Lucruri ascunse, secrete, minunate. Castelul Electric

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E foarte greu să metabolizezi complet tot ce se întîmplă la Electric ­Castle. Pentru unii, povestea asta nu înseamnă absolut nimic. Pentru alții, e doar un nume din mulțimea de evenimente. Există oameni, zeci de mii, care așteaptă cu emoție fiecare vară ca să meargă la Bonțida, lîngă Cluj. După cum există zeci de mii de oameni care descoperă în fiecare an acest fenomen. De ce e greu de metabolizat în adevăratele lui dimensiuni? Nu doar pentru că e mare, intens, spectaculos, „din alt film“, cu niște gînduri precise la bază și foarte articulat în toate componentele sale. Găsești și hibe. Evident că, în mod inevitabil, ele există. Ci și pentru că mulți dintre noi, cei care mergem acolo, avem metehnele noastre. Ne ducem la fața locului ca un juriu, nu ca niște spectatori. Punem drepturile consumatorului mai presus de calitatea firească de consumator. Mai degrabă am găsi defecte decît să ne bucurăm de ceea ce ni se propune.

Dar obsesia de a identifica doar greșeli, plăcerea de a spune ritos că „de data asta nu mai e ce-a fost“, satisfacția imensă de a zice că „gata, s-a stricat“ sînt piese esențiale din bagajul pe care îl purtăm zilnic cu noi. Indiferent unde mergem, nu doar la Electric Castle. Nu, nu sîntem defecți. Sîntem așa cum putem fi, la nivelul societății în care trăim, cu toate reușitele și eșecurile noastre de pînă acum. Ne supărăm repede. Ne-am lua oricînd la harță. Iar atunci cînd e să ne bucurăm de ceva, devenim tare nepricepuți și ne fîstîcim, pînă dăm în stări extreme. Așa că preferăm să ne supărăm. E mai la îndemînă. Mai în stilul în care sîntem obișnuiți să trăim. Și credem că a te comporta ca un „hater“ înseamnă a deprinde mecanismele de a fi critic la adresa a ceva. În plus, atunci cînd sîntem puși în fața unei situații care ne-ar putea emoționa artistic, estetic, preferăm să ne ferim privirea. Și căutăm instinctiv o cale de ieșire. Cel mai sigur e să vînăm o greșeală. Nu se poate să nu prindem ceva. După care, pretinzînd că punem problema critic, rațional, ținem un discurs isteric, pur emoțional. Și credem că e o analiză „obiectivă“ a subiectului pus în discuție.

Electric Castle nu e o formă de per­fec­țiune. Însă e ceva foarte mare și foarte lucrat, din ceea ce se poate face, din ce e omenește posibil la noi, azi. E un fenomen cultural în care se văd foarte limpede dimensiunea curatorială, gîndurile din spatele propunerilor, grija pentru forma și spectaculozitatea detaliilor, construirea și punerea la dispoziție a unor spații extrem de diferite, pentru oameni cu gusturi diferite. Acest festival e și o propunere de model civilizațional. Sînt vorbe mari, dar încercarea e vizibilă. Cu cît mai categorică e afirmația, cu cît mai evidente sînt intențiile, cu atît mai bruște și instinctive sînt reacțiile de respingere. Unele. Pentru că e și multă lume care sesizează propunerea și acceptă convenția. În fond, e un joc. E o propunere civilizațională sub forma unui mare show de divertisment. Dar distracția asta conține, pe lîngă spectacolele muzicale, de la artă contemporană și multimedia pînă la programe de responsabilitate civică, și de la exerciții de existență comunitară pînă la provocarea de a căuta detalii concrete care definesc substanța acestei lumi.

Pentru că asta e propunerea. O lume posibilă, vreme de cîteva zile. E lumea pe care mulți dintre noi ne-am dori-o în viața reală. Dacă sîntem implicați cu adevărat în exercițiul ăsta, ne fofilăm și procedăm ca la școală, cînd nu știm să rezolvăm problema. Zicem că nu e clar textul, că nu se-nțelege enunțul. Însă e absolut firesc să fie așa. E normal să opunem rezistență sau să ne facem că nu vedem. În timp, o să ne relaxăm și o să primim mai zîmbitori propunerile astea. Pe de altă parte, n-ar fi corect nici să spui că încă nu ne ridicăm la calitatea lucrurilor pe care ni le propune Electric Castle. E ceva ce se face, obligatoriu și inevitabil, doar împreună. Poticneli sînt de ambele părți. Dar rămîn vizibile și generatoare de entuziasm atît măreția gîndului, curajul și știința de a face asta, cît și răspunsul profund receptiv și solidar al unora, deloc puțini, dintre cei care vin aici în fiecare an.

Nu e deloc o distracție ieftină. Dar nici noi, ăștia care ne plîngem, nu ne obosim să căutăm și locurile mai ieftine, de unde te poți alimenta cu de toate. Pentru că ele există. Spațiul festivalului e foarte mare și trebuie să te deplasezi. Dacă se demontează discuția asta, imediat apare cea referitoare la muzică. Unii spun că e o varză cum nu s-a mai văzut. Că e un talmeș-balmeș. Dacă oferta ar fi mai limitată stilistic s-ar plînge că e lipsă de diversitate. Iar aici intervine o lungă poveste despre tribalizarea noastră, atunci cînd e vorba despre muzici. Evident că nu se întîmplă doar la noi, în România. Dar culoarea locală de aici are nuanțele ei. Mai emoționali fiind, am învățat, totuși, în ani, să camuflăm particularitatea asta. Și-o dăm pe teorie. Adică ne pricepem. Nu e suficient să ne placă ceva. Devenim mari teoreticieni ai chestiilor care ne plac. Și confiscăm teritoriile la care „ne pricepem“. Sînt parohiile noastre. Așa că, dacă pe o scenă cîntă Kronos Quartet, pe care îi ador, iar pe alta se produc, în paralel, niște rockeri dezlănțuiți și fioroși, pun imediat ștampila. Ce puțini sîntem noi, ăștia care înțelegem. Și ce mulți sînt proștii care strică locul ăsta și se agită la porcării. Tribalizarea muzicală e mult mai adîncă decît pare la prima vedere. Iar efectele ei sînt mult mai erozive decît am crede.

Dar despre cine nu se suportă cu cine, despre „invadarea locului nostru“, despre „figuranți“, „cocalari“, „forfotiști nespălați“, „vip-uri“, „țărani“, „puștime“, „purisani“ și despre cum o gafă de comunicare poate umbri realizări mari, despre toate astea, în numărul de săptămîna viitoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ce trebuie sa faci daca ai adesea dureri de spate (1) jpg
Durerile de spate pot fi provocate de mersul la culcare cu stomacul plin, susține un guru. Ce spun experții
Durerile de spate pot avea multiple cauze: tensiuni musculare, postură greșită, leziuni, probleme ale coloanei vertebrale, artrită, afecțiuni renale și gastrointestinale, vârstă, greutate etc. Totuși, un renumit yoghin, cunoscut drept Sadhguru, sugerează o cauză alternativă pentru această suferință.
copii la calculator
Aproape jumătate dintre copii stau mai mult de șase ore pe internet, iar unu din trei suferă de tulburări emoționale
În ultimii doi ani, unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoțională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare. Sunt concluziile alarmante ale unui studiu al Organizației Salvați Copiii România.
vacanta elevi jpg
Calendarul vacanțelor școlare în 2024-2025. Când intră elevii în primele „libere”
Deși a trecut doar o săptămână de la începerea școlii, mulți elevi și părinți se gândesc deja la calendarul vacanțele școlare din 2024-2025. Acestea sunt cinci la număr, iar prima începe chiar luna viitoare, în octombrie. Iată întregul calendar.
16000 year old skeleton malaysia 1 webp
Descoperire foarte importantă pentru istoria umanității: schelete cu o vechime estimată la 16.000 de ani
Schelete umane cu o vechime estimată la 16 mii de ani au fost găsite în timpul săpăturilor din statul Kelantan din Malaezia.
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
Horoscop săptămâna 16-22 septembrie. Bani, noroc în carieră și secrete scoase la iveală pentru 3 zodii
În săptămâna 16-22 septembrie, vor fi schimbări majore pentru toate zodiile. Soarele intră în zodia Balanță. Este posibil ca nativii din Berbec să aibă revelații sau conștientizări, să le parvină informații din planul astral, să afle secrete sau să clarifice anumite lucruri într-un parteneriat.
Dorinel Munteanu Platforma X jpg
Oțelul Galați rămâne neînvinsă și după confruntarea cu Gloria Buzău. Dorinel Munteanu: „Am fost surprinși”
Gloria Buzău și Oțelul Galați au terminat la egalitate, 0-0, pe „Municipalul” din Crâng, în cea de-a noua etapă a Superligii. Echipa lui Dorinel Munteanu rămâne neînvinsă.
michael douglas foto getty images
Michael Douglas s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelenski: „Sunteți o sursă de inspirație”
Michael Douglas l-a apreciat pe Volodimir Zelenski drept o „inspirație”, după ce a discutat cu președintele ucrainean despre lupta continuă împotriva Rusiei.
profimedia 0416705157 jpg
Dezvăluiri. Fiul lui Osama bin Laden, Hamza, ar fi supraviețuit atacului SUA și conduce Al-Qaida din Afganistan
Noi rapoarte de informații arată că, înainte de a muri, fostul lider Al-Qaida Osama bin Laden, a pregătit terenul pentru ca fiii săi să resusciteze rețeaua teroristă, care este hotărâtă să răspândească din nou haos în lume. Unul dintre ei, presupus mort, ar fi la comandă.
inundatii chisinau foto Facebook Regia Transport Electric Chișinău jpg
Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Chișinău. Circulația autobuzelor și troleibuzelor a fost sistată
Ciclonul Boris a afectat și Republica Moldova, Chișinăul fiind luat pe sus de ape, iar circulația autobuzelor și troleibuzelor a fost sistată