Invazia

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Aşa cum scriam şi acum o săptămînă, am descoperit că schiatul în Austria a devenit pentru români un adevărat fenomen de masă. E vorba de peste 150 de mii de conaţionali care practică sportul ăsta în fiecare iarnă. Nu-i mai pun la socoteală pe cei care merg în nordul Italiei, sudul Germaniei, Slovenia, Slovacia, Elveţia sau Franţa. Se pare că unii dintre ei nici n-au schiat vreodată prin România, la Predeal sau Păltiniş. Au învăţat direct „afară“, pe pîrtii curate, cu monitori şcoliţi. 

La aşa mult popor iubitor de „ţambre“, sînt, evident, şi o mulţime de accidente. Chiar şi-n micul nostru grup s-au petrecut vreo două. Întîi a fost un genunchi sucit, cu ligamente rupte şi cu intervenţia urgentă a unui snowmobile de salvare, apoi – o căzătură în cap şi transportul de urgenţă cu elicopterul. Ca să citez o concluzie de-a domnului Radu Cosaşu: „Românii au mereu probleme cu elicopterul“. N-a fost nimic foarte grav în nici unul dintre cazuri, dar în prima fază am avut ocazia să constatăm grija austriecilor pentru accidentaţi. Că e nimic, contuzie sau comoţie, după o lovitură la cap pe pîrtia de schi, ei vin cu elicopterul şi te duc la spital. Urmează RMN-uri, tomografii şi tot tacîmul. Dacă te văd şchiopătînd şi cu orteză mobilă la genunchi, opresc telegondola în mod special ca să te poţi urca fără probleme. Ataşează apoi un steguleţ sau o bară colorată acelei telegondole, ca să ştie şi cei de la Sosire.  Am aflat de la aceiaşi austrieci şi că schiurile înfipte în zăpadă în cruciş sînt echivalente cu un SOS pentru salvamontiştii care „scanează“ văile şi crestele cu binoclul. Noi în Poiană puneam schiurile în cruciş doar ca să le folosim pe post de şezlong, şi bineînţeles că nu se alarma nici dracu’. Mai departe, am aflat că elicopterul aterizează de obicei chiar pe acoperişul spitalului şi că targa, folosită iniţial pe pîrtie, devine (prin nişte compatibilităţi perfect gîndite) pat de spital, fără ca bolnavul să mai trebuiască să fie mutat prin ridicări în braţe şi alte asemenea improvizaţii neaoşe, descrise deja într-un text memorabil al fondatorului acestei reviste.  

În sfîrşit, soţul schioarei care s-a lovit la cap a petrecut seara la spital în clăpari, jenat că ar putea deranja pe cineva, pînă cînd i s-a explicat că, în Austria, spitalul nu e o închisoare, că e mereu deschis pentru toată lumea şi că nu are ore de vizită ca-n România. 

Accidentările au compromis concediul schioarelor din grupul nostru, dar nu au reuşit să le strice şi umorul: „Tu ai reuşit să te plimbi cu snowmobile-ul, dar eu te-am întrecut, că m-am plimbat cu elicopterul“. Totuşi, „beneficiara“ elicopterului n-a scăpat de porecla: „Huiduţa“. Iar elicopterul avea să-i aducă dureri de cap suplimentare. Dacă o zi de spitalizare cu analize complexe şi monitorizare a costat 600 de euro, transportul cu elicopterul a depăşit 4000, potrivit facturii găsite la întoarcerea din vacanţă, în cutia poştală de acasă, deşi în momentele fierbinţi, atunci cînd o asistentă a decis să cheme elicopterul unei firme particulare, şi nu pe cel al unui serviciu public de urgenţă, nimeni n-a pomenit ceva de vreun preţ (în condiţiile în care acesta depăşea orice limite rezonabile verificate şi pe Internet). Iar cînd ajungi la mîna celor de la Asigurări, lumea capătă dintr-odată o mulţime de nuanţe complicate la care nu te-ai gîndit vreodată (aviz amatorilor de schi, o asigurare normală nu acoperă asemenea cheltuieli de transport). Se pare că nici firma de elicoptere nu avea contract cu vreo Societate de Asigurări.  Situaţia ne-a făcut să ne amintim şi de taxa care ni s-a cerut în plus pentru cauciucurile de iarnă ale maşinii închiriate la München (obligatorii în Austria), dar care nici măcar n-au fost de iarnă, şi de gaura de sub torpedoul maşinii închiriate pe unde intra aer rece şi pe care, neavînd timp de reclamaţii, am astupat-o, româneşte, cu bandă adezivă, şi de încercarea de furt al banilor de pe card la un magazin dintr-un liniştit sătuc austriac. Ne-a trecut prin minte că şi serviciile lor au prins a ne trata pe româneşte. Şi pe loc am inventat ideea unor represalii specifice. Păi, dacă tot s-au înmulţit considerabil românii ce schiază în Austria (după o statistică dintr-o revistă tiroleză ar fi pe locul al şaselea, depăşiţi doar de austriecii înşişi, de nemţi, italieni, olandezi şi, mai recent, de polonezi...), cum ar fi, de exemplu, ca măcar un sfert dintre ai noştri – adică vreo 40 de mii în fiecare iarnă – să profite din plin de grija locală pentru accidentaţi. Recte, să aibă tot timpul la ei cîte o cîrjă rabatabilă sau cîte un bandaj mai spectaculos, efecte numai bune de scos din rucsac la momentul oportun. Ar putea astfel parca maşina pe locurile cele mai bune, ar avea parte de scurtături, de limite mai generoase la greutatea bagajelor pentru avion şi de tot felul de alte avantaje şi facilităţi, pe oriunde s-ar duce. Să-i invadăm adică, în calitate de handicapaţi ce sîntem...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi