Legătura dintre mămăligă şi dictatori

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Marea de altădată jpeg

Faceţi următoarea experienţă. Puneţi pe o plită un ceaun mare cu apă şi sare. Cînd începe să fiarbă, adăugaţi mălai (în ploaie) amestecînd cu telul. Dar asta e reţeta mămăligii, veţi spune. Chiar aşa. Numai că, dacă focul e destul de tare, iar ceaunul destul de mare, după cîteva minute, cu siguranţă nu vă veţi mai putea nici măcar apropia de plită. Mălaiul se va îngroşa şi, fierbînd, va începe să facă bulbuci care vor exploda tot mai des, eliberînd aburi fierbinţi, mai aruncînd în aer şi ceva stropi de mălai încins. E dovada că mămăliga explodează (ba, e chiar printre puţinele alimente care explodează în timpul preparării).

Iluzia că mămăliga nu explodează nu are acoperire nici măcar în realitate. Ea a folosit însă foarte bine regimului comunist, în special în ultima sa parte. Un clişeu foarte bine încurajat probabil şi pus în valoare de regim. Pentru că, dacă ţi se spune că eşti un bleg şi că eşti înconjurat de alţi indivizi la fel de molîi ai căror părinţi şi bunici n-au fost, la rîndul lor, decît tot nişte mămăligari blegi, încrederea în forţele proprii şi în reuşita unei revolte colective scade. Dacă la vreo întîlnire între rude sau prieteni, aveai curajul să spui că după părerea ta, în cele din urmă Ceauşescu şi chiar întregul regim comunist vor cădea, ţi se răspundea invariabil cu formule de genul „vezi-ţi de treabă, eşti naiv, nu fi copil că mămăliga nu face explozie...“.

Dar, în 1989 (neaşteptat pentru unii, previzibil pentru alţii), mămăliga naţională a făcut explozie. Una mai zgomotoasă şi mai periculoasă decît în tot restul blocului comunist. Fiindcă, dincolo de comploturi interne şi conjuncturi externe, cert este că mulţimea a dat peste răscoale şi l-a înlăturat pe Ceauşescu. Trecînd în revistă sfîrşiturile unor dictatori mai mult sau mai puţin notorii decît Ceauşescu, de după Al Doilea Război Mondial, am avut o surpriză.

Hitler şi Mussolini, ştim foarte bine, au fost înlăturaţi de la putere (şi din viaţă) odată cu înaintarea trupelor aliate în ţările lor, cînd războiul pe care-l declanşaseră era ca şi pierdut. Stalin a rămas în funcţie pînă la moartea cauzată de un atac cerebral. La rîndul lui, Mao Zedong a condus China pînă cînd a murit de inimă.

Pol Pot a fost înlăturat de la putere de o intervenţie a armatei vietnameze în Cambodgia. Francisco Franco s-a menţinut la conducerea Spaniei pînă cînd a murit de boală. Antonio Salazar care a condus Portugalia în mod autoritar a murit înainte de revoluţia din 1974. Ugandezul Idi Amin Dada a fost înlăturat de la putere şi obligat să plece în exil de armata tanzaniană, în urma unui război. În exil a plecat şi zairezul Mobutu Sese Seko, înlăturat de la putere după un atac al ţărilor vecine. Conducătorul republicii Centrafricane care s-a autodeclarat împărat, Jean-Bédel Bokassa, prieten cu Nicolae Ceauşescu, a fost detronat printr-o operaţiune franceză de comando.

Un alt amic al lui Nicolae Ceauşescu, autoritarul Juan Peron, a fost ales în mai multe rînduri de argentinieni şi înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară. Un mandat ulterior s-a încheiat prin deces. Dictator în Nicaragua, Anastasio Somoza a pierdut puterea în urma unui război civil între trupele guvernamentale şi luptătorii Frontului de Eliberare Sandinist sprijiniţi de Cuba şi Uniunea Sovietică. S-a refugiat în Paraguay-ul condus de longevivul dictator Alfredo Stroessner care, în 1989, a fost, la rîndu-i, înlăturat printr-o lovitură de stat militară. Un alt dictator cunoscut din America de Sud, Augusto Pinochet, a pierdut puterea în Chile în mod treptat după plebiscitul din 1988, rămînînd comandant suprem al armatei pînă în 1998.

Mai aproape de noi, geografic vorbind, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito sau Enver Hogea au murit fără să dea socoteală cuiva. În sfîrşit, Saddam Hussein şi Muammar Gadaffi au fost înlăturaţi, unul – de armata americană, celălalt – cu ajutorul bombardamentelor NATO.

Poate că nu i-am amintit chiar pe toţi, dar se vede treaba că atunci cînd nu mor de moarte bună, dictatorii epocii noastre sînt daţi jos de regulă prin intrevenţie militară străină, lovitură de stat militară sau război civil. Revoltele populare, aşa cum s-a întîmplat la Ceauşescu, nu prea au sorţi de izbîndă. Vasăzică, am avea cu ce ne lăuda. O să-mi spuneţi că şi la noi ar fi fost nu ştiu ce agenturi străine etc. Bine-bine, dar astea mişună întotdeauna în jurul unor astfel de evenimente. O să-mi spuneţi că era o conjunctură internaţională şi că atunci au căzut toate regimurile comuniste din Europa de Est. Sigur că da, dar nimic nu garantează că România nu putea rămîne foarte bine o insulă comunistă. Represiunea din Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria nu se compara cu cea de la noi, după cum Todor Jivkov părea, pe lîngă Nicolae Ceauşescu, un biet funcţionar de mîna a doua. O să-mi veniţi cu teoria că n-a fost revoluţie ci „loviluţie“, că armata şi o parte din securitate l-au trădat pe dictator. V-aş răspunde că trădarea a fost catalizată de revolta populaţiei. Iar meschinăriile cu agenturile şi complotul sînt din aceeaşi categorie de gîndire mioritică pentru care o să vă rog din nou să faceţi experimentul cu mămăliga.

Pe scurt, cred că în loc de a ne considera nişte veşnici oropsiţi ai sorţii, ar fi poate mai reconfortant să ne mîndrim cu frumoasele explozii ale mămăligii noastre. Care, iată, face poc (sau boc) şi la temperaturi de iarnă cu mult mai joase decît cele ale dictaturilor autentice. Necazul nostru e mai degrabă apatia dintre explozii. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.