Mafia Sicilia

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Mafia Sicilia jpeg

La sfîrşitul sesiunii de reexaminări, verificîndu-mi, la un moment dat, poşta electronică, am făcut un gest necugetat. Am rămas cu ochii pironiţi pe un mesaj trimis de cineva cu numele Mafia Sicilia. Nu „Mafia Siciliană“, ci chiar aşa – „Mafia Sicilia“. Era fără titlu (no subject), sărind cumva în ochi din mulţimea de spam-uri ce mă invitau, ca de obicei, să cumpăr diverse obiecte şi/sau fiinţe, precum „ceasuri ruseşti“, „şenile de blindate“, „pastile Viagra“, „micuţe sclave (!) taiwaneze“, „rinichi“, „ficaţi“ şi „inimi pentru transplant“, toate, bineînţeles, la preţuri derizorii. Spun că am făcut un gest necugetat întrucît, în ciuda reflexului meu (de acum înrădăcinat în manipularea tastaturii computerului!) de a şterge, dintr-o mişcare, aceste exotice e-mail-uri, acum am ezitat, privind prostit (mesmerizat oare?) extravagantul apel. Apoi, probabil într-o clipă de ceea ce americanii numesc temporary insanity, l-am deschis, căscînd ochii la un textuleţ pitoresc şi complet neaşteptat. Îl redau aici întocmai, păstrînd grafica şi ortografia autoarei: „stimate dle prof., eu sînt o studentă dea dumneavoastră de la anul 2 şi vreau să-mi daţ o şansă să fiu şi eu în anu 3, că am lipsit în sesiune şi la reexaminare, fiind plecată într-o ţară străină, după cum i-am zis şi lui dl decan, avînd eu nişte probleme. vă rog eu mult să-mi daţ această şansă, fiincă mai am 6 restanţe şi, dacă nu promovez măcar 1 din ele, rămîn în anu 2 şi i-am spus lui dl decan că am fost în ţară străină, avînd eu nişte probleme, şi mi-a spus să vorbesc numai cu fiecare titular de curs, dacă mai este de acord să-mi dea o şansă să dau şi eu examene şi să promovez în anu 3. vă rog mult să-mi daţ această şansă, că am fost în străinătate şi am avut nişte probleme, în orice zi şi la orice oră doriţ dumneavoastră. vă mulţumesc anticipat şi aştept răspuns urgent, a dumneavoastră studentă, b.s.“. 

Stînd însă bine şi judecînd lucrurile, nu cred că gestul deschiderii unui mesaj de la „Mafia Sicilia“ a fost, pînă la urmă, complet necugetat. Undeva, pe palierul subliminal, „ştiam“ că, la mijloc, este o chestiune serioasă (o problemă, după cum se vede, de viaţă şi de moarte... academică!) şi nu doar un spam amărît. În ultimii ani, am tot primit de la diverşi studenţi mesaje „semnate“ cu id-uri stranii (ca să folosesc un eufemism), „fiind eu“ (vorba „Mafiei Sicilia“) de acum obişnuit cu „strategiile de denominare“ electronică ale tineretului universitar. Vreme îndelungată, mi-a scris un băiat identificat drept Midnight Caller (numele real nici nu i-l mai ştiu, în cazul în care l-am ştiut vreodată), mare iubitor de Edgar Allan Poe, despre proza căruia dorea să facă o lucrare de licenţă (coordonată de destinatarul misivelor lui internautice, adică de sussemnat). Ultimativ, l-am refuzat pe junele noctambul (îi sînt totuşi recunoscător că nu „semna“ Midnight Lover, „apelativul“ unui coleg de-al său căruia, dintr-o teamă iraţională – „homofobică“, i-ar zice liberalii radicali –, nu i-am răspuns niciodată!). Am realizat, pe parcursul singurei întîlniri tête à tête cu dumnealui, faptul că pronunţa numele marelui romantic american Poe, nu Poe, aşa cum s-ar fi cuvenit, ci Paw (care, pînă una alta, în engleză, înseamnă Labă). Am comunicat şi cu Freddie Mercury (nu paranormal, desigur, ci foarte concret, pe probleme de re-re-re-re-examinare favorabilă), alias-ul unui student americanist, Nicu Pâţâligeni pe numele lui – ceva mai neaoş – din buletin. M-a contactat şi un oarecare Random Killer, solicitîndu-mi, cu neverosimilă politeţe, „o recomandare pentru bursă Erasmus în Germania“, dar am fost interpelat şi de Chuppacabra (enigmaticul vampir din America Latină, suspectat pentru exsanguinările caprelor şi oilor din regiune), travestit(ă) aici într-o gingaşă studentă de la „Engleză principal“, dornică de sfaturi suplimentare în înţelegerea „dublei identităţi“ la Catherine Earnshaw.  

În sfîrşit, am fost căutat, pe e-mail, de-a lungul timpului, de Madonna, Kaka, Blondys (pesemne că normal ar fi Blondy ori Blondy’s), Tiger Woods, Eminem, Hannah Montana, ACDC, însă şi de autohtonii Fata lu’ tata, Pişpirică, Cuculeţ, Fuego, Cătuţ, Purcilă, Mama Omida, Boseac, Pacoste, Fraieru’, Bestiuţă, Puiache, Bubuleţ şi Măcăleandru. La rigoare, aş putea concepe, indubitabil, o antologie de id-uri electronice studenţeşti, cu mici explicaţii culturale, dacă nu m-ar frămînta, stăruitor, o interogaţie dilematică. De unde apetenţa unor astfel de „dedublări“, a unor asemenea „transferuri“ identitare? Suferă tinerii actuali (sau tinerii în general) de un greu reprimabil bovarism? Ne „travestim“ tipologic, în vastul cîmp electronic, pentru a ne procura satisfacţii psihice (după vechi reguli freudiene), inaccesibile în alte condiţii (situaţie ce ar putea funcţiona, de fapt, sub auspicii diferite, şi în cazul monomaniei invazive şi arţăgoase, de pe diverse forumuri şi site-uri de socializare)? A devenit spaţiul virtual „mama răniţilor“ identitar? Greu de spus. Cert rămîne că alias-urile electronice „universitare“ au ajuns derutante, prin conotaţii, şi pasibile de expertiza psihiatrică. Constituie un simptom al „nebuniei sociale“, descrise de antropologi şi psihoterapeuţi ca „tulburare mentală colectivă“, specifică perioadelor de criză. Eu contemplu aceste mesaje, (deocamdată) senin, pe ecranul fluorescent al desktop-ului meu, pe cînd dumneavoastră vă întrebaţi, anxioşi, ce s-a întîmplat cu „Mafia Sicilia“. Staţi liniştiţi! Nimic spectaculos. A rămas repetentă.  

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte a sa este Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Mesajul dureros transmis de Igor Cuciuc la doar două zile de la înmormânatarea fiicei sale. Ireal ce a apărut la mormântul Andreei. FOTO
Moartea Andreei, fiica interpretului Igor Cuciuc, a lăsat urme dureroase adânci în sufletele părinților ei. La doar câteva zile după înmormântarea tinerei, pe rețelele de socializare ale tatălui său curg mesaje dureroase. Ultimul a rupt inimile celor din jur. Ce a apărut la mormântul tinerei te va ș
19 11 tratament psoriazis vulgar (1) jpeg
Tratament pentru psoriazis vulgar 100% natural. Cum se manifestă boala și de ce apare?
Psoriazisul vulgar este o afecțiune cronică a pielii care se caracterizează prin apariția unor leziuni roșii, acoperite cu solzi argintii. Ele apar adesea pe coate, genunchi, scalp și alte părți ale corpului.
cartofi dulci la cuptor jpg
Cartofi dulci la cuptor cu quinoa și năut
Cartofii dulci la cuptor cu quinoa și năut sunt o combinație excelentă pentru o masă sănătoasă, hrănitoare și plină de arome.
placinta cu mere si caramel jpg
Plăcintă cu mere și caramel
Iată o rețetă delicioasă de plăcintă cu mere și caramel, ideală pentru momentele când vrei un desert aromat și reconfortant.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu, despre succesul României cu Kosovo: „Era normal”
România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo.
spaghete cu tofu jpg
Spaghete cu tofu
Spaghetele cu tofu sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, mai ales dacă vrei să încerci un preparat cu influențe vegetariene sau vegane.
chiftele cu broccoli si quinoa jpg
Chiftele cu broccoli și quinoa
Chiftele cu broccoli și quinoa sunt o alegere sănătoasă și delicioasă.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Europa este „total nepregătită” pentru războiul hibrid pe care Putin îl va dezlănțui. Tacticile de sabotaj ale Rusiei
Europa este „total nepregătită” pentru tacticile Rusiei de război hibrid, au avertizat experți în apărare, pe fondul temerii tot mai mari că Moscova sabotează deja infrastructura critică de pe continent în așteptarea unui conflict mai larg.
pate de ciuperci cu fasole jpg
Pate de ciuperci și fasole
Iată o rețetă simplă și gustoasă pentru pate de ciuperci și fasole, perfect pentru tartine sau ca aperitiv.