„La noi, în privat...“

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Aud de ceva vreme replica asta, de cîte ori este vorba de criza TVR-ului. Aud că „la noi, în privat…“ (adică în televiziunile comerciale) nu ai problema concedierilor „pe loc“, a scăderii salariului angajaților în orice moment al bilanțului contabil, sau a influențării conținutului editorial. De aceea ar fi TVR-ul în criză financiară: pentru că nu poate concedia „pe loc“, deoarece plătește CAS-ul angajatului și pentru că, în general, dacă vrei să influențezi un redactor, trebuie să-l convingi. Nu prea (mai) merge cu ordine „de sus“.

Am avut curiozitatea să aflu care sînt succesele financiare „din privat“. Conform unor date neoficiale, pare-se că, în fine, PRO TV este pe un ușor profit, după mai mulți ani de pierderi. Kanal D a anunțat primul an de profit de cînd operează în România. Adică: pînă acum, au pierdut bani, nu au cîștigat. În rest, Prima TV este în insolvență, Realitatea și România TV nu se simt nici ele bine. Grupul Antenelor este greu de diagnosticat, dată fiind complicația contabilă din registre, dar părerea generală este că sînt, de asemenea, în zona roșie. Digi face parte din marele grup RCS&RDS. Imposibil de aflat care este profitul sau pierderea din zona de producție TV. Atît despre rezultatele financiare obținute de menedjmentul de televiziune de „la noi, din privat“.

Televiziunile nu sînt numai biznisuri. Ele fac parte – vrem, nu vrem – dintr-un corp social ceva mai mare, numit presă. Cu privilegii și responsabilități. De aceea, m-am uitat peste un foarte recent raport al Centrului pentru Pluralismul și Libertatea Media (CMPF). Studiul a fost cerut și finanțat de însăși Comisia Europeană. Nu cunosc exact motivele acestei inițiative a Comisiei, dar date fiind provocările politice de azi (criză în Ucraina, propaganda rusească, criza refugiaților, Brexitul, terorismul, propaganda fundamentalistă islamică), răspunsul pare de la sine înțeles: vulnerabilitățile media se pot transforma în vulnerabilități ale sistemelor democratice din statele membre. Prin extensie, ele devin bătăi de cap ale întregii Uniuni.

Am citit cu atenție capitolul dedicat României. Ce să vezi? Avem un set de vulnerabilități majore, cu mult peste media europeană! În ordinea din raport, prima se referă la „Standardele profesionale și protecția lor“. Altfel spus: nu faci ce zice patronul, cum zice el și cînd îți ordonă, ai zburat! N-ai decît să te joci de-a ziaristul în altă parte. Al doilea criteriu pentru care presa românească poate deveni un pericol pentru sistemul democratic este socotit a fi „Politizarea controlului asupra publicațiilor“. România este cu mult peste media europeană la acest criteriu. Poate autorii raportului au exagerat. Numai că eu, uitîndu-mă la canalele de știri (și nu numai), tind să le dau dreptate. Are cineva vreun dubiu privind orientarea politică a unui post TV sau a altuia?

Ajung acum la alt motiv de îngrijorare, identificat în raport: „Independența politică și finanțarea media publice“. Avînd în vedere că pot fi lesne suspectat de pledoarii pro domo, îmi permit doar să rezum cele scrise acolo: deși programele de știri ale TVR sînt considerate a fi cele mai echilibrate din punct de vedere politic, demiterea oricărei echipe de conducere se face fără criterii clare, la buna sau proasta dispoziție a politicienilor, finanțarea se asigură dintr-o taxă TV stabilită de Guvern, fără nici un criteriu economic (celebrii 4 lei, aceiași de 12 ani). Nu fac alte comentarii, deoarece veți spune că-mi apăr leafa.

În fine, raportul evocă o altă vulnerabilitate de mare risc: „Media Literacy“ – un soi de „alfabetizare media“. Altfel spus, românul nu știe prea bine cum se face media. De aceea, nu știe cum să se uite la televizor fără a se lăsa narcotizat și a deveni vulnerabil la manipulare.

Așadar, avem un raport comandat de Comisia Europeană, care va fi utilizat de respectiva instituție în definirea unor recomandări politice ulterioare. El găsește riscuri sistemice majore în presa românească. Îndrăznesc să afirm că (aproape) toate au apărut „la noi, în privat“.

(Raportul se poate găsi la http://monitor.cmpf.eui.eu/mpm2015/results/romania/)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.