La ţigănci, prin ochiul rău - sau viceversa

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină, dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întunerec. (Matei 6.22-23) 

În limba română, „ghinion“ vine din franceză, de la guignon (cu varianta arhaică guillon), care, la rîndul lui, provine din verbul guigner. Semnificaţia se plasează în zona ochiului rău, care vrăjeşte, pune pata, instalează fatalitatea, ghinionul. În franceză, vine din spaniolă, de la guiñon. Însă, la o cercetare mai atentă, domnul Goagăl – renascentistul absolut care ştie tot şi care ne face pe toţi egal de deştepţi şi de informaţi – te mai poate duce spre nişte dicţionare etimologice vechi, unde unii cred că rădăcina rădăcinilor acestui cuvînt se găseşte în foarte vechiul wanion, din limba engleză. Alţii spun că e doar o speculaţie imposibil de susţinut. Dar o privire rapidă spre wanion, într-un Webster’s Online, te conduce spre „un cuvînt foarte vechi, cu semnificaţie incertă, folosit doar frazal, with a wanion, însemnînd, poate, o echivalenţă cu răzbunare, lipsa norocului, sau ciumă“, aceasta din urmă, la rîndul ei, cu semnificaţia de catastrofă, stihie, nenorocire abătută asupra oamenilor. Umbra acestui cuvînt mai poate fi găsită şi în subţierea, în descreşterea lunii, asociată cu perioadele de maxim ghinion. Cu băgăjelul ăsta sumar de etimologii, mai luaţi-o uşurel, pe fir, şi daţi o căutare pentru cuvîntul lot, cu pluralul loturi. Treceţi prin română, franceză, jocuri ale norocului, loterii şi alte alea, pînă ajungeţi, iar, la engleză. În franceză o să găsiţi, printre altele, semnificaţia de termen argotic pentru femeie sau fată seducătoare, iar în engleză, the lot of somebody, însemnînd calitatea vieţii cuiva şi experienţele pe care le traversează.

Nu insistaţi prea mult cu căutarea. Daţi în altceva. Şi nu ăsta e scopul. Dar ideal ar fi să aveţi măcar o idee despre toate astea, la toamnă, cînd mergeţi la noua Sală Mică a Teatrului Naţional, la Bucureşti, să vedeţi Două loturi, de Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija.

În mod normal, poate că mai mult decît atît nici n-ar fi de zis. Acest spectacol excepţional e cu totul non-teoretic, pe de-o parte, dar atît de deştept, pe de altă parte, încît analizele pe la periferia lui au toate şansele să joace hora, brîul şi bătuta ridicolului. Dar, acum, dacă tot m-am apucat, cu toate riscurile în traistă, merg mai departe cu povestea. Mai degrabă cu recomandarea. M-aş feri să vînd momentele de surpriză din spectacol pentru că ar fi păcat. Puteţi descoperi în dramatizarea lui Alexandru Dabija un Caragiale tenebros, expresionist, cu un umor lugubru, suspendat într-o ameţeală a deochiului, a superstiţiei maladive, care nu ştie ce e de fapt – credinţă înfiorător de temătoare, sau abandon în braţele firii omeneşti dezlănţuite. Domnul şi doamna Popescu, Căpitanul, Comisarul, Şeful de la Birou, Aprodul, Bancherul, cu toţii plutesc în căldură şi într-o lume a ceasului rău care vine din ei înşişi. Zici că Munch a revenit printre vii şi a descoperit, fascinat, body painting-ul. Clovnii muţi, de la Buster Keaton la Billy Bevan, pe urmă Fraţii Marx şi Marty Feldman, toţi marii ochioşi ai istoriei se adună pe feţele personajelor din acest spectacol. Dacă spui că au ochii căscaţi nu e suficient. Trebuie spus neaoş, pe româneşte. Ochii sînt beliţi, machiaţi gros, împrejur, cu negru, sînt găuri căscate în capete din care iese phthonos-ul, răul, pizma, ochiul dracului. Iar dracul e ca peştele-n apă, ca Woland la Moscova, se distrează de minune, manipulînd povestea, personajele, scena, făcînd să pară că toată lucrarea lui e doar o şmecherie lejeră. E ca un Gavroche, cu fiţe vintage, cu aerul cel mai degajat de pe lume, şi, dacă tot mai chibiţează şi el pe ici, pe colo, ce-ar fi să intre mai serios un pic în toată treaba asta cu loteria, cu banii de-mprumut, cu mlaştina de invidie din străfundurile fiecăruia, cu răul care trage de gratiile cuştii, doar-doar o ieşi să facă ravagii, pentru a instaura, apoi, „nevinovat“, compasiunea. Despre ţigănci, mai mult decît în titlu, nu zic. Trebuie să vedeţi.

Ravagiile deochiului se petrec aici înăuntrul şi în afara unei arhitecturi de metal şi plasă metalică. Îndărătul ei, stau, la stînga şi la dreapta, două oglinzi mari, care deformează sănătos tot ce se vede în dînsele. Arhitectura asta e şi casă, şi clădire de birouri, şi arestul de la Poliţie, şi biserică, şi bancă, dar mai ales e urna, roata vieţii în care numerele, norocoase sau nu, se amestecă fabulos cu oamenii şi cu răul din ei, care pozează în naivitate. Tăietura spectacolului e atît de precisă, de măiastră şi de surprinzătoare, încît comparaţia cu filmul devine, pur şi simplu, ieftină. Nu e ceva făcut ca la film. E ca la teatru, atunci cînd scoţi magia exact de unde te aştepţi mai puţin. Şi nu sînt elemente de spectacol pe care merită să le menţionezi. E o lume întreagă, zămislită de un regizor excepţional şi de o trupă de actori fabuloşi.

De multă vreme n-am văzut un grup de actori care să se livreze în felul ăsta unui proiect. Trupa din Două loturi e exact aşa cum povestim la o bere, pe terasă, că nu se poate la noi, şi relatăm, cu sadism, că la alţii se poate. Pur şi simplu, vezi pe feţele artiştilor conştiinţa valorii spectacolului în care joacă. E un lucru extrem de rar pe aici. Acest spectacol e un obiect de mare preţ. El va fi erodat, rîcîit la rădăcină, dintr-o parte, şi îngrijit, din cealaltă. După cum e şi normal. Mergeţi, la toamnă, şi vedeţi-l. Dacă vă place, păstraţi-l într-un gînd bun, solidar, intim. O să conteze.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ