Maimuţoiul

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Maimuţoiul jpeg

Coinciden╚Ť─â stranie, tocmai atunci c├«nd m─â preg─âteam s─â scriu un text despre dezam─âgire ÔÇô preg─âtit serios, cu citate filozofice pline de miez ÔÇô, am primit un e-mail de la un domn necunoscut, care-mi m─ârturisea efectul devastator al unor iluzii din via╚Ťa proprie, apte s─â dep─â╚Öeasc─â orice teorie a mea pe marginea decep╚Ťiei ca fenomen a╚Öa-zic├«nd ÔÇ×ontologicÔÇť. Prin urmare, ├«n loc de alte comentarii savante, am hot─âr├«t s─â-i reproduc mai jos mesajul, protej├«ndu-l pe ├«mpricinat prin folosirea ini╚Ťialelor numelui. ÔÇ×Stimate domnule profesorÔÇť, a ├«nceput, ceremonios, misiva electronic─â, ÔÇ×s├«nt V.U., fost inginer, pensionar de aproape dou─âzeci de ani. V─â scriu dintr-un motiv bizar. B─âiatul meu, medic veterinar, om, cred, cam de v├«rsta dumneavoastr─â, v─â cite╚Öte, de mult─â vreme, prin diverse locuri ╚Öi, zice el, se distreaz─â frecvent de n─âzb├«tiile pe care le tot pune╚Ťi pe h├«rtie. La ├«ndemnul lui, am ├«ncercat, la r├«ndul meu, s─â v─â lecturez. Din p─âcate, v─â spun drept, nu m-am distrat deloc. Nici m─âcar n-am ├«n╚Ťeles mare lucru din pove╚Ötile alea, dar, m─â rog, voi accepta c─â s├«nt eu b─âtr├«n ╚Öi dep─â╚Öit, pentru a nu v-o arunca chiar a╚Öa, pe ╚Öleau, c─â a╚Ťi fi de fapt dumneavoastr─â un scriitor prost, iar fii-meu un n─ât─âr─âu ╚Öi jum─âtate (├«n privin╚Ťa sa, totu╚Öi, nu prea am dubii c─â este t─ânt─âl─âu, judec├«nd dup─â calitatea femeii cu care a putut s─â se ├«nsoare!). S─â trecem ├«ns─â!

Citindu-v─â, cu efort, c├«teva articole, am ├«n╚Ťeles un singur lucru. V─â place s─â v─â bate╚Ťi joc de personajele pe care le inventa╚Ťi, denumindu-le cu diverse va┬şria╚Ťiuni ale cuv├«ntului maimu╚Ť─â: Mai┬şmu╚Ťom, Maimu╚Ťeanu, Maimu╚Ťel, Maimusic─â, Maimu╚Ť (acesta din urm─â parc─â a existat de-adev─âratelea prin anii ÔÇÖ90!). Acum, fie vorba ├«ntre noi, pentru cineva pe care-l cheam─â Cu╚Ťitaru nu ╚Ötiu dac─â astfel de ironii ar fi potrivite. ├Än fine, nu v─â critic neap─ârat, deoarece fix pentru varia╚Ťiunile respective v─â scriu aici. Ating, iat─â, ra╚Ťiunea in╚Ťierii acestui dialog, probabil, neobi╚Önuit (dialog, desigur, dac─â ve╚Ťi binevoi s─â-mi r─âspunde╚Ťi, ceea ce nu sper prea mult, consider├«nd am─ânuntul c─â am recunoscut deja inapeten╚Ťa mea pentru scrisul dvs. ÔÇô ╚Ötiu c─â autorii s├«nt necru╚Ť─âtori cu in╚Öii care nu-i divinizeaz─â!): pe scurt, vreau s─â m─â transforma╚Ťi ├«ntr-unul dintre eroii stupizi ai textelor ce le produce╚Ťi, vai, at├«t de des ╚Öi s─â m─â numi╚Ťi ÔÇô cu majuscule, dac─â v─â permit editorii ÔÇô MAIMU╚ÜOI. V─â ofer mai jos, succint, elementele din existen╚Ťa mea care m─â calific─â pentru un asemenea apelativ. Le pute╚Ťi prelucra cum dori╚Ťi ca s─â v─â ias─â umorul (├«ndoielnic, dac─â m─â ve╚Ťi ├«ntreba pe mine!), numai s─â le p─âstra╚Ťi, v─â rog, succesiunea istoric─â! Ve╚Ťi vedea c─â to╚Ťi maimu╚Ťeii dumneavoastr─â nes─âra╚Ťi r─âm├«n ni╚Öte palide imita╚Ťii ale MAIMU╚ÜOIULUI care m am dovedit eu a fi.

Reprezint a╚Öadar prototipul mai┬şmu╚Ťesc. ├Äntru ├«n╚Ťelegere exact─â, ├«ncep cu o dest─âinuire: s├«nt un mo╚Öneag comunist! Ce, v─â mira╚Ťi c─â ╚Ötiu de baba comunist─â, creat─â de un coleg de-al dvs., ╚Öi mai fac ╚Öi ironii pe tema asta? Este ╚Öi noi, inginerii, cul╚Ťi, ca s─â m─â distrez un pic cu dumneavoastr─â, dup─â formula lui Gigi. N-am citit cartea ╚Öi n-am v─âzut nici filmul, dar le-am refuzat pe ambele din principiu. P─âi, cum s─â agreez eu ceva ce-i ia ├«n r├«s (fie ╚Öi din titlu) pe nostalgicii ceau╚Öi╚Öti? Nici mort. Eu ├«nsumi am fost un aprig melancolic dup─â vremurile apuse. M-am ag─â╚Ťat, ├«n durerea mea, de ce am putut: de Ion Iliescu, de Ilie Verde╚Ť, de Vadim. M-am ╚Öi b─âtut cu golanii la demonstra╚Ťii pentru sus╚Ťinerea acestor lideri (├«n sf├«r╚Öit, m am b─âtut e un eufemism, ├«n realitate, i-am caftit pe derbedeii contestatari, de fiecare dat─â, de le a sunat apa ├«n cap!). Am votat cu st├«nga la greu ╚Öi am suferit ca un c├«ine c├«nd Constantinescu a venit la putere. L am plesnit ╚Öi pe fii-meu, ╚Öi pe nasoala de nor─â-mea, care se bucurau atunci ca doi idio╚Ťi. Era s─â ├«nnebunesc ├«n momentul c├«nd a venit B─âse la Cotroceni, iar c├«nd Ponta a luat-o pe coaj─â de la Klaus am fost dus la Socola ├«n c─âma╚Öa de for╚Ť─â (b─âiatul meu, medicul veterinar, m─â tranchilizase ├«n prealabil cu o doz─â dubl─â de sedativ pentru ur╚Öi). Am suportat totul cu b─ârb─â╚Ťie, sper├«nd mereu ├«n timpuri mai bune, ├«n timpuri luminoase.

Timpuri care au sosit, cu adev─ârat, abia ├«n decembrie 2016! La 83 de ani, mi-am zis ╚Öi eu c─â pot muri lini╚Ötit. ╚Üara intrase pe m├«ini bune, pe m├«ini fermeÔÇŽ Ei, Doamne, ╚Öi ce-mi v─âd ochii la nici jum─âtate de an de la acea bucurie f─âr─â margini (c├«nd a trebuit s─â fiu din nou sedat ÔÇô cu paralizant pentru cerbi de data aceasta ÔÇô, din motive, ne├«ndoios, opuse)? R─âzboiul fratricid al st├«ngii contra st├«ngii! Mo╚Ťiune de cenzur─â a PSD-ului ├«mpotriva PSD-ului! Eu pe cine mai ├«njur acum, pe cine mai dau vina, cu cine mai votez, vorba altuia de teapa dumneavoastr─â, a╚Öa-pretinsul Nenea Iancu? Quod erat demonstrandum: s├«nt un maimu╚Ťoi! MAIMU╚ÜOIUL prin excelen╚Ť─â! S─â nu care cumva deci s─â v─â pun─â Sf├«ntul s─â nu scrie╚Ťi despre acest maimu╚Ťoi, c─â v-a╚Ťi fript! Este singura consolare ce mi-a mai r─âmas! F─âr─â o stim─â deosebit─â, V.U.ÔÇť 

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Fa┬şcultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: romanul Scriptor sau Cartea transform─ârilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.