Măcelul din Delta Dunării

Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Dragoste şi răzbunare jpeg

Dacă n-ai fost niciodată în Delta Dunării, poţi să trăieşti liniştit cu iluzia, formulată ca-n vechile reportaje, că „la vărsarea bătrînului fluviu în Marea cea Mare, îşi întinde braţele gigantice o minune a naturii, un adevărat paradis al peştilor, păsărilor şi animalelor“. Fără ocazia de a fi călcat, măcar o dată, pe „meleagurile de legendă ale comorii naturale de la capătul Europei“, în mintea oricui poate dormi, la adăpost de orice zgomot deranjant, ideea că Delta arată ca-n compunerile şcolare care vorbesc despre „perla celei mai frumoase şi bogate ţări din Europa“. Însă cine a ajuns pe acolo ştie foarte bine că, dincolo de frumuseţea canalelor, a lacurilor şi a grindurilor, descoperi mizeria aşezărilor umane, masacrul peştilor, care plutesc cu burţile în sus, graţie tehnicilor moderne de ucidere cu curent electric, măcelul păsărilor şi animalelor sălbatice, vînate cu cele mai sofisticate scule cu lunetă, şi, cu voia dumneavoastră, deloc ultima pe listă, nerespectarea oricărei legi referitoare la vreo specie protejată.

Ai poftă de o bucăţoaie de sturion? Nu-i problemă. Vrei să haleşti cu lingura nişte icre negre şi să le adormi sub o peliculă fină de vodcă rusească? Se rezolvă. Poţi să bagi la maţ un borş din care nu lipseşte nici un soi prohibit, după care să te lupţi cu morunul şi cu cega, date prin mălai, odihnite în tigaie pînă cînd prind crusta aia năucitoare, şi aşejate, pe urmă, lîngă nişte mămăligi bestiale, păzite din toate părţile de mujdeiuri frecate cu ulei, apă minerală şi oţet. Dacă zici, cu nodu-n gît şi valuri de salivă curgîndu-ţi agale pe piept, că nu mînci soiuri prohibite, se rîde de tine ca de prostu’ satului sau se dau coate şi ghionturi însoţite de priviri care întreabă „cine l-a adus pe tîmpitu’ ăsta?“. Bătrînii pescari lipoveni cu bărbi sure şi vorbe de duh, fumînd pipe şi emiţînd teoreme o dată la cinci fraze, se odihnesc în cărţi mucegăite. Imaginea idilică a Deltei furnizează, la ora asta, deseori, nişte portrete mai puţin lucrate, adică nişte mecle de abrutizaţi rătăciţi etern în alcool, chipuri de femei chinuite, cu program săptămînal de bătaie, copii aspri şi necăjiţi. Ici şi colo mai găseşti cîte un profesor, cîte un fost inginer piscicol, sau, pur şi simplu, cîte un om normal, cu bun-simţ, care nu şi-au pierdut speranţa şi trag nădejde că, într-o bună zi, s-o întîmpla ceva bun şi prin părţile alea.

Delta e plină de terenuri neîntabulate. E vorba de suprafeţe foarte mari de teren asupra cărora s-a lăsat, de ani buni, o linişte adîncă şi profund voită. Concesiuni de luciuri de apă, largi spaţii de vînătoare, terenuri imense îşi aşteaptă cohortele de stăpîni care, deocamdată, stau mai la umbră, fără nici un interes în dezvoltarea locurilor, care ar deveni mai accesibile şi mai supuse ochiului public. Dubioşeniile, complicităţile şi îmbîrligăturile se adună într-un strat mult mai gros decît mătasea broaştei, iar mitomania, zvonurile, minciuna patologică şi răutatea gratuită circulă mai rapid ca mormolocii dintr-o baltă. Toată lumea urăşte pe toată lumea. Toţi sînt conştienţi că, teoretic, locuiesc în inima unei comori. Pentru că averea asta colosală e înconjurată de un cerc solid de hiene care aşteaptă răbdătoare să se prăbuşească totul, în interiorul comorii, oamenii au devenit nişte şacali care se mănîncă între ei. Puţinii romantici care mai cred în ceva se autoizolează sau încearcă să rămînă normali la cap, văzîndu-şi de ale lor şi nebăgîndu-se în nimic din ceea ce are legătură cu politicile locale. Totul e la voia întîmplării, sub un strat subţire de aparenţă a preocupării autorităţilor, iar cele cîteva ONG-uri, care merg acolo nu doar în vacanţă sau la pescuit, obţin azi mici victorii care se transformă în înfrîngeri peste cîteva zile.

Deşi au făcut zgomot ca nişte apucaţi, puţinii apărători ai Deltei au suferit, zilele astea, o înfrîngere sinistră. Adevărul e că toţi suferim înfrîngerea asta cruntă, fără să avem habar. În urma unui incredibil lanţ de complicităţi, vînătoarea va fi din nou permisă în Rezervaţia Biosferei, ca „activitate tradiţională“ care va ajuta fundamental, cică, la recuperarea valorilor şi la revitalizarea acelor locuri. Rîsu’ Planetei! Adică vînătorii străini, care mai au un pic şi vin în Deltă la vînătoare sportivă cu mitraliere pe maşini blindate şi cu rachete care detectează penele şi căldura tîrtiţei de raţă, domnii care omoară animale şi păsări trăgînd ca bezmeticii ar trebui să contribuie la revitalizarea zonei şi la recuperarea valorilor tradiţionale ale acelui spaţiu. Şi-o să salvăm Delta din taxele de vînătoare pe care le plătesc cetăţenii europeni, veniţi să mierlească tot ce zboară şi ce mişună prin locurile alea. La salvarea asta extrem de ingenioasă or să contribuie, la fel de inspirat, şi pescuitul cu curent electric, şi lipsa de interes faţă de salubrizarea unor aşezări şi zone sufocate de gunoaie, şi ignorarea totală a proceselor de degradare biologică. Aşa cum, la fel de bine, în linia acestui raţionament strălucitor, salvarea pădurilor din întreaga Românie constă tocmai în încurajarea tăierilor sălbatice şi ilegale, care cosmetizează dealurile patriei, aducîndu-le la frumuşeţea originară, de după Big Bang.

România se defineşte, în felul ăsta, ca cea mai spectaculoasă ţară din Uniunea Europeană. Ce brand de ţară poate funcţiona mai bine, mai suplu, mai atractiv, mai seducător? Paradis sexual, cu preţuri bune şi marfă de calitate, Rai al îmbîrligătorilor care nu mai pot da ţepe pe la ei şi caută locuri mai autentice, mai pure, mai nepervertite de civilizaţie, Sîn al Lui Avram, pentru amatorii de carnagii care vor să spulbere raţa sălbatică în zbor şi să găurească între ochi orice animal cu blană care se furişează prin tufişuri. Poftiţi în Deltă, în Grădina Carpaţilor, unde Tarantino ar privi în gol, depresiv, răvăşit de faptul că ideea lui despre măcel e uşor infantilă, depăşită, slăbuţă. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.