IQ în devenire

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
IQ în devenire jpeg

M-a abordat alaltăieri, foarte incisiv, colegul meu fonetician Costache Terfelaș (căruia noi obișnuim să-i „franțuzim“ numele, de dragul rimei, pronunțîndu-l Costaș Terfelaș). „Nu sînt deloc de acord cu ipoteza dumitale, domnule coleg“ – mi-a spus destul de răstit profesorul –, „că universitarii se tîmpesc în jurul vîrstei de cincizeci de ani!“ „Vai“, m-am dezvinovățit eu imediat, cu teatrală consternare, „dar nu am afirmat niciodată așa ceva, domnule Terfelaș!“ Am vrut să adaug: „Dimpotrivă, cred că mulți universitari sînt tîmpiți din născare, nici vorbă să devină, la un moment dat, astfel!“ Replica mi-a înghețat însă pe scoarța cerebrală. Am sesizat, în expresia severă a lui Costache, faptul că nu era locul și timpul pentru poante slabiste. M-am limitat, prin urmare, la benigna deculpabilizare generică. „Lasă, lasă!“, a continuat, cu ton ridicat, foneticianul. „Ți-am citit sistematic articolele și pretutindeni am dat peste profesori imbecilizați sau loviți de-a dreptul de demență, care au un numitor comun absolut fatal: provin din generația ta, au carevasăzică în jur cincizeci de ani. De aceea, intenționez să-ți furnizez acum, aici, o surpriză imensă…“ „Moi-même!“, a adăugat Terfelaș sonor, după o pauză de suspans. „Eu însumi, stimabile! Tocmai am împlinit șaizeci de ani și vreau să-ți comunic detaliul – sper dătător de meditațiuni autopunitive! – că acest deceniu din existența mea, dintre cincizeci și șaizeci de ani, a fost singurul valid intelectual. Ce spun eu valid? Sclipitor cu adevărat, genial, senzațional, măreț. E intervalul în care intelectul meu s-a trezit, miraculos, la viață. Înainte am fost ce sugerezi dumneata că ar fi, ar deveni, universitarii atunci cînd ating jumătatea de secol: stupid, tembel chiar, senil, obtuz, placid, slăninos, ceea ce americanii numesc slow, întîrziat, defazat, idiot, prostănac, bovin, ovin, cabalin, maimuțin…“

Văzînd că o ia la vale cu epitetele, l-am întrerupt: „Înțeleg, înțeleg, dom’ profesor! Este fabulos ce-mi ziceți! Nu pot totuși să cred că un savant de talia dumneavoastră a fost cîndva… maimuțin.“ Cu voce îmblînzită și ochi apoși, Costache/Costaș a continuat: „Ba da, ba da, dragul meu! Nu am fost doar maimuțin, ci, indubitabil, cretin. Încă din copilărie, cînd nu pricepeam nimic din ce se întîmpla în jurul meu. Aveam și o față rotundă, cu ochi mici, înfundați bestial sub fruntea strîmtă (am tresărit: exact așa arată distinsul fonetician în prezent – mă aflam în fața celui mai fidel autoportret făcut de cineva vreodată!), care nu mă avantaja defel. Toți, inclusiv părinții, mă strigau Bolfeul (aici, eu, Codrinul infantil, aș fi avut o corecție, în cazul nefericit în care aș fi copilărit cu tînărul Terfelaș Costaș, insistînd feroce să fie apelat Bolfaș!). Un mameluc de la altă scară îmi și cînta, din cînd în cînd, Bolfaș-Terfelaș, ai o meclă ca un caș (am tresărit din nou violent și mi-am ordonat, ca atare, să nu mai gîndesc nimic pe fondul confesiunii bietului Costache!). Ce mai, am suferit enorm! Noroc că nu-mi prea dădeam seama, într-atît eram de dobitoc. În cea mai mare parte a situațiilor, bănuiam că sînt interesant, că reprezint centrul atenției și că de aia fac toți glume cu și despre mine. Numai la ora de sport realizam că era ceva în neregulă. Cînd proful ne dădea mingea să jucăm fotbal și apoi o ștergea de pe teren, lăsîndu-ne de izbeliște, se auzea un răget animalic de la liderul clasei – Pentru numele lui Dumnezeu, haideți mai întîi să terfelim Terfeleul! În cîteva secunde ajungeam în containerul de gunoi, de unde nu mai puteam ieși decît cu ajutorul femeilor de serviciu miloase. Așa au trecut anii. Am luat toate examenele strălucit, deși nicio-dată nu am înțeles, la nici o materie, subiectele pe care le tratam. Învățam pe dinafară și reproduceam date mecanic.“

„Adică“, l-am oprit rîzînd, „ați ajuns profesor, cu cărți și articole publicate, doar reproducînd lucruri pe care nu le pricepeați?“ „Da, da“, a răspuns Terfelaș solemn. „Iată explicația autocaracterizării mele drept maimuțin! Am fost o maimuță mimetică, un papagal, la examene, la cursuri și în cărți. Pîcla de pe creier mă făcea impermeabil la orice hermeneutică, la orice exercițiu comprehensiv. Imitația a constituit deci un gest de supraviețuire intelectuală. „Bine“, am revenit intrigat, „și ce s-a întîmplat cînd ați împlinit cincizeci de ani?“ „M-am deșteptat! Mi-a explodat, pur și simplu, IQ-ul! Am priceput, în sfîrșit, teorema lui Pitagora, legea lui Arhimede, thymos-ul lui Socrate, das Ding an sich-ul lui Kant, propria mea disciplină – Fonetica –, totul, totul!… Am trăit clipa devenirii mele intelectuale, a nașterii creierului meu!“ „OK“, am comentat descumpănit, „înseamnă că, în acest deceniu, ați elaborat veritabile capodopere științifice…“ „Oh, nu!“, s-a apărat Terfelaș. „Nu am mai făcut nimic! Mi-am contemplat inteligența. M-am minunat, extatic, de frumusețea ei. Nu am mai avut ceva de spus lumii, odată ce am înțeles-o!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa-cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.