Lideri pentru o lume f─âr─â lideri

Michel ROCARD
Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Lideri pentru o lume f─âr─â lideri jpeg

Comentariile pe care le scriu ├«n ziare au adesea o perspectiv─â ├«ntunecat─â. Din p─âcate, nici acesta nu va fi altfel. Dar exist─â dou─â ┼čtiri care mai sparg acest ├«ntuneric. Prima ÔÇô importan┼úa global─â a realegerii lui Barack Obama ÔÇô e clar─â: lumea a sc─âpat de un dezastru ├«n ce prive┼čte cooperarea interna┼úional─â. Statele Unite au fost pe punctul de a se scufunda ├«ntr-un izola┼úionism na┼úionalist, re├«nt─ârit, probabil, de sentimentele xenofobe. Victoria lui Obama, ├«n ciuda problemelor economice din America, limpeze┼čte drumul unei cooper─âri bazate pe ascultarea cu simpatie a celorla┼úi ┼či pe negocieri ├«n care Statele Unite nu neag─â legitimitatea unui interes public global (a┼ča cum a f─âcut, din p─âcate, ├«n chestiunea schimb─ârilor climatice).

Cealalt─â veste bun─â prive┼čte Fran┼úa ┼či, chiar dac─â este ceva mai ÔÇ×localÔÇť, e de o extrem─â importan┼ú─â. Ca peste tot ├«n lumea dezvoltat─â, criza global─â a afectat serios ┼či economia Fran┼úei, cu stagnare, cre┼čtere a ┼čomajului, insecuritatea locurilor de munc─â, cre┼čterea datoriilor guvernamentale ┼či riscuri de pr─âbu┼čire a bursei. Produc┼úia a sc─âzut, balan┼úa comercial─â s-a deteriorat brusc iar num─ârul de falimente ale corpora┼úiilor a crescut.

De ┼čase luni, Fran┼úa are o nou─â conducere ÔÇô un nou pre┼čedinte, un nou guvern ┼či un nou parlament. Dar pre┼čedintele Fran├žois Hollande ┼či guvernul s─âu au fost ciudat de inactivi dup─â alegeri, limit├«ndu-se la a reduce impactul t─âierilor incorecte de la buget ┼či al reformei taxelor aplicate de guvernul anterior al lui Nicolas Sarkozy. Mul┼úi au ├«nceput s─â se ├«ntrebe dac─â Hollande a fost con┼čtient de propor┼úiile crizei pe care recentele sc─âderi ar putea-o declan┼ča.

├Än ultimele s─âpt─âm├«ni, oricum, guvernul a introdus m─âsuri energice ┼či curajoase pentru a relansa competitivitatea industriei franceze, incluz├«nd o uria┼č─â tax─â de 20 de miliarde de euro pentru afaceri, pentru care publicul va pl─âti. ┼×i cre┼čterea TVA-ului va durea, dar nu exist─â alt─â cale. Gradul de con┼čtientizare, ├«ndr─âzneala ┼či elaborarea de politici cuprinz─âtoare au venit ca o u┼čurare pentru investitorii francezi ┼či i-a pus ├«ntr-o situa┼úie mai bun─â pentru a face fa┼ú─â crizei.

Noul av├«nt al guvernului ├«n confruntarea cu situa┼úia economic─â din ┼úar─â conteaz─â nu doar pentru Fran┼úa, ci ┼či pentru Europa ┼či ├«ntreaga lume. Dincolo de toate, Fran┼úa are cea de-a doua economie, ca m─ârime, din zona euro, ┼či a cincea din lume.

Dar chiar ├«n ciuda acestor puncte luminoase, cooperarea interna┼úional─â pe teme merg├«nd de la conflictele regionale p├«n─â la protec┼úia bunurilor publice mondiale r─âm├«ne slab─â. Antarctica, singurul teritoriu din lume administrat ├«n mod direct de comunitatea interna┼úional─â, este un recent caz ├«n acest sens. Tratatul Antractic, negociat ├«n 1959, interzice orice fel de activit─â┼úi militare ├«n Antarctica ┼či orice stabilire a vreunei grani┼úe. Trei acorduri ÔÇô Conven┼úia pentru protejarea focilor (1972), Conven┼úia pentru protec┼úia vie┼úii antarctice marine (1980) ┼či Protocolul pentru protec┼úia mediului (1991) care interzice orice activitate legat─â de resursele minerale ÔÇô au mai fost ad─âugate la tratat.

Sistemul de Tratate Antarctice include trei ├«nt├«lniri anuale: una chiar de supervizare a gestion─ârii tratatului ├«nsu┼či ┼či alte dou─â privind Protocolul pentru protec┼úia mediului ┼či Conven┼úia pentru protec┼úia vie┼úii antarctice marine. ├Än anii din urm─â, propunerile luate ├«n considerare ar fi stabilit rezervele marine din jurul continentului ┼či ar fi ├«ncheiat riscul de ├«mpu┼úinare ┼či dispari┼úie a unei variet─â┼úi de specii de cetacee ┼či pe┼čti.

Principiul pe care cooperarea interna┼úional─â ├«l cere pentru protejarea resurselor de pescuit, care s├«nt ├«n sc─âdere peste tot, a fost adoptat la o asemenea ├«nt├«lnire ├«n 2011. Reuniunea din 2012 a discutat, la ├«nceputul lunii noiembrie, la Hobart, ├«n Australia, trei propuneri (din partea Statelor Unite, Noii Zeelande ┼či Fran┼úei cu Australia) de ├«mp─âr┼úire a rezervelor marine ├«n trei arealuri diferite. Propunerile erau compatibile ┼či se poten┼úau reciproc. Discu┼úiile au e┼čuat ├«ns─â ┼či nu s-a luat nici o decizie. Rusia, Ucraina ┼či ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â China au blocat eforturile de ajungere la un acord. Acest e┼čec reflect─â o aceea┼či dinamic─â a conferin┼úelor din ultimii ani privind schimb─ârile climatic: c├«teva ┼ú─âri cinice, a c─âror cooperare e necesar─â pentru a salva planeta, alimenteaz─â nebunia celor pu┼či pe distrugere. Asta nu se va schimba p├«n─â c├«nd nu va ap─ârea o nou─â con┼čtiin┼ú─â la nivel mondial care s─â conving─â statele s─â sus┼úin─â dreptul interna┼úional obligatoriu.

Statele Unite au acum un pre┼čedinte reales care ├«n┼úelege aceste lucruri. Fran┼úa are un pre┼čedinte care de asemenea ├«n┼úelege nevoia pentru ├«nt─ârirea ac┼úiunilor cu b─âtaie lung─â. O conducere activ─â din partea lor ┼či a altora este acum mai necesar─â ca oric├«nd, pentru a ├«ntoarce lucrurile. 

Michel Rocard a fost prim-ministru al Fran┼úei ┼či a condus Partidul Socialist Francez.  

Copyright: Project Syndicate, 2012.
www.project-syndicate.org  

traducere de Andrei MANOLESCU 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?