La Sinești să nu oprești

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Comunismul se aplică din nou jpeg

Recent a ieșit scandal cu hoții care fură din automobile la popasul de la Sinești. Scandalul mediatic e de actualitate. Hoții sînt acolo de-o eternitate. E un fel de tradiție locală, e vorba de indivizi care probabil că și-au transmis „meseria“ din tată în fiu. Mi-aduc aminte cum prin anii ’90 circulau imagini filmate cu adevărate cascadorii ale unor localnici care se urcau în TIR-uri din mers, le deschideau ușile din spate și, fără ca șoferul să aibă habar, aruncau mărfurile dinăuntru fie direct pe șosea (urmînd a fi recuperate de alții), fie într-o furgonetă care mergea în urma TIR-ului. În paralel cu asemenea operațiuni spectaculoase, indivizii din zonă operau adesea și asupra unor șoferi particulari care opreau în acea parcare din mijlocul pădurii.

Asta era, cum spuneam, odată demult. Între timp, România a fost primită în NATO și în Uniunea Europeană, a intrat, cum s-ar spune, în lumea civilizată. Și nici prin cap nu mi-ar fi trecut că obiceiurile din preajma Sineștiului s-au conservat. Pînă cînd, toamna trecută, amicul Georgescu mi-a povestit cum au fost jefuiți acolo socrii săi. La ceas de seară, venind ei din Moldova, au oprit mașina în parcarea de vizavi de celebrul popas, să-și mai dezmorțească oasele, să fumeze o țigară. N-au văzut și n-au auzit nimic. Odată pauza încheiată, s-au suit din nou în mașină să plece. Dar, surpriză, mașina troncănea și trăgea puternic spre dreapta. Nici nu apucaseră să iasă bine din parcare că a trebuit să oprească din nou, să vadă ce se întîmplă. Au descoperit o roată dezumflată. Nebănuind nimic, socrul lui Georgescu s-a apucat s-o schimbe. Soția sa a ieșit să-l asiste. Și stînd ea pe lîngă mașină, la un moment dat a zărit prin întuneric un ins foarte scund, aproape pitic, fugind spre pădure cu o geantă în mînă. I s-a părut că e geanta ei. S-a uitat în mașină și, într-adevăr, poșeta îi dispăruse. Individul se strecurase cumva și o luase cît timp ei erau ocupați cu roata. A strigat după el. Nu îi era atît de banii (nu prea mulți) pe care-i avea înăuntru, cît de medicamente și acte. S-au agitat cît s-au agitat, dar, neavînd încotro, au continuat să schimbe roata. Cînd treaba era aproape gata s-au trezit cu același pitic fugind spre ei și aruncînd poșeta pe capotă, pentru ca imediat să dispară din nou în noapte. Luase banii, dar le restituise actele și medicamentele. Un adevărat profesionist, hoț de onoare. De aia spun că acolo pare a fi vorba de o „meserie“ cu tradiție serioasă. Tot piticul probabil că le înțepase cauciucul cînd se opriseră prima oară, la țigară. Nu a luat poșeta atunci, știind el bine că e mai simplu să așteapte momentul în care pasagerii și șoferul încep să-și facă de lucru cu roata de rezervă din portbagaj, cu cricul și așa mai departe. Scena a fost ca din Twin Peaks.

Pentru Georgescu însă, povestea cu popasul de la Sinești nu s-a oprit aici. Zilele trecute, mama lui a plecat cu niște veri într-o excursie de o zi la Buzău. Așadar, două doamne și un domn, trecuți de o vîrstă, își doreau să vadă Buzăul. Una din doamne conducea o Skoda Fabia bine întreținută, dar nu prea nouă. Tocmai trecuseră de Mihăilești, localitatea aceea în care a explodat camionul cu îngrășăminte, cînd mașina s-a oprit în mers, fără nici o explicație. Cei trei au rămas pe marginea îngustă a acelei șosele pe unde se circulă intens și cu mare viteză. Nu aveau mobiluri cu Internet, nu știau pe cine și unde să anunțe. Sîmbătă la prînz fiind, oricum toate service-urile erau închise. Un echipaj de poliție în trecere pe acolo a încercat să-i ajute, dar n-a reușit prea multe. L-au sunat atunci pe Georgescu, la București. A venit cu mașina lui, împreună cu socrul cel pățit la Sinești. Au pus șufa între automobile și i-au tractat pe cei trei ghinioniști. I au luat încet-încet, înapoi către București. Mai opreau prin cîte o benzinărie să facă pipi ba unul, ba altul, mai rîdeau de întîmplare și pomeneau de cheful pe care meritau să-l tragă după ce întreaga dandana se va fi sfîrșit. Plecau din nou la drum, cu viteză mică, tîîr-tîîr, cu avariile aprinse. Unii șoferi – „dăștepți de-ai noștri“,cum zicea Georgescu, neînțelegînd prea repede despre ce era vorba – îi mai claxonau trecînd pe lîngă ei.

La un moment dat, cînd, cu chiu, cu vai, parcurseseră o mare parte a drumului, șoseaua a intrat într-o pădure. Ei bine, în acea zonă șufa s-a rupt. Ambele mașini au tras pe dreapta, întîmplarea făcînd ca tocmai acolo să fie o mare parcare, la marginea pădurii. Socrul lui Georgescu a încremenit. Știa prea bine locul și a început a se uita în stînga și-n dreapta foarte suspicios. Era din nou oprit, fără voia lui, la popasul Sinești. Se aștepta ca dintr-o clipă într-alta să apară piticul. A apărut în schimb un echipaj al Jandarmeriei. Acum patrulează mai des pe acolo. Pînă cînd problema s-o uita. Dar – „lucru dracu’“, povestește Georgescu – șufa se rupsese în două locuri simultan. Părea ceva complet în afara fizicii. Era nenatural. Cum ziceam: ca-n Twin Peaks.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit