Mamaia Nord

Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

S-a împămîntenit ideea că litoralul nostru e un dezastru. Și chiar este. Dar în orice prăpădenie ar trebui să mai fie loc și de unele nuanțe. Dracul nu-i niciodată chiar așa de negru, cum se spune.

Cînd am văzut în urmă cu ceva vreme cum și ce se construiește în nordul stațiunii Mamaia, am fost de-a dreptul oripilat. Era ceva ce nu se potrivea deloc cu gusturile și cu amintirile mele despre Mamaia. Sigur, ca și mine, probabil că mulți își doresc o stațiune elegantă, aerisită, fermecătoare. Blocurile cu multe etaje nu intră în viziunea asta, cu toate că Mamaia a cam fost dintotdeauna o stațiune cu hoteluri destul de înalte. În ultima perioadă însă, construcțiile astea din nord s-au mai terminat. A răsărit acolo un fel de cartier modern cu cîteva hoteluri și multe, multe apartamente de închiriat. Nu mi se pare modul cel mai fericit de a concepe turismul la mare, dar poate fi și acesta un sistem. Mi-am depășit reticențele și, pentru cîteva zile, am îndrăznit să experimentez un asemenea apartament într-n bloc cu lift, recepție și țeavă de spălat picioarele de nisip pe terasa de la parter. Aș minți să zic că am fost nemulțumit. A fost extrem de curat și confortabil. De la etaj, prin ferestrele mari se vedea marea. De anul acesta, plaja e mai lată, cum se știe. E vorba de un proiect de mare anvergură, care la rîndul său a suscitat o mulțime de controverse (bine surprinse și analizate de Constantin Rudnițchi într-un articol de acum două săptămîni).

Dacă accepți ideea de blocuri înalte la marginea plajei, locul poate să ți se pară chiar interesant, cu palmierii și piscinele lui. Te poți minuna de lifturile exterioare care urcă și coboară ca niște gîngănii de pe unele blocuri – toate noi și curate – și poți detecta un soi de unitate arhitecturală a „cartierului” în care s-au format deja străzi noi cu magazine și au început să apară localuri destul de elegante, cofetării și terase. Nu e nimic romantic, rustic sau tradițional, e modern și funcțional. Confortul e, într-un fel, destul de standardizat. Pentru unele gusturi, sînt sigur că locul poate fi chiar ideal.

Înainte de toate astea, acolo era o plajă sălbatică mărginită de dune de nisip și arbuști după care se adăposteau nudiștii. Cineva transportat în timp de atunci n-ar mai recunoaște absolut nimic. Nu seamănă cu altceva de pe litoralul românesc, nici din trecut, nici din prezent. Totul s-a schimbat radical. Sigur, se putea și altfel, cu o încadrare în peisajul care exista, cu păstrarea unui oarecare specific. S-a făcut totuși o alegere care nu mai poate fi schimbată, iar singura soluție pare să fie mersul înainte, în aceeași idee și, eventual, cu rafinarea treptată a planului inițial.

Mamaia era tradițional împărțită în două zone: sudul popular și mai ieftin, nordul elitist și scump. Acum a apărut această a treia zonă, la nord de nord, făcînd aproape corp comun cu Năvodari, de factură modernistă (deși nu sînt convins că ăsta e chiar termenul cel mai adecvat, arhitecții mă pot corecta), un stil care te duce cu gîndul spre Miami Beach sau plajele din Tel Aviv.

Cum ziceam, te poți împăca și cu ideea asta. Te poți amuza chiar și de parada de automobile scumpe (pentru care, să fim drepți, Mamaia e recunoscută dintotdeauna), de la Lamborghini zgomotoase pentru fotbaliști pînă la rarități ca McLaren sau Aston Martin. De ce nu te prea poți bucura, însă, e liniștea. Mai ales cînd vine week-end-ul sau luna august, întrecerea de muzici dintre localuri și cluburi („de fițe”) se încinge. Parcă fiecare vrea să-și ofere cu exagerată generozitate propria muzică întregului cartier. De la unul se aud bași elefantini, de la altul teribile formule hip-hop. În ansamblu, efectul nu e decît un fel de revărsare cacofonică, interminabilă, enervantă, obositoare, inutilă.

Greu de suportat sînt și momentele mai aglomerate, cînd de prin toată țara descind acolo două feluri de turiști: grăsanii populari cu familiile lor și mondenii cu lanțuri, tatuaje și sclipici. De fapt, două fațete ale mitocăniei noastre actuale. Atunci îți fuge imediat gîndul, dacă nu la Grecia sau Italia, măcar la Bulgaria sau Croația. Ba nu, pînă la urmă, ți-ai dori să fii singur pe un atol nelocuit din Pacific.       

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sectie ATI spital Iasi jpg
Cine l-a omorât pe Andrei? Șirul nefast al evenimentelor care au ucis un copil în spital. Manager: „Chirurgii pediatri nu erau disponibili”
Scandalul în care este implicat Spitalul Județean din Târgu Jiu, acolo unde un adolescent și-a pierdut viața după ce i s-a refuzat o intervenție chirurgicală, este departe de a se fi încheiat.
Polata de la Berzasca  Foto DRDP Timișoara (1) jpg
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cel mai riscant sector al șoselei de pe Clisura Dunării este pus în siguranță. În ultimii ani, mai multe căderi stânci au creat mari probleme șoferilor care tranzitau drumul național ce însoțește Dunărea pe cea mai spectaculoasă porțiune a sa.
Sarmizegetusa regia  Foto Administrația Sarmizegetusa Regia (8) jpg
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de ani
Cel mai vechi „drum pavat” din România, construit de daci la Sarmizegetusa Regia, va fi restaurat. Construcții asemănătoare monumentului, dar mai reduse ca dimensiuni, se găsesc și în alte două cetăți dacice.
saracie sate vaslui
Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic
Un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, arată raportul, intitulat "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat de World Vision România. Iar asta pentru că părinții lor sunt prea săraci și nu au suficienți bani pentru mâncare.
alimente sanatoase jpg
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Cum au votat românii la prezidențiale, din 1990 și până în prezent. Numărul alegătorilor a crescut, interesul a scăzut| ANALIZǍ
În 24 noiembrie 2024, la primul tur al Alegerilor Prezidențiale, sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Deși numărul votanților a crescut în ultimii 34 ani, interesul românilor pentru alegeri a scăzut, conform statisticilor.