Luați gheara de pe Game of Thrones!

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Fotografierea, în premieră absolută, a unei găuri negre n-a reușit să clintească serialul Game of Thrones de pe poziția de lider absolut al imaginației noastre. A fost o oarecare concurență, dar una destul de palidă. La urma urmei, fotografia unei găuri negre e doar un „episod“, oricît de interesant ar fi el, la concurență cu un megaserial. Un fapt real, de mare importanță, n-a reușit să detroneze o ficțiune din atenția omenirii. Evident, cînd spui aici „omenire“, te gîndești la cei care au acces la asemenea informații și le acordă o oarecare importanță. Fie că e vorba de performanța științifică sau de serialul de televiziune. Raportat la numărul de ființe umane de pe planetă, cei care sînt la curent cu asemenea lucruri sînt mult mai puțini decît ne-am imagina. Însă pe ei îi considerăm, în primul rînd, semeni ai noștri. „Oameni civilizați.“ Pentru că, în eventualitatea unei întîlniri, doar cu ei am avea niște subiecte comune. Ceilalți „nu există“. Sau, dacă există, nu fac parte din ceea ce considerăm că e „lumea civilizată“. Dar asta e o altă poveste.

Momentul în care oamenii de știință reușesc să ne arate o imagine reală a unei găuri negre e o performanță colosală în istoria umanității. Un moment istoric. În cifre de audiență, n-a prea reușit să facă ravagii. A fost tratat destul de asemănător cu o eclipsă totală de soare. Un eveniment care cucerește pentru scurt timp prim-planul atenției publice, după care dispare, firesc, aidoma umbrei de pe discul solar. Da, s-au făcut speculații interesante, s-au redezbătut cîteva teorii în regim de breaking-news, s-au rostogolit cîteva glumițe cu circulație internațională, iar cîteva companii mari au reușit să „rechiziționeze“ un pic imaginea, în interesul consolidării chipului general al propriului brand. Dar euforia și interesul s-au stins repejor. E firesc. În fond, e doar o imagine, și aia destul de neclară, la concurență cu cel mai prizat serial de pînă acum. O competiție profund inegală. Cu atît mai mult cu cît știința și tehnologia fac parte din meniul zilnic, hipercaloric, al „lumii civilizate“. Ele sînt ca un burger sau ca o Cola. Pe cînd un serial foarte izbutit e ca o masă de sărbătoare. E ceva ce aștepți, uneori, cu sufletul la gură. Ba mai mult, e ceva pentru care ești în stare să faci eforturi mari. Să plătești, sau să explorezi piața de piraterii, doar ca să afli înaintea altora ce se întîmplă în poveste. Ești în stare să-ți dedici zeci de ore din propria viață, să vînezi cu disperare timp liber, lăsînd la o parte absolut orice, doar ca să te ascunzi undeva, să vezi cît mai multe episoade cu putință. Nu bei, nu fumezi, dar ai o formă de adicție. Pe care o și prețuiești.

Serialele sînt universuri în care te poți retrage cu zilele. Sînt adevărate portaluri spre alte lumi. Fotografia găurii negre e doar o… poză. E puțin. Nu are urmări multiplicate, care să îți păstreze atenția. O poți vedea. Ei, și?! N-are continuare. Puțini își permit luxul de a călători cu imaginația dincolo de ea – așa cum e prezentată – spre alte dimensiuni. Plus că ți se spune, în articole, la știri sau în emisiuni specializate, că trecerea noastră prin gaura neagră e imposibilă. Absolut imposibilă. Deci, chiar dacă imaginația ar ridica un pic privirea în direcția găurii negre, primești din start un pumn în plină figură, care te descurajează total. Intrînd în universul serialului, e mult mai ușor și mai la îndemînă să călătorești cu imaginația. Nu faci nici un efort de încordare a mușchilor gîndirii. Ești, pur și simplu, luat de mînă și condus pe traseu. Unul de lux, în care imaginația călătorește la clasa business, în cele mai bune condiții. Ești client și, prin urmare, „stăpîn“. Lumea aceea a fost creată pentru tine. Doar pentru tine. Poftește! E gata să se lase descoperită sub ochii tăi.

Amîndouă, fotografia găurii negre și serialul Game of Thrones, sînt două portaluri spre alte lumi. Însă doar serialul e o lume accesibilă. Deși e o ficțiune, pentru noi e mult mai concretă decît existența unei găuri negre. E ceva palpabil. Poate fi oprit, analizat cadru cu cadru, reluat de cîte ori dorești. Fiecare cuvințel rostit, fiecare replică poate fi așezată într-un puzzle la care lucrezi cu mintea total absorbită în poveste, în preocuparea de a urmări firele narațiunii, de a le intersecta acolo unde e cazul, de a construi magistrale între teme. Iar la luxul ăsta se adaugă bonusurile supreme. Sexul și violența. Ambele, superb executate și folosite ca ingrediente. Ce-ți poți dori mai mult? Ai vrea ca această lume să fie și mai a ta decît a fost pînă acum. Ai descoperit indicii, ai făcut legături între personaje și situații, ai călătorit alături de eroii tăi. Se cheamă că e lumea ta. Universul acela e al tău. Ai drepturi asupra lui.

Iar drepturile tale devin mai mari decît ale celor care au creat acel univers. Ți se pare că au început să se bage în ceva ce nu le mai aparține. Ești curios în ce direcție se va îndrepta acest ultim sezon, care te ține cu sufletul la gură. Dar mai presus de toate ți se pare că autorii intervin în ceva ce e al tău. Într-un episod a fost prea întuneric. Cum își permit așa ceva? Îi ironizezi și-i bombardezi cu mesaje în care le ceri socoteală. În alt episod parc-ai văzut un pahar de Starbucks, undeva, pe o masă. L-au uitat? L-au lăsat acolo înadins? „Ce-i asta, mă? Vă bateți joc de lumea noastră?“ Unde „noastră“ înseamnă cel mai pasional „mea“. Ficțiunea dintr-un serial poate fi un teritoriu peste care te înstăpînești „fizic“. Și de care te legi afectiv. E la fel cu cărțile? Nu e? Îți mai pasă că trăirile tale emoționale sînt inginerite pe parcurs, în funcție de reacțiile și comunicarea pe care le ai cu autorii serialului? Ești stăpîn? Fan? Client? Ai drepturi, dacă ești client? E o „urzeală“! Pe românește, asta conține și-o doză de conspirație.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Invazia lăcustelor provoacă distrugeri mari în culturile din Ucraina. Expert: „Este o consecință a ecocidului comis de Rusia”
Milioane de lăcuste au invadat sudul Ucrainei și distrug culturile de floarea-soarelui și porumb, după seceta severă și distrugerile ecologice cauzate de războiul cu Rusia.
Vijelie Hunedoara 02, foto ISU Hunedoara
Județele care intră sub Cod Portocaliu de vijelii și ploi torențiale. Rafalele vor ajunge până la 80 km/h
Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii pentru 19 județe, începând de luni și până marți.
Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic (© Academia de Artă Handmade București)
Expoziția ROYAL, dedicată Reginei Maria, ajunge la Castelul Balcic
La 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, Castelul Balcic din Bulgaria va fi gazda expoziției ROYAL, organizată de Academia de Artă Handmade București, ce include opere de artă realizate manual de artiști români, inspirate din viața și activitatea Reginei Maria.
elicoptere igav foto isu suceava png
Trupul neînsuflețit al unei femei, găsit în albia râului Bistrița, în județul Suceava, zonă afectată de inundații
Trupul neînsuflețit al unei femei de 85 de ani a fost găsit luni, 28 iulie, în albia râului Bistrița, pe raza localității Neagra, județul Suceava, în urma monitorizărilor aeriene efectuate cu elicopterele IGAV în zonele afectate de inundații.
Alexandru Nazare Foto Facebook jpg
Nazare: România ar putea intra în recesiune în viitorul apropiat
România ar putea intra în recesiune economică în viitorul apropiat, acest lucru putând fi evitat dacă va fi stimulată economia, a declarat luni ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
celula inchisoare jpg
Un deținut periculos, eliberat din greșeală din închisoare după ce a fost confundat cu un coleg de pușcărie cu același nume
Un infractor „cu antecedente penale violente”a fost eliberat din închisoare după ce personalul penitenciarului l-a confundat cu un deținut cu același nume.
avion denver incendiu pista captura video jpg
Avionul ardea, dar bagajele au fost pe primul loc pentru unii pasageri: „Așa ceva nu se face!”
Un incident grav a avut loc sâmbătă pe aeroportul internațional din Denver, când un avion al companiei American Airlines cu 173 de pasageri și 6 membri ai echipajului a fost evacuat de urgență, după ce trenul de aterizare a luat foc.
ceai de pătrunjel jpeg
Ceaiul care topește kilogramele văzând cu ochii. Minus 5 kg în 3 zile
Ceaiul de pătrunjel este o băutură despre care nu mulți oameni au auzit, dar care este foarte sănătoasă. În plus, acest ceai este foarte util celor care își doresc să scape de kilogramele în plus!
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan a explodat după o ofertă de la un post TV. I-a pus la punct pe producători: „Andreea se supără foarte repede”
Andreea Bălan preferă să păstreze distanța față de tatăl său, Săndel Bălan, pe care l-a acuzat de agresiune în perioada adolescenței. Deși părea că lucrurile s-au mai îndreptat între cei doi, apropiați susțin că artista l-a blocat din nou pe părintele său, după momentul în care acesta a urcat pe sce