steagul tricolor şi de cel roşu al partidului, cu secera şi ciocanul. În tot acest timp, măreţe coruri proslăviseră conducerea ţării şi perioada 1965-1986, epoca de glorii, cum apărea scris pe stadion din trupurile oamenilor a căror coregrafie fusese pregătită timp de săptămîni întregi. De la tribuna oficială, cu un aer proaspăt, urmaşul lui Mircea, Ştefan şi Mihai (Viteazul) dăduse din mîini fericit, alături de tovarăşa sa de viaţă, îmbrăcată într-o rochie de gală şi cu un impresionant colier la gît.

O ţară întreagă aşteptase cele două zile libere (sărbătoarea căzuse într-o sîmbătă care împreună cu duminica formau un sfîrşit de săptămînă mai lung decît cele obişnuite). Cei cu funcţii şi însărcinări oficiale puteau pleca doar după terminarea ceremoniei. Tatăl amicului meu lucra la Consiliul Naţional al Apelor, un loc în care se învîrteau tot soiul de nomenclaturişti, oportunişti, activişti de partid şi, probabil, securişti. O instituţie care îl avusese în fruntea ei chiar pe acela care avea să-i succeadă celui mai iubit conducător. Ei bine, cînd era vorba de petrecerea timpului liber, oamenii aceştia aveau, evident, o mulţime de facilităţi şi de aranjamente, altele decît ale indivizilor de rînd. Şi fiind vorba de Consiliul Naţional al Apelor, acestea erau strîns legate de apele din România. Bineînţeles, Delta Dunării figura la loc de cinste printre destinaţiile lor de loisir, mai ales că mulţi aveau pasiunea pescuitului. Nu mai era poate aceeaşi atmosferă ca în urmă cu zece ani, cînd se filmase Operaţiunea Monstrul cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu şi Marin Moraru, şurubul se mai strînsese, cum se spunea în epocă, dar bucuria de a sta pe un ponton plutitor privilegiat, pe un canal din Deltă, era cît se poate de normală. Căci, pe un asemenea ponton reuşise să obţină locuri tatăl amicului meu. Acolo existau cabine în care se dormea cam la fel ca în cuşetele de tren, ceea ce pentru vremurile acelea părea un adevărat lux. Pontonul avea şi o terasă cu o copertină de muşama sub care se putea sta la masă şi bea un şpriţ. Pe terasă tronau şi nişte lăzi mari în care, între mai multe straturi de gheaţă, se păstrau crapi, ştiuci, şalăi, somni şi alte feluri de peşti, uneori poate chiar sturioni. Era o adevărată împărăţie a timpului liber comunist. Printre cei cazaţi acolo care, în general, făceau parte din categoriile amintite mai sus, se întîmpla să ajungă şi angajaţi obişnuiţi cu familiile lor, aşa cum era şi tatăl amicului meu.

Era miezul zilei şi cei mai mulţi stăteau pe terasă, încercînd să se răcorească la umbra muşamalei. Dintr-odată, cineva s-a ridicat în picioare. Undeva în zare, pe braţul Sfîntu Gheorghe a apărut o mare navă albă. Au dus un binoclu la ochi. Era „Mircea cel Mare“. Lucrînd la ape, toţi erau informaţi despre ce era vorba: şapte ani durase construcţia ei şi abia fusese lansată la apă; se dăduse mare zor pe ultima sută de metri, ca să poată fi inaugurată chiar pe 23 august; era noua navă de protocol a întîiului om al ţării. Se îndrepta spre Uzlina unde cu toţii ştiau că se află cabana de protocol din Deltă. S-au ridicat în picioare încercînd să distingă ceva la bordul vasului cu patru niveluri. Unora li s-a părut că pe una din punţi, undeva la proră, îi zăresc statura inconfundabilă: mică şi vînjoasă, cu o şapcă gri muncitorească pe cap, privind înainte şi ţinînd ferm în mîini balustrada... dacă nu chiar cîrma. Ca în marile tablouri ale epocii. Atunci, de pe întregul ponton au izbucnit urale. Spre marea stupoare a amicului meu, toată lumea din jurul lui aplauda. La cîteva sute de metri de ei trecea însuşi Marele Cîrmaci.

Notă: În august 1986 a fost singura dată cînd cuplul prezidenţial a călătorit cu Mircea cel Mare (numele cu care regimul Ceauşescu îl rebotezase pe domnitorul cunoscut dintotdeauna drept Mircea cel Bătrîn). După Revoluţie nava a fost redenumită Mureş. Este şi astăzi în serviciul Preşedinţiei, dar poate fi închiriată şi în alte scopuri. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tren Coradia Alstom scaled jpg
Ruta pe care va merge primul tren electric nou Alstom Coradia Stream. Cât costă un bilet
CFR Călători a anunţat că primul tren electric format din material rulant nou, rama RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream, va pleca miercuri din Gara de Nord Bucureşti.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Primele declarații ale românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto 6/49 joi. Este din Galați și joacă de peste 10 ani
Câștigătorul marelui premiu de categoria I, în valoare de peste 9,58 milioane de euro, obținut la tragerea Loto 6/49 din data de joi, 14 noiembrie, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române, potrivit unui comunicat emis de instituție.
paul teal jpg
Doliu la Hollywood! Starul din serialul „One Tree Hill” a murit. Avea doar 35 de ani
Paul Teal, actor de film și televiziune, cunoscut în special pentru rolul său din serialul pentru adolescenți One Tree Hill, a încetat din viață, conform unei declarații emise de agentul său, Susan Tolar Walters. Actorul avea 35 de ani.
image png
Imagini incredibile cu Gabriela Lucuțar! Cum arăta „Regina Întunericului” înainte de operațiile estetice și cu părul lung. FOTO
Gabriela Lucuțar, cea care se autointitulează „Regina Întunericului”, a devenit cunoscută prin prisma meseriei sale, fiind una dintre cele mai de succes patroane de pompe funebre. Dacă acum este o femeie care atrage atenția prin stilul său vestimentar excentric marcat de purtarea hainelor de culoare
1 KV RetuRO Simbol L 2 jpg
SGR: de la un sistem local, la un model de bună practică în Europa
La aproape un an de la lansarea sa, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), unul dintre cele mai ample și complexe proiecte de circularitate din România și din regiune, poate fi considerat un instrument practic de educație pentru mediu pe care românii îl au la dispoziție.
WhatsApp Image 2024 11 19 at 15 26 56 jpeg
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Elena Lasconi este neconvingătoare pe plan internațional, George Simion timid și fără lovituri decisive, iar Marcel Ciolacu are o tactică de evitare a confruntării. Așa îi vede pe principalii candidați la alegerile prezidențiale analistul politic Cristian Pîrvulescu după dezbaterea de luni seara.
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
Un neurochirug avertizează că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un AVC. Persoanele cele mai expuse
Un medic neurochirurg și-a avertizat clienții că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un accident vascular cerebral care le pune viața în pericol.
Putin si Zelenski FOTO Shutterstock
Dilema lui Putin la împlinirea a o mie de zile de război în Ucraina. Ce își dorește dictatorul rus
Preşedintele rus Vladimir Putin este prins într-o dilemă - război vs pace - în contextul în care marţi se împlinesc o mie de zile de lupte în Ucraina, unde armata sa avansează cu marşuri forţate pe front.
Maia Sandu Foto Facebook jpg
Ce mesaj a transmis lidera de la Chișinău ucrainenilor care luptă de o mie de zile cu armata rusă
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că ucrainenii își apără nu doar propriul pământ, ci și pacea moldovenilor și a întregului continent european, reiterând că țara sa rămâne alături de Ucraina, într-un mesaj transmis cu ocazia celor o mie de zile de război.