La scara blocului

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

„Hai, domnule, că nu o să alegem noi preşedintele dintre ai noştri. Nu ne lasă nimeni să facem asta. Sînt interese prea mari în joc.“ 

„Totuşi, trebuie să încercăm, să nu pornim de la ideea preconcepută că nu vom reuşi. Dar, oare vrea cineva de la noi să fie preşedinte? Cine îşi asumă riscul să candideze? Domnu’ Vitalie, de la doi? Vă băgaţi, domnu’?“  „Eu, nu, nu. Nu mă bag. Poate... dacă m-aţi susţine cu toţii.“  

Rumoarea declanşată printre locatarii sprijiniţi de pereţii holului de intrare al scării nu pare de bun augur pentru domnul Vitalie.  

„Păi, vezi, domnule. Nu prea vă înghesuiţi să mă susţineţi. Şi în bloc lucrurile or să rămînă tot aşa cum au fost: o să ne ia în continuare milioane la fondul de rulment şi n-o să ştim ce-au făcut cu ei; o să ne lase cu terasa tot stricată; o să ne încarce la tot felul de reparaţii care nu ne privesc.“  

„Păi, atunci, hai, domnule, declară şi dumneata în mod clar că vrei să candidezi şi noi te susţinem. Haideţi, să-l susţinem cu toţii, să arătăm că sîntem uniţi şi că ştim ce vrem. Dacă ne unim sîntem o forţă.“  „Nu vom reuşi, domnu’ Costin. Nu sîntem decît o mică parte, iar ei ştiu toate şmecheriile, de atîţia ani de cînd s-au instalat la conducere acolo, cu tot clanul lor şi mai ales cu unguroaicele alea de la scara trei care supraveghează totul.“  

„Totuşi, eu ţin să vă atrag atenţia că nu există consens între preşedinte şi administrator. Pentru bloc nu e bine că e aşa, dar noi trebuie să speculăm asta. Eventual să-l atragem pe administrator de partea noastră.“  „Păi, şi el săracu’, ce să facă? N-are decît un singur vot. Doar nu-l vedeţi mergînd din uşă în uşă să-l convingă pe fiecare să nu-l mai voteze pe Georgescu.“  

„Ce problemă e asta? E bun Georgescu, domnule, nu văd de ce ar trebui să-l schimbăm. Nu el e problema. Cred că tot unguroaicele alea sînt capul răutăţilor.“ 

„Păi, vezi, domnule, mă puneţi pă mine să candidez şi de fapt nici nu aveţi de gînd să mă susţineţi.“ 

    „Eu aş avea o altă idee. Să ne separăm cu scara noastră de restul.“ „Nu poţi să te separi că trebuie să faci altă asociaţie, e balamuc mare, trebuie o mulţime de acte şi ne-ar costa şi mai mult.“ 

„Nu neapărat formal, dar să ajungem cu ei la o înţelegere să ne autogospodărim singuri. Măcar cu femeia de serviciu, cu terasa, cu spaţiul verde. Să nu ne mai lăsăm conduşi de unguroaice.“ 

„Eu propun să nu reparăm terasa pînă nu vedem toate soluţiile. Poate că e mai bine să facem anvelopare. E mai frumos şi mai modern.“ „Pentru aia trebuie să fim de acord tot blocul, nu putem anvelopa doar scara noastră.“ 

„Anveloparea nu e cea mai bună soluţie. Ăştia care au anvelopat anul trecut, acum se plîng de igrasie. Se formează pentru că nu mai respiră pereţii.“ 

„Acuma vin şi eu şi vă supun atenţiei următoarea problemă: cineva de pe coloana mea, nu vreau să spun cine, şi-a făcut modificări şi a tăiat aerisirea. La mine în bucătărie vine acum miros de la WC. Cui să mă plîng. Să chem control de la Primărie?“ 

„Păi, ştim cine a făcut asta. E domnu’ Buda, aici de faţă. Povestea e de cînd şi-a pus centrală.“ 

Domnul Buda cel spîn, cocoţat pe balustrada scării, ascultă în tăcere, parcă aşteptînd să vadă ce mai urmează.

  „Şi tot dumnealui adună în continuare tot felul de lucruri de prin gunoaie şi le duce în apartament. Face asta de ani de zile, e probabil o boală a dumnealui, dar să ştiţi că e sursă de infecţii şi toată lumea ştie că pe coloană sînt mai mulţi gîndaci.“ 

„Degeaba vorbim cu el, că nu înţelege. Mai uşor ar fi să-i explicăm ceva lui Doc, căţelul doamnei Cati. El, în orice caz, nu umblă prin gunoaie.“  „Boală, boală, dar domnu’ Buda, la etatea domniei sale, are şi gagică. Nu ştiaţi?“ 

Domnul Buda, roşu la faţă, reacţionează în sfîrşit: „Oameni în toată firea, aţi venit la şedinţă ca să mă bîrfiţi pe mine? Vreţi să stau şi să ascult toate astea? Şi pe urmă să mai şi susţin pe cineva dintre dumneavoastră la preşedinţia blocului? Eu v-am salutat, mă duc acasă că am treburi mai importante.“ 

 „Se duce să-şi sorteze gunoaiele din casă.“  

„Hai, domnule, că pe undeva omul are dreptate. Ce facem noi aici? Nu ne adunaserăm să discutăm chestiuni serioase?“ 

„Dar ce, asta cu gunoaiele din casa domnului Buda nu e o problemă serioasă?“  

„Deci înţeleg că nu mai discutăm despre susţinerea unui nou preşedinte. Eu oricum, după tot ce am auzit astăzi aici, vă anunţ cît se poate de oficial că nu mai vreau să candidez“ conchide domnul Vitalie. Peste cîteva zile însă, omul începe să bată la uşile vecinilor pentru a le cere susţinerea. Unii i-au promis, alţii – nu. La şedinţa cea mare, cu reprezentanţii întregului bloc, a fost votat tot domnul Georgescu. Un motiv pentru reînceperea discuţiei despre separare a scării.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.