Istoria unei revelaţii

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Istoria unei revelaţii jpeg

Celebrul pasaj biblic în care Iezechiel povestește poate cea mai bizară întîlnire cu Dumnezeu din toată Biblia le amintește unora, relaxat, de Louis Armstrong („Ezekiel saw the wheel…“).

Lui Erich von Däniken îi amintește, ca orice altceva, de extratereștri. Pentru el, „un nor mare și un val de foc“, în mijlocul căruia „strălucea ca un metal în vipie“ carul tronului divin, din care „țîșneau raze și fulgere“, cu roți de o „înălțime înfricoșătoare“, „vîrîte una în alta“, care „înaintau în toate cele patru părți“, făcînd un zgomot „ca un vuiet de ape mari“ (Iez. 1,1-28) sînt informații care diagnostichează necesar și suficient manevrele unui OZN.

Celor care vin dinspre filozofia greacă, viziunea proorocului le amintește, să zicem, de Anaximandru. Cosmologia filozofului presocratic (de altfel, contemporan cu Iezechiel) presupune și ea un fel de uriașe „roți“ concentrice, adică traiectoriile planetelor în interiorul celei a soarelui. „Ochii“ cu care sînt acoperite roțile carului lui Dumnezeu la Iezechiel ar fi atunci, bineînțeles, stelele milesianului.

Aici mă interesează însă doar contextul iconografic al revelației. De bogăția teologică a lui Iezechiel nu mă pot apropia (și cu atît mai puțin de discrepanțele între textul masoretic și Septuaginta), dar aș vrea măcar să știu dacă există ceva ce Iezechiel să fi putut vedea în arta timpului său care, eventual, să-l inspire. Asta deoarece, cum știți, în fabuloasa lui viziune, Iahve apare pe un tron susținut de patru creaturi, fiecare din ele cu patru fețe (de om, de leu, de bou și de vultur) și patru aripi, cu mîini de om sub aripi și cu copite de vițel (1,5-18). Nu e, cu alte cuvinte, genul de relatare la care reacția ta să fie „a, OK“. Îndrăzneala lui Iezechiel n-are limite și propune un fel de heruvimi mesopotamieni. Asemenea creaturi nu mai apar în Biblie, deși sînt cumva rude ale modeștilor heruvimi de pe chivotul legămîntului. Iar Iezechiel nu e vreun puștan sau un muribund care halucinează. Iahve i se arată pentru prima oară în vara în care are 30 de ani (593 î.Hr.). Se află atunci deja de cîțiva ani în imperiul babilonian (undeva în Irakul de azi), împreună cu vreo zece mii de evrei deportați de Nabucodonosor după prima cucerire a Ierusalimului.

În cei douăzeci de ani ai robiei a ajuns să cunoască foarte bine, e clar, lumea asiro-babiloniană. Viziunea cîmpului plin de oase uscate (care dă fiori didactici celor ce fac antropologie fizică: „și oasele au început să se apropie, fiecare os la încheietura sa“…) amintește de descrierile de campanii militare din analele asiriene. Numeroasele (și competentele) pasaje despre asedii din carte țin, toate, de poliorcetica asiriană. Imaginea zeului ce și prinde dușmanii într-un năvod (ca în 12,13) e și ea frecventă în arta orientală. În multe din formulele proorocului se reflectă mitul neo-babilonian al celor șapte pedepsitori (9,1-2) sau literatura mesopotamiană a revelațiilor (prezența divină îți poate lipi limba de cerul gurii, adică slava ei te amuțește (3,26); zeul te ia de păr (8,3) și te duce să-ți arate adevărul). În apa care curge de sub pragul templului (47,1) vedem izvoarele pe care erau construite multe din templele Orientului apropiat, iar în harta Ierusalimului pe care Domnul îi cere s-o deseneze pe o cărămidă (4,1), hărți sui generis cunoscute din Mesopotamia. La 21,21, regele Babilonului „scutură săgețile“ și „cercetează ficatul“. Nu poți să fii mai insider de-atît. Vrînd-nevrînd, Iezechiel a observat cum funcționau local tehnicile de divinație ca belomanția (extragerea dintr-o tolbă a uneia din săgețile de care fuseseră legate răspunsuri la întrebarea care te frămînta) și mai cunoscuta hepatoscopie (s au descoperit nenumărați ficați antici de lut sau bronz). Numai influența asiriană poate explica pasajele mai obscure, în care, de pildă, în fălcile unui inamic se pun „zăbale“ (38,4). Traducerea corectă aici ar fi probabil „cîrlige“, cu care asirienii, cum e clar din analele lor și din basoreliefuri, își tîrau prizonierii. Iar faimoșii „ochi“ (1,18) de mai sus, care acoperă roțile „carului de foc“, ar putea fi de fapt țintele din obezile roților (ca, din nou, pe basoreliefuri). Și mai probabil, dat fiind că la 10,12 și trupul, și aripile, și mîinile heruvimilor sînt pline de „ochi“, e vorba de faptul că în lumea babiloniană cuvîntul pentru „ochi“ se aplică și pietrelor prețioase tăiate în forma pietricelelor ovale de rîu. Cu asta ne-am întors la viziunea de la început.

Pe situri ca Nimrud, Ninive și Khorsabad (dacă puneți degetul pe o hartă a lumii pe Mosul, în Irak, le-ați acoperit pe toate trei), au fost descoperite pe rînd, de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, palatele și templele asiriene ale vremii. Ele sînt pline de creaturi înaripate cu fețe umane, de obicei tauri și lei, de trei metri sau, pe sigiliile cilindrice, de trei centimetri. Sînt acolo zei, zeițe sau genii cu corp uman și cap de animal, uneori cu patru fețe (identice, ce-i drept), adesea cu patru aripi, care, cu aceste aripi sau cu mîinile, sprijină cerurile, tronul sau o platformă pe care stă divinitatea. Ingredientele permutate de creaturile hibride din arta asiriană sînt leul, vulturul, taurul și omul, exact ca în viziunea biblică.

Geniul teologic al lui Iezechiel pune, paradoxal și nu prea, niște heruvimi asiro-babilonieni să susțină tronul lui Dumnezeu, care apare în toată slava sa, așa ca în textele mesopotamiene (de exemplu, Enuma Elish). Tot el e și singurul care spune explicit despre Iahve că arată ca un om: pe tronul de „safir“ (care de fapt ar trebui tradus aici ca lapis-lazuli) „era ca un chip de om“ (1,26-27). Statutul relației lui Iezechiel cu Iahve? It’s complicated. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Joan Collins  foto   Shutterstock jpg
La 91 de ani, Joan Collins își surprinde din nou admiratorii cu o transformare spectaculoasă. Actrița va interpreta rolul Ducesei de Windsor
Starul din „Dynasty” va reveni pe marele ecran în curând, într-un nou film de proporții: „The Bitter End”, unde va interpreta un rol monumental, pe Wallis Simpson, americanca care a schimbat pentru totdeauna destinul monarhiei britanice. Joan Collins i-a surprins pe fani joi, dezvăluind primele imag
proiect hitler jpg
Misterul labirintului secret al lui Hitler din Polonia unde au murit 5000 de muncitori și nimeni nu știe de ce a fost construit
La peste 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, în sud-vestul Poloniei, în Munții Bufniței, stă ascuns unul dintre cele mai enigmatice și sinistre proiecte militare ale regimului nazist: Riese — în traducere din germană, „Uriașul”.
paris rapire fiica sef cripto foto x png
Criptomonede, răpiri și degete tăiate. Crima organizată a pus ochii pe cei cu avere „digitală”
Valul de agresiuni brutale îndreptate împotriva investitorilor în criptomonede arată cât de ușor trece luxul digital în violență fizică.
valerie marquez instagram jpg
O influenceriță mexicană, împușcată mortal în timp ce făcea un live pe TikTok
Valeria Marquez, o influenceriță mexicană în vârstă de 23 de ani, a fost ucisă marți, 13 mai, chiar în timp ce transmitea live pe TikTok din propriul salon de înfrumusețare, aflat în statul Jalisco, Mexic. Moartea ei a fost surprinsă în direct și imaginile s-au răspândit rapid pe rețelele sociale, p
Cut away model of a Soviet Venera 12 lander jpg
Cum au cucerit rușii, planeta Venus. Povestea primelor dispozitive spațiale care au transmis informații de pe altă planetă
Sovieticii au fost adevărați pionieri ai spațiului. Prin intermediul programului Venera, rușii au stabilit mai multe premiere în lumea călătoriilor spațiale. Printre altele, prin acest program a fost lasat primul obiect care a intrat în atmosfera altei planete dar și care s-a întors cu imagini.
platforma educatie copii
„Raportul QX” – Diagnosticul complet al educației și cercetării din România va fi lansat luni de ministrul Daniel David
Ministrul Educației, Daniel David, lansează raportul QX, luni 19 noiembrie, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidențiale. Daniel David spune că va fi o evaluare detaliată și actualizată a sistemului educațional.
Prima doamnă a SUA, Melania Trump, GettyImages (5) jpg
Statuia Melaniei Trump, furată din orașul natal. Care a fost reacția localnicilor
Statuia din bronz a Melaniei Trump, amplasată în orașul natal al Prime Doamne a SUA, a fost furată, iar poliția slovenă investighează cazul. Lucrarea, realizată la scară naturală, a fost smulsă de la locul său marți, 13 mai, fiind tăiată cu un ferăstrău, conform relatărilor din presa locală.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Salariile în Europa: Cine câștigă cel mai mult și cel mai puțin, ajustat la puterea de cumpărare
Salariile medii diferă foarte mult în Europa, așa cum și costul vieții este extrem de variat, existând diverse definiții ale salariului, veniturilor și câștigurilor, fiecare reflectând aspecte diferite în fiecare stat.
accident autocar arges, foto ISU Arges jpg
La un pas de tragedie. Un autocar în care se aflau mai mulţi copii, lovit de o maşină care a ocolit un copac prăbuşit pe DN 7 în Argeş
Un autoturism care a încercat să evite un copac prăbușit pe un drum din Argeş a intrat într-un autocar în care se aflau și copii.