La mine ai venit?

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Scriind săptămîna trecută despre profesorul trăsnit de filozofie şi despre aventura lui logopedică, mi-am amintit de o întîmplare personală.

Eram stagiar la Şcoala Centrală din Breaza. În localitate mai era, între alte instituţii de învăţămînt, şi o şcoală ajutătoare. Ajungeau acolo, de regulă, cazurile disperate. Nu pentru că guvernanţii anilor ’80 s-ar fi preocupat de integrarea copiilor cu probleme, ci pentru că se îngrijeau să nu apară în statistici cifrele impresionante de copii cu handicapuri severe, rezultaţi, în marea majoritate, de pe urma încercărilor nereuşite de avort. Politica de stimulare brutală a natalităţii îşi avea costurile ei, care nu aveau voie să ajungă în văzul lumii. Psiholoaga noastră şcolară, care avea norma de bază la şcoala ajutătoare, m-a invitat să trec odată pe acolo, dacă vreau să văd cum arată viaţa „adevărată“.

Clădirea, fostă casă boierească, era în fundul unei curţi, la fereală, pe un deal unde se ajungea pe un drum neasfaltat. Un gard masiv, cu o poartă grea de fier, închidea grădina. Scîrţîitul porţii a făcut să se năpustească spre noi, spre mine şi călăuza mea, o liotă de copii, agăţîndu-ni-se de haine şi rostind cu toţii, fiecare în felul său, aceeaşi întrebare: „La mine ai venit?“

Altceva nu îmi mai amintesc. Doar nişte voci. Şi o întrebare.

Nu vreau să dramatizez. Educaţia „specială“, cum i se mai zice, îşi are raţiunile ei, pe care, vorba lui Pascal, raţiunea nu prea le înţelege.

Acum cîţiva ani, senatul universităţii în care predau a adoptat o declaraţie de cîteva rînduri, prin care se dorea o definire mai clară a misiunii asumate. Erau acolo cîteva lucruri pe care le resimţeam ca realmente importante. Între altele, ne propuneam să fim o instituţie „prietenoasă“. Hm! Dar punctul cel mai cu greutate era – cum altfel? – cel în care ne declaram hotărîrea de a adopta un model educaţional „centrat pe student“.

Senatul UB are 120 de membri. Evident că la un document de asemenea impact au fost numeroase sugestii de îmbunătăţire. La „centrarea pe student“ nu a avut nimeni nimic de obiectat. Sintagma devenise deja suficient de populară ca să fie considerată de la sine înţeleasă.

Acum cîteva săptămîni s-a resuscitat în universităţile româneşti mişcarea occupy, într-un mod cît se poate de civilizat şi de amiabil. Studenţii vor să-şi exprime nemulţumirile şi îşi caută formele de manifestare adecvate. Faptul că cele etern promise şi demagogic legiferate şase procente din PIB se materializează în diminuarea cronică a finanţării educaţiei nu are cum să bucure pe nimeni, nici pe studenţi, nici pe elevi, nici pe profesori, nici personalul nedidactic sau didactic auxiliar, nici pe părinţi. Pe nimeni. Nu ştiu cum se face un buget naţional. Ştiu doar că îl face de ani de zile, pentru toate guvernele, acelaşi personaj, al cărui nume a intrat deja în folclor. Mă întreb însă şi eu, ca orice om care ştie un dram de aritmetică. Dacă la educaţie avem, comparativ cu celelalte ţări din UE, subfinanţare endemică, la fel la sănătate, la fel la apărare, la fel la investiţii, la fel la cercetare, la fel la interne, la fel la externe, unde zboară procentele? Chiar şi pe aritmetica cea mai autohtonă, ele ar trebui, însumate, tot 100% să dea. Mă rog, vorba mea preferată din poezia unui poet, din păcate, vitregit de posteritate: „Nu cerceta aceste legi/ Căci eşti nebun de le-nţelegi.“

Anul ăsta, spre deosebire de dăţile precedente, mişcarea occupy din universităţi a pus pe locul doi creşterea ponderii studenţilor în desemnarea rectorului. E firesc, se apropie, şi în mediul academic, alegerile. Argumentul, întru totul valid, este că administraţia centrală ar deveni astfel mai sensibilă la nevoile studenţilor. Bine, bine, dar ale căror studenţi?

La o ocupaţie anterioară, de acum cîţiva ani, pe locul doi între doleanţe, după PIB, figura reintroducerea examenului scris de admitere. Nedumerit, am încercat să aflu mai multe de la protestatari. M-au primit cu toată căldura şi mi-au explicat. Ideea era că prea s-au umplut universităţile de toţi neaveniţii. Singura problemă era că nici eu şi, cred, nici ei nu am fi pus mîna în foc că, dacă doleanţa lor ar fi fost pusă deja în aplicare ceva mai devreme, mai purtam aceeaşi discuţie cu aceiaşi oameni.

Inventivitatea oficialilor de a schimba condiţiile – atît de admitere, cît şi de absolvire – s-a dovedit, în timp, inepuizabilă. La un moment dat, un ordin de ministru, strecurat prin cine ştie ce conjunctură electorală, prevedea că, la licenţă, se poate renunţa la una dintre cele două probe tradiţionale: examenul scris şi lucrarea de diplomă. M-am trezit, ca decan la Litere, cu o petiţie cu multe semnături, venită din partea celor care urmau să îşi încheie în scurt timp ciclul de licenţă, cerînd eliminarea examenului scris. Am vorbit cu reprezentanţii studenţilor în Consiliul facultăţii, explicîndu-le, întîi de toate, că examenul cu pricina însemna muncă şi efort pentru profesori, cu remuneraţie zero. Şi că, dacă pledăm pentru menţinerea lui, nu e pentru că am fi o adunătură de sadici, ci pentru că ţinem la reputaţia diplomelor pe care studenţii urmează să le primească. Şi cu care, de bine, de rău, urmează să îşi facă un drum în viaţă. Petiţia a fost retrasă. Doi-trei ani mai tîrziu, un nou ordin de ministru a reintrodus obligativitatea ambelor probe de finalizare a ciclului de licenţă.

Mi-aş dori un sistem de învăţămînt în care, la întrebarea „La mine ai venit?“, să pot răspunde franc „Da“. Şi mă tot gîndesc cum ar fi să arate.

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.