Libertatea ne găseşte mereu nepregătiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Nu doar pe noi, cei de pe aici. În lumea largă, libertatea a devenit un soi de paradă a minorităților, de orice natură vor fi fiind ele. Cine mai vorbește azi despre idealuri umane, multiculturalism și înțelegere e privit chiorîș. Pare un naiv care habar n are unde trăiește. Nu se încadrează în categoria „normalității“. E minoritar, deci suspect. E cineva privit, în cel mai bun caz, cu un soi de milă, dacă nu cu un ochi vigilent, ca nu cumva să se-apuce să pronunțe cuvinte explozive. Cuvinte care declanșează iritare și nervozitate. Pare că lumea s-a cam lămurit cum e cu libertatea. „Nu e bună. Nu produce ordine și disciplină.“ Se folosește din ce în ce mai des formula „libertate prost înțeleasă“, cu sensul real de „A se lăsa cu fițele filozofice, cu concertul națiunilor și cu vorbăria goală! Libertatea nu e pentru toată lumea. Ca și tîmpenia asta cu votul. Nu poți să lași toți tembelii să voteze și să aibă o părere! Trebuie să pui mîna pe par și să faci ordine. Altfel, toți ți se urcă-n cap!“

Pare că ideea de libertate s-a descalificat de la sine, nu că ființa umană ar fi eșuat în cîteva dintre experimentările și proiectele de înțelegere a acestei idei. Și totul arată ca și cînd nu mai poate fi vorba de descoperit cum se pot ameliora lucrurile, pentru că ne-am săturat să trăim pe propria piele orice experiment. Asta înseamnă griji, întrebări, evaluări, definiri ale justei măsuri. Ce să mai definești atît? Ce să te mai tot poziționezi? Ce să mai faci efortul – mare! – de a înțelege? Prea multe cuvinte, prea multe pretenții, prea multă bătaie de cap.

Că tot veni vorba despre bătaie. Doamna Yelena Mizulina, președinta Comitetului pentru Familie din Duma de Stat a Rusiei, crede că incriminarea anumitor forme de violență în familie reprezintă un amestec nepermis în treburile celulei de bază a societății. Dacă-l pocnești pe ăla mic sau pe aia mică, dacă soția își adoarme soțul cu un cot bine plasat în plex (teribil de rar, ce-i drept!) sau dacă soțul dorește să-i amintească soției (mult mai des, cu o lovitură necauzatoare de probleme grave de sănătate) că asta e ordinea lumii normale în care trăim, toate astea fac parte din valorile tradiționale ale familiei.

Ne-au spus neoliberalii că așa ceva se cheamă diferență culturală? Păi, atunci, trebuie să le și accepte ca atare. Nu să vînture termenii ăștia doar prin conferințe. Dacă a pălmui o femeie sau un copil, pe cît posibil fără să lași urme, e o problemă culturală, doamna Mizulina se grăbește să introducă chestiunea asta și în legislație. Pentru că patrimoniul cultural e ceva care are nevoie de protecție. E ceva care definește identitatea unui popor. Cum să primești amendă penală sau să faci pușcărie pentru că ți-ai maltratat familia? Așa ceva e o atitudine retrogradă, anticulturală. Ce dacă, potrivit activiștilor pentru drepturile femeii, în Rusia, anual, mor zece mii de femei din cauza violenței domestice? Ce dacă vreo 40% din crimele grave se petrec în căldura mediului familial? E o problemă culturală. E ceva care face parte din esența tradiției unei lumi. Cum să te pui de-a curmezișul unei manifestări care ține de esența culturală a unei comunități? Iar doamna Mizulina nu e un unicat. În lumea largă e plin de Mizuline și Mizulini care ne fac un „bine“, trezindu-ne la „realitate“.

Atunci cînd argumentele și discursul despre libertate se pot întoarce, cu maximă lejeritate, împotriva libertății înseși, ființa umană atinge un prag critic al relației cu propria sa esență. Pe de o parte aspirația pură, dorința autentică de ameliorare, pe de altă parte pornirile, scăpările, excesele, ororile, manifestările care pot atinge abisurile răului. Sînt momente în care obosim în fața senzației că binele e ceva care se lasă așteptat la nesfîrșit. Răul, cît o fi el de detestabil, e, totuși, mult mai aproape și mult mai la îndemînă. Și-atunci, găsim diferite formule care să acopere ideea de „rău“, să o facă acceptabilă și să-i ofere o aură de legitimitate.

Sub enunțul defect că „mai binele e dușmanul binelui“, se poate face orice. Mai bine ne folosim de excesele discursive și de atitudine ale liberalismelor de toate felurile, pentru a le goli de legitimitate, decît să ne înhămăm la autotortura de a încerca în fel și chip să devenim niște ființe mai bune. Dacă o paradă a persoanelor gay ne displace profund, pentru că ni se pare… cumva, în mod automat, toate persoanele gay intră sub umbra acestei dezaprobări. Dacă o să ni se pară nouă că sînt prea multe filme despre Holocaust, o să zicem că e o manevră de marketing care suge bani dintr-o poveste incertă, uitînd că munții de cadavre au fost la fel de reali ca noi înșine.

Libertatea nu mai e interesantă, cîtă vreme propune exerciții serioase de înțelegere. Confortul e mult mai sexy. În ciuda tuturor marilor rezultate ale puterii de creație a ființei umane, în pofida fabuloaselor orizonturi pe care imaginația le poate plăsmui, există momente cînd peste lume plutește un gînd al deșertăciunii. Și cum poate fi deșertăciunea mai digerabilă, mai ușor de metabolizat, dacă nu proiec-tînd o pe alții? Libertatea ne găsește mereu nepregătiți. Și, pentru că ne ia prin surprindere, o amînăm pe termen nedefinit și ne promitem că data viitoare o facem mai acceptabilă. Pînă atunci, Dumnezeu cu mila! 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Bătaie între soldați și recruți la o bază militară din regiunea Moscova: Poliția Militară a intervenit pentru a calma spiritele
Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile.
Coreea de Nord lansează două rachete balistice către Marea Japoniei foto epa-efe
Coreea de Sud și SUA au tras 4 rachete după testul balistic al Coreei de Nord
Coreea de Sud și SUA au lansat 4 rachete sol-sol în direcția Mării Japoniei, după ce a avut loc o serie de lansări de rachete neidentificate dinspre Coreea de Nord.
Piotr Tolstoi FOTO EPA EFE jpg
Înalt oficial rus, despre folosirea armelor nucleare: Nu va fi nevoie. Armata rusă va cuceri Kievul
Vicepreşedintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, susține că Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, întrucât poate cuceri Kievul cu ajutorul oamenilor mobilizați recent.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.