Întîmplări cu oameni fermi

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
O povestire cu tîlc jpeg

Mi-am „preschimbat“ (acesta e termenul oficial!), nu demult, permisul de conducere. Cu vizita medicală obligatorie – prevăzută, mai nou, de lege. M-am supus cu înţelegere. O verificare a reflexelor şi-a aptitudinilor din tinereţe nu strică, în fond, unui şofer care se apropie vertiginos de 45 de ani. Am trecut printr-o multitudine de cabinete, străbătut de emoţii mai mari sau mai mici. Am ajuns şi la ORL: segment medical cu rol fundamental – alături de Oftalmologie, bineînţeles! –, după mintea mea, în păstrarea siguranţei rutiere. Am intrat împreună cu un domn taciturn, ce bătea înspre 60 de ani. Doctoriţa ne-a examinat, pe rînd, cu mare atenţie. A stăruit, am avut senzaţia, în studiul urechilor partenerului meu de investigaţii sanitare. Ne-a pus, apoi, la testul auditiv propriu-zis. S-a depărtat şi a început să şoptească diverse cuvinte, în timp ce asistenta ne astupa, alternativ, urechile. Domnul de aproximativ 60 de ani a produs, atunci, un neaşteptat moment de stupoare. Doctoriţa (şoptit): „Casă.“ Domnul (răstit): „Elicopter.“ Doctoriţa (şoptit): „Mîncare.“ Domnul (răstit): „Crocodil.“ Doctoriţa (şoptit): „Podea.“ Domnul (răstit): „Baliză.“ Doctoriţa (şoptit): „Spital.“ Domnul (răstit): „Hidrocentrală.“ Doctoriţa (şoptit): „Soră.“ Domnul (răstit): „Mamma Leone.“

Tirul şoaptelor a fost oprit pentru cîteva secunde, bănuindu-se, justificat, că individul era pus pe glume proaste. Însă, din nou, stupoare! Nerealizînd faptul că doctoriţa nu mai zicea nimic, omul nostru continua să rostească, răspicat, la intervale regulate, cuvinte dintre cele mai bizare: motan, preot, nebunatic, morişcă, iepure, calamitate, borş etc. etc. „Stimate domn!“ – începu să strige doamna doctor, pe cînd asistenta îl scutura sănătos pe bărbat pentru a-l trezi, pesemne, din strania – cum să-i zic? – transă lexicală, „Vă rog să încetaţi! Opriţi-vă!“ „Cum? Cum?“ – întrebă, într-un tîrziu, solicitantul de carnet auto nou. „Opriţi-vă! Opriţi-vă!... Îmi pare rău, aveţi serioase probleme cu auzul.“ „Ce? Ce?“ „A-u-zul!“ – silabisi doctoriţa, cu tonalitate ridicată a vocii, arătînd, disperată, către urechi. „Nu sînt surd!“ – zbieră, brusc lămurit, bărbatul. „Domnule, trebuie să vă trimit la audiometrie!“ „Ba dumneata eşti stereotipie! Mă plîng directorului policlinicii! Vreţi şpagă pentru un amărît de permis de conducere. Vă dau în judecată pe toţi!“ Îşi luă apoi hainele, furibund, şi se grăbi să iasă din birou. Din uşă, răcni ultimativ, plin de consternare: „Şi să ţineţi minte: voi sînteţi surzi, nu eu! Asta-i calomnie!“

Am plecat confuz la birou. Îmi verific poşta electronică. Un mesaj îmi sare imediat în ochi, prin subiectul său imperativ: Comunicat important. Era de la o colegă din facultate, cunoscută ca suficient de imperativă ea însăşi, aşa încît l-am deschis, cu inima strînsă: „Stimate domnule decan, vă anunţ prin prezenta hotărîrea mea definitivă şi irevocabilă de a candida pe postul de conferenţiar nr. 15, scos recent la concurs în Catedra din care fac parte. Consider că este dreptul meu să candidez pe o astfel de poziţie, mai ales că mă apropii de o anumită vîrstă. Precizez că îndeplinesc toate condiţiile din grilă, impuse de titlul de conferenţiar. Vă rog, aşadar, să luaţi la cunoştinţă intenţia mea fermă de a iniţia acest demers! Cu stimă, O.R.“ Am stat multe minute în faţa monitorului, cu mina prostită şi înfricoşată a unui popîndău capturat de braconieri. M-am tot gîndit şi răzgîndit ce s-ar fi putut întîmpla. Doamna respectivă era deja conferenţiar – de aproape un deceniu. Trăiam, prin urmare, o senzaţie de suprarealism total. Să-şi fi uitat dumneaei, subit, statutul academic? Să fi confundat postul de conferenţiar cu cel de profesor (deşi nu fusese anunţată nici o poziţie profesorală pentru concurs, în semestrul în curs)? Mă hotărăsc să cer clarificări: „Stimată doamnă, nu prea înţeleg mesajul dumneavoastră. Doriţi să candidaţi pe un post de conferenţiar, deşi sînteţi deja conferenţiar? Ori, poate, aţi confundat titlurile, gîndindu-vă la un post de profesor – deşi, cum ştiţi, nu avem momentan această categorie în concurs? Urări de bine, CLC.“

În cîteva ore, a venit un răspuns tăios: „Domnule decan, regret că mimaţi neînţelegerea! Ştiu exact ce am spus: candidez pentru postul de conferenţiar numărul 15 şi nimic în lumea asta nu mă poate opri! Sînt gata să dau în judecată pe oricine mi-ar pune piedici. Îndeplinesc cu brio condiţiile de conferenţiar şi, ca atare, mă prezint la concurs! O.R.“ În primă fază, mi-a zbîrnîit un pic de Caragiale prin cap şi am şoptit involuntar: „Prezentă-te şi tu, Ghiţică!“ Ulterior, am căzut în depresie. Problema de esenţă este că doamna conferenţiar – viitor conferenţiar – are dreptate. Nimic în lume nu o poate opri. Legile, fie ele restrictive sau chiar proaste, sînt făcute din perspectiva raţionalităţii şi e foarte greu să previi iraţionalitatea cu instrumentarul raţionalităţii. Se pot enumera multe motive – unul, însă, pare de ajuns: raţionalul operează cu repere exacte şi dezvăluie, de aceea, limitări; iraţionalul se suprapune cu haosul şi, în consecinţă, ca şi acesta, are capacitate de multiplicare la infinit. Cum prevezi, într-o lege medicală, dezavuarea consternării agresive a unui suferind care nu-şi recunoaşte diagnosticul în ruptul capului? Ori cum poţi anticipa, legal, posibila imaginaţie jucăuşă a unui general care vrea să dea, din nou, examenul de colonel? Sau pe cea a academicianului ghiduş (există, de altfel, unul de acest tip în dramaturgia lui Ionesco!) hotărît să-şi dea iarăşi bacalaureatul?

Nici nu mai caut răspunsuri, întrucît am altele pe cap. Gîndindu-mă la concursurile de promovare din semestrul al II-lea, am decis să dau un decanat pentru un cal. Rezistent la mulţi kilometri!

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Scriitor român, idilă cu o studentă. Se dezinfecta când dădea mâna cu cineva: „Era recunoscut în epocă pentru bizareriile sale”
Garabet Ibrăileanu a fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai începutului de secol XX, un critic literar de prim rang, profesor și mentor pentru generații întregi de scriitori.
Nicușor Dan, ales președinte al României (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Nicușor Dan, ales președinte al României
Candidatul independent Nicușor Dan a fost ales președinte al României. Primarul Capitalei a câștigat, duminică, turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce a obținut 53,60% din voturile valabil exprimate.
WhatsApp Image 2025 05 19 at 11 59 23 jpeg
Zodia protejată și binecuvântată de Sfinții Constantin și Elena. Va trăi un adevărat miracol pe 21 mai, iar dorințele i se împlinesc
Ziua de 21 mai, când sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena, aduce o energie divină aparte, încărcată de lumină, speranță și protecție spirituală. În acest an, o zodie este cu adevărat favorizată de influențele cerești și va trăi o transformare majoră, aproape miraculoasă.
victor negrescu facebook jpg
Victor Negrescu: „E nevoie să regândim modul în care facem politică”. Cum va arăta viitorul PSD
Victor Negrescu, lider PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, susține că social-democrații trebuie să regândească abordarea politică pentru a recâștiga „încrederea românilor”.
cerberus mormant1 jpeg
Descoperirea uimitoare făcută de arheologi în Italia. Ce a fost găsit într-un mormânt de 2000 de ani
Este un mormânt despre care arheologii cred că ar fi vechi de nu mai puțin de 2.000 de ani. Structura a fost scoasă la lumină în anul 2023, în orașul Giugliano, la nord-vest de Napoli.
Jennifer Lawrence  foto   Profimedia jpeg
„Te simți ca un extraterestru.” Lupta actriței Jennifer Lawrence cu depresia postnatală
În timpul unei conferințe de presă de la Festivalul de Film de la Cannes, actrița din „Hunger Games” a vorbit despre personajul ei din „Die, My Love”, o mamă cu depresie postnatală, cu care s-a identificat.
Petrisor Peiu FOTO Alexandru Tarlev
Un lider AUR vexplică eșecul lui Simion: „Mobilizarea puternică a susținătorilor lui Nicuşor Dan și unele decizii mai puțin inspirate luate de noi”
Senatorul AUR Petrișor Peiu explică motivele pentru care George Simion a pierdut alegerile prezidențiale: mobilizarea partidelor în favoarea lui Nicușor Dan și decizii neinspirate ale AUR.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion a părăsit țara după înfrângerea la prezidențiale. A fost văzut în aeroport alături de un controversat om de afaceri
La doar câteva ore după anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale din România, liderul AUR, George Simion, a fost surprins pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni), într-o companie care a stârnit numeroase speculații.
Israelul desfășoară o amplă ofensivă în Fășia Gaza FOTO EPA EFE jpg
Israelul va permite intrarea unor ajutoare limitate în Gaza pentru a preveni o criză a foametei. Niciun progres în discuțiile de pace cu Hamas
Israelul a anunţat, duminică, că va permite intrarea unei cantităţi limitate de ajutoare umanitare în Gaza, după o blocadă de aproape trei luni, la câteva zile după ce experţi internaţionali în securitate alimentară au avertizat asupra riscului iminent de foamete în regiune, relatează AP