Laudele lui Bach şi războiul lui Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Cel considerat drept fondator al Jocurilor Olimpice moderne, baronul Pierre de Coubertin, îi adresa „cele mai înalte felicitări“ lui Adolf Hitler pentru organizarea Olimpiadei din 1936, aşa cum scrie şi Radu Naum în Dilema veche, nr. 522. O politeţe formală ar fi fost de înţeles, poate, în împrejurările în care Germania condusă de Hitler era gazda marii manifestări sportive. Dar baronul De Coubertin a mers mai departe, adăugînd că recunoaşte în Hitler „unul dintre cele mai mari spirite constructive“ care ar fi servit „magnific“ idealul olimpic.  

La încheierea Olimpiadei de iarnă de la Soci, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, a ţinut un discurs în care, la rîndu-i, a mers dincolo de formalităţile obişnuite. În seara cu pricina, domnul Bach a mulţumit, în faţa întregii lumi, organizatorilor şi preşedintelui Vladimir Putin, pentru cele 17 zile „magnifice“. El a spus că „angajamentului nemijlocit“ al preşedintelui rus i se datorează realizările care au luat numai şapte ani, în vreme ce lucruri similare au fost construite, în alte părţi, în decenii. Rusul Cernişenko, responsabilul cu organizarea din partea rusă, a avut o atitudine mai demnă decît germanul Bach. Deşi fost campion olimpic la floretă, în seara închiderii Olimpiadei de la Soci se pare că acesta ori a uitat complet arta eschivei, ori nu a avut minima inspiraţie de a se folosi de ea. Să se eschiveze adică, de la prea multe laude la adresa unui preşedinte despre care, după recentele spuse ale Angelei Merkel către Barack Obama, citate din surse de la Casa Albă, nu e sigur dacă nu cumva şi-a „pierdut contactul cu realitatea“.  

Într-o completă armonie cu laudele lui Thomas Bach, preşedintele Putin, aflat în tribună cu o figură translucidă, părea să trăiască într-adevăr într-o altă lume, într-o realitate superioară, cu un aer pe deplin satisfăcut de propria existenţă şi activitate pe planeta noastră.

Pierre de Coubertin n-avea un precedent şi poate că nici nu putea să bănuiască pînă unde va merge Hitler. La trei ani după acea Olimpiadă, trupele germane au invadat Polonia, marcînd începutul oficial al întregului şir de orori cunoscute. În 2014, Thomas Bach ar fi avut la îndemînă ceva mai multe argumente pentru a fi mai rezervat. Şi iată că n-a trecut o săptămînă după Olimpiada de la Soci, că trupele ruseşti au invadat Crimeea. Parcă îmbătate de succesul Olimpiadei în care Rusia s-a umplut de glorie şi de medalii, autorităţile de la Moscova au considerat că-şi pot permite o intervenţie militară în ţara vecină. Aşa cum, după un mare chef, oamenii nu se duc direct acasă, ci trec şi prin ograda vecinului cu care nu sînt în relaţii prea bune, să-i mai zică vreo două. La o analiză normală, s-ar putea pune totuşi întrebarea: la ce a mai folosit întreaga propagandă făcută Rusiei cu ocazia Olimpiadei? La ce bune toate investiţiile? „Aceasta este noua faţă a Rusiei“, a spus Dimitri Cernişenko la ceremonia de închidere. Şi nu se poate nega că spectacolul oferit lumii întregi cu ocazia acelei ceremonii a fost impresionant. Dar imediat după aceea, conducătorii s-au grăbit să şteargă fardurile de pe „noua faţă a Rusiei“ şi să dezvăluie aceeaşi binecunoscută babuşcă hapsînă. Măcar Olimpiada de la Moscova, din 1980, a venit după invadarea Afganistanului. Prin ea, autorităţile comuniste de atunci au încercat să mai dreagă busuiocul, cum se spune. N-au prea reuşit, mai ales că statele occidentale au boicotat acele Jocuri Olimpice. Acum însă, conducerea Rusiei parcă a ţinut să arate tuturor că nu-şi dezminte vechile obiceiuri. Se ştie că ruşii joacă bine şah, că prevăd mutările viitoare ale adversarilor. Dar tot aşa de bine pot răsturna toate piesele de pe tablă, cînd nu te aştepţi. Nu trebuie căutată prea multă raţiune în acţiunile lor. Întrebarea e de ce nu există mai multă raţiune în alegerea locurilor unde se desfăşoară Olimpiadele. Şi de ce oamenii din fruntea CIO au mereu inabilitatea de a se face de rîs. Despre Juan Antonio Samaranch, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic din 1980, s-au făcut ulterior dezvăluiri cum că fusese racolat de KGB. Despre Thomas Bach nu ştim deocamdată decît că a fost penibil. Se spune că Olimpiadele au fost reinventate în epoca modernă, şi în ideea de a servi păcii şi înţelegerii internaţionale. În 1912, vizionarul baron De Coubertin mai spunea însă ceva: „Sporturile au făcut să înflorească toate calităţile care servesc războiului.“    

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tren Coradia Alstom scaled jpg
Primul tren electric va fi pus miercuri în circulaţie, pe ruta Bucureşti-Braşov
Primul tren electric va fi pus miercuri în circulaţie, pe ruta Bucureşti-Braşov, a anunțat preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu.
1 vinete pane jpg jpeg
Secretul celor mai bune vinete pane. Regula de aur de care trebuie să ții cont pentru a ieși crocante la exterior și moi la interior
Cui nu îi plac vinetele? Mai ales când le găsești proaspete și bine coapte, nu ai cum să nu vrei să pregătești o porție de vinete pane delicioasă. Ei bine, daca vrei să iasă ca la mama acasă, această rețetă de vinete pane este o rețetă simplă, dar, care are un mic secret. Iată cum să îți aduci bucur
image png
Președintele regiunii separatiste proruse Abhazia și-a dat demisia pe fondul protestelor față de acordul cu Moscova
Preşedintele Abhaziei, regiune separatistă prorusă a Georgiei, şi-a prezentat marţi dimineaţa demisia, după mai multe zile de proteste ale opoziţiei, care critică un acord economic încheiat între liderii regiunii şi Moscova.
baterii stocare energie  Foto Darcom  jpg
Nouă schemă de ajutor de stat pentru baterii de stocare a energiei
Ministerul Energiei a lansat marţi un nou apel de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare.
bancomat jpeg
Care este suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancă, la finalul anului 2024
La finalul anului 2024, suma maximă pe care un român o poate retrage de la bancă depinde de politica fiecărei instituții financiare, precum și de tipul de cont sau card deținut. Băncile din România stabilesc limite zilnice de retragere de numerar, care pot varia între 3.000 și 5.000 de lei
banner Roxana Blagu png
Dezvoltatorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență foto: Facebook
Protecția Consumatorilor amenință grupul Nordis cu sancțiuni pentru că nu au transmis „nicio informaţie şi niciun document din cele solicitate"
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) amenință grupul imobiliar Nordis cu amenzi pentru refuzul de a furniza documentele necesare într-un control tematic.
John Lennon şi Yoko Ono au petrecut, în martie 1969, şapte zile în pat în apartamentul prezidenţial de la Hotelul Amsterdam Hilton, protestând împotriva ”războiului şi a violenţei din lume” (© Eric Koch / Anefo / Wikimedia Commons)
Yoko Ono primește ceasul lui John Lennon, furat după moartea artistului
Un ceas rar care a fost dăruit lui John Lennon de soția sa, Yoko Ono, și care a fost furat după moartea muzicianului nu aparține unui italian care l-a achiziționat de la o casă de licitații mulți ani mai târziu, a hotărât un tribunal din Elveția.
Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, vizită la Cluj (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1960)
Un moment istoric uitat: Incidentele de la Cluj din mai 1946
Pe măsură ce ne apropiem de Conferința de Pace de la Paris menită a dezbate și chestiunea Ardealului de Nord, lucrurile se complică și mai mult în plan intern și extern.