Leacuri pentru pesimism şi lentoare

Ciprian BLIDARU
Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Leacuri pentru pesimism şi lentoare jpeg

Printre multele exagerări cu har ale lui Petre Ţuţea o găsim şi pe aceea că America e un fel de Ghana din punct de vedere spiritual, în raport cu India. Greu de contrazis, mai ales dacă ne uităm la revoluţia psihiatrico-psihologică pornită în SUA cu multe decenii în urmă.

Tot aşa cum apar iPhone-uri îmbunătăţite şi noi gadget-uri, trebuie ameliorat şi aparatul uman. Aşa că acum s-a descoperit sindromul tempoului cognitiv lent. Sună destul de opulent ştiinţific, în orice caz mult mai intelectual decît banala şi populara lene. Lenea, adică sindromul tempoului cognitiv lent, este o afecţiune psihică ce se doreşte a fi tratată. Pentru asta va fi nevoie de psihologi, psihiatri, farmacii cu produse şi o întreagă modă isterică.

Dacă aveţi stări de reverie şi de lentoare, să ştiţi că suferiţi de simptomele noii boli. Daţi fuguţa la nenea psihiatrul să-i plătiţi consultaţia, iar apoi în farmacie, să luaţi substanţa agitatoare, după care veţi fi nişte oameni perfect sănătoşi. După lene se pregăteşte un alt diagnostic. Psihiatrii americani vorbesc şi despre pesimism ca afecţiune psihică. Noul manual de psihiatrie va trata boli precum lenea şi pesimismul. Ce păcat pentru psihiatrii americani că nu-l pot rezolva retroactiv pe Schopenhauer. Au măcar şansa să se ocupe de cititorii lui.

Dincolo de manipularea întru profit a psihiatriei, psihologiei şi a farmaciilor, vedem cum obsesia omului nou bîntuie orice orînduire. Acest om nou al societăţii de consum trebuie îmbunătăţit mereu. Viaţa interioară, profunzimea, reflecţia stau la baza actului cultural-artistic de mare adîncime. Lumea de azi trebuie să devină tot mai străină de aceste simptome.

Era firesc ca tonul să fie dat de ţara unde simptomul tempoului cognitiv lent este vindecat din faşă. Ţara în care te naşti de mic doar cu dihotomia winner/loser, ţara unde totul e să dai lovitura, să faci primul milion, ca apoi să le spui tuturor că n-ar fi bine să te întrebe cum l-ai făcut, ţara în care, la sfîrşitul anului, valoarea ta ca om e dictată de răspunsul la întrebarea: how much money did  you make this year?

Ei bine, mai departe, întreaga lume are permanent nevoie de injecţii şi vaccinuri împotriva sindromului tempoului cognitiv lent. Cum poţi să fii un winner şi nu un loser, un milionar şi nu un pîrlit, dacă nu alergi de dimineaţa pînă seara într-un dinamism nevrotic. Sigur că şi workaholismul este considerat a fi un simptom cu potenţial patologic, dar nu-i văd pe americani pornind o campanie puternică de injectare contra ei, nu de alta, dar s-ar putea să dea-n simptomul tempoului cognitiv lent şi asta cu siguranţă că e o boală mult mai periculoasă pentru ei. Acolo unde nivelul de reverie şi de meditaţie creşte, scade consumul. Prin urmare, trebuie luate măsuri.

În ritmul acesta, ne vom apropia tot mai mult de o lume care nu l-ar mai putea găzdui pe un Cioran suferind de pesimism şi de sindromul tempoului cognitiv lent, în mansarda sa din Cartierul Latin, de unde a înţeles şi-a scris mai bine ca nimeni altul despre nimicnicia umană. O lume care nu-l va mai naşte pe Alexis Zorba, zurbagiul grec care rîde-n hohote cînd vede dezastrul falimentului şi care n-ar fi putut deveni un dependent de Prozac. Într-o lume ca aceasta, Don Quijote ar risca mai degrabă o afacere cu eoliene, decît să ia la bătaie morile, cu vîntul lor cu tot. Şi probabil va fi o lume în care romanul lui Milan Kundera, Lentoarea, se va vinde la pachet doar alături de un medicament antilentoare.

O lume pe cît de dinamică şi optimistă, pe atît de săracă.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scumpiri freepik jpg
Sunt anunțate scumpiri în lanţ. Care sunt cele trei plafonări ale Guvernului ce ajung la final
Guvernul a anunțat deja că nu va mai prelungi unele măsuri, însă vor fi sprijiniți cetățenii vulnerabili.
Pete Hegseth FOTO Profimedia
Trump îi ia apărarea șefului Pentagonului, deși a transmis din nou secrete militare pe platforma Signal
Trump a declarat că „Pete face o treabă excelentă” și că „toată lumea este mulţumită de el”.
festival lgbtq
Tematica LGBT+ în școlile din SUA. Ce ar putea face părinții în urma unei decizii a Curții Supreme
Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să decidă dacă părinții pot cere să fie informați sau să-și retragă copiii de la orele în care sunt folosite cărți cu subiecte LGBT+, invocând dreptul la libertatea religioasă.
image png
Catinca Roman și secretul siluetei sale. Avea 90 de kilograme, dar a slăbit fabulos!
Catinca Roman a trecut de-a lungul vieții prin mai multe lupte acerbe cu mâncatul compulsiv și kilogramele în plus. Ajunsese să cântărească 90 de kilograme, dar a ajuns apoi la greutatea optimă. Cum a reușit?
Papa Francisc in Japonia 2019  GettyImages 1189696078 jpg
Ce a făcut Papa Francisc în ultima sa zi de viață. A refuzat odihna
Papa Francisc și-a trăit ultimele clipe în spiritul dedicării și al slujirii. După mai bine de cinci săptămâni petrecute în spital, din cauza unei pneumonii bilaterale severe, medicii i-au recomandat două luni de odihnă.
Accident autocar Ucraina FOTO Kp media webp
Autocar plin cu pasageri, implicat într-un accident grav în Ucraina. Șoferul moldovean ar fi adormit la volan
O persoană a murit, iar alte patru au fost rănite după ce autocarul pe ruta Chișinău-Kiev în care se aflau s-a izbit de un copac. Accidentul rutier a avut loc în prima zi de Paște, în regiunea Vinița din Ucraina, martorii afirmând că nenorocirea s-a produs după ce șoferul ar fi adormit la volan.
kevin farrell foto x vatican news png
Cine este Kevin Farrell, cardinalul care va conduce Vaticanul până la alegerea unui nou Papă
Luni, 21 aprilie, Papa Francisc s-a stins din viață, după ce a suferit un accident vascular cerebral urmat de o insuficiență cardiacă. Anunțul privind decesul a fost făcut de cardinalul Kevin Farell.
image png
Tragedie. Un copil, de doar 7 ani, a murit după ce a mâncat ouă de ciocolată primite anonim de Paște. Ce scria pe bilet
O familie din Brazilia a trăit un adevărat coșmar în timpul sărbătorii pascale, după ce a primit un colet aparent nevinovat cu ouă de ciocolată.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Patru cutremure într-o oră în zona Vrancea. Ce spun specialiștii despre activitatea seismică
Patru cutremure cu magnitudine redusă s-au produs, în decurs de o oră, în noaptea de luni spre marți, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.