Între citate şi citări

Solomon MARCUS
Publicat în Dilema Veche nr. 340 din 19 - 25 august 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

„De obicei, a fi un autor des citat e un simptom al gloriei, o încununare. În literatura de specialitate, numărul lucrărilor în care apari ca referinţă a devenit chiar un criteriu de validitate ştiinţifică.“ Am reprodus primele două fraze din articolul dlui Andrei Pleşu – „Citatul ca armă albă“ (Dilema veche, 4 august 2010). Ele dau impresia că va urma o discuţie despre legitimitatea (controversată a) criteriului respectiv, ca mijloc de evaluare a ceea ce se publică. Numai că metafora armei albe, din titlu, şi mai ales modul ironic în care autorul s-a referit cu alte ocazii la snobismul citatelor din autori clasici ne avertizează că nu despre aceasta va fi vorba în continuare. Bănuiala se confirmă. În cea de-a treia frază, autorul face un viraj brusc: „Există o mare cantitate de site-uri care te introduc într-o junglă practic infinită de «vorbe celebre»“. 

Un fapt interesant, de ordin lingvistic. Peste tot acţionează în articolul dlui Pleşu verbele „a cita“, „a fi citat“. Numai că aceste verbe prezintă o ambiguitate, vizibilă la posibilele substantive asociate: „o citare, două citări“ în primele două fraze; „un citat, două citate“, în tot ceea ce urmează. Engleza are cuvinte diferite pentru cele două cazuri: „to cite, to be cited, citation“ pentru primul caz, „to quote, to be quoted, quotation“ pentru cel de-al doilea. Uriaşa întreprindere cunoscută sub numele Science Citation Index este cea mai clară manifestare a universalităţii criteriului citării, atunci cînd este vorba de aprecierea impactului unei opere. Practicat de peste treizeci de ani, acest criteriu a fost mereu supus unor critici care au condus la rafinarea sa, la micşorarea decalajului dintre calitate şi cantitate; a evalua cantitatea lucrurilor de calitate, iată marea provocare. S-a creat o nouă disciplină, scientometria, iar revista respectivă – Scientometrics – publică rezultatele cercetărilor din acest domeniu. De exemplu, în ultimii ani se acordă o mare atenţie criteriilor scientometrice în domeniul socio-uman. 

Desigur, apar citate şi în texte ştiinţifice şi există reguli de folosire a lor. Faptul că un autor se prevalează de un citat din lucrarea mea, cu indicarea explicită a paternităţii sale, constituie o citare a lucrării mele. Acesta este un caz în care o citare este prilejuită de un citat. Spre deosebire însă de citatele discutate de dl Pleşu, pretinse culmi de înţelepciune în reprezentarea celui care le utilizează, transformarea în citat a unui fragment din textul meu poate avea o finalitate critică, de eventuală respingere a aserţiunii mele. În cercetare, citatul cunoaşte toată gama posibilă de aprecieri, de la respingere categorică pînă la aprobare entuziastă. 

Dar, în general, citările nu sînt mediate de citate, ci de faptul că la unele idei, rezultate, metode, probleme etc. dintr-o lucrare se face referinţă în cealaltă. 

Să considerăm că eseul dlui Andrei Pleşu începe efectiv cu fraza a treia? Cum se explică atunci prezenţa aparent parazită a primelor două fraze? Două posibile explicaţii: a) ambiguitatea la care ne-am referit, a verbelor „a cita, a fi citat“; b) intenţia autorului de a trimite o săgeată ironică („simptom al gloriei“, „încununare“) şi către tendinţa de multe ori exagerată de a cuantifica valoarea. Dar nu excludem nici posibila lor combinare; şi chiar dacă autorul nu a avut în vedere nici una din ipotezele de mai sus, este dreptul meu, ca cititor, de a interpreta eseul dlui Pleşu în oricare dintre aceste modalităţi. Strategia frecventă a lecturii unui text pe baza întrebării „ce a vrut să spună autorul?“ s-a dovedit de multe ori neproductivă. În consecinţă, credem că nimic nu este parazit în eseul dlui Pleşu. 

Solomon Marcus este matematician, membru al Academiei Române.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Profimedia
Nicușor Dan către Donald Tusk: „Parteneriatul strategic România-Polonia trebuie consolidat pentru securitatea cetățenilor noștri”
Nicușor Dan, noul președinte al României, a transmis premierului polonez Donald Tusk că parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, în contextul provocărilor regionale de securitate și al susținerii reciproce dintre cele două state membre NATO și UE.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Românii au vorbit. Ce vor spune polonezii peste două săptămâni?
Votul din România care l-a propulsat în fotoliul de președinte pe primarul moderat al Bucureștiului, Nicușor Dan, a adus ușurare nu numai în țară, dar şi în Uniunea Europeană, după temerea că un suveranist de linie dură ca George Simion ar fi putut ajunge la Palatul Cotroceni.
Chefi la cuțite, sezonul 15, începe pe 10 martie foto: Antena 1
S-a aflat echipa câștigătoare din această seară de la „Chefi la cuțite”. Ce concurent va fi eliminat
Viperele Vesele anunță pe contul de Instagram cu aceeași denumire informații în exclusivitate despre modul în care se va desfășura ediția din această seară a emisiunii „Chefi la cuțite” de la Antena 1. Telespectatorii care așteaptă cu sufletul la gură să afle ce echipă va fi câștigătoare, dar și ech
Nicușor Dan FOTO Profimedia
„Am făcut două greșeli mari”. Nicușor Dan analizează cum s-au desfășurat alegerile și provocările care îl așteaptă la Cotroceni
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a vorbit în premieră, luni seara, despre provocările mandatului său, recunoscând că urmează „cel puțin câteva luni dificile” și promițând că va veni cu soluții într-o săptămână.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski. O convorbire telefonică între președintele american și Putin este în curs
Președintele american Donald Trump a început negocierile privind un armistițiu în Ucraina, luni, sunându-l mai întâi pe Volodimir Zelenski și apoi pe Vladimir Putin, cu care are o convorbire în curs, relatează Ukrainska Pravda.
image png
Alina Sorescu, noi dezvăluiri despre fosta căsnicie. Ce a declarat despre mariajul cu Alexandru Ciucu
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu au format unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz-ul românesc. Cu toate acestea, în anul 2022 au ajuns în pragul divorțului care a fost unul extrem de mediatizat. În prezent, cântăreața face noi dezvăluiri despre calvarul prin care a trecut până ca separar
Jador
Jador, cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa drogurilor. Testele au fost confirmate
Cântăreţul de manele Jador este cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor, după ce, oprit în trafic de poliţiştii rutieri, a fost testat pozitiv la opiacee, iar rezultatul a fost confirmat de Institutul de Medicină Legală.
Nord Stream FOTO Shutterstock jpg
UE coordonează cu SUA următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este vizat Nord Stream
Guvernul german sprijină noile sancțiuni propuse de Uniunea Europeană, care sunt coordonate cu administrația americană, a declarat pe 19 mai purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Stefan Cornelius.
JD Vance FOTO Profimedia
JD Vance recunoaște existența unui „impas” în negocierile privind Ucraina: „Cred că Putin nu prea știe cum să iasă din război”
Vicepreședintele american JD Vance a declarat luni, 19 mai, că Statele Unite recunosc existența unui impas în negocierile legate de războiul din Ucraina.