La un caltaboş (politic)

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Marea de altădată jpeg

Cu ocazia meselor familiale de la abia trecutele Sărbători, dincolo de tradiţionalul sport al mîncatului mult şi greu, fără cale de scăpare, o mulţime de români au exersat, probabil, echilibristica evitării certurilor politice. În amestec cu sarmale şi caltaboşi, o discuţie aprinsă despre Ponta şi Băsescu poate crea serioase disfuncţii digestive. Patimile sînt mai domoale în zilele astea, dar, totuşi, cînd se iscă...

Unii nu pricep cum ceilalţi îl mai pot susţine încă şi astăzi pe Traian Băsescu, cum de se pot simţi în continuare ataşaţi şi reprezentaţi de o astfel de lighioană politică, de un intrigant care nu ştie decît să jignească, să umilească şi să dezbine. Un preşedinte fără ţinută, cu un comportament nedemn de o asemenea funcţie, care, pe deasupra, mai are şi accese autoritare. Şi nu se poate spune că această mirare a verilor şi unchilor de la masă nu e în mare măsură justificată.

Ceilalţi, la rîndul lor, nu pricep cum de rudele lor bune, care pînă nu demult erau persoane cu capul pe umeri şi cu care în trecut împărtăşeau cam aceleaşi valori, au putut să ajungă la un asemenea grad de tulburare în gîndire, încît să voteze cu USL, adică cu urmaşii partidului lui Iliescu şi Năstase, cu băiatul obraznic care n-a ezitat să-şi preia funcţia, deşi avea atîrnat de gît un plagiat pe măsura caracterului înaintaşilor săi. Sau cu Crin, cel care distruge PNL-ul şi ne face de rîs, beştelind-o la televizor pe „madam“ Merkel. Să voteze, adică, rudele lor cele bune în interesul hoţilor din politică şi împotriva justiţiei? Şi nu se poate spune nici că această mirare n-ar fi la fel de justificată ca şi prima.

Şi unii, şi alţii au dreptate. Sau poate nici unii, nici alţii nu au dreptate. În orice caz, argumentele de fiecare parte sînt cît se poate de puternice şi de valabile. E adevărat, cu mult mai puternice şi mai convingătoare cele împotriva taberei adverse decît cele pentru propria tabără. Greşelile favoriţilor sînt de fiecare parte greu scuzabile şi de aceea combatanţii, în loc să-şi apere opţiunea, preferă să contraatace scoţînd în evidenţă defectele celorlalţi.

În jurul mesei de Crăciun, sau în noaptea de Anul Nou, totuşi, oamenii au o dispoziţie mai conciliantă şi n-au de gînd să-şi strice cheful mergînd prea departe. Dar după sondele şi săgeţile aruncate dintr-o parte în alta a mesei, urmează strîmbăturile discrete şi bîrfele şoptite cu cei de pe aceeaşi baricadă. „Dragă, de ce îl iubeşte aşa mult idiotul ăsta de văr al tău pe Băsescu? E tra, la, la?“ „Ahh, păi ce-ai vrea, nu-l ştii cum e? Idealist, paranoic şi apucat. Aşa a fost toată viaţa. Se crede şi foarte inteligent iar Băsescu i se potriveşte perfect. Tipul lui de discurs îi gîdilă toate corzile sensibile. Şi nu-l ştii pe frati-su. Ăla-i dement cu totul, a votat PP-DD-ul.“ „Vai de mine! Dar, mătuşi-ta ce are?“ „Ehh, e dusă. S-a îndrăgostit de tătuca. Îi plac dictatorii. Crede c-o s-o apere de ruşi, de comunişti şi de alte alea.“

De cealaltă parte a platourilor cu sarmale se şuşoteşte simetric. „Băă, da tembeli mai sînt naşii ăştia ai tăi. Nu-şi dau seama în ce căcat o să ne bage USL-ul ăsta? Se duce dracu’ şi bruma de justiţie pe care o aveam, şi relaţia cu UE.“ „Eu zic că ei au de cîştigat dacă sînt ăştia la putere. Chestie de interes. Nu-i ştii că sînt fără de caracter? Nu-ţi aduci aminte ce porcărie ne-au făcut la nuntă? Iar mama lui care era femeie deşteaptă, s-a tîmpit acuma, la bătrîneţe. Are tot felul de probleme de sănătate care s-au agravat, umblă prin spitale. I s-a făcut frică cînd au zis ăştia că micşorează pensia.“

Rudele şi prietenii cu vederi opuse ar fi avut dintotdeauna, se pare, niscai grave defecte latente încă înainte de a ajunge la infama opţiune politică prezentă. Aşa se explică totul. Sînt totuşi rude. „Hai, La mulţi ani – zice ăl mai bătrîn din familie, ridicînd paharul. Să trăim şi să fim sănătoşi!“ Ceilalţi mormăie aparent aprobator, dar cu urme de bombăneli în barbă. Ciocnesc şi beau din pahare, apoi întind mîna să mai ciugulească o felie de cozonac...

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.