Lăsaţi toţi lupii să vină la mine

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Lăsaţi toţi lupii să vină la mine jpeg

Acum c├«╚Ťiva ani, pe drumul care trece pe la m─ân─âstirea Petru Vod─â, am luat cu ma╚Öina o femeie mu╚Öcat─â de un lup. Era dup─â-mas─â, ╚Öi mergea la spital la control, c─âr├«nd dup─â ea o paporni╚Ť─â. ├Än buzunar avea un bile╚Ťel de trimitere, cu un diagnostic pe care nu-l mai ╚Ötiu, dar ╚Ťin minte c─â avea un grad, era II sau III. Cum st─âteam am├«ndou─â ├«n ma╚Öin─â, ├«naint├«nd pe drumul m─ârginit de p─âdure, ╚Ťin minte c─â ╚Öi-a ridicat fusta s─â-mi arate rana ╚Öi, cum n a fost op┼úional ╚Öi nici cu avertizare, n am putut s─â nu m─â uit.

Povestea necazului era simplă, dar memorabilă: ea muncea la cîmp, lîngă pădure, cînd din spate a venit un lup și a mușcat-o. Simplu. Iar eu am considerat că n-am cum să știu eu mai bine decît ea, așa că n-am îndrăznit să întreb dacă nu era un cîine.

├Än mintea femeii oricum nu era spa╚Ťiu de pus la ├«ndoial─â ╚Öi de reevaluat, ╚Ötia precis ╚Öi cum s-a ├«nt├«mplat, ╚Öi motivul pentru care o mu╚Öcase lupul, motiv care mi-a r─âmas ├«n minte ╚Öi mai puternic dec├«t ce-am v─âzut c├«nd ╚Öi-a ridicat fusta. Lupul nu venise la ├«nt├«mplare, nu era prin zon─â ╚Öi s-a nimerit s─â o vad─â ╚Öi spontan s─â decid─â s─â o apuce cu toat─â gura de gamba st├«ng─â. Nu, lupul venise s─â o pedepseasc─â, pentru c─â p─ârintele la care fusese s─â se spovedeasc─â ├«i spusese s─â posteasc─â, dar ea nu-l ascultase.

C-o fi fost de asta, c─â n-o fi fost, n-a mai r─âmas nici o urm─â de ├«ndoial─â c├«nd ├«nsu╚Öi p─ârintele i-a confirmat c─â lupul era ├«n leg─âtur─â cu d├«nsul, erau, cum s-ar spune, ├«n c├«rd─â╚Öie, iar lupul era ├«ns─ârcinat cu implementarea pedepselor divine. Dac─â ar fi fost un film cu gangsteri, lupul ar fi fost cel cu mu╚Öchi, dar a╚Öa, ├«n contextul ─âsta monahal, lupul era cel cu din╚Ťi. V─â spun c─â are sens, tot ca-n filmele cu gangsteri, p─ârintele era trimisul Domnului, iar lupul trimisul p─ârintelui, la o adic─â de ce nu? Lupul, ce i drept, nu a confirmat niciodat─â. Domnul nici at├«t.

C├«t de simplu era p─ârintele, asta nu ╚Ötiu, dar v─â pot spune c├«t de simpl─â era femeia: foarte simpl─â. Era ╚Öi simpl─â, ╚Öi bun─â, ╚Öi era ╚Öi vulnerabil─â. ╚śi n-am g─âsit nici cuvintele, nici puterea s─â ├«i spun c─â toat─â povestea cu lupul cu din╚Ťi care pedepsesc n-are nici un sens. Pentru c─â ├«n lumea ei, dintre mine ╚Öi cel ├«n c├«rd─â╚Öie cu lupul, eu eram cea ├«n trecere, ╚Öi pentru c─â ├«n general nu ╚Ötiu cum s─â dau cu ╚Öutul ├«n ce cred al╚Ťii cu inima deschis─â ╚Öi ochii mari, at├«ta timp c├«t nu s├«nt nici r─âi, nici militan╚Ťi ╚Öi oricum n-au mare lucru de pus ├«n loc.

Mi-am amintit povestea asta acum c├«teva zile, c├«nd am dat iar─â╚Öi peste acelea╚Öi comentarii mai mult sau mai pu╚Ťin savuroase despre pelerinajul la Sf. Parascheva. Trebuie s─â m─â crede╚Ťi c─â nimic nu m─â ├«ngroze╚Öte mai tare dec├«t crezutul ├«n bazaconii. ╚śi totu╚Öi, m─â ├«ntreb dac─â deja etern─â ridiculizare a babelor cu pupatul moa╚Ötelor nu e mai cur├«nd o form─â de intoleran╚Ť─â. Cred c─â to╚Ťi cei care r├«d pe seama babelor ar fi de acord c─â generozitatea ╚Öi incluziunea ar face lumea asta mai bun─â, iar astea s├«nt valori universale. C├«nd crezi ├«n ele, e╚Öti generos cu toat─â lumea, poate ├«n special cu cei vulnerabili.

├Än general, cine are nevoie s─â cread─â ├«n bazaconii are o doz─â de vulnerabilitate ╚Öi trebuie s─â recunosc c─â m-am g├«ndit cum am putea face ca moa╚Ötele alea s─â ╚Öopteasc─â ÔÇô m─âcar din c├«nd ├«n c├«nd ÔÇô un ÔÇ×Maic─â, nu mai vota cu PSD-ulÔÇť, dar, separat de asta, unii oameni s├«nt rezultatul unor circumstan╚Ťe pe care nu le pot influen╚Ťa prea tare ╚Öi nici judeca foarte critic. La o adic─â, ce ne-am a╚Ötepta de la ele? S─â citeasc─â Nietzsche? S─â fac─â yoga?

Consolarea are tot felul de forme ╚Öi, uit├«ndu-m─â la fenomenul ─âsta, cred c─â am trecut de la indignare ╚Öi curiozitate la un fel de mil─â. Pentru c─â s├«nt o mul╚Ťime de lucruri de zis despre Biserica Ortodox─â, ╚Öi ├«n rela╚Ťia cu statul, ╚Öi f─âr─â rela╚Ťia cu statul, ╚Öi de asemenea s├«nt tare multe de spus despre c├«t de d─âun─âtor poate fi s─â crezi ├«n bazaconii. Toate astea s├«nt lucruri care ar trebui adresate, dar partea cu babele e deja o discu╚Ťie despre cool vs uncool ╚Öi e ╚Öi ─âsta un registru d─âun─âtor. 

Bianca-Olivia Ni╚Ť─â este jurnalist freelance.

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.