Lideri pentru o lume fără lideri

Michel ROCARD
Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Lideri pentru o lume fără lideri jpeg

Comentariile pe care le scriu în ziare au adesea o perspectivă întunecată. Din păcate, nici acesta nu va fi altfel. Dar există două ştiri care mai sparg acest întuneric. Prima – importanţa globală a realegerii lui Barack Obama – e clară: lumea a scăpat de un dezastru în ce priveşte cooperarea internaţională. Statele Unite au fost pe punctul de a se scufunda într-un izolaţionism naţionalist, reîntărit, probabil, de sentimentele xenofobe. Victoria lui Obama, în ciuda problemelor economice din America, limpezeşte drumul unei cooperări bazate pe ascultarea cu simpatie a celorlaţi şi pe negocieri în care Statele Unite nu neagă legitimitatea unui interes public global (aşa cum a făcut, din păcate, în chestiunea schimbărilor climatice).

Cealaltă veste bună priveşte Franţa şi, chiar dacă este ceva mai „local“, e de o extremă importanţă. Ca peste tot în lumea dezvoltată, criza globală a afectat serios şi economia Franţei, cu stagnare, creştere a şomajului, insecuritatea locurilor de muncă, creşterea datoriilor guvernamentale şi riscuri de prăbuşire a bursei. Producţia a scăzut, balanţa comercială s-a deteriorat brusc iar numărul de falimente ale corporaţiilor a crescut.

De şase luni, Franţa are o nouă conducere – un nou preşedinte, un nou guvern şi un nou parlament. Dar preşedintele François Hollande şi guvernul său au fost ciudat de inactivi după alegeri, limitîndu-se la a reduce impactul tăierilor incorecte de la buget şi al reformei taxelor aplicate de guvernul anterior al lui Nicolas Sarkozy. Mulţi au început să se întrebe dacă Hollande a fost conştient de proporţiile crizei pe care recentele scăderi ar putea-o declanşa.

În ultimele săptămîni, oricum, guvernul a introdus măsuri energice şi curajoase pentru a relansa competitivitatea industriei franceze, incluzînd o uriaşă taxă de 20 de miliarde de euro pentru afaceri, pentru care publicul va plăti. Şi creşterea TVA-ului va durea, dar nu există altă cale. Gradul de conştientizare, îndrăzneala şi elaborarea de politici cuprinzătoare au venit ca o uşurare pentru investitorii francezi şi i-a pus într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei.

Noul avînt al guvernului în confruntarea cu situaţia economică din ţară contează nu doar pentru Franţa, ci şi pentru Europa şi întreaga lume. Dincolo de toate, Franţa are cea de-a doua economie, ca mărime, din zona euro, şi a cincea din lume.

Dar chiar în ciuda acestor puncte luminoase, cooperarea internaţională pe teme mergînd de la conflictele regionale pînă la protecţia bunurilor publice mondiale rămîne slabă. Antarctica, singurul teritoriu din lume administrat în mod direct de comunitatea internaţională, este un recent caz în acest sens. Tratatul Antractic, negociat în 1959, interzice orice fel de activităţi militare în Antarctica şi orice stabilire a vreunei graniţe. Trei acorduri – Convenţia pentru protejarea focilor (1972), Convenţia pentru protecţia vieţii antarctice marine (1980) şi Protocolul pentru protecţia mediului (1991) care interzice orice activitate legată de resursele minerale – au mai fost adăugate la tratat.

Sistemul de Tratate Antarctice include trei întîlniri anuale: una chiar de supervizare a gestionării tratatului însuşi şi alte două privind Protocolul pentru protecţia mediului şi Convenţia pentru protecţia vieţii antarctice marine. În anii din urmă, propunerile luate în considerare ar fi stabilit rezervele marine din jurul continentului şi ar fi încheiat riscul de împuţinare şi dispariţie a unei varietăţi de specii de cetacee şi peşti.

Principiul pe care cooperarea internaţională îl cere pentru protejarea resurselor de pescuit, care sînt în scădere peste tot, a fost adoptat la o asemenea întîlnire în 2011. Reuniunea din 2012 a discutat, la începutul lunii noiembrie, la Hobart, în Australia, trei propuneri (din partea Statelor Unite, Noii Zeelande şi Franţei cu Australia) de împărţire a rezervelor marine în trei arealuri diferite. Propunerile erau compatibile şi se potenţau reciproc. Discuţiile au eşuat însă şi nu s-a luat nici o decizie. Rusia, Ucraina şi într-o mai mică măsură China au blocat eforturile de ajungere la un acord. Acest eşec reflectă o aceeaşi dinamică a conferinţelor din ultimii ani privind schimbările climatic: cîteva ţări cinice, a căror cooperare e necesară pentru a salva planeta, alimentează nebunia celor puşi pe distrugere. Asta nu se va schimba pînă cînd nu va apărea o nouă conştiinţă la nivel mondial care să convingă statele să susţină dreptul internaţional obligatoriu.

Statele Unite au acum un preşedinte reales care înţelege aceste lucruri. Franţa are un preşedinte care de asemenea înţelege nevoia pentru întărirea acţiunilor cu bătaie lungă. O conducere activă din partea lor şi a altora este acum mai necesară ca oricînd, pentru a întoarce lucrurile. 

Michel Rocard a fost prim-ministru al Franţei şi a condus Partidul Socialist Francez.  

Copyright: Project Syndicate, 2012.
www.project-syndicate.org  

traducere de Andrei MANOLESCU 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.