La Sinești să nu oprești

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Comunismul se aplică din nou jpeg

Recent a ieșit scandal cu hoții care fură din automobile la popasul de la Sinești. Scandalul mediatic e de actualitate. Hoții sînt acolo de-o eternitate. E un fel de tradiție locală, e vorba de indivizi care probabil că și-au transmis „meseria“ din tată în fiu. Mi-aduc aminte cum prin anii ’90 circulau imagini filmate cu adevărate cascadorii ale unor localnici care se urcau în TIR-uri din mers, le deschideau ușile din spate și, fără ca șoferul să aibă habar, aruncau mărfurile dinăuntru fie direct pe șosea (urmînd a fi recuperate de alții), fie într-o furgonetă care mergea în urma TIR-ului. În paralel cu asemenea operațiuni spectaculoase, indivizii din zonă operau adesea și asupra unor șoferi particulari care opreau în acea parcare din mijlocul pădurii.

Asta era, cum spuneam, odată demult. Între timp, România a fost primită în NATO și în Uniunea Europeană, a intrat, cum s-ar spune, în lumea civilizată. Și nici prin cap nu mi-ar fi trecut că obiceiurile din preajma Sineștiului s-au conservat. Pînă cînd, toamna trecută, amicul Georgescu mi-a povestit cum au fost jefuiți acolo socrii săi. La ceas de seară, venind ei din Moldova, au oprit mașina în parcarea de vizavi de celebrul popas, să-și mai dezmorțească oasele, să fumeze o țigară. N-au văzut și n-au auzit nimic. Odată pauza încheiată, s-au suit din nou în mașină să plece. Dar, surpriză, mașina troncănea și trăgea puternic spre dreapta. Nici nu apucaseră să iasă bine din parcare că a trebuit să oprească din nou, să vadă ce se întîmplă. Au descoperit o roată dezumflată. Nebănuind nimic, socrul lui Georgescu s-a apucat s-o schimbe. Soția sa a ieșit să-l asiste. Și stînd ea pe lîngă mașină, la un moment dat a zărit prin întuneric un ins foarte scund, aproape pitic, fugind spre pădure cu o geantă în mînă. I s-a părut că e geanta ei. S-a uitat în mașină și, într-adevăr, poșeta îi dispăruse. Individul se strecurase cumva și o luase cît timp ei erau ocupați cu roata. A strigat după el. Nu îi era atît de banii (nu prea mulți) pe care-i avea înăuntru, cît de medicamente și acte. S-au agitat cît s-au agitat, dar, neavînd încotro, au continuat să schimbe roata. Cînd treaba era aproape gata s-au trezit cu același pitic fugind spre ei și aruncînd poșeta pe capotă, pentru ca imediat să dispară din nou în noapte. Luase banii, dar le restituise actele și medicamentele. Un adevărat profesionist, hoț de onoare. De aia spun că acolo pare a fi vorba de o „meserie“ cu tradiție serioasă. Tot piticul probabil că le înțepase cauciucul cînd se opriseră prima oară, la țigară. Nu a luat poșeta atunci, știind el bine că e mai simplu să așteapte momentul în care pasagerii și șoferul încep să-și facă de lucru cu roata de rezervă din portbagaj, cu cricul și așa mai departe. Scena a fost ca din Twin Peaks.

Pentru Georgescu însă, povestea cu popasul de la Sinești nu s-a oprit aici. Zilele trecute, mama lui a plecat cu niște veri într-o excursie de o zi la Buzău. Așadar, două doamne și un domn, trecuți de o vîrstă, își doreau să vadă Buzăul. Una din doamne conducea o Skoda Fabia bine întreținută, dar nu prea nouă. Tocmai trecuseră de Mihăilești, localitatea aceea în care a explodat camionul cu îngrășăminte, cînd mașina s-a oprit în mers, fără nici o explicație. Cei trei au rămas pe marginea îngustă a acelei șosele pe unde se circulă intens și cu mare viteză. Nu aveau mobiluri cu Internet, nu știau pe cine și unde să anunțe. Sîmbătă la prînz fiind, oricum toate service-urile erau închise. Un echipaj de poliție în trecere pe acolo a încercat să-i ajute, dar n-a reușit prea multe. L-au sunat atunci pe Georgescu, la București. A venit cu mașina lui, împreună cu socrul cel pățit la Sinești. Au pus șufa între automobile și i-au tractat pe cei trei ghinioniști. I au luat încet-încet, înapoi către București. Mai opreau prin cîte o benzinărie să facă pipi ba unul, ba altul, mai rîdeau de întîmplare și pomeneau de cheful pe care meritau să-l tragă după ce întreaga dandana se va fi sfîrșit. Plecau din nou la drum, cu viteză mică, tîîr-tîîr, cu avariile aprinse. Unii șoferi – „dăștepți de-ai noștri“,cum zicea Georgescu, neînțelegînd prea repede despre ce era vorba – îi mai claxonau trecînd pe lîngă ei.

La un moment dat, cînd, cu chiu, cu vai, parcurseseră o mare parte a drumului, șoseaua a intrat într-o pădure. Ei bine, în acea zonă șufa s-a rupt. Ambele mașini au tras pe dreapta, întîmplarea făcînd ca tocmai acolo să fie o mare parcare, la marginea pădurii. Socrul lui Georgescu a încremenit. Știa prea bine locul și a început a se uita în stînga și-n dreapta foarte suspicios. Era din nou oprit, fără voia lui, la popasul Sinești. Se aștepta ca dintr-o clipă într-alta să apară piticul. A apărut în schimb un echipaj al Jandarmeriei. Acum patrulează mai des pe acolo. Pînă cînd problema s-o uita. Dar – „lucru dracu’“, povestește Georgescu – șufa se rupsese în două locuri simultan. Părea ceva complet în afara fizicii. Era nenatural. Cum ziceam: ca-n Twin Peaks.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vedere din orașul Kirkenes, Norvegia FOTO Shutterstock jpg
Încleștarea mocnită între marile puteri în Arctica. Cum se poziționează China, Rusia și Europa în cursa pentru resurse critice
Arctica devine rapid una dintre cele mai disputate zone ale lumii. China se confruntă cu o concurență acerbă din partea Rusiei, Europei, Indiei și SUA. Se poate spune că o cursă pentru resursele din Arctica a început, în timp ce în fundal tensiunile geopolitice sunt în creștere.
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord
Putin și-a înființat propriul Eurovision. Concursul care a „inspirat” Gayropa
Propaganda rusă a inventat termenul „Gayropa” după Eurovision 2024 care a fost câștigat de un „homosexual din Elveția” și a considerat că aceasta constituie dovada definitivă a „degenerării Europei”. Anul acesta, Rușia și-a înființat propriul Eurovision, care va fi supravegheat atent de o comisie sp
Femei deţinute la Canalul Dunăre-Marea Neagră
25 mai: ziua când comuniștii au luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre - Marea Neagră
Pe 25 mai, conducerea Partidului Muncitoresc Român a luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Tot pe 25 mai a început construirea Canalului Suez.
Ungaria, destinatii turistice  Sursa visithungary Facebook (15) jpg
Cele mai căutate destinații de vacanță în Ungaria, la câteva ore de România. „Perlele” turistice ale țării vecine
Deși nu are munți spectaculoși și nici ieșire la mare, iar limba maghiară poate da bătăi de cap turiștilor, Ungaria rămâne o alegere de vacanță accesibilă și tot mai populară în rândul românilor.
bursa locurilor de munca 23 mai 2025 slatina   foto alina mitran (7) jpg
Prăpastia între angajatori și șomeri se adâncește. „A fost bursa oamenilor 50+. Pe unii îi înțelegi că așteaptă pensia”
Într-un județ cu peste 8.000 de șomeri înregistrați oficial în evidența serviciului public de ocupare angajatorii spun că-și găsesc mai greu ca niciodată forță de muncă. „Cei mai mulți au venit cu bilețelul în mână, să spună că nu sunt interesați”.
tren plin cu prizonieri duși în lagărul de la Auschwitz FOTO GettyImages jpg
Ucigașul în halat alb care momea copiii cu ciocolată. Adevărul despre experimentele horror de la Auschwitz
Lagărul de la Auschwitz a fost iadul pe Pământ. Acolo au murit 1.1 milioane de oameni. Acest loc al durerii și al vărsării de sânge era fieful „Îngerului Morții”, așa cum a fost poreclit medicul nazist Josef Mengele. Acesta era „Dumnezeul” întunecat al lagărului, care hotăra cine trăiește.
festivalul de Film Cannes 2025, foto lithub png
O tentativă de sabotaj la reţeaua electrică le-a dat emoţii organizatorilor Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei
O tentativă de sabotaj a rețelei electrice a pus în pericol buna desfășurare a Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei de închidere.
spital mavromati
Spitalul din România care a angajat psihologi ca să țină cursuri de empatie. Medicii și asistenții, învățați cum să comunice cu pacienții
La Spitalul Județean din Botoșani, personalul medical este învățat cum să se comporte cu pacienții. Sunt cursuri de empatie, ținute intensiv de psihologi și traineri. Deocamdată au participat doar asistenții și medicii de la Urgențe, urmând ca programul să fie extins.
soldati germani FOTO Bundeswehr jpg
O mare puterea mondială ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, din cauza amenințării Rusiei: „Avem nevoie de încă 100.000 de soldați”
Ministrul Apărării a declarat că nu exclude revenirea la recrutarea militară dacă armata nu va reuși să atragă suficienți recruți. Măsura s-ar putea aplica de anul viitor.