Legile pe care le-am uitat

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

În toiul scandalului cu bacalaureatul, am dat peste nişte vechi caiete de matematică, din liceu. Făceam pe atunci meditaţii pentru admiterea la facultate şi umpleam cu exerciţii o mulţime de caiete studenţeşti de cîte 100 de file. La începutul anilor ’80, spre deosebire de grozăvia examenului de admitere la facultate, bac-ul era un examen aproape formal. Trebuia doar să iei o notă de trecere pentru a te putea apoi înscrie la o facultate sau, dacă nu voiai la facultate, nota şi diploma contau ca un titlu cu care intrai „în producţie“. 

Nici nu prea cădea nimeni la examenul de bacalaureat. Cred că procentul celor care nu treceau era la fel de insignifiant ca al celor care votau împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Erau trei probe: matematică, română şi o lucrare practică. Mai toate notele erau mari şi de regulă se copia, cu concursul mai larg sau mai discret al profesorilor care supravegheau sălile de examen. Ceva emoţii existau totuşi şi mai circula cîte o legendă despre nu ştiu care absolvent din urmă cu cîţiva ani care, pentru că nu trecuse bac-ul, s-a spînzurat de frica părinţilor. Mi-aduc aminte şi cum, după ce am dat proba scrisă de la română, profesoara mea a sunat-o pe mama ca să o întrebe cum mi-am început teza, că ea nu-mi recunoaşte scrisul. Lucrarea era, bineînţeles, cu numele ascuns şi sigilat, iar profesoara mea făcea parte din comisia de corectori şi voia neapărat să-mi dea nota zece...     

Ce-am găsit însă prin acele caiete de fizică şi matematică era parcă dintr-o altă lume. O lume de care mi-aduc vag aminte, dar pe care n-o mai înţeleg deloc. Erau mii de exerciţii pe care atunci le-am dus la capăt cu pixul şi cu mintea mea şi la care astăzi mă uit ca la nişte hieroglife. Printre ele mai apăreau şi cîteva noţiuni de teorie. De exemplu, în partea de sus a unei pagini era scris „Legea lui Avogadro“. Am avut impulsul să citesc pe litere, ca să mă asigur că numele e diferit de avocado. Pe atunci ştiam bine legea aceea despre gaze, dar nu auzisem niciodată de un aşa fruct. Astăzi am descoperit savoarea pe care o are avocado (frecat ca salata de vinete sau doar cu sare, lămîie şi puţin ulei de măsline pe deasupra), dar am uitat complet de Legea lui Avogadro. Prin caietele de fizică am mai dat şi peste alte nume, ca Boyle-Mariotte, Bernoulli sau Kirchhoff, şi peste desene cu planuri înclinate, scripeţi, rezistenţe, condensatori, diode... 

Apoi, am răsfoit cu uimire caietele de geometrie, algebră şi analiză matematică. Acolo am găsit alte nume, pe cît de bine cunoscute, pe atît de bine uitate: Thales, Ptolemeu, Lagrange, Menelaus, Fermat. Pagini întregi cu logaritmi, matrici şi determinanţi, funcţii trigonometrice, numere complexe, limite, diferenţiale, derivate şi integrale, integrale duble, integrale de volum, integrale curbilinii... Doamne Dumnezeule, cîtă matematică ne băgau în cap. Puteam să rezolv toate acele exerciţii, ştiam formule şi le aplicam cu eficienţă. De la un punct însă, ţin minte că nu mai înţelegeam utilitatea practică a acelor exerciţii (alta decît aceea că te ajutau să intri la facultate). Înţelegeam la ce se pot aplica frumoasele teoreme ale lui Thales, legile sinusului şi cosinusului sau rezolvările ecuaţiilor, dar din derivate şi integrale deja nu mai pricepeam nimic, chiar dacă rezolvam unele destul de complicate. De la analiza matematică şi fizica cuantică încolo, lucrurile deveneau intangibile şi teoriile ininteligibile pentru cei mai mulţi din generaţia mea.  Ce-i drept, astăzi nu mai pricep nimic nici din logaritmi şi mă întreb la ce mi-o fi ajutat tot efortul care m-a făcut să-i pot stăpîni atunci. Nu mă mai frămîntă absolut deloc legile lui Kirchhoff, ci mai degrabă legea pensiilor.

Mulţi susţin că pregătirea elevilor de astăzi e incomparabil mai slabă decît era altădată. Şi ăsta poate fi un clişeu care se perpetuează peste vremuri. Adevărul e că nu ştiu cum sînt elevii de azi, dar privind subiectele de la ultimul bacalaureat, mi s-a părut că seamănă foarte bine cu ceea ce tocmai descoperisem prin acele caiete cu file îngălbenite, vechi de aproape 30 de ani. Ni s-a spus şi nouă, li se spune şi elevilor de astăzi că studiile de acest fel ajută la cîştigarea unei culturi generale şi la formarea gîndirii, chiar dacă, odată cu anii, amănuntele se uită. Eu mă întreb dacă nu cumva s-ar putea elimina din învăţătura copiilor tocmai amănuntele alea care se uită. Sau acelea pe care profesorii nu vor reuşi aproape niciodată să le explice într-un mod de neuitat.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.