Invențiile lui Etonel

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Invențiile lui Etonel jpeg

Fostul meu coleg de școală primară Etonel Morișcă – astăzi profesor la Facultatea de Automatizări-Calculatoare – s-a remarcat, de tînăr, ca un foarte imaginativ inventator. În ultimii ani, s-a specializat pe mașinării inteligente (care comunică, în timp real, cu omul) și, mai ales, pe diverse aplicații telefonice interactive. Cică ar fi deținut, în postură de prototip, un radio de autoturism capabil să-ți detecteze starea de spirit după mișcările pe care le faci – bruște, lente, agitate, calme, grăbite, adormite etc. – la intrarea în mașină și, în funcție de concluzie, să-ți pună automat postul adecvat contextului: muzică simfonică, rock, pop, știri, cultură ori religie. De asemenea, a realizat o aplicație de telefon mobil pentru pescari. Conectat la undițele și lansetele lăsate în apă – prevăzute cu senzori –, celularul îl anunță pe posesor cînd să vină și să scoată peștele din cîrlig. A mai construit un barometru care te informează verbal cum va fi vremea în următoarele ore, o mașină de tocat vorbitoare, aptă să-ți sugereze cantitățile de condimente necesare în funcție de preparat, un stropitor (grăitor) de plante de apartament și altele. Morișcă era un geniu. Din păcate, se confrunta cu o mare problemă temperamentală, ce împiedica omologarea fabuloaselor sale invenții. Avea o gură slobodă. Pe scurt, profesorul vorbea urît. Înjura gratuit. Pe parcursul conversațiilor, folosea injurii, neținînd cont de împrejurarea în care se afla. Lumea se învățase cu slăbiciunea de limbaj etalată, cu asupra de măsură, de Etonel și nu se supăra, însă ciudatul obicei „a iradiat“, cum ar veni, și înspre mașinăriile lui interactive. Ca să fiu exact, toate vocile de pe aplicațiile și din aparatele create de informatician înjurau birjărește ori, cel puțin, se exprimau injurios.

Radioul de autoturism, „radarul“ de sentimente, te conecta, într adevăr, la frecvența considerată adecvată momentului, dar, dacă tu n-aveai chef de zgomot și închideai complet device-ul sau, Doamne ferește, mutai pe un alt post – preferat de tine –, drăcia în cauză era programată să te ia la insulte. „Băăăi, cretinule și făăă, cretino“, rostea cavernos, „ce faci, băăăi ori făăă? Io mă chinui acilea să-ți fiu pe plac și tu o frigi ca proasta-n tîrg? Bovan sau văcuță ce ești!“ Cu celelalte era chiar mai greu. Te bălăcăreau direct, fără să le încalci „voia“, cumva, în prealabil. Aplicația de prindere a peștilor striga la bietul pescar prin telefon: „Ghițălule, nu mai paște atîta în pridvor! Vezi că ai rechin la rîmă, ‘tu-ți morții mă-tii de ratat!“ Barometrul te atenționa: „Maimuțoi apatic și maimuțoaică nefericită, să nu vă uitați umbrelele azi, că vi se vor mura total blănile și nu vă vor mai primi ăștia înapoi la Grădina Zoologică! Prostănacilor care sînteți!“ În sfîrșit, robotul de tocat urla ca un apucat: „Mai pune piper și usturoi, grijania mă-tii, că prepari mici, nu bezele!“, iar stropitorul de plante zicea tăios: „Ați uitat din nou să-mi turnați apă pentru udat, băga-v-aș banii la CEC, boschetarilor!“ Ca atare, deși mulți potențiali producători ai gadget-urilor se arătau extrem de interesați de preluarea invențiilor și de introducerea lor pe piață la scară largă, negocierile se împotmoleau la conținutul „conversațiilor“ susținute de mașinării. Etonel nu accepta nici mort ca formulele de adresare ale creațiilor sale să fie altele decît cele din prototip, adică injurioase. Treptat, companiile abandonau discuțiile cu el și căutau savanții de pe alte meleaguri. Morișcă rămînea un inventator trăsnit, ostracizat, cu o măruntă și tristă anvergură locală.

Regretam cu toții faptul, întrucît ne-am fi dorit să beneficiem de unele dintre creațiile infatigabilului universitar. De exemplu, eu mi-aș fi cumpărat „televizorul cu preaviz“, cum i se spunea în comunitatea noastră academică. Ăsta te anunța, nefiind deschis, ce se întîmpla pe diverse canale: „Uăi, tolomacule, vezi că se bat protestatarii cu jandarmii, dă pe știri, nu mai dormi în papuci!“, „Să nu te pună Sfîntu’ să te uiți la finală, că o ia pe cocoașă Simona!“ ori, dimpotrivă, „Deschideți, nenorociților, televizorul, că bate Halep!“, „Ai grijă, bă amnezicule, că ai film bun diseară pe HBO! Premieră, cașalotule!“ O minunăție sortită izolării din cauza apetitului lui Morișcă pentru sordid. Recent, Etonel a suferit un accident bizar. În plin trafic, a zburat din mașina proprie, prin acoperișul cu trapă, în vîrful unui copac. Mi-au zis colegii că inventase un sistem complex de GPS, cu posibilitatea de catapultare a șoferului în cazul unei ciocniri iminente. Acum nu fusese vorba despre vreun pericol de tamponare. Mașina se supărase că recalcitrantul conducător auto nu-i respectase instrucțiunile și a decis să-l ejecteze. Martorii incidentului povesteau că Etonel înjura de mama focului din copac, în timp ce vehiculul îi imputa ca un apucat: „Dobitocule, cînd spun să mergi la dreapta, păi să mergi la dreapta, ’tu-ți iezii mă-tii de fraier!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rosii pexels jpg
Cum să decojești roșiile fără să te murdărești pe mâini. Trucul ingenios care te ajută să economisești timp
Decojirea roșiilor reprezintă, pentru multe gospodine, o etapă plictisitoare și consumatoare de timp în pregătirea preparatelor culinare. Mai ales când vine vorba de supe, sosuri sau salate, îndepărtarea pieliței poate părea o corvoadă care necesită răbdare și dexteritate.
Daniela Cimpean FOTO Facebook
Șefa CJ Sibiu a scris în declarația de avere că soțul lucrează în privat. În realitate, e angajat la stat de trei ani
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a scris în fiecare an în declarația sa de avere că soțul său lucrează la o firmă privată din oraș, când, în realitate, acesta lucrează în cadrul sucursalei Hidrocentrale Sebeș din primăvara anului 2022.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Congresul PNL: patru locuri-cheie în joc, o femeie în lupta finală și un nume-surpriză la secretariatul general
Ilie Bolojan candidează singur la șefia PNL, dar miza reală a Congresului de sâmbătă o reprezintă cele patru funcții de prim-vicepreședinte. Zece lideri s-au înscris în cursă, iar bătălia din culise s-a intensificat în ultimele ore înaintea votului. Favoriții: Tişe, Predoiu, Ciucu și Iftime.
Alertă pe Dunăre: epave germane ies la suprafață după 80 de ani FOTO Facebook / Auto Master Chef by Mihai Popescu
Alertă pe Dunăre, din cauza secetei: nave rămase blocate și epave germane ies la suprafață după 80 de ani
Dunărea este la o cotă foarte mică, iar debitele sunt în scădere de la o zi la alta. Mai multe nave încărcate cu cereale sau minereu au rămas blocate.
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Novak Djokovici, lovit crunt de realitate. „Mi-e greu, dar sunt lucruri pe care trebuie să le accept”
Sârbul e conșient că nu-i mai poate bate pe Sinner și pe Alcaraz.
client refuzat otopeni dacian ciolos mp4 thumbnail png
Răsturnare de situație în scandalul de la Otopeni. Cioloș: Nu am reclamat șoferul și nu cred că a fost vina lui
Fostul premier Dacian Cioloș vine cu explicații în cazul scandalului de la Aeroportul Internațional Henri Coandă, unde un taximetrist care a refuzat să preia cursa a fost amendat de poliţişti cu 500 de lei, fiindu-i reţinut şi atestatul profesional.
Ischia este o insulă a Italiei din Marea Tireniană, în Golful Napoli, la aproximativ 18 mile marine de localitatea Napoli  jpeg
Oraș roman găsit sub golful Cartaromana, lângă Ischia. Turiștii îl pot vizita din bărci cu podea de sticlă
Timp de secole, insula italiană Ischia a fost considerată leagănul celei dintâi colonii grecești din Peninsula Italică. Toată istoria cunoscută ducea spre Pithecusae – așa cum o numeau grecii. Dar sub valurile albastre ale golfului Cartaromana
Avion prăbușit în India. FOTO Profimedia
Eroarea care a dus la tragedia aviatică din India. Ce s-a întâmplat cu motoarele înainte de prăbușire
Întrerupătoarele de alimentare cu combustibil de la motoarele unui Boeing Air India care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare pe 12 iunie, făcând 260 de morţi, au trecut în poziţia "oprit" chiar înainte de impact, potrivit unui raport preliminar al anchetei publicat sâmbătă dimineaţă.
rapid fb jpg