Laptop-ul precum Grecia

Publicat în Dilema Veche nr. 156 din 1 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Punctele vulnerabile ale oamenilor şi-au tot schimbat, prin veacuri, locul. În cazul lui Ahile, era vorba de călcîi. Pentru noi, este laptop-ul. Şi nici măcar tot laptop-ul, ci măruntul chip de memorie din măruntaiele sale. Punctul nostru slab nu mai este, iată, în trupul nostru, ci într-un accesoriu. Dintotdeauna oamenii şi-au cărat odoarele cele scumpe într-o pungă a cărei pierdere ar fi fost devastatoare. Dar nicicînd n-am avut vreo punguţă mai cuprinzătoare, mai totală, mai dezvăluitoare ca laptop-ul nostru, precum nicicînd n-a avut vreo pungă, miez mai degrabă detaşabil. În el se află memoria noastră, legăturile noastre cu lumea, istoria relaţiilor noastre şi înregistrările oficiale ale vieţii noastre. Chiar şi simţămintele noastre, în măsura în care pot fi ele articulate, sînt grămădite în chip-ul care sălăşluieşte în laptop. Singurul lucru care nu se află în chip este carnea, dar chiar şi asta ar putea fi numai o aparenţă. Acum, furtul chip-ului este o lovitură aproape la fel de mortală ca şi o pălitură de halebardă. Strămoşul laptop-ului a fost carneţelul, dar pierderea lui, deşi devastatoare, nu era totuşi mortală. Am pierdut două carnete de notiţe în viaţa mea, şi-am bolit după primul - un an, iar după al doilea - şase luni. După ce l-am pierdut pe primul, la 16 ani, am crezut că nu voi mai scrie în veci. După al doilea, m-am gîndit că s-ar putea să mai scriu, însă doar călugăr fiind, legat de pupitrul meu din scriptorium. Am uitat de carneţele cînd m-am vărsat în laptop. Singura diferenţă dintre mine şi Ahile este că el avea propria vulnerabilitate, în schimb a mea este generală. Ce vreau să spun: dacă cineva îmi atacă chip-ul, pot să îl atac şi eu pe al lui. Nimeni nu este imun la acest călcîi al lui Ahile. Cel mai rău coşmar al agenţiilor noastre secrete şi al laboratoarelor secrete este furtul laptop-urilor. Cînd computerele erau mari, erau mai greu de furat. Azi, chiar şi un gîndac, bine instruit, poate tîrî un chip supersecret afară dintr-un laptop lăsat la întîmplare. De fapt, gîndacul ar putea fi el însuşi un chip, un nanobot tîlhar. Ca să ne ţinem chip-urile în siguranţă, nu vom avea altă soluţie decît să ni le implantăm, în cele din urmă, în propriile trupuri. Pînă acum, locul favorit pentru atari implanturi este ceafa sau încheietura pumnului, dar pentru raţiuni ce ţin de frumuseţea mitică, eu aş sugera călcîiul. Cu chip-ul acolo, întregul nostru trup se va transforma în laptop, revenind la condiţia de zeu, a lui Ahile. Această întoarcere la vulnerabilitatea dintîi nu va aboli istoria, aşa cum ar fi unii tentaţi să creadă, dar ar putea demonstra că timpul însuşi nu s-a scurs. Călcîiul lui Ahile s-ar fi putut să adăpostească un chip, de la bun început, şi acel erou, ca toţi eroii, să fi fost un laptop. traducere de Ioana AVĂDANI

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ospătar  Foto Freepik com jpg
Cele mai căutate locuri de muncă pentru elevi, vara. Salariile oferite adolescenților urcă până la 5.000 de lei
Orașele mari și stațiunile de pe litoral au cele mai numeroase oferte de muncă pentru elevii care vor să câștige bani și experiență în timpul vacanței de vară. Unii angajatori promit venituri lunare de până la 5.000 de lei tinerilor salariați.
dragos-anastasiu Foto Facebook/Dragos Anastasiu
Principala reformă necesară în România: „Să ieșim din perioada de flămânzeală în care totul e despre propriul stomac”
Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilierul onorific al președintelui interimar al României pentru relația cu mediul de afaceri, vorbește despre reformele necesare pentru a „repara” România. Pe primul loc, spune el, este reforma mentalității.
titularizare focsani
Șansele la un post de titular în învățământ. Se caută consilieri, logopezi, profesori de sprijin. Disciplinele cu zero posturi
În județul Olt s-au înscris pentru a susține titularizarea în această vară aproape 650 de candidați, de zece ori mai mulți decât numărul posturilor titularizabile anunțate de către IȘJ. Cei mai mulți știu că vor susține concursul fără a putea ocupa un loc titularizabil, indiferent de nota obținută.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Prima decizie electorală grea a viitoarei coalițiii: unul sau mai mulți candidați la Primăria Capitalei
Cu un nou scrutin la orizont, partidele care vor decide să formeze următorul guvern vor fi nevoite, printre deciziile executive pentru redresarea economiei, să ia și o decizie electorală. Alegerile pentru Primăria Capitalei riscă însă să creeze primul test pentru uniunea coaliției.
joseph harris birtill guinness jpg
La doar 2 ani, e printre cei mai deștepți din lume!
Joseph Harris-Birtill, un băiețel din Marea Britanie născut pe 23 noiembrie 2021, a devenit cel mai tânăr membru din istoria Mensa (la categoria masculină), fiind acceptat în club la doar 2 ani și 182 de zile.
 CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan FOTO Mediafax
Nicușor Dan depune jurământul de președinte al României, în ședință solemnă în Parlament. Ce a promis că va face după ce va prelua mandatul
Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale, este învestit luni, 26 mai 2025, în funcția de președinte al României. Mandatul său a fost validat de către Curtea Constituțională a României, care s-a întrunit joi, 22 mai, în ședință solemnă, confirmând rezultatul alegerilor.
Cristi Chivu (EPA) jpg
bursa locurilor de munca 23 mai 2025 slatina   foto alina mitran (27) jpg
Experiența amară a oamenilor rămași șomeri aproape de pensie: „Am lucrat 10 ani cu contract de două și patru ore, fără să știu” REPORTAJ
Într-o mare de „persoane aflate în căutarea unui loc de muncă” venite la bursa locurilor de muncă în special să-și obțină viza pe carnetul de șomer, mai mulți șomeri cu vârsta peste 50 ani își povestesc experiența. Sunt printre puținii care nu se mulțumesc cu indemnizația infimă, dar n-au soluții.
stefan banica senior actor roman cantaret roman jpeg
26 mai: 30 de ani de când a murit actorul Ștefan Bănică
La data de 26 mai 1799 s-au născut scriitorul rus Aleksandr Pușkin. Tot pe 26 mai a fost inaugurat Canalul Dunăre - Marea Neagră, Napoleon Bonaparte a fost încoronat rege al Italiei și a fost înfiinţată fundaţia Amnesty International.