Mamaia Nord

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie ÔÇô 4 august 2021
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

S-a ├«mp─âm├«ntenit ideea c─â litoralul nostru e un dezastru. ╚śi chiar este. Dar ├«n orice pr─âp─âdenie ar trebui s─â mai fie loc ╚Öi de unele nuan╚Ťe. Dracul nu-i niciodat─â chiar a╚Öa de negru, cum se spune.

C├«nd am v─âzut ├«n urm─â cu ceva vreme cum ╚Öi ce se construie╚Öte ├«n nordul sta╚Ťiunii Mamaia, am fost de-a dreptul oripilat. Era ceva ce nu se potrivea deloc cu gusturile ╚Öi cu amintirile mele despre Mamaia. Sigur, ca ╚Öi mine, probabil c─â mul╚Ťi ├«╚Öi doresc o sta╚Ťiune elegant─â, aerisit─â, fermec─âtoare. Blocurile cu multe etaje nu intr─â ├«n viziunea asta, cu toate c─â Mamaia a cam fost dintotdeauna o sta╚Ťiune cu hoteluri destul de ├«nalte. ├Än ultima perioad─â ├«ns─â, construc╚Ťiile astea din nord s-au mai terminat. A r─âs─ârit acolo un fel de cartier modern cu c├«teva hoteluri ╚Öi multe, multe apartamente de ├«nchiriat. Nu mi se pare modul cel mai fericit de a concepe turismul la mare, dar poate fi ╚Öi acesta un sistem. Mi-am dep─â╚Öit reticen╚Ťele ╚Öi, pentru c├«teva zile, am ├«ndr─âznit s─â experimentez un asemenea apartament ├«ntr-n bloc cu lift, recep╚Ťie ╚Öi ╚Ťeav─â de sp─âlat picioarele de nisip pe terasa de la parter. A╚Ö min╚Ťi s─â zic c─â am fost nemul╚Ťumit. A fost extrem de curat ╚Öi confortabil. De la etaj, prin ferestrele mari se vedea marea. De anul acesta, plaja e mai lat─â, cum se ╚Ötie. E vorba de un proiect de mare anvergur─â, care la r├«ndul s─âu a suscitat o mul╚Ťime de controverse (bine surprinse ╚Öi analizate de Constantin Rudni╚Ťchi ├«ntr-un articol de acum dou─â s─âpt─âm├«ni).

Dac─â accep╚Ťi ideea de blocuri ├«nalte la marginea plajei, locul poate s─â ╚Ťi se par─â chiar interesant, cu palmierii ╚Öi piscinele lui. Te po╚Ťi minuna de lifturile exterioare care urc─â ╚Öi coboar─â ca ni╚Öte g├«ng─ânii de pe unele blocuri ÔÇô toate noi ╚Öi curate ÔÇô ╚Öi po╚Ťi detecta un soi de unitate arhitectural─â a ÔÇ×cartieruluiÔÇŁ ├«n care s-au format deja str─âzi noi cu magazine ╚Öi au ├«nceput s─â apar─â localuri destul de elegante, cofet─ârii ╚Öi terase. Nu e nimic romantic, rustic sau tradi╚Ťional, e modern ╚Öi func╚Ťional. Confortul e, ├«ntr-un fel, destul de standardizat. Pentru unele gusturi, s├«nt sigur c─â locul poate fi chiar ideal.

├Änainte de toate astea, acolo era o plaj─â s─âlbatic─â m─ârginit─â de dune de nisip ╚Öi arbu╚Öti dup─â care se ad─âposteau nudi╚Ötii. Cineva transportat ├«n timp de atunci n-ar mai recunoa╚Öte absolut nimic. Nu seam─ân─â cu altceva de pe litoralul rom├ónesc, nici din trecut, nici din prezent. Totul s-a schimbat radical. Sigur, se putea ╚Öi altfel, cu o ├«ncadrare ├«n peisajul care exista, cu p─âstrarea unui oarecare specific. S-a f─âcut totu╚Öi o alegere care nu mai poate fi schimbat─â, iar singura solu╚Ťie pare s─â fie mersul ├«nainte, ├«n aceea╚Öi idee ╚Öi, eventual, cu rafinarea treptat─â a planului ini╚Ťial.

Mamaia era tradi╚Ťional ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â zone: sudul popular ╚Öi mai ieftin, nordul elitist ╚Öi scump. Acum a ap─ârut aceast─â a treia zon─â, la nord de nord, f─âc├«nd aproape corp comun cu N─âvodari, de factur─â modernist─â (de╚Öi nu s├«nt convins c─â ─âsta e chiar termenul cel mai adecvat, arhitec╚Ťii m─â pot corecta), un stil care te duce cu g├«ndul spre Miami Beach sau plajele din Tel Aviv.

Cum ziceam, te po╚Ťi ├«mp─âca ╚Öi cu ideea asta. Te po╚Ťi amuza chiar ╚Öi de parada de automobile scumpe (pentru care, s─â fim drep╚Ťi, Mamaia e recunoscut─â dintotdeauna), de la Lamborghini zgomotoase pentru fotbali╚Öti p├«n─â la rarit─â╚Ťi ca McLaren sau Aston Martin. De ce nu te prea po╚Ťi bucura, ├«ns─â, e lini╚Ötea. Mai ales c├«nd vine week-end-ul sau luna august, ├«ntrecerea de muzici dintre localuri ╚Öi cluburi (ÔÇ×de fi╚ŤeÔÇŁ) se ├«ncinge. Parc─â fiecare vrea s─â-╚Öi ofere cu exagerat─â generozitate propria muzic─â ├«ntregului cartier. De la unul se aud ba╚Öi elefantini, de la altul teribile formule hip-hop. ├Än ansamblu, efectul nu e dec├«t un fel de rev─ârsare cacofonic─â, interminabil─â, enervant─â, obositoare, inutil─â.

Greu de suportat s├«nt ╚Öi momentele mai aglomerate, c├«nd de prin toat─â ╚Ťara descind acolo dou─â feluri de turi╚Öti: gr─âsanii populari cu familiile lor ╚Öi mondenii cu lan╚Ťuri, tatuaje ╚Öi sclipici. De fapt, dou─â fa╚Ťete ale mitoc─âniei noastre actuale. Atunci ├«╚Ťi fuge imediat g├«ndul, dac─â nu la Grecia sau Italia, m─âcar la Bulgaria sau Croa╚Ťia. Ba nu, p├«n─â la urm─â, ╚Ťi-ai dori s─â fii singur pe un atol nelocuit din Pacific.       

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.