Limitele unei congregaţii

Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
Iconofobie jpeg

Într-o vreme, am sperat că posturile naționale de știri, construite după modelul consacrat al CNN-ului sau BBC-ului, vor contrabalansa, prin rigoare, tabloidizarea ireversibilă a telejurnalelor de pe celelalte canale așa‑zise „comerciale“. M-am înșelat, evident. Goana după audiență și, implicit, mercantilismul neostoit al acestor trusturi de presă a făcut din ele niște oficine ale senzaționalismului ieftin – mai ieftin parcă decît însuși senzaționalismul din televiziunile generaliste. Paradoxal și tragicomic în același timp, astăzi, dacă doresc o minimă informare „audiovizuală“ asupra situației din țară, prefer mai curînd un scurt buletin de news transmis de PRO TV în locul emisiunilor echivalente de pe România TV, Antena 3, Realitatea TV, Digi24 și, pînă la un punct, chiar B1 TV (ultimului îi recunosc totuși efortul de a rămîne încă în zona ideii de jurnalism profesionist). În ­rest, un fel de isterie preapocaliptică pare să fi pus stăpînire pe altfel benigna, aș spune, îndeletnicire de a ține la curent populația patriei cu ce se mai întîmplă prin lume și acasă. De la strigătele disperate ale crainicelor/crainicilor care ne somează/imploră/conjură să rămînem nemișcați în fața televizoarelor, pentru că urmează ceva crucial (un anunț de importanță covîrșitoare pentru existența noastră, despre, eventual, debutul Armaghedonului pe Terra!), pînă la „burtierele“ („stroboscopice“) cu înspăimîntătoare breaking news, totul a luat o turnură grotescă, lipsită complet de tangență cu ziaristica.

Ce mă îngrijorează e faptul că, atunci cînd se naște un eveniment demn de prezentare, investigație și analiză, legat de care dorești și încerci, firesc, să afli cît mai multe, jurnaliștii speculează pervers interesul tău legitim, prinzîndu-te într-o capcană a intoxicării, de unde nu mai ai cum să ieși întreg la minte. Un exemplu recent: moartea patronului de la Hexi Pharma. Contextul a fost, desigur, bizar, dar datele imediate indicau, destul de precis, probabilitatea sinuciderii. Ei bine, televiziunile au reușit, în doar cîteva ore, să țeasă atîtea scenarii oculte, cu „argumente“ atît de convingătoare, încît și cel mai onest spectator a alunecat, cred, rapid în „conspiraționită“ acută. Mortul nu era Condrea ori, dacă era, el fusese ucis. Mașina nu apărea pe nici o filmare rutieră din aria accidentului. Martorii tragediei nu existau, erau inventați. Automobilul a fost „plantat“, urmele „șterse“, rudele reduse la „tăcere“ ș.a.m.d. După un timp, nu aveai cum să nu bănuiești ceva dubios în toată afacerea. Știriștii își făcuseră așadar treaba. Îți spălaseră creierul și îți anihilaseră voința. Peste vreo patru zile, reprezentanții instituțiilor specializate (parchet, legiști, criminaliști) au transmis comunicate oficiale, cu precizări clare. A fost neîndoios sinucidere. Victima a trecut de nenumărate ori – fiind filmată! – pe lîngă copacul fatal (își pregătea lovitura de grație). Martorii erau oameni cu acte în regulă, iar decedatul din mașină corespundea neechivoc, prin ADN, cu nefericitul Condrea.

Mă așteptam ca nebunia „scenaritei“ să înceteze subit. Da’ de unde! Talk-show-urile de „investigații“ au devenit și mai feroce în presupuneri abracadabrante. În fond, ar fi trebuit să ne așteptăm. Lucruri similare se mai petrecuseră și cu alte „subiecte“ din trecut. Concluziile celor abilitați să se pronunțe în astfel de cazuri nu valorează nici cît o ceapă degerată în ochii televiziunilor. „Povestea“ lor continuă întotdeauna pînă la saturația saturației. Anchetatorii sînt aserviți, medicii mincinoși, juriștii corupți, politicienii vînduți. Cine se ambiționează să urmărească „analizele“ canalelor de „știri“ autohtone, pe o temă inițial controversată, însă ulterior lămurită de expertizele legale, nu poate ajunge decît la o singură concluzie logică: întregul univers (în fine, cu excepția integrilor ziariști denunțători!) este „mafiotizat“. Rețelele oculte au penetrat toate structurile societății românești, instituțiile, în integralitatea lor, funcționează numai pentru sistemul crimei organizate. În afacerile oneroase, s-ar implica, prin urmare, in corpore, toți doctorii, toți polițiștii, toți juriștii, toți funcționarii și toți administratorii, fie ei mai mari sau mai mici. Raționamentul de mai sus nu poate fi evitat, întrucît, spuneți și dumneavoastră, cum altfel ar putea fi mușamalizate asemenea episoade de maximă vizibilitate publică? Cum altfel să te joci cu zeci de milioane de cetățeni (marionete în mîinile unui diabolic de îndemînatic păpușar)?

Nu pot conceptualiza contextul, pur și simplu. Cum să reușești să omori pe unul în locul altuia, aruncîndu-l, cu tot cu mașină (de unul singur!), într-un copac? Cum să-i declari mai apoi altă identitate, prin contrafacerea probelor ADN, și cum Dumnezeu să-i mai determini și familia să conlucreze la duioasa ficțiune mafiotică? Pentru realizarea „crimei perfecte“ la acest nivel, ai nevoie de colaborarea și, nota bene, loialitatea a zeci de mii de indivizi. Ar fi posibil, bineînțeles, dacă toți ar aparține mecanismului mafiotic. Dar ce sens ar mai avea atunci „beneficiile“ apartenenței la „ocultă“? Cum să împarți „tortul“ avantajelor la atîția oameni, cum să te bazezi mereu pe vasalitatea lor necondiționată? Accept că aș putea fi eu naiv și că varianta de mai sus e valabilă. OK, dar, dacă așa stă treaba, îndrăznesc să fac „o propunere modestă“, à la Jonathan Swift: vă rog să permiteți ca, de acum înainte, întrunirile periodice ale congregației mafiotice românești să se țină pe marile stadioane ale țării! Ar avea televiziunile ce să transmită live, iar noi la ce să căscăm ochii…

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Studii de anglistică şi americanistică, Editura Junimea, 2016.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

muriqi kosovo facebook jpg
Kosovarii fac ce vor în Europa. Decizia incredibilă, după ce au abandonat meciul cu România
Naționala provinciei sârbe a părăsit terenul la meciul cu România.
Toamna Romania ceata FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo luni, 18 noiembrie. Vremea se încălzește ușor, însă este semnalată ceață în aproape toată țara
Meteorologii anunță că vremea se încălzește ușor, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17- 19 grade.
rsz legume   shutterstock jpg
Cu cât s-au scumpit legumele față de aceeași perioadă a anului trecut: „Încercăm să căutam cât mai ieftin”
Fructele și legumele s-au scumpit în magazine și în piețe. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au crescut cu 7%. Postul Crăciunului devine astfel mai scump.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
„Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane
Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune escaladează conflictul din Ucraina. Ar putea duce la al Treilea Război Mondial, avertizează parlamentarii ruși.
Ucraina ar putea primi rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 km FOTO PROFIMEDIA
Cum ar putea afecta războiul din Ucraina rachetele cu lungă acțiune care lovesc Rusia. În ce direcție va merge Trump
Statele Unite au permis pentru prima dată Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Afif Hezbollah ALMAYADEEN png
Șeful presei Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian la Beirut. Era una dintre puținele fețe publice rămase ale grupării
Hajj Mohammed Afif al-Nabulsi, șeful relațiilor cu presa ale Hezbollah, a fost ucis alături de alte trei persoane într-un atac israelian asupra biroului partidului socialist arab Baath din Beirut.
cluj wings bloc. foto remus florescu
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile noi și vedeți”
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România la imobiliare pentru că există cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, dezvăluie tristul adevăr despre construcțiile finalizate în ultimii ani în oraș: foarte puține sunt locuite.
Ciuperci FOTO Shutterstock (7) jpeg
Beneficiile uimitoare ale ciupercilor. Ce spune un specialist în alimentație
Vitamina D este un hormon pe care corpul nostru îl produce în timpul expunerii la soare, dar este și un nutrient pe care îl asimilăm din alimente. Spre exemplu, ciupercile reprezintă o sursă excelentă de vitamina D naturală, care este esențială pentru sănătatea și buna funcționare a oaselor și a muș
„Ovidius printre sciţi”, pictură din 1862, de Eugène Delacroix (© Wikimedia Commons)
Populații antice misterioase care au trăit pe teritoriul României. Cine au fost ”conducătorii cu toiege„ și tribul mistrețului„, și legătura lor cu dacii
Pe teritoriul de astăzi al României au trăit numeroase populații de-a lungul istoriei. Două dintre acestea sunt misterioase, cu origini incerte, învăluite parțial în mit și legendă. Unul dintre acestea a devenit un aliat de încredere al dacilor.