Marea artă a seducţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

- poveste strict autentică; primul episod -

Vară. Cald. Frumos. Arşiţe care, ziua, pleoştesc oraşele şi le cufundă-n abulie, pînă cînd, seara, obosite, adorm, lăsînd lumea să mai răsufle. E vreme de vacanţe şi de dat în stambă, din dosul clinchetului de pahare, despre locurile umblate şi chestiile văzute. După fierbinţeala unei zile scăldate în torente de sudoare, şi după respiratul care pare în zadar, ca peştele pe mal, seara vine ca o eliberare, ca o iertare de păcate. Şi-n armistiţiul ăsta scurt, în vremea în care Divinitatea moţăie şi uită de lume, la adăpostul nopţii, abia acoperite cu cîte-o umbră de ţesătură fină, cele mai frumoase trupuri de femei plutesc spre lumina difuză a teraselor. Îndărătul ceţii fine a hainelor, se citesc cele mai aiuritoare forme, cele mai năucitoare arome, cele mai vinovate gînduri scăpate la zburdat sub apărarea nopţii. E vară, dom’le, ce s-o mai lungim… Ştie toată lumea. Serile pe la terase sînt un chin pentru bărbaţi şi un prilej nebun pentru femei să răzbune tot. Absolut tot. De la facerea lumii – mă rog, pentru evoluţionişti, de la Big Bang – pînă în secunda asta. Serile tîrzii de vară devin teatrele de război ale celor mai cumplite zvîrcoliri erotice, ascunse, înghesuite, îndesate sub cele mai ridicole şi neizbutite măşti ale nepăsării. Ştiţi foarte bine. E ca şi cînd ai face prin aer un gest vag, care arată că eşti imun la de-alde astea. Imun pe dracu’. Hai să fim serioşi. Toată lumea arde pe dinăuntru, iar ochii, supremul paravan al aparenţei, abia aşteaptă să fure o imagine pe care s-o trimită degrabă imaginaţiei hămesite, celui mai productiv sector al minţii de la ora aia. Mai toţi, indiferent de sex, sîntem nişte nepoţi de Superman pentru cîteva secunde, atunci cînd, luaţi de val, avem senzaţia că vedem dincolo de ţoale. Pe scurt, ca să nu transformăm toată povestea într-un lac de transpiraţie rece – o seară de vară, la o terasă izbutită, cu lume multă şi diversă, e unul dintre cele mai dulci chinuri de pe lumea asta.

Astă-vară, la Cluj, în condiţiile descrise mai la deal, la cea mai bună terasă din oraş, cîteva dintre doamnele frumoase ale locului se răcoreau la o bere cu ghimbir şi se răsfăţau în discuţii despre propria coacere, care oftează în aşteptarea culesului. Vreo şase-şapte să fi fost aste minuni ale esteticii, exemple ale bunei educaţii, adunări de calităţi care, de’mpreună, fac din posesoarele lor adevărate arhetipuri ale eligibilităţii. Netrebnice adieri de vînt mişcau colţuri rebele de hăinuţe fine, lăsînd la vedere fragmente de peisaje ce contorsionează direcţii de privire şi dau febră musculară gîturilor şi nervilor optici. Scufundate în norişori nevăzuţi de parfumuri fine şi expunînd lumii păcătoase definiţia absolută a femeii aflate la apogeul puterii de seducţie, doamnele şuşoteau poveşti nevinovate şi se scăldau în plăcerea de a fi văzute şi admirate de spectatori cu bărbii tremurînde, fixate în palme sau ascunse în dosul halbelor. Era, pur şi simplu, bine. De-aici încolo însă, liniştea poveştii se rupe, parfumurile fine se pierd în aer, stilul descriptiv nu se mai potriveşte, în fine, toată arhitectura de simţuri îmbătate şi urcate la volanul imaginaţiei se prăbuşeşte. Pentru că sună telefonul uneia dintre doamne.

De partea cealaltă e un prieten din Anglia. Londonez sadea. Patruzeci şi ceva de ani, cică arătos, posesor de afacere prosperă, jovial, cu simţul umorului şi – evident că toată lumea aşteaptă marea precizare, deci să nu mai lungim sunetul de tobe – copleşitor de ne’nsurat. Stîrnite de fluxul gîndurilor vesele şi înspumate de berea cu ghimbir, superbele doamne au cerut să vorbească la telefon, pe rînd, cu bietul londonez. Un flirt nevinovat, la distanţă, o glumiţă bună, un prilej de exersat puterea de seducţie, dar şi de arătat roadele bunei educaţii. Ce s-o mai lălăim, ce s-o mai dăm prin dosul cuvintelor… A explodat un val de chicoteli, de glasuri senzuale, de accente care mai de care mai izbutite şi de vocabular englezesc luxuriant, în care londonezul era învăluit fără scăpare şi invitat, aşa, în glumă, cum ziceam, la un flirtuţ, să poftească un pic în România dacă vrea să vadă minunile pe care le auzea la telefon. Ăla, năuc, varză, anulat, nu mai ştia ce să zică. Doamnele se dezlănţuiseră, ca nişte vampiriţe culturale de Transilvania, făcînd risipă cu toatele de arsenalul seducţiei, hăcuindu-l pe bietul om cu cele mai tîmpitoare efluvii feminine care au curs vreodată într-un telefon, s-au strecurat prin antene, servere, sateliţi, filtre, pentru ca mai apoi să curgă, ca o cascadă nimicitoare, în urechea unui londonez făcut praf, arşice, surcele. Răpus, omul a mai apucat să spună că vine degrabă în România, şi s-a prăbuşit.

Şi dă-i şi pune-te pe rîs în hohote, savurînd victoria. Piepturi generoase şi dătătoare de ameţeli, tresăltînd vesel sub aburul hainelor, fuioare abia ghicite, din fumul ţigărilor subţiri care se despart cu tristeţe de moliciunea căpietoare a buzelor bogate şi calde, sunetul acela unic, inimitabil, indescriptibil, al schimbării poziţiei picioarelor, clinchet de pahare, mîini perfecte gesticulînd prin aer, aşezînd bucle rebele, rupînd un rotocol de fum, atingînd delicat, ca prin vis, poienile de la poalele unui gît semeţ, în alungarea unei minuscule insecte imaginare, valuri uriaşe şi ţărmuri nesfîrşite de feminitate pură, dezlănţuită, plecată în lume să facă ravagii. Victorie zdrobitoare, obţinută cu sublim sadism. Londonezul căzuse într-o transă profundă şi nu mai reuşea să bîiguie decît că se urcă în primul avion şi… Atît pentru săptămîna asta. Să păstrăm incredibilul deznodămînt pentru numărul viitor. 

(va urma)

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.