Invențiile lui Etonel

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Invențiile lui Etonel jpeg

Fostul meu coleg de școală primară Etonel Morișcă – astăzi profesor la Facultatea de Automatizări-Calculatoare – s-a remarcat, de tînăr, ca un foarte imaginativ inventator. În ultimii ani, s-a specializat pe mașinării inteligente (care comunică, în timp real, cu omul) și, mai ales, pe diverse aplicații telefonice interactive. Cică ar fi deținut, în postură de prototip, un radio de autoturism capabil să-ți detecteze starea de spirit după mișcările pe care le faci – bruște, lente, agitate, calme, grăbite, adormite etc. – la intrarea în mașină și, în funcție de concluzie, să-ți pună automat postul adecvat contextului: muzică simfonică, rock, pop, știri, cultură ori religie. De asemenea, a realizat o aplicație de telefon mobil pentru pescari. Conectat la undițele și lansetele lăsate în apă – prevăzute cu senzori –, celularul îl anunță pe posesor cînd să vină și să scoată peștele din cîrlig. A mai construit un barometru care te informează verbal cum va fi vremea în următoarele ore, o mașină de tocat vorbitoare, aptă să-ți sugereze cantitățile de condimente necesare în funcție de preparat, un stropitor (grăitor) de plante de apartament și altele. Morișcă era un geniu. Din păcate, se confrunta cu o mare problemă temperamentală, ce împiedica omologarea fabuloaselor sale invenții. Avea o gură slobodă. Pe scurt, profesorul vorbea urît. Înjura gratuit. Pe parcursul conversațiilor, folosea injurii, neținînd cont de împrejurarea în care se afla. Lumea se învățase cu slăbiciunea de limbaj etalată, cu asupra de măsură, de Etonel și nu se supăra, însă ciudatul obicei „a iradiat“, cum ar veni, și înspre mașinăriile lui interactive. Ca să fiu exact, toate vocile de pe aplicațiile și din aparatele create de informatician înjurau birjărește ori, cel puțin, se exprimau injurios.

Radioul de autoturism, „radarul“ de sentimente, te conecta, într adevăr, la frecvența considerată adecvată momentului, dar, dacă tu n-aveai chef de zgomot și închideai complet device-ul sau, Doamne ferește, mutai pe un alt post – preferat de tine –, drăcia în cauză era programată să te ia la insulte. „Băăăi, cretinule și făăă, cretino“, rostea cavernos, „ce faci, băăăi ori făăă? Io mă chinui acilea să-ți fiu pe plac și tu o frigi ca proasta-n tîrg? Bovan sau văcuță ce ești!“ Cu celelalte era chiar mai greu. Te bălăcăreau direct, fără să le încalci „voia“, cumva, în prealabil. Aplicația de prindere a peștilor striga la bietul pescar prin telefon: „Ghițălule, nu mai paște atîta în pridvor! Vezi că ai rechin la rîmă, ‘tu-ți morții mă-tii de ratat!“ Barometrul te atenționa: „Maimuțoi apatic și maimuțoaică nefericită, să nu vă uitați umbrelele azi, că vi se vor mura total blănile și nu vă vor mai primi ăștia înapoi la Grădina Zoologică! Prostănacilor care sînteți!“ În sfîrșit, robotul de tocat urla ca un apucat: „Mai pune piper și usturoi, grijania mă-tii, că prepari mici, nu bezele!“, iar stropitorul de plante zicea tăios: „Ați uitat din nou să-mi turnați apă pentru udat, băga-v-aș banii la CEC, boschetarilor!“ Ca atare, deși mulți potențiali producători ai gadget-urilor se arătau extrem de interesați de preluarea invențiilor și de introducerea lor pe piață la scară largă, negocierile se împotmoleau la conținutul „conversațiilor“ susținute de mașinării. Etonel nu accepta nici mort ca formulele de adresare ale creațiilor sale să fie altele decît cele din prototip, adică injurioase. Treptat, companiile abandonau discuțiile cu el și căutau savanții de pe alte meleaguri. Morișcă rămînea un inventator trăsnit, ostracizat, cu o măruntă și tristă anvergură locală.

Regretam cu toții faptul, întrucît ne-am fi dorit să beneficiem de unele dintre creațiile infatigabilului universitar. De exemplu, eu mi-aș fi cumpărat „televizorul cu preaviz“, cum i se spunea în comunitatea noastră academică. Ăsta te anunța, nefiind deschis, ce se întîmpla pe diverse canale: „Uăi, tolomacule, vezi că se bat protestatarii cu jandarmii, dă pe știri, nu mai dormi în papuci!“, „Să nu te pună Sfîntu’ să te uiți la finală, că o ia pe cocoașă Simona!“ ori, dimpotrivă, „Deschideți, nenorociților, televizorul, că bate Halep!“, „Ai grijă, bă amnezicule, că ai film bun diseară pe HBO! Premieră, cașalotule!“ O minunăție sortită izolării din cauza apetitului lui Morișcă pentru sordid. Recent, Etonel a suferit un accident bizar. În plin trafic, a zburat din mașina proprie, prin acoperișul cu trapă, în vîrful unui copac. Mi-au zis colegii că inventase un sistem complex de GPS, cu posibilitatea de catapultare a șoferului în cazul unei ciocniri iminente. Acum nu fusese vorba despre vreun pericol de tamponare. Mașina se supărase că recalcitrantul conducător auto nu-i respectase instrucțiunile și a decis să-l ejecteze. Martorii incidentului povesteau că Etonel înjura de mama focului din copac, în timp ce vehiculul îi imputa ca un apucat: „Dobitocule, cînd spun să mergi la dreapta, păi să mergi la dreapta, ’tu-ți iezii mă-tii de fraier!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.