Legătura dintre fuga lui Hitler şi asasinarea lui J.F. Kennedy

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am urmărit un documentar de pe Viasat History, care se ocupa de legenda fugii lui Hitler în Argentina după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Un subiect care, de-a lungul timpului, a făcut să curgă multă cerneală. Evident, majoritatea istoricilor nu sînt de acord cu o asemenea poveste, iar teoria general acceptată e aceea că Hitler s-ar fi sinucis împreună cu Eva Braun în buncărul din Berlin. Istoricii scot în evidenţă faptul că, deşi nu s-a găsit cadavrul (în acel loc s-a produs un incendiu teribil), a fost totuşi descoperit acolo un fragment osos cu o bucată de dantură, care s-a dovedit a fi identică cu fişa dentară a lui Hitler. Pentru o minte ştiinţifică, e destul ca să nu mai scormonească şi alte piste fanteziste. După cum se ştie astăzi însă, teoriile conspiraţiei au înflorit în jurul acestui subiect în anii următori. Se pare că ele ar fi fost, de la un moment dat, încurajate chiar de propaganda subversivă sovietică, manipulatorii de la Kremlin înţelegînd că strecurarea pe piaţa zvonurilor a ideii că forţele occidentale ar fi închis ochii la fuga lui Hitler (sau chiar că l-ar fi ajutat să se ascundă) nu putea decît să fie de folos puterii sovietice. Suspiciunea că vesticii l-ar fi ajutat pe Hitler se încadra foarte bine în efortul de demonizare a Occidentului şi a capitalismului cel „putred“.

A repune însă astăzi pe tapet aceste teorii, într-un documentar care se pretinde serios, e o altă socoteală. Sub pretextul desecretizării unor documente ale serviciilor secrete americane care, în fond, nu făceau decît să semnaleze la vremea respectivă că unii oameni se îndoiau de moartea lui Hitler, se creează un scenariu numai bun de a fi vîndut, ca o supă reîncălzită, pentru noii naivi gata să creadă aşa ceva. Documentarul pune faţă în faţă, şi pe acelaşi plan, cercetători autentici cu indivizi interesaţi să-şi vîndă teoriile sau capabili să susţină orice. Prezentatorul îi introduce în scenă cînd pe unii, cînd pe ceilalţi, într-o aparentă obiectivitate. Li se dau aproximativ aceleaşi intervale de timp pentru a susţine un punct de vedere şi opusul său. Aici e adevărata problemă. Una e că există semeni de-ai noştri care cred în teorii conspiraţioniste şi vor să‑şi hrănească imaginaţia cu astfel de fantasmagorii (pînă la urmă, e treaba lor) şi alta e cînd compromiţi ştiinţa. Obiectivitatea jurnalistică, documentaristică sau ştiinţifică nu trebuie confundată cu lipsa de discernămînt. Sînt convins însă că autorii filmului au ştiut exact ce fac şi că au mizat intenţionat pe dorinţa de mister şi legendă a multor telespectatori, în scopul binecunoscut de a face audienţă. Dar dacă unii oameni cred că unu plus unu fac trei, nu e corect să-i pui faţă în faţă cu un matematician care, desigur, va avea o altă părere.

E de observat că fenomenul acesta devine tot mai grav în lumea de azi. A pune nişte certitudini ştiinţifice pe acelaşi plan cu părerile unor neaveniţi e un sport din ce în ce mai răspîndit. Aud, de exemplu, că în urma tragediei bebeluşilor infectaţi cu E-coli, pe Facebook s-a răspîndit tot mai mult tîmpenia potrivit căreia, pentru apariţia acestei bacterii, ar fi de vină vaccinurile. Democratizarea accesului la cuvînt stîrneşte, vorba lui Umberto Eco (fie-i pomenit numele în veci), „legiuni de imbecili“. Iar la capătul unui asemenea fenomen stupid nu poate decît să apară obscurantismul de tip Ev Mediu.

Pentru o oarecare doză de optimism ar trebui totuşi să dau şi exemplul unui alt documentar pe care l-am urmărit recent pe canalul National Geographic. Despre un alt subiect de manual pentru teoria conspiraţiei: asasinarea lui John F. Kennedy. Documentarul prezenta o reconstituire recentă a asasinatului şi felul în care filmările din acea vreme de la faţa locului au fost reanalizate cu o tehnologie modernă. Au fost din nou chestionaţi martori oculari, care între timp fuseseră uitaţi (probabil pentru că oamenii care relatează simplu ce au văzut sînt neinteresanţi pentru presa în goană după senzaţional). Ei bine, rezultatele obţinute prin noile metode par să elimine definitiv „teoria glonţului magic“ sau pe cea potrivit căreia şoferul limuzinei prezidenţiale s‑ar fi întors şi ar fi tras şi el de aproape cu un pistol în preşedinte. Concluziile repun desfăşurarea evenimentelor într-o logică normală, raţiunea şi plauzibilul revin la locul lor. Dar, în filmul cu pricina, sînt prezentate doar rezultate autentice, cu rigoarea, nuanţele şi îndoielile unui documentar adevărat, iar adepţii teoriilor amintite nu mai sînt întrebaţi nimic. Ei sînt doar amintiţi în treacăt drept „conspiraţioniştii“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Atac rusesc la Odesa FOTO EPA EFE jpg
Atac masiv al rușilor asupra Odesei. Presa locală publică imagini cu morți pe stradă
Forțele ruse au lansat, azi, la pranz, un atac masiv cu rachete asupra orașului port Odesa pe 18 noiembrie, a anunțat guvernatorul regiunii Oleh Kiper.
donald trump jr
„Imbecili!”. Fiul lui Donald Trump, furios după ce Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei
Donald Trump jr i-a calificat drept „imbecili” pe Joe Biden şi oficialii americani care au dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei.
test1 jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multora. Câte triunghiuri sunt în imagine? Geniile dau răspunsul corect în câteva secunde
Poate că, la prima vedere, acest test de inteligență ne va părea a fi unul neobișnuit de simplu. La urma urmei, tot ce ni se cere să facem este să spunem câte triunghiuri vedem în acest cerc, în numai 15 secunde! Însă, în realitate, lucrurile sunt mult mai complicate decât am crede!
Péter Szijjártó facebook png
Indignare la Budapesta, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă asupra Rusiei. „Extinde războiul la scară globală”
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, este de părere că decizia SUA de a ridica sancțiunile Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete, ar „extinde războiul la scară globală”, scrie Politico.
kate middleton (1) jpg
Situație alarmantă la Castelul Windsor. Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Ce li s-a întâmplat în timp ce dormeau
Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Au intrat hoții peste ei în timp ce dormeau
plata cu telefonul jpg
Încă o bancă a introdus plăți instant. BNR: RoPay poziționează România pe harta europeană de referinţă
BRD a lansat luni RoPay, care permite inițierea de plăți instant cu telefonul mobil, direct de la un cont bancar la altul, utilizând tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias pentru IBAN.
1 somn jpg jpeg
Ce temperatură trebuie să ai în dormitor, pe timp de iarnă, ca să ai un somn odihnitor
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, iar una dintre variabilele cheie care influențează odihna este temperatura din dormitor.
banner Elena Caragiu png
De ce a murit Elena, a doua soție a lui Toma Caragiu?! Dezvăluirile criticului de teatru Monica Andrei: „Avusese o operație grea (..) Știam că va pleca!” Unde va fi înmormântată regretata actriță?
Criticul de teatru Monica Andrei, prietena din România a actriței Elena Caragiu, a făcut dezvăluiri despre moartea acesteia, pentru Click!
banner catinca roman png
Catinca Roman, primele sărbători fără Mioara Roman: „O să facem ceva ce îi plăcea ei” De ce nu merge des la cimitir, la mormântul mamei sale
Catinca Roman (57 de ani) devine nostalgică pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acestea fiind primele pe care le va face fără mama ei, cunoscuta Mioara Roman.