La umbra nucului bătrîn

Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

Dincolo de marile spectacole dedicate Stejarului din Scorniceşti, de odele închinate Campionului Păcii şi Savantei de renume mondial, de presa alunecată patologic în cultul personalităţii şi, în sfîrşit, dincolo de delirul generalizat al întregului mecanism de propagandă, Partidul Comunist Român ne-a creat un context simbolic foarte bine pus la punct. Mulţi dintre cei care nu cedau la presiunea ideologică a comunismului erau aşteptaţi, după colţ, de ultraperformanta capcană a patriotismului. Aici erai agăţat din toate părţile de nenumărate „cîrlige“ identitare, de un păienjeniş de fabricaţii istorice şi de un întreg arsenal de texte care îţi spuneau exact ce ai fi vrut să auzi. Asigurarea celor mai bune condiţii de confort simbolic şi identitar a dat nişte rezultate cu totul spectaculoase, ale căror urmări se pot vedea cît se poate de limpede şi azi. Combinaţia de literatură, teatru şi film istoric, construite pe mesaje patriotice, alături de valorificarea entuziasmului pentru rezultatele sportivilor români de mare performanţă, şi de marile realizări ale economiei şi industriei socialiste au creat un cadru identitar extrem de confortabil. Căldura din calorifere şi din apa de la robinet dispărea, încetul cu încetul, dar căldura spaţiului simbolic se menţinea constantă. Hrana vizita din ce în ce în ce mai rar galantarele magazinelor, dar se găseau nenumărate ocazii pentru ospeţele spirituale ale evenimentelor cultural-sportive, care îngrăşau patriotismul de circumstanţă.   

Partidul oferea şanse oricărui necăjit să urmeze o şcoală şi să ajungă om mare. Tot Partidul asigura locuri de muncă, repartiţii în întreaga ţară, locuinţe, excursii şi concedii pentru oamenii muncii, sărbători populare, pensii bune, şi transport public pînă în cele mai îndepărtate cătune. Şi acelaşi Partid dădea şansa oricărui cetăţean talentat să se afirme, prin cultura şi sportul de mase. Prin Festivalul Naţional „Cîntarea României“ şi prin Competiţia Naţională „Daciada“ se organiza un gigantic proces de selecţie a talentelor de pe marea scenă a patriei, dar se asigura şi posibilitatea întregului popor de a participa activ la aceste mari acţiuni naţionale. Autobuzele şi autocarele pline de tineri entuziaşti, scoşi din producţie, brăzdau drumurile ţării, spre localităţile unde se desfăşurau etapele locale, judeţene şi naţionale. Se cheamă că nu exista posibilitatea de a nu fi băgat în seamă. Partidul avea grijă de fiecare dintre noi, să ne dea cîte ceva, în funcţie de nevoi. Iar noi răspundeam voioşi, cu mic, cu mare. Vă mai amintiţi versurile cortinei sonore a emisiunii radiofonice Sport, Natură, Tinereţe? „Sportivii ţării ştiu ce e efortul / În fabrici şi sub soarele cîmpiei, / Atunci cînd munca şi-o-mpletesc cu sportul/ Şi sportul cu iubirea României.“ 

Confortul spaţiului identitar creat de către Partid asigura fiecăruia dintre noi, dincolo de comoditate spirituală şi de iluzia unor certitudini, un soi de protecţie simbolică, la umbra căreia era extrem de convenabil să te aşezi. Iar în lumea mai bună pe care Partidul o promitea, coerenţa şi consecvenţa cu care îşi urmărea îndeplinirea obiectivelor erau mai mult decît evidente. Societatea socialistă multilateral dezvoltată nu era doar o poveste frumoasă pe care o lălăiau propagandiştii, ci o promisiune permanent însoţită de dovezi clare ale hotărîrii cu care poporul o apucase pe calea înaintării spre comunism. Mutarea ţărănimii la oraş era, pentru cei care scăpau de agricultură, certitudinea unui vis împlinit. Industrializarea însemna posibilitatea de a asigura aproape oricui un loc de munca. Se construiau cartiere noi, se făcea totul pentru a putea asigura un nivel de trai bun pentru toată lumea.  

În condiţiile astea, confortul identitar şi protecţia simbolică sub care te aşeza Partidul veneau să completeze imaginea de perfecţiune a sistemului, de desăvîrşire a unei gigantice promisiuni, spre respectarea căreia se făceau paşi hotărîţi în fiecare zi. De la cea mai fragedă vîrstă, nu mai erai nevoit să cauţi nimic. Totul ţi se punea la dispoziţie – uniforma de şoim al patriei, uniforma de pionier şi protecţia simbolică a drapelului organizaţiei şi a cravatei roşii, uniforma de şcoală şi numărul matricol, uniforma de PTAP, carnetul de membru al Uniunii Tineretului Comunist, carnetul de membru al Partidului Comunist Român, salopeta sau halatul de la locul de muncă, drapelul naţional, drapelul Partidului, portretele marilor noştri conducători, forumuri şi tabere pentru pionieri, excursii în locurile unde marii noştri domnitori au repurtat victorii răsunătoare ale istoriei, sărbători populare, ieşiri în colectiv la iarbă verde, concedii în salba de staţiuni balneoclimaterice sau pe litoralul Mării Negre, rezultatele sportivilor români care ne reprezentau pe toţi la marile competiţii internaţionale, unde tricolorul românesc flutura pe cel mai înalt catarg – un complex simbolic şi identitar extrem de bine articulat, construit cu meticulozitate, şi mobilat cu „marfă“ spirituală simplă, dar uluitor de confortabilă şi de rezistentă. 

Sigur că mulţi dintre cei care nu reuşeau evadarea reală, fizică, din acest paradis simbolic, alegeau calea evadării imaginare, a trăitului cu spiritul în lumea liberă, şi cu trupul în raiul penitenciar al comunismului. Dar, dincolo de bancurile care se făceau pe seama Partidului, a conducătorilor, a ideologiei, a sistemului, a marii minciuni în care trăiam, protecţia simbolică şi certitudinile identitare pe care le oferea Partidul se constituiau, fără să ştim, într-un soi de loc secret de repliere interioară, căruia nu-i bănuiam rezistenţa şi fiabilitatea în timp.  

(va urma)

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?