Invazia

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Adev─âratul rost al lucrurilor jpeg

A┼ča cum scriam ┼či acum o s─âpt─âm├«n─â, am descoperit c─â schiatul ├«n Austria a devenit pentru rom├óni un adev─ârat fenomen de mas─â. E vorba de peste 150 de mii de cona┼úionali care practic─â sportul ─âsta ├«n fiecare iarn─â. Nu-i mai pun la socoteal─â pe cei care merg ├«n nordul Italiei, sudul Germaniei, Slovenia, Slovacia, Elve┼úia sau Fran┼úa. Se pare c─â unii dintre ei nici n-au schiat vreodat─â prin Rom├ónia, la Predeal sau P─âltini┼č. Au ├«nv─â┼úat direct ÔÇ×afar─âÔÇť, pe p├«rtii curate, cu monitori ┼čcoli┼úi. 

La a┼ča mult popor iubitor de ÔÇ×┼úambreÔÇť, s├«nt, evident, ┼či o mul┼úime de accidente. Chiar ┼či-n micul nostru grup s-au petrecut vreo dou─â. ├Änt├«i a fost un genunchi sucit, cu ligamente rupte ┼či cu interven┼úia urgent─â a unui snowmobile de salvare, apoi ÔÇô o c─âz─âtur─â ├«n cap ┼či transportul de urgen┼ú─â cu elicopterul. Ca s─â citez o concluzie de-a domnului Radu Cosa┼ču: ÔÇ×Rom├ónii au mereu probleme cu elicopterulÔÇť. N-a fost nimic foarte grav ├«n nici unul dintre cazuri, dar ├«n prima faz─â am avut ocazia s─â constat─âm grija austriecilor pentru accidenta┼úi. C─â e nimic, contuzie sau como┼úie, dup─â o lovitur─â la cap pe p├«rtia de schi, ei vin cu elicopterul ┼či te duc la spital. Urmeaz─â RMN-uri, tomografii ┼či tot tac├«mul. Dac─â te v─âd ┼čchiop─ât├«nd ┼či cu ortez─â mobil─â la genunchi, opresc telegondola ├«n mod special ca s─â te po┼úi urca f─âr─â probleme. Ata┼čeaz─â apoi un stegule┼ú sau o bar─â colorat─â acelei telegondole, ca s─â ┼čtie ┼či cei de la Sosire.  Am aflat de la aceia┼či austrieci ┼či c─â schiurile ├«nfipte ├«n z─âpad─â ├«n cruci┼č s├«nt echivalente cu un SOS pentru salvamonti┼čtii care ÔÇ×scaneaz─âÔÇť v─âile ┼či crestele cu binoclul. Noi ├«n Poian─â puneam schiurile ├«n cruci┼č doar ca s─â le folosim pe post de ┼čezlong, ┼či bine├«n┼úeles c─â nu se alarma nici dracuÔÇÖ. Mai departe, am aflat c─â elicopterul aterizeaz─â de obicei chiar pe acoperi┼čul spitalului ┼či c─â targa, folosit─â ini┼úial pe p├«rtie, devine (prin ni┼čte compatibilit─â┼úi perfect g├«ndite) pat de spital, f─âr─â ca bolnavul s─â mai trebuiasc─â s─â fie mutat prin ridic─âri ├«n bra┼úe ┼či alte asemenea improviza┼úii neao┼če, descrise deja ├«ntr-un text memorabil al fondatorului acestei reviste.  

├Än sf├«r┼čit, so┼úul schioarei care s-a lovit la cap a petrecut seara la spital ├«n cl─âpari, jenat c─â ar putea deranja pe cineva, p├«n─â c├«nd i s-a explicat c─â, ├«n Austria, spitalul nu e o ├«nchisoare, c─â e mereu deschis pentru toat─â lumea ┼či c─â nu are ore de vizit─â ca-n Rom├ónia. 

Accident─ârile au compromis concediul schioarelor din grupul nostru, dar nu au reu┼čit s─â le strice ┼či umorul: ÔÇ×Tu ai reu┼čit s─â te plimbi cu snowmobile-ul, dar eu te-am ├«ntrecut, c─â m-am plimbat cu elicopterulÔÇť. Totu┼či, ÔÇ×beneficiaraÔÇť elicopterului n-a sc─âpat de porecla: ÔÇ×Huidu┼úaÔÇť. Iar elicopterul avea s─â-i aduc─â dureri de cap suplimentare. Dac─â o zi de spitalizare cu analize complexe ┼či monitorizare a costat 600 de euro, transportul cu elicopterul a dep─â┼čit 4000, potrivit facturii g─âsite la ├«ntoarcerea din vacan┼ú─â, ├«n cutia po┼čtal─â de acas─â, de┼či ├«n momentele fierbin┼úi, atunci c├«nd o asistent─â a decis s─â cheme elicopterul unei firme particulare, ┼či nu pe cel al unui serviciu public de urgen┼ú─â, nimeni n-a pomenit ceva de vreun pre┼ú (├«n condi┼úiile ├«n care acesta dep─â┼čea orice limite rezonabile verificate ┼či pe Internet). Iar c├«nd ajungi la m├«na celor de la Asigur─âri, lumea cap─ât─â dintr-odat─â o mul┼úime de nuan┼úe complicate la care nu te-ai g├«ndit vreodat─â (aviz amatorilor de schi, o asigurare normal─â nu acoper─â asemenea cheltuieli de transport). Se pare c─â nici firma de elicoptere nu avea contract cu vreo Societate de Asigur─âri.  Situa┼úia ne-a f─âcut s─â ne amintim ┼či de taxa care ni s-a cerut ├«n plus pentru cauciucurile de iarn─â ale ma┼činii ├«nchiriate la M├╝nchen (obligatorii ├«n Austria), dar care nici m─âcar n-au fost de iarn─â, ┼či de gaura de sub torpedoul ma┼činii ├«nchiriate pe unde intra aer rece ┼či pe care, neav├«nd timp de reclama┼úii, am astupat-o, rom├óne┼čte, cu band─â adeziv─â, ┼či de ├«ncercarea de furt al banilor de pe card la un magazin dintr-un lini┼čtit s─âtuc austriac. Ne-a trecut prin minte c─â ┼či serviciile lor au prins a ne trata pe rom├óne┼čte. ┼×i pe loc am inventat ideea unor represalii specifice. P─âi, dac─â tot s-au ├«nmul┼úit considerabil rom├ónii ce schiaz─â ├«n Austria (dup─â o statistic─â dintr-o revist─â tirolez─â ar fi pe locul al ┼časelea, dep─â┼či┼úi doar de austriecii ├«n┼či┼či, de nem┼úi, italieni, olandezi ┼či, mai recent, de polonezi...), cum ar fi, de exemplu, ca m─âcar un sfert dintre ai no┼čtri ÔÇô adic─â vreo 40 de mii ├«n fiecare iarn─â ÔÇô s─â profite din plin de grija local─â pentru accidenta┼úi. Recte, s─â aib─â tot timpul la ei c├«te o c├«rj─â rabatabil─â sau c├«te un bandaj mai spectaculos, efecte numai bune de scos din rucsac la momentul oportun. Ar putea astfel parca ma┼čina pe locurile cele mai bune, ar avea parte de scurt─âturi, de limite mai generoase la greutatea bagajelor pentru avion ┼či de tot felul de alte avantaje ┼či facilit─â┼úi, pe oriunde s-ar duce. S─â-i invad─âm adic─â, ├«n calitate de handicapa┼úi ce s├«ntem...

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.