Lucruri care merg prost

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Luna trecută, pe DN1 a început o nouă etapă în montarea așa-nu­mitelor „separatoare de sens“. E vorba de acele parapete care despart sensurile de circulație și reduc posibilitatea ca mașinile să intre pe contrasens și să producă accidente grave. O soluție destul de simplă, care dacă ar fi fost aplicată de la începututul anilor ’90, așa cum era posibil, ar fi salvat nenumărate vieți. Se poate spune că e mai bine mai tîrziu decît niciodată. Numai că lucrătorii care montează acum aceste separatoare de sens sparg cu picamerul pietrele verzui instalate pe mijlocul șoselei în urmă cu doar cîțiva ani. Ce-i drept, pietrele acelea erau cam neinspirat așezate acolo și probabil că nu pot fi integrate în structura noilor separatoare. Carevasăzică, lucrarea făcută înaintea separatoarelor de sens n-a avut nici un sens. Dar nici nu pare că s-ar mai preocupa cineva de recuperarea acelor pietre care au costat, desigur, o mulțime de bani. Acum, sînt făcute, pur și simplu, praf. Cu alte cuvinte, banii noștri sînt făcuți praf. Tipic.

Pietrele fuseseră așezate acolo cu mare meticulozitate. Accentuez asta pentru că am descoperit că, în general, breasla pietrarilor noștri nu e deloc faimoasă pentru profesionalism. Cine încearcă să-și facă pe acasă vreo lucrare cu piatră e bine să se gîndească de două ori. Dacă are în minte și vreun model de prin Italia, e nasol de tot. Fiindcă aici nu va ieși niciodată așa ceva. Majoritatea celor care se recomandă drept pietrari sînt mai degrabă un fel de placagii, cărora le e lene pînă să și taie piatra aceea subțire de placat. Tind s-o pună cum se nimerește, folosind beton din belșug pentru a-și acoperi neștiința, lenea și lipsa de răbdare. În urma lor rămîne ceva de nedescris. Deși sînt foarte vocali și aprigi negociatori, uneori nici nu vor să audă sau să înțeleagă ce vrea clientul. Unele echipe sînt parcă aduse direct din epoca materialului cu care lucrează.

La rîndul ei, breasla instalatorilor (sau mai degrabă a celor care se dau drept instalatori) e poate un pic mai urbană decît a pietrarilor. Asta nu înseamnă că nu e plină de tembeli (din epoca plasticului). Îi știm cu toții, indivizi care sparg înainte de a se gîndi, care nu au niciodată tot ce le-ar trebui, care repară țevile bune și nu le văd pe cele sparte și așa mai departe. Un asemenea instalator i-a spart amicului meu Georgescu toată aleea de beton din spatele casei și voia să-i spargă și fundația, ca să descopere nu știu ce „burtă“ a unei conducte de scurgere. De fapt, conducta era pur și simplu înfundată, lucru pe care Georgescu l-a constatat folosind o pompă mai bună, cu doar un minut înainte ca instalatorul să înceapă marea demolare.

Mai interesantă e categoria mecanicilor auto. Aceștia sînt, dacă vor, adevărați artiști. E uimitor cum pot să repare orice fel de mașină, fie că-i românească, franțuzească, nemțească, americană sau japoneză, mică sau mare, ieftină sau scumpă. Service-urile s-au profesionalizat. Nu poți să negi asta, pînă cînd te trezești că mașina abia scoasă de la reparat e mai stricată decît atunci cînd ai dus-o, așa cum eu însumi am pățit recent.

În sfere și mai elitiste, detașați complet de meșterii care se ocupă de obiecte mari, sînt cei aplecați asupra microuniversului ceasornicăresc. Fiindcă avem și noi ceasornicarii noștri. O meserie foarte specială și pe care unii o consideră de-a dreptul nobilă. Ei bine, numai să nu ai de-a face cu ei pentru o operațiune prea banală, cum ar fi, de pildă, schimbarea curelei uzate a unui ceas Swatch. De la orice magazin din București vei fi trimis la service-ul central, la reprezentanță. Ți se va spune că numai acolo vei avea șanse să găsești așa ceva. Ajuns în sfîrșit la acel centru, vei constata că lunea e închis, ca la muzee, și că orarul celorlalte zile e atît de complicat că nici nu poate fi ținut minte. Atunci vei înțelege altfel ceea ce scrie pe site-ul faimoasei reprezentanțe: „Timpul este un mod de a gîndi“. De dorit e să nu ajungi să-ți pierzi timpul în acel loc, unde, dincolo de reclame cu ceasuri faimoase, reviste cu James Bond și persoane ce par gata să rezolve din nou marea problemă a longitudinii, nu veți găsi banala curea de Swatch decît în alb și negru, deși ceasurile astea, cum știm, au nenumărate alte culori. Cu alte cuvinte, în România nu poți folosi un asemenea ceas decît atîta vreme cît te ține cureaua.

În fine, poate că nu trebuie să le cerem alor noștri ce e de drept al elvețienilor. Dar, mai nou, elvețienii ne depășesc și la fotbal, deși se zice că în țara lor sportul ăsta nu se poate juca decît în pantă. Totuși, la Euro, nu elvețienii, ci mai degrabă albanezii ne-au venit de hac, în două rînduri. Dar asta e altă discuție. Oricum, nici „breasla“ fotbaliștilor nu mai e ce a fost.

Din exemplele înșirate pînă acum și din multe altele (chiar infinit mai grave) pe care le tot auzim, reiese că încă nu sîntem țara mult doritului lucru bine făcut. Asemeni paselor echipei naționale, la noi lucrurile nu se leagă, nu funcționează pînă la capăt. Prea multora le lipsește răspunderea pentru ceea ce fac. Sau, după o vorbă pe care am auzit-o de la Johnny Răducanu: „Sînt prea mulți care nu știu de ce sînt ei pe lumea asta“.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

avion Wizz Air FOTO Wizz Air
Wizz Air se joacă cu nervii clienților. Cum să eviți experiența unui medic clujean rămas fără loc
Pornind de la „surpriza” unui medic clujean care a rămas fără loc la cursa Wizz Air pe care o plătise, „Adevărul” a încercat să afle politica acestei companii de overbooking și situația zborurilor anulate.
fabrica de zahar ludus foto msnews.ro
Fabrica de zahăr din Luduş va fi închisă şi demolată. „Statul român s-a retras din negocieri”
Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA a fost anunţat de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului.
Barajul Mihăileni  Foto Daniel Guță jpg
Barajul uriaș de la Mihăileni, un pericol pentru localnici, după 35 de ani de la începerea lucrărilor VIDEO
Oprirea lucrărilor la Acumularea Mihăileni crează probleme de siguranță localnicilor, susțin autoritățile din județul Hunedoara, care au solicitat Guvernului României soluții pentru reluarea investiției.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.